banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 197 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Dec 2009, 08:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
BL Boy je napisao:
hmm ovdje se prebacuje loptica sa RTRS-ovog pustanja digitalnog signala bez dozvole na to kako je direktoru RAK-a i savjetu RAK-a istekao mandat.

Pogresno zapazanje. Zar ne bi bilo logicno da prvo regulator postuje pravila koja je sam postavio pa da onda pravila postuju i mediji za koje je regulator nadlezan. Vrlo prosto.

BL Boy je napisao:
To oko mandata su trebali ranije rjesavati i ako je u tome problem, zar je trebalo izazvati ovu frku oko frekvencije da bi se o tome pricalo ili se o tome moglo davno vec razgovarati, posto je pomenutim mandat istekao davno.

Ne znam koliko ti pratis tu pricu oko imenovanja direktora kojem je stolica srasla za zadnjicu sve sa podguznjakom, ali da je bilo moguce bilo bi rijeseno. Na zalost iskljucivost vd direktora Keme i ekipe oko njega kao i politicka podrska koju ima u potpunosti je blokirala rad ovog organa, koji sada visi kao cardak ni na nebu ni na zemlji.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2009, 18:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
RAK prijeti, RTRS odašilje

RTRS je počela s emitiranjem testnog programa s digitalnog predajnika za područje Banja Luke, čime je započela sa stvaranjem pretpostavki za prelazak s analognog na digitalno emitiranje što je obveza koju sve zemlje u Europi trebaju ispuniti do 2012. godine.

Regulacijska agencija za komunikacije je unatoč činjenici da su skoro, povodom usvajanja Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju (DTT) u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u Bosni i Hercegovini, izrazili veliko zadovoljstvo, sada RTRS-u izdali zabranu testnog emitiranja na 61. kanalu s lokacije Podbrđe kod Banjaluke jer nemaju dopuštenje RAK-a.

''Usvajanjem Strategije otvara se novo poglavlje u procesu uvođenja digitalne radiodifuzije u Bosni i Hercegovini, te potvrđuje opredijeljenost države k europskim integracijama. Pred nama je razdoblje u kojem će se raditi na izradi Akcijskog plana za realizaciju zadataka na implementaciji Strategije i uspješnog prelaska na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u Bosni i Hercegovini. Digitalno emitiranje građanima će omogućiti bolji prijam signala, jasniju sliku, kvalitetniji zvuk, dodatne kanale i nove servise", naglasio je tada Kemal Huseinović, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije da bi primjenu prelaska s analognog na digitalno emitiranje sprječavao zabranama.

Direktor RTRS-a Dragan Davidović odgovorio je ne samo što neće prestati s emitiranjem nego će dapače nastaviti te ocijenio kako je ova zabrana vrsta pritiska. Međutim takve ocijene Huseinović je odbacio ističući kako oni ne sprječavaju razvoj bilo kojeg medija. Praksa demantira Husenivića jer kao što konkretno nije objasnio što je do sada učinjeno da građani u BiH za rtv taksu koju plaćaju, osim što imaju sadržajno loš tv program, moraju gledati i lošu i nekvalitetnu sliku na svojim tv ekranima.

Nije on skoro objasnio ni optužbe člana Savjeta RAK-a Slobodana Boškovića da je u toj instituciji na sceni pljačka, kriminal i malverzacije oko zapošljavanja i namještanja natječaja. Nije objasnio ni, kako tvrdi Bošković, kupovinu opreme milijunske vrijednosti za koju stručnjaci same agencije tvrde da je plaćana po cijeni mnogo većoj od tržišne.

Zataškana je kriminalna kupovina službene zgrade RAK-a-kazao je Bošković te ukazao i na čudan izbor samo direktora agencije kemala Huseinovića jer na natječaj prije više dvije godine prijavilo sedam kandidata i svima je, nevjerojatno, nedostajao po jedan od traženih dokumenata, osim Huseinoviću", rekao je Bošković skoro u intervjuu za "Glas Srpske" te optužio RAK da je svojim neradom zaustavio planirani razvoj telekomunikacijske i emisione tehnike, te ulazak novih tehnologija i servisa.

"Time je do sada zaustavljeno i investiranje u iznosu od najmanje dvije milijarde eura. Zato ne čudi što Vijeće ministara BiH nije potvrdilo imenovanje Kemala Huseinovića za generalnog direktora RAK-a", naveo je Bošković.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2009, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eto pise ti gore to oko imenovanja da ostali kandidati kao nisu imali sva potrebna dokumenta na konkursu pa je on kao jedini kandidat izabran na tu funkciju.

No, na stranu to evo danas i BEL TV otpocela i odmah od prvog dana startala sa emitovanjem digitalnog signala tj. kazu da idu u HD formatu(i to ne onom osnovnom) i da vec sad s pravom mogu staviti ono HD pored logoa, tako danas rece direktor tehnicke sluzbe ove TV u studiju iste. Kazu da za nekih mjesec dana ce i na kablovskim operaterima biti na digitali.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2009, 23:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Opremu imaju HD, ali se predaja vrši i dalje analogno. A što se tiče opreme, jeste HD, ali nije nešto spektakularno, već je to sve viđeno... uostalom, još je to sve u pelenama, mala količina i neuhodanost...

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 07:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BL Boy je napisao:
Nije on skoro objasnio ni optužbe člana Savjeta RAK-a Slobodana Boškovića da je u toj instituciji na sceni pljačka, kriminal i malverzacije oko zapošljavanja i namještanja natječaja. Nije objasnio ni, kako tvrdi Bošković, kupovinu opreme milijunske vrijednosti za koju stručnjaci same agencije tvrde da je plaćana po cijeni mnogo većoj od tržišne.

Zataškana je kriminalna kupovina službene zgrade RAK-a-kazao je Bošković te ukazao i na čudan izbor samo direktora agencije kemala Huseinovića jer na natječaj prije više dvije godine prijavilo sedam kandidata i svima je, nevjerojatno, nedostajao po jedan od traženih dokumenata, osim Huseinoviću", rekao je Bošković skoro u intervjuu za "Glas Srpske" te optužio RAK da je svojim neradom zaustavio planirani razvoj telekomunikacijske i emisione tehnike, te ulazak novih tehnologija i servisa.

Slucaj za SIPU, pa onda za sviranje klavira na poduze staze, zar ne? :lol: Iako mi je sve ovo dugo poznato, dobro je da si i ti nasao tekst koji stvari stavlja na pravo mjesto. Naravno, da ne zivimo u zabludama, SIPA nece intervenisati. Ipak je ovo zemlja u kojoj nista ne funkcionise...

BL Boy je napisao:
Eto pise ti gore to oko imenovanja da ostali kandidati kao nisu imali sva potrebna dokumenta na konkursu pa je on kao jedini kandidat izabran na tu funkciju.

:lol: :lol: :lol: da nije smijesno bilo bi zalosno :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 19:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009, 15:22
Da se slučajno desilo da je pokrenut digitalni signal u Federaciji, ovi iz Regulatorne agencije ne bi prstom mrdnuli.

Regulatorna agencija
Datum: 17.12.2009 22:00
Autor: Goran Maunaga

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je do te mjere obezglavljena, nekredibilitetna i kriminalizovana institucija da više nema potencijala i zdrave snage čak ni za regulisanje kadrovskih pitanja i poslovnih obaveza unutar vlastitih redova.

Ali, i pored takve vlastite haotične situacije, i pored tog što su mandati istekli i direktoru i članovima Savjeta RAK-a, eksponenti te firme pokušavaju da "prave red" u institucijama u kojima zaista postoji red i u kojima nema nikakve potrebe za uvođenjem RAK-ovog nereda.

Jedan od posljednjih gafova Agencije je i naredba Radio-televiziji RS za hitno obustavljanje emitovanja programa sa digitalnog predajnika na tehnici koju je sama obezbijedila.

U naredbi čak nije navedeno na koji zakon i na koje odredbe zakona se, pri tome, poziva RAK, ali je zato istaknuto da RTRS na tu odluku nema pravo žalbe.

Zakonska obaveza svih elektronskih medija je da pređu na digitalno emitovanje programa do kraja 2011. godine. Izgleda da je velika greška RTRS-a u tome što je to uradila nešto brže od ostalih. Jer, RAK bi u ovom slučaju trebalo da podstakne i druge da to što prije urade.

Ili je, ovdje, u pozadini svega nešto drugo? Do te, ne baš tajnovite pozadine, moglo bi se lako doći. Ona je jasna i iz dosadašnjih poteza RAK-a, ali bi bila potpuno očigledna u slučaju da je, recimo, emitovanje digitalnog programa pokrenula Federalna TV. Tada bi, može se bez greške tvrditi, izostala bilo kakva reakcija RAK-a.

U ovom slučaju, svakako, odgovorni su i Savjet ministara i Komisija za saobraćaj i veze.

Na kraju treba reći da bi, umjesto donošenja bespredmetnih naredbi sumnjive validnosti, direktoru i starom Savjetu RAK-a prvi prioritet trebalo da bude legalno i legitimno imenovanje direktora i člana Savjeta iz RS.

To se, umjesto eliminisanja kvalitetnih kadrova i pokušaja da predstavnici bošnjačkog naroda i dalje ostanu u vrhu te institucije, može postići samo raspisivanjem novog konkursa i eliminisanjem nesposobnih, umjesto stručnih ljudi.

A to što RAK, kad su u pitanju odgovornost za nezakonitosti, za diskutabilnu potrebu postojanja mnogobrojnih javnih emitera u FBiH i za njihovo nakaradno funkcionisanje, prestaje da se miješa u svoj posao, posebna je priča. Naravno, i nju treba što prije na pravi način okončati.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 19:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
drug je napisao:
BL Boy je napisao:

:lol: :lol: :lol: da nije smijesno bilo bi zalosno :wink:

Ko zna, možda je na konkursu trebalo podnijeti potvrdu da je kandidat već bio dugogodišnji direktor RAK-a, pa je taj kriterij samo Kemal zadovoljio :lol: :lol: :lol: :cat:

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 00:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
I ovo je smiješno

Citiraj:
Jedan od posljednjih gafova Agencije je i naredba Radio-televiziji RS za hitno obustavljanje emitovanja programa sa digitalnog predajnika na tehnici koju je sama obezbijedila.

U naredbi čak nije navedeno na koji zakon i na koje odredbe zakona se, pri tome, poziva RAK, ali je zato istaknuto da RTRS na tu odluku nema pravo žalbe.

Ne znaju i ne navode šta je RTRS prekšio, ali naređuju da se obustavi emitovanje. :lol:

A kako RAK misli da ugasi signal ako RTRS to sam ne uradi ?
Šta će RAK uraditi ?
Tužiti ih i tražiti od suda da ugasi signal ? Ne mogu nikako drugačije jer ne mogu radnici RAka da upadaju u tuđe prostorije i gase signal. Ili mogu ? A kako će ih tužiti kada ne znaju ni šta je RTRS prekšio,niti mogu donijeti takvu odluku jer RAK nema legitimitet zbog isteklih mandata.
Tragikomična situacija :lol: :lol: :lol: :lol:

I dobro su napisali u tom komentaru. Da je neka federalna TV počela emitovati digitalni signal RAK se ne bi bunio.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BL4ever je napisao:
I ovo je smiješno

Citiraj:

Ne znaju i ne navode šta je RTRS prekšio, ali naređuju da se obustavi emitovanje. :lol:

A kako RAK misli da ugasi signal ako RTRS to sam ne uradi ?
Šta će RAK uraditi ?
Tužiti ih i tražiti od suda da ugasi signal ? Ne mogu nikako drugačije jer ne mogu radnici RAka da upadaju u tuđe prostorije i gase signal. Ili mogu ? A kako će ih tužiti kada ne znaju ni šta je RTRS prekšio,niti mogu donijeti takvu odluku jer RAK nema legitimitet zbog isteklih mandata.
Tragikomična situacija :lol: :lol: :lol: :lol:

I dobro su napisali u tom komentaru. Da je neka federalna TV počela emitovati digitalni signal RAK se ne bi bunio.

Jasno je da je RTRS u ovom slucaju strana koja je prekrsila zakon, ne znam kako to moze neko da odobrava (tako da je meni smijesno kada cini mi se Dokic rece da bi RAK trebao da sjedne i da se dogovori sa RTRS i izda dozvolu za digitalni signal, zar nije prethodno RTRS ta koja je trebala da je formalno zatrazi nego sad prvo prekrse zakon i naprave frku pa sad jos da im se popusti progleda kroz prste i da dozvola kao da nista nije bilo). Poznato je da je CRA tu da izdaje frekvencije i ako nista mogli su zatraziti dozvolu za pustanje, pa ako tek onda ukoliko je ne bi dobili su se trebali odluciti za ovaj potez, ovako ce snositi najvjerovatnije novacane sankcije, posto ne vjerujem da ce se odluciti da iskljuce jednu od TV koja predstavlja javni servis gradjana. Sto se tice gasenja signala prisilnim putem sigurno da to ne bi odradjivali pripadnici CRA, vec vjerovatno SIPA ili neka slicna institucija. Sto se tice isteka mandata i tehnicki mandat je validan dok god se ne postavi novi direktor. Ova opaska oko FTV i slicno je cista glupost mislim da je ovdje sve ispolitizovano ali dobro. Juce slusam direktora Davidovica koji onako bas cinicno rece ne samo da necemo ugasiti vec ramisljamo o uspostvljanju i drugog kanala. Jasno je da ne bi davao takve izjave da iza sebe nema politicku podrsku i vladajucu stranku kojoj je cilj pravljenje kriza kako bi narod sve manje razmisljao o narastajucim ekonomskim problemima, a sve vise paznje usmjeravao na politicka prepucavanja na relaciji Sa-BL koja nicemu ne vode.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 18:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
I Bel se hvali da imaju modernu opremu.Hoce li i oni"testirati"digitalni signal?Kad moze RTRS sto ne bi mogao i Bel da"testira"?Kako je RAK u raspadu i ne funkionise,cudi me kako se iz RTRSa ili neke druge TV ranije nisu setili da urade tako nesto.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

anoniman je napisao:
I Bel se hvali da imaju modernu opremu.Hoce li i oni"testirati"digitalni signal?Kad moze RTRS sto ne bi mogao i Bel da"testira"?Kako je RAK u raspadu i ne funkionise,cudi me kako se iz RTRSa ili neke druge TV ranije nisu setili da urade tako nesto.

Lako je RTRS su se tu prsiti kad imaju iza ledja Dodika, a BEL TV ili bilo koja privatna kuca bi vec dobila po usima, ovako ovo se prenjelo na politicki teren. Ja sam ipak za postovanje zakona, da bude jednak za sve, a ne ovako da se neko inati i nepostuje nadlezne institucije bez obzira sto i u njima ima dosta problema i loseg rada sl. to nije razlog da se one nepostuju. Ovo je svojevrsni test za CRA, ako sada popusti onda ce izgubiti svaki ugled i autoritet nad vrsenejm svojih funkcija pa bi i ostali mogli da po ugledu na RTRS pocnu sa nepostovanjem odluka i zakona sto bi moglo izazvati haos u medijima i telekomunikacijama.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 20:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BL Boy je napisao:
[Ova opaska oko FTV i slicno je cista glupost mislim da je ovdje sve ispolitizovano ali dobro.

A zasto mislis da je to glupost. Svako iole normalan bi bar razmislio koliko li je to puta kaznjena FTV za indijanski vokabular u svom programu. Ti ljudi jos zive u 1993. godini. Nevjerovatno, ali RTRS je po pristojnosti u eteru za njih izmislio svijet. Naravno, niko u RAK-u i ne pomislja kazniti FTV. Pitam se samo zasto. Toliko i ispolitizovanosti!

BL Boy je napisao:
Ja sam ipak za postovanje zakona, da bude jednak za sve, a ne ovako da se neko inati i nepostuje nadlezne institucije bez obzira sto i u njima ima dosta problema i loseg rada sl. to nije razlog da se one nepostuju.

Nebuloza nad nebulozama. Kao sto sam vec pisao a posto neko iz toga izlgeda nista nije naucio, da ponovim, prvo regulator treba da postuje pravila koja je sam postavio pa tek onda da ocekuje da ce ta ista pravila postovati i oni kojima oni nesto ko fol regulisu.

BL Boy je napisao:
. Ovo je svojevrsni test za CRA, ako sada popusti onda ce izgubiti svaki ugled i autoritet nad vrsenejm svojih funkcija pa bi i ostali mogli da po ugledu na RTRS pocnu sa nepostovanjem odluka i zakona sto bi moglo izazvati haos u medijima i telekomunikacijama.

Kakav crni test za CRA, pa oni su na svim mogucim testovima popadali. Procitaj malo temu o Tv Balkan, o Tv Slobomir, mozda ponesto i shvatis. Za haos koji trenutno vlada u eteru: od dodjeljivanja istih frekvencija istoj televiziji pa se ona sama ubija ( slucaj Vikom tv na 58.) dodjele frekvencija na kojima emituju program radio i tv stanice iz Hrvatske ( pa ih one koje emituju dosta jacom snagom ubijaju ), nemoći da izaberu sami sebi direktora, pa do korupcije u sopstevenim redovima, itd itd… Primjera je bezbroj a ti jos pricas o ugledu…cijem crnom ugledu, ziv bio?

Nego, na kraju da se prestanemo baviti glupostima, na ovom podforumu. U svim normalnim pa i nenormalnim zemljama poput nase, Javni servisi su nosioci procesa digitalizacije. Tako je bilo i u nasem okruzenju. Pojedini Javni servisi kako u zemljama EU tako i u regiji su testirali opremu jos mnogo prije bilo kakvih dokumenata koji bi regulisali process digitalizacije. Potez RTRS je potez vrijedan hvale, i kao sto sam vec napisao umjesto da dobiju bar tapsanje po ramenu neki kreteni udobnim foteljama u Sarajevu bi da klepaju po usima. Tuzno, zaista tuzno… :(

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 20:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Nov 2009, 02:33
РТРС прелази на ДВБ-Т.
АТВ и ПИНК БХ су већ брендови познати и ван граница БХ. Надам се да ће то ускоро да постане и БЕЛ. Шта је са ТВ Симић? Шта су они уопште, не знам како бих окарактеризовао ту назови телевизију. Да ли неко код њих размишља o ребрандингу?

Пошто још увијек немам тај ресивер за дигитално емитовање молио бих да неко послика шта сад емитује на 61. каналу па да стави овдје да видим.

Хвала

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 21:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

drug je napisao:
BL Boy je napisao:
[Ova opaska oko FTV i slicno je cista glupost mislim da je ovdje sve ispolitizovano ali dobro.

A zasto mislis da je to glupost. Svako iole normalan bi bar razmislio koliko li je to puta kaznjena FTV za indijanski vokabular u svom programu. Ti ljudi jos zive u 1993. godini. Nevjerovatno, ali RTRS je po pristojnosti u eteru za njih izmislio svijet. Naravno, niko u RAK-u i ne pomislja kazniti FTV. Pitam se samo zasto. Toliko i ispolitizovanosti!

BL Boy je napisao:
Ja sam ipak za postovanje zakona, da bude jednak za sve, a ne ovako da se neko inati i nepostuje nadlezne institucije bez obzira sto i u njima ima dosta problema i loseg rada sl. to nije razlog da se one nepostuju.

Nebuloza nad nebulozama. Kao sto sam vec pisao a posto neko iz toga izlgeda nista nije naucio, da ponovim, prvo regulator treba da postuje pravila koja je sam postavio pa tek onda da ocekuje da ce ta ista pravila postovati i oni kojima oni nesto ko fol regulisu.

BL Boy je napisao:
. Ovo je svojevrsni test za CRA, ako sada popusti onda ce izgubiti svaki ugled i autoritet nad vrsenejm svojih funkcija pa bi i ostali mogli da po ugledu na RTRS pocnu sa nepostovanjem odluka i zakona sto bi moglo izazvati haos u medijima i telekomunikacijama.

Kakav crni test za CRA, pa oni su na svim mogucim testovima popadali. Procitaj malo temu o Tv Balkan, o Tv Slobomir, mozda ponesto i shvatis. Za haos koji trenutno vlada u eteru: od dodjeljivanja istih frekvencija istoj televiziji pa se ona sama ubija ( slucaj Vikom tv na 58.) dodjele frekvencija na kojima emituju program radio i tv stanice iz Hrvatske ( pa ih one koje emituju dosta jacom snagom ubijaju ), nemoći da izaberu sami sebi direktora, pa do korupcije u sopstevenim redovima, itd itd… Primjera je bezbroj a ti jos pricas o ugledu…cijem crnom ugledu, ziv bio?

Nego, na kraju da se prestanemo baviti glupostima, na ovom podforumu. U svim normalnim pa i nenormalnim zemljama poput nase, Javni servisi su nosioci procesa digitalizacije. Tako je bilo i u nasem okruzenju. Pojedini Javni servisi kako u zemljama EU tako i u regiji su testirali opremu jos mnogo prije bilo kakvih dokumenata koji bi regulisali process digitalizacije. Potez RTRS je potez vrijedan hvale, i kao sto sam vec napisao umjesto da dobiju bar tapsanje po ramenu neki kreteni udobnim foteljama u Sarajevu bi da klepaju po usima. Tuzno, zaista tuzno… :(

Potpis svega što je drug napisao! Od A do Ž!

Srećom RAK nije više CRA kojim su upravljali stranci.
Nije to k'o ranije da CRA šalje trupe SFOR-a da gase odašiljače.
Ima primejr kada su zbog "negativnih priloga o visokom predstavniku" SFOR-ovci ugasili odašiljače SRT-a kod Sarajeva. Ili primjer Svetog Georgija kada je CRA NELEGALNO ušla i ugasila signal
A raspored frekvencija je presmiješan. Kada je osnovana CRA (danas RAK) govorili su kako je u RS sve OK i da je problem Federacija, a onda su bukvalno ispremještali frekvencije skoro svih radio stanica u BL. :lol:
A slučaj "Oksigen" vs. "HR2" je za udžbenike. "Regulatori" im dali frekvenciju koju koristi HR2 (Hrvatski radio - 2. program) decenijama i pri tom izazvali međunarodni skandal. :lol:

A RAK ne može samovoljno ugasiti nečiji predajnik.
Nemaju ovlaštenja da uđu na tuđi posjed i pogase signal :wink:
Bez odluke suda - ništa :D Il' možda mogu? Ko zna. Kakva je ovo zemlja sve je moguće :lol: Kako ni sami ne poštuju propise, onda ovi iz RAK-a mogu i ući i fizički gasiti signal. :lol: Naravno, ako prođu pored obezbjeđenja :D

Mislio sam da će ovaj RAK kada su ga preuzeli lokalci prije par godina biti bar malo pošteniji, ali...
ni sami ne djeluju legalno, a traže od drugih poštovanje zakona.
I što je najgore svojim odlukama sprečavaju tehnološki napredak, što je apsurd!
Možda se opamete i poprave. Nakon ovog gafa il' će bit' bolji, il' će bit' deregulacija :wink: (Ono R u RAK-u je regulatorna).

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

CRA ti je isto sto i RAK samo na engleskom tako da ne stoji konstatacija da se oni vise ne zovu tako. U pravu si sada to ne rade(gasenje signala) trupe SFOR nego SIPA, a mislim da im odluka suda nije neophonda posto CRA djeluje po zakonu, odluka suda bi im trebala da ne postoji institucija poput CRA (pa eto bio je gasen signal BEL TV pa im nije trebala odluka suda vec je bila samo odluka CRA). Odluka suda ce biti potrebna u slucaju da CRA izrekne sankciju protiv RTRS, a RTRS u zakonskom roku za zalbe sudu tuzi CRA, tada bi se eventualno moglo prolongirati njihova sankcija. Sto se tice oko neregularnosti oko CRA ili ti RAK ako je ima svakako nije nadlezna RTRS da odredjuje ili utvrdjuje ko radi regularno a ko ne, vec SUD BiH koji bi trebao da procesuira sve nelegalne radnje i sl. Kao sto vec rekoh zakon se mora postovati i jeste pohvalno ako uvode novu tehnologiju, ali to ne mogu uraditi bez dozvole i na svoju ruku (opet kazem bar da su je zatrazili nego ovako samo se bezveze inate). Sto se tice toga da FTV nije nikad kaznjavana zbog jezika i terminologije u svojim emisijama to nije tacno kaznajvana je i to u vise navrata(pogledaj arhivu ako negdje ima) i to bas mislim daje bila u pitanju emisija 60minuta, mislim novcana kazna da je bila. Kazem ne opravdavam ja postupke CRA niti ih branim, ima puno propusta dosta neprofesionalnog rada, ali svejedno njihove odluke se moraju postovati. To je isto ko kad bi ja rekao da sudije rade lose i sporo da je sudstvo korumpirano sto i jeste i da ja zbog toga necu postovati zakon jer ga i oni ne unutar sebe ne postuju, mislim ne ide.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 22:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BL Boy je napisao:
CRA ti je isto sto i RAK samo na engleskom tako da ne stoji konstatacija da se oni vise ne zovu tako. U pravu si sada to ne rade(gasenje signala) trupe SFOR nego SIPA, a mislim da im odluka suda nije neophonda posto CRA djeluje po zakonu, odluka suda bi im trebala da ne postoji institucija poput CRA (pa eto bio je gasen signal BEL TV pa im nije trebala odluka suda vec je bila samo odluka CRA). Odluka suda ce biti potrebna u slucaju da CRA izrekne sankciju protiv RTRS, a RTRS u zakonskom roku za zalbe sudu tuzi CRA, tada bi se eventualno moglo prolongirati njihova sankcija. Sto se tice oko neregularnosti oko CRA ili ti RAK ako je ima svakako nije nadlezna RTRS da odredjuje ili utvrdjuje ko radi regularno a ko ne, vec SUD BiH koji bi trebao da procesuira sve nelegalne radnje i sl. Kao sto vec rekoh zakon se mora postovati i jeste pohvalno ako uvode novu tehnologiju, ali to ne mogu uraditi bez dozvole i na svoju ruku (opet kazem bar da su je zatrazili nego ovako samo se bezveze inate). Sto se tice toga da FTV nije nikad kaznjavana zbog jezika i terminologije u svojim emisijama to nije tacno kaznajvana je i to u vise navrata(pogledaj arhivu ako negdje ima) i to bas mislim daje bila u pitanju emisija 60minuta, mislim novcana kazna da je bila. Kazem ne opravdavam ja postupke CRA niti ih branim, ima puno propusta dosta neprofesionalnog rada, ali svejedno njihove odluke se moraju postovati. To je isto ko kad bi ja rekao da sudije rade lose i sporo da je sudstvo korumpirano sto i jeste i da ja zbog toga necu postovati zakon jer ga i oni ne unutar sebe ne postuju, mislim ne ide.

CRA - osnivač: "Kancelarija Viskokog predstavnika za BiH" spajanjem dve agencije koje je visoki osnovao sa strendžerima u upravi :wink:
Sa sajta RAK-a:
Citiraj:
РАК је првобитно успостављена Одлуком Високог Представника од 2. марта 2001. године спајањем надлежности Независне комисије за медије (емитовање) и Регулаторне агенције за телекомуникације (телекомуникације), које су до тада радиле одвојено.

Link: http://www.cra.ba/sr/about/?cid=1571

RAK - nasljednik CRA koji je dobio "pravi legitimitet" tek Zakonom o komunikacijama. Do tada su radili po svojim pravilima :wink: Sada opet rade po nekim svojim pravilima (vidjeti izbor za glavonju te "agencije").
Citat:
Citiraj:
21. октобра 2002. године на снагу ступа Закон о комуникацијама (Сл. гласник БиХ, бр. 31/03) који коначно дефинише мандат и области регулације РАК-а.
Znači, oni tvrde da je zakon stupio na snagu 2002., a službeni glasnik je iz 2003. :lol:

Dakle, iako je ime naizgled ime isto jer je CRA na Srpskom RAK razlika je ogromna. Tek izglasanim Zakonom su dobili taj neki legitimitet (kojeg nisu u stanju održati), a kada su preuzeli lokalci postali su RAK..

Što se ulaska u prostorije i gašenja signala tiče, da li SIPA ima ingerencije da fizički ugasi nečiji predajnik? Po čijem nalogu SIPA radi? :wink:
I da li SUD BiH ima nadležnosti da sudi u procesima protiv emitera ili je to ipak na entitetskom nivou? Da li se ta odluka RAK-a može osporiti na sudu? Da li neko ko ne posluje po zakonu može regulisati i raditi po zakonu?

Bel je sam sebi ugasio signal. To gašenje su iskoristili za promjenu vlasnika.
Što neko reče, mogli su i oni sada početi testirati DVB-T jer kažu da imaju opremu.
Ima i drugi primjer.
RTV Sv. Georgije je nakon izrečene suspenzije od 90 dana emitovao eksperimentalni program druge TV. Naravno, bez dozvole CRA.I CRA nije tada poslao SFOR da gasi predajnik, već poslije.

Poslednji put menjao muT@_6€kpuJ@ dana 20 Dec 2009, 22:51, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 22:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BL Boy je napisao:
Sto se tice oko neregularnosti oko CRA ili ti RAK ako je ima svakako nije nadlezna RTRS da odredjuje ili utvrdjuje ko radi regularno a ko ne, vec SUD BiH koji bi trebao da procesuira sve nelegalne radnje i sl.

Blago tebi i tvom idilicnom svijetu u kome ti zivis. :wink:

BL Boy je napisao:
Kao sto vec rekoh zakon se mora postovati i jeste pohvalno ako uvode novu tehnologiju, ali to ne mogu uraditi bez dozvole i na svoju ruku (opet kazem bar da su je zatrazili nego ovako samo se bezveze inate)

Posto neke stvari treba vise puta pisati da bi bile shvacene da uradimo copy paste:
“U svim normalnim pa i nenormalnim zemljama poput nase, Javni servisi su nosioci procesa digitalizacije. Tako je bilo i u nasem okruzenju. Pojedini Javni servisi kako u zemljama EU tako i u regiji su testirali opremu jos mnogo prije bilo kakvih dokumenata koji bi regulisali process digitalizacije.”

BL Boy je napisao:
Sto se tice toga da FTV nije nikad kaznjavana zbog jezika i terminologije u svojim emisijama to nije tacno kaznajvana je i to u vise navrata(pogledaj arhivu ako negdje ima) i to bas mislim daje bila u pitanju emisija 60minuta, mislim novcana kazna da je bila.

I u istoj emisiji, nastavili po starom…Nista se nije promijenilo. I dalje u 1993. godini sa rjecnikom. Koja je bila onda svrha te kazne, ako je uopste i bilo kazne???

BL Boy je napisao:
To je isto ko kad bi ja rekao da sudije rade lose i sporo da je sudstvo korumpirano sto i jeste i da ja zbog toga necu postovati zakon jer ga i oni ne unutar sebe ne postuju, mislim ne ide.

Porediti Regulatornu agenciju sa Sudom nema ama bas nikakvog smisla. Nego da skratimo ovu besmislenu diskusiju, posto ovako mozemo unedogled... Vjerujem da bi bar neko bio sretan kad bi u ovoj zemlji bar nesto funkcionisalo pa makar to bili mediji i oni koji ih regulisu. Kao sto isto jednom napisah, kakav nam je regulator, mediji su jos i divni.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2009, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se tog tice oko nadleznosti, mislim da SIPA i SUD BiH imaju nadleznost zato sto je i sama institucija na drzavnom nivou, pa i sami sporovi ili intervencije vrse institucije na drzavnom nivou. Drug sto se tice tog za Sud BiH ja ti kazem ko je nadlezan, a sad druga stvar je sto neko ima nepovjerenje u taj sud, ali koja je alernativa da se nepostuje nista i da vlada anrahija da svaki pojedinac ili u ovom slucaju korporacija daje sebi za pravo da odredjuje ko radoi po zakonu ili ne. Sto se tice tog da javni servisi nose proces digitalizacije to stoji, ali i ti javni servisi u drugim zemljama(ne znam za Srbiju) su prethodno dobili neku dozvolu ili saglasnost svoje maticne regulatorne agencije prije nego sto su poceli sa emitovanjem signala.

muT@_6€kpuJ@ eto i ti si priznao da imaju legalnost i da djeluju po zakonu o komunikacijama. Da BEL TV je sam sebi iskljucio i to nakon izrecene kazne, da nije sigurno bi ga iskljucili nasilno. Dakle prvo ide milom ako neces milom ide silom, kao uostalom i kod svih sporova sa drzavom.

Drug sto se tice ovog za poredjenje sa sudom mislim da je komparacija prikladna, ali evo jedna druga recimo ja kao gradjanin RS ili BiH imam nepovjerenje u RTRS i info koje plasira sta bi ja sad trebao reci da oni sami ne postuju zakon a to je da objektivno izvjestavaju i onda zbog tog ne placati pretplatu koja je regulisana zakonom, zna se sta bi bilo ukoliko ne bi platio dosao bi mi nalog od suda sa zateznom kamatom, tako i ovdje RAK je iznad RTRS i zato mislim da ce morati postovati nejgove odluke i igrati po njihovim pravilima, ukoliko hocemo pravnu drzavu mora se postovati zakon i ne moze se ici protiv njega, odnosno moze ali se po tom istom zakonu znaju sankcije koje za to slijede.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2009, 00:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ti si ama bas sve pobrkao. Prvo, naravno da je nemoguce porediti Sud u bilo kojoj zemlji sa bilo kojom drzavnom agencijom u takodje bilo kojoj zemlji. Potpuno razlicit nacin funkcionisanja. Sto se tice nepovjerenja u Sudove, niko ne prica ovdje o anarhiji, naprotiv svi mi bi bili sretni da nje nema, pa tako i u medijskom sektoru, gdje ti vec treci put pokusavam reci, nadam se da ces ovaj put shvatiti, da anarhija u ovom slucaju krece od vrha tj od regulatora, u kojem sjede ljudi kojima su pravno istekli mandati npr Kemo itd itd…Kako iko iole normalan moze ocekivati da mediji postuju pravila regulatora, koji ih ni sam ne postuje?

Shvatas, ili da crtam, pobogu?

Dalje, prema Stretegiji koja je usvojena, poticu se Javni servisi da budu nosioci digitalizacije. Tu pricu trebala bi da vodi kompanija koja bi nakon tendera dobila da odradi taj tehnicki dio posla. ( poput recimo ETV u Srbiji ili OIV u Hrvatskoj ), koja jos ne postoji, sto dodatno usporava proces digitalizacije.
Sama Strategija koja se ovdje citira kao problem, već je prekršena, jer regulator nije izvrsio tender za bilo kakav oblik dozvola pa i privremene do 1.11. tj do pocetka naredne faze u kojoj se predvidja pokretanje testnog dvb-t signala. Opet regulator krsi pravilo koje je sam postavio. I na kraju kada RTRS pokrene program na frekvenciji koja je predviđena Strategijom onda RTRS - kriv. Ma nemoj!

Inace, evo tabele frekvencija predviđenih Strategijom

Slika

Po meni, u ogromnom interesu RAK-a je da podrzi testno emitovanje RTRS digitalnog programa, jer je ( nisam vjerovao da cu ovo ikad otkucati ali je to realnost ) ta medijska kuca, usla u istoriju na ovim prostorima kao neko ko je emitovao prvi zemaljski digitalni signal u BiH. Dok to nije uradio RTRS, BiH je bila jedina zemlja u Evropi tzv crna rupcaga ( kako to samo sramotno ali poznato u nekim drugim situacijama - zvuci ) u kojoj se ne emituje dvb-t signal.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2009, 00:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Strategija nije zakon vec samo neki plan za sprovodjenje digitalizacije koji je u ovom slucaju probijen i nije prva strategija koja nije ispostovana o roku, tako da to nema veze. Maloprije sam ti naveo primjer da ni RTRS ne postuje zakon prema kome bi trebala objektivno informisati pa nikom nista, sta sad hocemo li ga svi prestati placati, naravno da ne. Parlament BiH kasni sa nekim zakonima i strategijama zbog cega kasnimo sa integracijom u EU, a kamoli nece RAK. Ovosamovoljno otpocinjanje emitovanja ne moze se nicim opravdati, mislim glupo je reci sad "oni u RAK nepostuju zakon, ajd necemo ga ni mi postovati" to je kao kad bi rekao pa kad ministar krade mogu i ja i sl. dakle nidje veze, ali ovdje se sve opet svodi na politiku i niko ne gleda niti hoce da gleda realno i onako kako jeste vec se svi svrstavaju na jednu ili drugu stranu podrzavajuci jednu ili drugu politiku. Dakle da zakljucim niti je u redu to sto se desava u RAK-u niti je u redu to sto je RTRS uradio, politika tuk na utuk nikom nije nista dobro donijela pa nece ni nama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 197 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]