Besparica je napisao:
Imam pitanje za dzudiste.
Ne razumijem se nesto u dzudo ali dosta pratim MMA, a u MMA dolazi dosta boraca iz dzudoa. Skoro sve dzudiste iz MMA karakterise odlicna snalazljivost na zemlji o odlican "grappling" (poluge, davljenja i sl.), tako da se cesto moglo vidjeti da dzudoka pobjedi majstora brazilskok jiu jitsu-a primoravanjem na predaju, a kada sam gledao dzudo na olimpiadi vidio sam da se rade samo bacanja.
Pitanje je da li kod nas dzudisti na treningu rade samo tehnike bacanja ili rade i tehnike grappling-a i hrvanja, koje su vise poznate u BJJ i olimpiskom hrvanju?
Tehnika u dzudou se sastoji, najjednostavnije receno, od tehnike padova, tahnike u stojecem polozaju i tehnike u parteru.
Pravo se uce padovi, parter, pa tehnika u stojci.
Kada se savladaju padovi, i tehnika u parteru i ona u stojci se mora tretirati jednako, obje su jako vazne i nadopunjuju se. Cesto se bacanje zavrsi zahvatom (kod djece jako cesto), polugom ili gusenjem, tako da dobar dzudista mora da dobro vlada ne samo bacanjima, nego i parterom.
Ne znam koje si meceve gledao na OI, ali sudije treba da dopuste i pokusaj izvodjenja tehnike u partreru. Ukoliko je taj pokusaj neefikasan, odnosno, ukoliko je vidljivo da ne moze da se izvede efikasna tehnika, borba se prekida i nastavlja u stojci.
Naravno, razlikuje se od MMA, jer tu sudija ne prekida borbu, pusta da se takmicari bore se dok jedan ne popusti, odnosno dok konacno jedan ne nadjaca drugoga.
Odgovor na tvoje pitanje je da se kod nas 70% treninga sastoji od tehnike u stojci, a 30% u parteru, sto je greska, jer, kao sto sam vec rekla, moraju jednako da se tretiraju (govorim uopsteno za citavu BiH)- moja slobodna procjena. Znaci, te tehnike su specificne za dzudo i nemaju veze sa rvanjem, nego su 1882. godine izvedene iz dziu dzice. Kod nas se jako malo brobi zavrsi polugom ili gusenjem i nasi takmicari cesto gube borbe na evropskoj sceni bas u parteru.
Zasto se tako malo parter radi kod nas? Jednostavno-jako je kompleksan i treneri izbjegavaju da ga rade jer ne poznaju tehniku, dok je na Zapadu i Istoku situacija daleko drugacija. Trebaju da se edukuju u tom pravcu, jer parter je kod nas , najblaze receno, nepravedno zapusten.
Ono sto vidis na MMA, to su jako poznate poluge koje se najcesce koriste i plasiraju (udehshigi juji gatame, ude gatame, ude gerami), i da, u pravu si, dzudisti su jako kompleksni broci, i , usudjujem se reci, najkompletniji od svih borilackih sportova.
Pozdrav!