primjer - prije dva dana sam setao psa oko 18.00, nakon nekoliko stotina metara od polazista, dva covjeka su naisla trotoarom i ja sam pomejrio psa u stranu da oni prodju, kad su prosli i ja produzio, obojica su se okrenula za mnom i jedan se derao Dje mu je brnjica, a, alo momak, dje mu je brnjica. Moj odgovor je, u glavi, bio - Brnjica je na glavi ne na dupetu. Odjebi u poskocima.
elem, ja svog psa vodim na povocu do 1,5 m kad nema nikog u blizini, na ~1,2 m (jedan i po obrt) kad neko prolazi ili ~0,50 kad prolazi brdo ljudi ili bar i jedna osoba koja se usere od straha, uvijek sa brnjicom, nikad joj ne dam da vrsi veliku nuzdu u setnji ili kad je napolju (nazalost ovo je prednost samo za dvorisne pse), mala nuzda samo na travu, pustam je na livadu kad nikog nema, dakle kad je rijec o djeci, vikendom nikad ili rano ujutru dok djeca jos spavaju ili od 12.00 do 13.00 (prije nego sto prva smjena izadje, a druga krene u skolu) ako je kisan dan pa u tom periodu stane da pada (uvijek prije pustanja provjerim da li nekog ima, narocito macaka).
mislim da se ovog u vecem procentu moze svako pridrzavati
sto se tice centra grada, ne dopada mi se te zabrane hodanja, ali ioanko mi ne pada na pamet da ikad izvodim psa nailazim na tonu komentara kao u navedenom primjeru na pocetku posta samo zato sto nisam sa civavom vec sa rotvajlerom.
dakle, nije neka mudrost, nije neki problem, ali mi se nekako cini da su ljudi koji nemaju pse mnogo agresivniji po pitanju ovih odredbi. btw bilo bi jako lijepo da se odrede povrsine za pse za istrcavanje jer nisu svi psi pekinezeri ili buldozi.
poenta - svi moraju da mijenjaju svoj pogled kad je ovo, kao i sve u zivotu, u pitanju te da postanu tolerantniji.
btw i ne-vlasnici se mogu nauciti nekim stvarima npr. ako se boji psa i ide u susret meni sa psom i ugleda drvo npr. lijevo od mene tj. desno od sebe i vidi da je trotoar jako uzak, onda neka ne juri kao sumanut, nego neka ide normalno (meni /a tako bi trebalo da bude i za sve vlasnike pasa/ nikad nije problem stati i propustiti prolaznika ili da ide na stranu gdje je pas, jer tako ako psu nesto zamirisi i okrene glavu prema osobi, onda osoba dobije napad panike i psuje mi sve po spisku uz pokoju kapljicu iz zapjenilih usta, ne psecih nego ljudskih.
isto tako, ovim putem, hehehe, apelujem na sve majke (ovo mi se nikad nije dogodilo sa ocevima) da ne dobiju napad histerije kad su sa djetetom i da ne bacaju dijete u zbunove i zivice kako bi izbjegle napad isceniran u njihovom umu, vec da, umjesto da zavrljace dijete na okolno drvo u stilu mornarickih foka, kazu djetetu Njaaaaoooo kako lijep cuko, njaaaaaoooo, jer tako stvaraju tolerantniju osobu od svog djeteta, a ne divljanera koji ce mozda, danas sutra, da urla kao tip sa pocetka posta.
iiii taaako
btw pardoniram na mamutskom postu