udri muski je napisao:
Kako se moze nesto pobijati sa knjigom koja je pretrpila tolike izmjene dodavanja i oduzimanja
pričaš gluposti bez osnove,
biblija je nepromjenjena od samog početka, a to što ti govoriš potiče od islamskih propagandista i interesantno je kako svi iznosite isto mišljenje na identičan način te je lako uočiti kako takvi zaključci nisu produkt vašeg izučavanja, već ste naučeni ko papagaji da ponavljate kako je sveto pismo pretrpilo promjene.
ali da se ne bi ponovo ponavljao ostaviću ono što sam već rekao,a na šta ni ahmed nije imao komentar, a u vezi je božijeg imena i potvrda da u biblij nije bilo promjena.
mary juana je napisao:
naime, kur'an govori o čovjeku "kome je dano znanje o knjizi (pismu)" (en-nemi[27]:40,pč). objašnjavajući taj ajet knjiga tumačenja pod nazivom tefsir dželelejn kaže: "bio je to azaf sin baharije. on je bio pravedan čovjek. znao je božije najveće ime, i kad ga je zvao, bio je uslišen." no tko je taj azaf sin barahije, koji je znao božije najveće ime? kur'an vrlo često savjetuje ljude da se obrate božijm drevnim knjigama kako bi dobili odgovore (vidi junus [10]:94; en-nahl[16]:43; en-enbija[21]:7) one nam kažu da je azaf sin baharije bio isti onaj koji je pod nadahnućem napisao 83 psalm.(1. dnevnika 15:7; psalm 83, natpis). osamnaesti redak ovog psalma kaže: "neka znadu da si ti, kojemu je ime jehova (jahve), jedini najviši nad svom zemljom". stoga možemo vidjeti da to najviše ime glasi "jehova".
azaf nije bio jedini koji je znao to veliko ime, svi poslanici koje je bog u prošlosti nadahnuo da pišu sveto pismo znali su to ime i koristili ga.
ono je dio i mnogih vlastitih imena, od kojih neka nalazimo u kur'anu. ime poslanika jovana (jahije) znači "jehova je milostiv"; ime poslanika ilije (Il'jasa) znači "moj bog je jehova"; ime zaharija (zekerijja) znači "jehova se sjetio".
također ću ostavit i slijedeći svoj citat gdje sam govorio šta sam kur'an kaže za bibliju:
a kur'an kaže da su tevrat i indžil 'knjiga koja prosvjećuje' (ali imran [3]:184,pč; fatir[35]:25).
mnoštvo ajeta u kur'anu kaže da te knjige dolaze od boga (el-bekare[2]:89; el-en'am[6]:92). i za tevrat i za indžil kaže se: "u kome je upustvo i svjetlo" (el-maide [5]:44, 46). nadalje, el-maide [5]:46 kaže za tevrat:"[u njemu je] upustvo i pouka".
mnogi glasoviti tumači (kao što su dželalejn, fahrudin er-razi, et-taberi i el-bajdevi) priznaju da se prema kur'anu tevrat naziva 'božja knjiga' (ali imran[3]:23, pč) i 'izrazito jasna knjiga' (es-safat [37]:117, pč).
unatoč tome, neki još uvjek vjeruju da su današnji tevrat i indžil iskrivljeni i da nisu pouzdani.
btw
potrudi se malo oko tog quotanja
Normalno da su te knjige došle od Boga, ali de shvati više da danas to nisu te knjige. I ako već nešto hoćeš nama dokazati Kur'anom onda moraš cijeli Kur'an uzeti u obzir da skontaš neke stvari jer vidi...
Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko moze sprijeciti Allaha da, ako hoce, unisti Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome sto je izmedju njih; On stvara sto hoce, i Allah sve moze. (5, 17)
To za Bibliju cu nastaviti kad dodjem. Samo.... smijesno je Allaha mi to govoriti kad krscanski ucenjaci ne znaju pisce nekih knjiga, ni porijeklo.