banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 06:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Dec 2009, 12:19 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:43
PRIJE gotovo 2 000 godina, 33. n. e. na židovski blagdan Pashu, jedan je nevin čovjek umro da bi drugi mogli živjeti. Ko je to bio? Isus iz Nazareta. A ko može imati koristi od tog plemenitog čina? Čitav ljudski rod. Jedan dobro poznati biblijski redak sažeto opisuje tu žrtvu koja spašava živote: “Bog je toliko ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina, da nitko tko vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život” (Ivan 3:16).

Premda mnogo ljudi zna za taj biblijski redak, malo je onih koji doista razumiju njegov smisao. Takvi se pitaju: ‘Zašto nam je potrebna Kristova žrtva? Kako smrt jednog čovjeka može spasiti čovječanstvo od vječne smrti?’ Biblija daje jasne i logične odgovore na ta pitanja.

Neki vjeruju da su ljudi bili stvoreni za to da kratko vrijeme žive na Zemlji, da se na njoj prokušaju, okuse malo radosti i zatim da umru i presele se na neko bolje mjesto. Ti ljudi razmišljaju da je smrt sastavni dio Božjeg nauma s čovječanstvom. No Biblija pokazuje da su ljudi počeli umirati iz jednog drugog razloga. Ona kaže:
“Preko jednog čovjeka grijeh je ušao u svijet i preko grijeha smrt, i tako se smrt proširila na sve ljude jer su svi sagriješili” (Rimljanima 5:12). Taj redak pokazuje da ljudi umiru zbog grijeha. Ko je taj “jedan čovjek” po kojemu je čitav ljudski rod postao grešan i samim time smrtan?

Prva Mojsijeva knjiga navodi i daljnje pojedinosti o tome kako su prvi ljudi živjeli u početku, nakon što ih je Bog stvorio. Značajno je da nigdje u tom cijelom izvještaju Bog nije spomenuo smrt, osim kad je govorio o posljedicama eventualne neposlušnosti (1. Mojsijeva 2:16, 17). On je želio da ljudi žive na predivnoj, rajskoj Zemlji, u sreći i zdravlju — i to zauvijek. Nije želio da dožive mučnu starost te da na kraju umru.
Dao im je i zadatak: “Rađajte se i množite, napunite zemlju i sebi je podložite, i vladajte nad ribama morskim i letećim stvorenjima nebeskim i nad svim stvorenjima što se miču po zemlji!” (1. Mojsijeva 1:28). Ljudska je obitelj trebala s vremenom napuniti Zemlju i živjeti u beskrajnoj sreći, i to bez umiranja. No “jedan čovjek” — praotac Adam — prodao je svoje potomke u ropstvo grijehu, pa ih je čekala smrt kao neizbježan ishod grešnosti.
A kako je onda čovjek postao smrtan?

U 3. poglavlju 1. Mojsijeve zabilježeno je da je prvi ljudski par svjesno odlučio pokazati neposlušnost svom Darovatelju Života, . Zato je Bog izvršio presudu koju im je unaprijed najavio. Rekao je čovjeku: “Prah si i u prah ćeš se vratiti” (1. Mojsijeva 3:19). I tako je dvoje neposlušnih ljudi na koncu i umrlo, kako je to Bog i kazao.Rimljani 6;23:"Placa za grijeh je smrt"

Ali prvi ljudski par nije naštetio samo sebi. Oni su svojom neposlušnošću oduzeli pravo na život u savršenstvu i potomstvu koje im se tek trebalo roditi.Adam i Eva nisu imali djece prije nego sto su zgrijesili,pa stoga ni jedan covjek nije rodjen savrsen.Svi njihovi potomci nastali su nakon sto su oni sagrijesili te tako naslijedili njihov grijeh,kao sto se nasljedjuje jedna opaka bolest.

Slično kao što su vandali već više puta u novije vrijeme znali oštetiti neprocjenjivo vrijedna umjetnička djela, tako je i Adam svojim grijehom ozbiljno naštetio Božjem predivnom stvaralačkom djelu — ljudskom rodu. Adamova djeca s vremenom su i sama dobila djecu, zatim su im se rodili unuci, i tako se ljudski rod množio. Svaki se naredni naraštaj rađao, rastao, množio i zatim umirao. No zašto su svi ti ljudi morali umrijeti? Zato što su svi potekli od Adama. U Bibliji stoji: “Zbog prijestupa jednog čovjeka mnogi su umrli” (Rimljanima 5:15). Bolest, starost, sklonost griješenju, a i sama smrt, žalosne su posljedice toga što je Adam izdao vlastitu obitelj. A u tu obitelj spadamo i mi.

Da li je covjecanstvo sada potpuno izgubljeno?
Ima li nade povratku ka Bogu ?
Kako nadoknaditi izgubljeno-vjecni zivot i savrsenstvo koje su imali nasi praroditelji i izgubili?
I,tko moze od nas vratiti izgubljeno-savrsen zivot,bez grijeha koje su izgubili nasi praroditelji,kad smo mi svi nesavrseni i gresni?
Ako ti tvoj susjed da na koristenje novi Porsche,zar nece ocekivati da ga cuvas i ne napravis udes?Ako to ocekuje tvoj susjed od tebe,sta je sa Bogom?Zar on ne ocekuje isto-ako covjeku pokloni savrsen i vjecan zivot,zar ne ocekuje da ga covjek njeguje?

Medjutim,prvi covjek je izgubio ogromno bogatstvo koje je dobio na poklon od svog stvoritelja.S obzirom da su njegovi potomci bili rodjeni nakon grijeha,pa i sami bili gresni,nije bilo nikog medju ljudskim rodom koji bi mogao nadoknaditi tu izgubljenu vrijednost.

Iz tog razloga,Isus je dragovoljno odlucio da vrati izgubljeno.Dragovoljno je napustio svoje mjesto na nebu,postao savrsen covjek i umroza ljudski rod.
(Filipljanima 2:7-8) 7 Naprotiv, odrekao se samoga sebe i uzeo obličje roba te postao sličan ljudima. 8 Povrh toga, kad je obličjem postao čovjek, ponizio se i postao poslušan sve do smrti, i to smrti na mučeničkom stupu.
(1. Petrova 2:22) 22 On nije grijeha počinio niti se prijevara našla u ustima njegovim.
(Hebrejima 7:26-27) 26 Jer takav nam je veliki svećenik trebao: vjeran, bezazlen, neokaljan, odijeljen od grešnika i uzvišeniji od nebesa. 27 On ne treba, kao oni veliki svećenici, svaki dan prinositi žrtve — najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda — jer kad je prinio samoga sebe, učinio je to jednom zauvijek.
(Ivan 10:17-18) 17 Zato me i ljubi Otac, jer ja polažem svoj život da bih ga opet primio. 18 Nitko mi ga ne oduzima, nego ga ja sam od sebe polažem(...)
(Marko 10:45) 45 Jer ni Sin čovječji nije došao da mu služe, nego da služi i da svoj život dade kao otkupninu za mnoge(...)
(Matej 17:4-5) (...)” 5 I dok je on još govorio, zasjenio ih je svijetao oblak. I začuo se glas iz oblaka, koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji! Njega slušajte!”

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 12:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Isus uopće nije umro!
Isusa a.s. je Bog uzdignuo i pred sudnji dan će se vratiti a kasnije i umrijeti kao i svi drugi ljudi.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 12:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Isus uopće nije umro!
Isusa a.s. je Bog uzdignuo i pred sudnji dan će se vratiti a kasnije i umrijeti kao i svi drugi ljudi.

Auh... :confused3:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Isus uopće nije umro!

Koji je onda smisao sudnjeg dana i religije ako ce svi umrijeti, i pravedni i nepravedni? Drugo, Mojsije i Ilija su takodje vaskrsnuti, ali niko od njih nije znao da ce biti vaskrsnut, dok je Isus znao od samog pocetka. I trece, Isus se poslije uzdignuca vratio i pojavio pred apostolima kao ziv pa se opet vratio na nebo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 15:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
jellyfish je napisao:
Drugo, Mojsije i Ilija su takodje vaskrsnuti, ali niko od njih nije znao da ce biti vaskrsnut

Za Iliju ne znam ali sam za Mojsiju poprilicno siguran da niej vaskrsao....mozda opet :-?

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
jellyfish je napisao:
Drugo, Mojsije i Ilija su takodje vaskrsnuti, ali niko od njih nije znao da ce biti vaskrsnut

Za Iliju ne znam ali sam za Mojsiju poprilicno siguran da niej vaskrsao....mozda opet :-?

Imas u novom zavjetu o tome kad apostoli i Isus dodju na brdo i pitaju apostoli Isusa da nacine 3 sjenice za Mojsija, Iliju i Isusa sto znaci da je Mojsije ziv.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 16:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
jellyfish je napisao:
Imas u novom zavjetu o tome kad apostoli i Isus dodju na brdo i pitaju apostoli Isusa da nacine 3 sjenice za Mojsija, Iliju i Isusa sto znaci da je Mojsije ziv.

gdje u N.Z.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
gdje u N.Z.

1. Jevandjelje po Mateju 17,3 i 17,4 kao i veci dio 17 glave
2. Jevandjelje po Marku 9,4
3. Jevandjelje po Luki 9,30

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
jellyfish je napisao:
Isus uopće nije umro!

Koji je onda smisao sudnjeg dana i religije ako ce svi umrijeti, i pravedni i nepravedni? Drugo, Mojsije i Ilija su takodje vaskrsnuti, ali niko od njih nije znao da ce biti vaskrsnut, dok je Isus znao od samog pocetka. I trece, Isus se poslije uzdignuca vratio i pojavio pred apostolima kao ziv pa se opet vratio na nebo.

Smisao sudnjeg dana jest da dobiješ platu shodno svom radu. Nepravedni će nadrljati, pravedni ce imati vjecni zivot.

Niko nije umro za grijehe nepravednih broo :) , tebi ako je neko ubio oca neće ga vjerovanje u Isusa spasiti kazne osim pokajanje Stvoritelju.

Vratio se Isus apostolima ali hajde da te nešto pitam , a ti razmisli, ne moras odgovoriti.

Je li na "grobu" Isusovom bio smaknut kamen ?
Zar nije usao na vrata ?
Zar bi dusi materijalne barijere smetale ?
Zar Isus nije jeo apostolima ? -
Zar dusa da ima prirodne potrebe, pa je gladna ?

Isus se vratio u tijelu kakav je i bio. Nit je umro nit nista.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Kada cete skontati da Isus nije bio istorijska licnost...postoje dva izvora i oni su vrlo problematicni. Cijeli njegov zivot je kompilacija mitova koji su na tom prostoru postojali vijekovima.

Kao sto niko danas nece reci da je Sokrat istorijska licnost, to isto vazi za Isusa....I za Jetija i Bigfuta (doduse, ovoga su snimili :D kao i za Nesi)

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 12:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Islamska percepcija raspeća

Isusa je Bog sačuvao za kraj vremena. Allah kaže u Kur’anu:

„,,i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,već ga je Allah uzdigao Sebi. – A Allah je silan i mudar.” An-Nisa, 157-158.

Jevreji i Rimljani su radosno objavili: ”Ubili smo Mesiju!” Ali, nisu ga oni ubili niti raspeli, spašen je od Boga i uzdignut na nebo.

Allah kaže u suri Ali-‘Imran, 54-58,:

I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.I kada Allah reče: „O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi: one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći.“…A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. – Allah ne voli nasilnike.Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i Qur’an mudri.

Mi, muslimani, vjerujemo da će jednog dana Antihrist doći i da će onda Isus biti spušten s neba i da će ubiti Antihrista, da će živjeti među muslimanima i da će vladati njima. Tokom tog vremenskog perioda zemlja će biti ispunjena pravdom i blagostanjem.

Muhamed,s.a.w.s, je rekao :

„A zatim će se reći zemlji: ‘Pronikni plodovima i okiti se bereketom. Tada će se čitava skupina najesti od jednog šipka i moći će stati u hladovinu njegove kore. U mlijeku će biti bereket. Jedna muža deva zadovoljit će sakupljene ljude, a jedna krava muzara – čitavo pleme; a jedna ovca muzara zadovoljit će mlijekom jedan ogranak plemena. Dok oni budu tako živjeli, Allah će im poslati mirisni vjetar, pa će ih dodirnuti ispod njihovih pazuha i dušu svakog mumina i svakog muslimana uzeti. Samo će ostati najgori ljudi, koji će otvoreno zinaluk činiti, kako to čine magarci, i na njih će se izliti strahote Posljednjeg dana.“ (prenosi Muslim)

Muhamed, s.a.w.s, je rekao:

„Kako će slavno biti vrijeme kada Isa bude živio među vama, zasadit ćete sjeme na jalovoj stijeni i ono će ponići; neće biti suše; bilje će prekriti zemlju, čovjek će moći da sjedi pored lava i neće mu naštetiti.“ (prenosi Ad-Dejlemi)

Isus će ponovo doći, oženit će se, imaće djecu, živjet će 40 godina među nama. I nakon što on umre Sudnji dan će doći.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 13:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Vratio se Isus apostolima ali hajde da te nešto pitam , a ti razmisli, ne moras odgovoriti.

Zar nije usao na vrata ?

Odgovoricu ono sto mislim shodno svom skromnom poznavanju istorije i biblije.

Tacno je da je Isus ustao u tijelu i tacno je da nije bio duh nego od mesa.( o tome govori 24 glava jevandjelja po Luki , 39 stih > "Vidite ruke moje i noge moje: ja sam glavom; opipajte me i vidite; jer duh tijela i kostiju nema kao sto vidite da ja imam"). Takodje je tacno da je kamen odvaljen sto dokazuje da je Isus zaista bio tamo. Ali kamen je tako tezak da ga niko sam nebi mogao pomaci, a apostoli ga nisu pomakli sto nam govori 24 glava jevandjelja po Luki. Kad je nevjerni Tomo rekao da nevjeruje Isus je rekao da stavi ruke na oziljke u sta se Tomo uvjerio da je to zaista bi raspeti Isus. Isus je umro i o tome postoje zapisi, istorijske cinjenice i svjedoci. U trenutku dok je umirao zemlja se zatresla i nebo potamnjelo. Gladan je bio zato sto je bio u tijelu. Drugo ako vjerujes bibliji da je bio gladan kako onda ne vjerujes bibliji da je umro i da je nakon sto se pojavio pred apostolima ponovo na ocigled svih uzletio na nebo. Da je on bozji sin svjedoci glas Bozji sa neba kad je Bog svojim glasom rekao "ovo je moj sin ljubljeni". Zar mislis da bi neko koga je Bog poslao lagao?
Drugo, Isus je jos za vrijeme ovozemaljskog zivota uzdizao i ozivljavao mrtve. Kad je djevojcica od 12 godina umrla dosao je Isus i na ocigled roditelja i svih vaskrsao je, i to u tijelu od krvi i mesa, sto znaci da je i Isus bio od krvi i mesa kad je ustao.
I treca kako nije umro kad je bilo nemoguce da smrtni covjek ne umre pri takvom mucenju, jer niko to nije prezivio, a osim toga posto smatras da je Isus prorok zar mislis da bi on lagao kad je prorokovao da ce umrijeti i ozivjeti???
Trece, nakon Isusa svi apostoli osim Jovana (ili hrvatski Ivana, ili engleski John-a) su umrli mucenicki dajuci zivot za uvjerenja i hriscanstvo. Zar mislis da bi neko umro mucenickom smrcu da nije bio sto posto siguran da je to istina??? Stavise, apostol Petar je rekao da nije dostojan umrijeti kao Isus i trazio da ga razapnu naopako, kako je i razapet. Zar mislis da bi apostoli umrijeli mucenicki da nisu bili sigurni da je sve istina?? Da li bi neko umro mucenickom smrcu za laz? A to implicira da je uskrsnuce bilo istina.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Frisky_Dingo je napisao:
Kada cete skontati da Isus nije bio istorijska licnost...postoje dva izvora i oni su vrlo problematicni. Cijeli njegov zivot je kompilacija mitova koji su na tom prostoru postojali vijekovima.

Kao sto niko danas nece reci da je Sokrat istorijska licnost, to isto vazi za Isusa....I za Jetija i Bigfuta (doduse, ovoga su snimili :D kao i za Nesi)

Malo skretanje s teme ali otkud ti to da Sokrat nije istorijska licnost??
Polemike postoje zbog toga sto on nije pisao tako da nije ostavio nista pisano iza sebe, ali da je postojao, jeste.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Zar nije usao na vrata ?

Odgovoricu ono sto mislim shodno svom skromnom poznavanju istorije i biblije.

Tacno je da je Isus ustao u tijelu i tacno je da nije bio duh nego od mesa.( o tome govori 24 glava jevandjelja po Luki , 39 stih > "Vidite ruke moje i noge moje: ja sam glavom; opipajte me i vidite; jer duh tijela i kostiju nema kao sto vidite da ja imam"). Takodje je tacno da je kamen odvaljen sto dokazuje da je Isus zaista bio tamo. Ali kamen je tako tezak da ga niko sam nebi mogao pomaci, a apostoli ga nisu pomakli sto nam govori 24 glava jevandjelja po Luki. Kad je nevjerni Tomo rekao da nevjeruje Isus je rekao da stavi ruke na oziljke u sta se Tomo uvjerio da je to zaista bi raspeti Isus. Isus je umro i o tome postoje zapisi, istorijske cinjenice i svjedoci. U trenutku dok je umirao zemlja se zatresla i nebo potamnjelo. Gladan je bio zato sto je bio u tijelu. Drugo ako vjerujes bibliji da je bio gladan kako onda ne vjerujes bibliji da je umro i da je nakon sto se pojavio pred apostolima ponovo na ocigled svih uzletio na nebo. Da je on bozji sin svjedoci glas Bozji sa neba kad je Bog svojim glasom rekao "ovo je moj sin ljubljeni". Zar mislis da bi neko koga je Bog poslao lagao?
Drugo, Isus je jos za vrijeme ovozemaljskog zivota uzdizao i ozivljavao mrtve. Kad je djevojcica od 12 godina umrla dosao je Isus i na ocigled roditelja i svih vaskrsao je, i to u tijelu od krvi i mesa, sto znaci da je i Isus bio od krvi i mesa kad je ustao.
I treca kako nije umro kad je bilo nemoguce da smrtni covjek ne umre pri takvom mucenju, jer niko to nije prezivio, a osim toga posto smatras da je Isus prorok zar mislis da bi on lagao kad je prorokovao da ce umrijeti i ozivjeti???
Trece, nakon Isusa svi apostoli osim Jovana (ili hrvatski Ivana, ili engleski John-a) su umrli mucenicki dajuci zivot za uvjerenja i hriscanstvo. Zar mislis da bi neko umro mucenickom smrcu da nije bio sto posto siguran da je to istina??? Stavise, apostol Petar je rekao da nije dostojan umrijeti kao Isus i trazio da ga razapnu naopako, kako je i razapet. Zar mislis da bi apostoli umrijeli mucenicki da nisu bili sigurni da je sve istina?? Da li bi neko umro mucenickom smrcu za laz? A to implicira da je uskrsnuce bilo istina.

Prije svega:

Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmecu. (Kur'an 5, 75)

Jeste Isus radio čuda, oživljavao mrtve, ali samo zato što mu je Allah pomogao kako bi jasne dokaze pokazao ljudima. Zar i Biblija tvoja ne kaže da je Isus rekao:
Ja po sebi ništa ne mogu uraditi, već voljom onog koji me posla ?
Moj otac je veći od mene, moj otac je veći od sveg !

Toliko je proročanstava u onom što je ostalo od Starog Zavjeta o Isau a.s, pa hajde da malo vidimo par:

Prvo vidi ovo:

Luka 4:10-12
Jer stoji pisano: "Anđelima svojim naložio je za tebe, da te čuvaju.
Oni će te nositi na rukama svojim, da ne zapneš za kamen nogom svojom."

SZ:

Psalmi 34:20

20 Čuva sve udove njegove, ni jedan se od njih ne slomi.

Vidi Psalme 91:

1 Onaj koji stanuje u zaštiti Svevišnjega, koji boravi u sjeni Svemoćnoga.
2 Govorit ću ovako Gospodu: "Ti si utočište moje i branik moj, Bog moj, l kojega se uzdam!"
3 Jer te on čuva od zamke ptičarske i od ljutoga pomora
4 Krilima svojim pokriva te: pod perjem si njegovim skriven; i štit i oklop bit će tebi vjernost njegova.
5 Ne trebaš se bojati strahote noćne, niti strijele, što leti danju.
6 Kuge, što ide po mraku, ni pomora, što mori opodne.
7 I padne li uza te tisuća i deset tisuća s desne strane tebi, ne može tebi ništa počiniti!
8 Jest, vidjet ćeš očima svojim, gledat ćeš plaću bezbožnicima.
9 "Jest, utočište moje ti si, Gospode!" Svevišnjega si uzeo sebi za utočište.
10 l zato te nikada neće zlo zadesiti; bič se neće približiti šatoru tvojemu.
11 Jer je anđelima svojim zapovjedio za tebe, da te čuvaju na svim stazama tvojim.
12 Nosit će te na rukama svojim, da se ne spotakne o kamen noga tvoja.
13 Možeš stupati po lavovima i zmijama ljuticama, gazit ćeš lavove i zmajeve.
14 Jer on pristaje uza me, spasit ću ga, štitit ću ga, jer je poznaje ime moje.
15 Kad me zazove, uslišit ću ga i iz njega ću stajati u nevolji; spasit ću ga i proslavit ću ga.

Psalmi 118:

1 Hvalite Gospoda, jer je dobar, jer dovijeka traje milosrđe njegovo.
2 Neka pjeva Izrael: "Dovijeka traje milosrđe njegovo."
3 Neka pjeva kuća Aronova: "Dovijeka traje milosrđe njegovo."
4 Neka pjevaju svi, koji se boje Gospoda: "Dovijeka traje milosrđe njegovo."
5 Kad povikah u tjeskobi: Gospode, usliši me Gospod, te postadoh slobodan.
6 Kad je Gospod za me, ne bojim se ništa; što mi može učiniti čovjek?
.
.
.
17 Nijesam umro; ja živim i navješćivat ću djela Gospodnja.

Dalje, Pilat se čudio kako je Isus "umro" za samo "3 sata" dok su oni oko njega bili i prije njega i poslije njega, i duže i više na "krstu" kako govorite.

Izučavaj Bibliju, odvest će te Islamu, Isaa a.s je bio Allahov poslanik kog je Allah zastitio i uzdigao od spletki

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 31 Dec 2009, 14:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 14:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Frisky_Dingo je napisao:

da bi nekom dokazao da je isus bio stvarna osoba stvarno bi morao puno pisati jer je i puno dokaza, prvo mnogo uvjerljivih da su grčki spisi istinita povjest, a u toj povjesti je i isus.
međutim to bi bilo uzaludno nekom čija je deviza "ja vjerujem samo u ono što vidim"

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Jeste Isus radio čuda, oživljavao mrtve, ali samo zato što mu je Allah pomogao kako bi jasne dokaze pokazao ljudima. Zar i Biblija tvoja ne kaže da je Isus rekao:

Slazem se da je Isus cinio cuda zahvaljujuci Bogu ili kao sto ti kazes Alahu, to je jedan te isti pojam.
Ja u svom prethodnom postu nisam ni dokazivao ni pokazivao da je Isus to cinio sam od sebe, niti sam dokazivao da je Isus bog. Naravno, u bibliji postoje neki stihovi koji kazu da je isus Bog, a drugi koji kazu da je samo poslan od boga. Licno ne mogu zakljuciti da li je Isus Bog ili prorok, ali ono sto ja mogu zakljuciti iz biblije je da je Isus umro i ozivio(uskrsnuo, vaskrsao). Sad, da li je sam ili uz pomoc Boga ustao ne znam, prema bibliji mi se cini da ga je Bog uzdigao.
Znaci, u prethodnom postu ja ne ulazim u bozansku prirodu Hrista, vec se samo bavim pitanjem istinitosti uskrsnuca.
Cak i ako ga je Bog uskrsnuo, sto ja vjerujem, to ne mijenja nista u prici da je on ozivio uz Bozju pomoc, bas kao sto su ozivljavali ljudi koje je on dizao iz mrtvih uz Bozju pomoc.
Znaci ja nisam zadrt kao ostali hriscani da sto postotno mogu tvrditi da je Isus Bog, iako se iz nekih stihova moze zakljuciti da jeste. Dok iz drugih stihova zakljucujemo da je samo Bozji sin. Ja ne bih sa sigurnoscu tvrdio ni jedno ni drugo. Ono sto tvrdim je da je po biblijskim spisima i istorijskim nalazima Isus umro i ozivio, naravno slazem se uz Bozju pomoc.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Slazem se da je Isus cinio cuda zahvaljujuci Bogu ili kao sto ti kazes Alahu, to je jedan te isti pojam.
Ja u svom prethodnom postu nisam ni dokazivao ni pokazivao da je Isus to cinio sam od sebe, niti sam dokazivao da je Isus bog. Naravno, u bibliji postoje neki stihovi koji kazu da je isus Bog, a drugi koji kazu da je samo poslan od boga. Licno ne mogu zakljuciti da li je Isus Bog ili prorok, ali ono sto ja mogu zakljuciti iz biblije je da je Isus umro i ozivio(uskrsnuo, vaskrsao). Sad, da li je sam ili uz pomoc Boga ustao ne znam, prema bibliji mi se cini da ga je Bog uzdigao.
Znaci, u prethodnom postu ja ne ulazim u bozansku prirodu Hrista, vec se samo bavim pitanjem istinitosti uskrsnuca.
Cak i ako ga je Bog uskrsnuo, sto ja vjerujem, to ne mijenja nista u prici da je on ozivio uz Bozju pomoc, bas kao sto su ozivljavali ljudi koje je on dizao iz mrtvih uz Bozju pomoc.
Znaci ja nisam zadrt kao ostali hriscani da sto postotno mogu tvrditi da je Isus Bog, iako se iz nekih stihova moze zakljuciti da jeste. Dok iz drugih stihova zakljucujemo da je samo Bozji sin. Ja ne bih sa sigurnoscu tvrdio ni jedno ni drugo. Ono sto tvrdim je da je po biblijskim spisima i istorijskim nalazima Isus umro i ozivio, naravno slazem se uz Bozju pomoc.

Ljudi neki ne kontaju simboliku. I ja sam boziji sin, i ti si, svi smo bozija djeca jer nas je on stvorio.

Je li Isus rekao jednom Moj otac, ja , ucenici i sljedbenici smo jedno ? Znaci li to da je sad Bog svi ti ljudi ... ? NE..

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 17:00 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
rekao "Ja sam put, istina i zivot"... :wink:

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
rekao "Ja sam put, istina i zivot"... :wink:

Naravno da je rekao. Rekao je i " niko ne moze do Boga osim kroz mene" zar ne ?

Ali to je svaki poslanik rekao ljudima bio. Kad je Musaa a.s bio rekao je ljudima isto " ko hoce Bogu se pokoriti neka mene slijedi, ja sam put istina i zivot"

Nuh je to rekao, Ibrahim, Davud, Sulejman, Isaa, Idris, Jahja ( neka je mir nad njima Allahov)
Naravno kad je Isaa a.s živio da su ga morali slijediti jer je on bio put prema Allahu.
U Kur'anu Allah naređuje poslaniku Muhammedu a.s:

Reci (im poslaniče ): "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prasta i samilostan je. (3, 31)

Dakle, Isaa a.s je došao jevrejima u određenom periodu i oni su dužni slijediti ga, ali posljednji Allahov poslanik je Muhammed a.s i mi danas smo dužni njega slijediti. On nije poslan samo arapima, ni jevrejima ni srbima nego svim ljudima .

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 20:16 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
dobro si rekao "ali posljednji Allahov poslanik je Muhammed a.s i mi danas smo dužni njega slijediti."

velika je razlika slijediti Hrista il Muhameda.. :wink:

sumnjam da je pored Isusa jos neko rekao "Ja sam put, istina i zivot"

Isus takodje poslan svim ljudima...procitaj Matej 28.... :evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]