Juraja Smit je napisao:
Ako smijem da primjetim da je vjera sama po sebi elitizam, jer svaku vjersku zajednicu čini grupa ljudi koji za sebe misle da su bolji od onih koji ne pripadaju tom njihovom krugu.
Po toj logici, ako se dva vjernika koji nisu clanovi nijedne zajednice, a ne slazu se u necemu, su egocentrici i netrpeljivi jedan prema drugome, sto naravno nije tacno. Vjera nije isto sto i vjerska zajednica niti su vjernici glasnogovornici svoje zajednice. Elitizam je osobina pojedinaca bez obzira bili oni vjernici, politicari, nacionalisti, itd... a ne vjere generalno. Ja sam elitista isto koliko i ti zbog toga sto se recimo ne slazes u svakom mogucem pogledu ni sa jednom osobom na svijetu. Osjecas li se ti elitno zato sto mislis da si u pravu a ja ne?
Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:
Nijedan covjek koji je ostao isti poslije prihvatanja Hrista ne moze se nazvati vjernikom. Ja sam vidio puno ljudi tokom zivota koji su rekli da su vjernici, ima ih i na forumu, a nisu jos izbacili psovanje iz svog rijecnika, i onda se cude sto ih kao Bog ne uslisi... Pitam se da li koriste psovke i dok se mole, kad je vec "narodski" psovati, ili mijenjaju masku kad idu u molitvu..
Pa to i ja kazem otprilike.
Nema tu vise nivoa vjere. Postoje vise razlicitih uvjerenja, ali uopsteno moze postojati vjera i nevjera. Mislim samo znacenje rijeci vjera i nevjera dovoljno govori. Nije to pridjev pa da postoji komparacija.
To je nesto kao bijela i crna boja. Ili je bijela, ili crna. Ne postoji izmedju, jer izmedju nije ni crna ni bijela vec siva. E sad postoje razne nijanse crne i razne nijanse bijele.
Ti si to rekao u odnosu na prihvatanje svega sto stoji u Pismu, sa cime se ne slazem i sto meni govori da imas pogresnu predstavu o vjeri, sto me ne cudi. Vjerovati ne znaci vjerovati u sve sto pise u bilo cemu jer onda si ti vjernik ako vjerujes u sve sto pise o UFO-ima. Vjerovati ima drugacije znacenje kad je u pitanju religija i odnosi se na vjeru u Boga i samim tim slusanje i drzanje Bozije rijeci, a ne da li vjerujem u neko slovo u Pismu bas onako kako pise. Ja evo vjerujem kao vecina vjernika da Bog postoji i da drzi do toga kako zivimo i da nam je dao zapovijesti kako da zivimo srecno, ne zbog drugih nego i zbog sebe (ovo podvlacim). Da li je Bog napravio zenu od Adamovog rebra ili ne, je potpuno irelevantno za drzanje Bozjih zapovijesti. A gle cuda, neuralgicna tacka ateista nisu zapovijesti nego Adam i Eva.
Mislim meni je OK ako ljudi koji nisu vjernici govore o manifestacijama vjere ali ne razumijem kad krenu pricati o tome sta znaci vjerovati a sami nisu vjernici, pa traze paralele sa psihozom iitd..., umjesto da traze paralele vjere sa samom sobom.