Tommy Vercetti je napisao:
koliko bi kostao taj bankrot, tj. koliko bi bilo odrzavanje
Kupovina:
5.000E u osrednjem stanju
10.000E u dobrom
20.000E idealan (po fabrickoj specifikaciji)
Troskovi:
potrosnja 15-20l/100km
ulje, tekucine, filteri - kao i kod drugih auta
kocnice - smijesno jeftine
dihtunzi i sl. - obicno jeftini ali ponekad ih nema nigdje u servisu
E, i sad dolazimo do najboljeg:
izduv - za ono moje sokocalo bio ~1000E (sam zadnji lonac ~400E) i nije mogao nigdje da se kupi osim u servisu, posto su u SEC samo V8 onda je jos i skuplji (!500-2000E)
prednja sajba jos nekako ali zadnja ne postoji kao after-market - 1.500E
maska - aluminijumska, drugacija nego kod limuzine (500-1.500E)
vrata - ista sema
bocna stakla - isto (prednja mogu da se kupe ali zadnja nikako - pretrazio sam pola poljske kad mi je neko razbio staklo na zadnjim vratima, u servisu je bilo ~200E)
vjesanje - razne spone, krajnice i seleni nisu nesto pretjerano skupi (osim slena zadnje lafete koji su po ~150E) ali je promjena skupa do bola - mnoogo posla i sarafanja (nista bez prese od makar 40T)
amortizeri - od 50E onako neki do 200E, ako imas NIVO (a cesto imaju - hidraulicka kontrola visine) onda su do 1000E za komad

reflektori, farovi, lajsne - sve je to skoro nemoguce da se nadje na nekom odpadu

nije da nema ali uglavnom mora da se kupuje u servisu...
generalka motora - ne zelis da znas (kod mene bi kostala ~1.500E za sam materijal i po najnizoj cijeni rada), racunaj >2.000E
farbanje - veliki auto, puno laka, puno pripreme, jbg
registracija - u BL bi bilo ~1.500KM a i ovdje je slicno

i jos mnogo, mnogo sitnica koje znaju da kostaju...
I onda kad sve to izracunas - kupis staro auto i moras da mu promjenis za pocetak, remenje, tekucine, elemente vjesanja i cesto i izduv i eto troskova. Ja sam u mog uvalio nekih 10.000E (mozda malo manje) da ga dovedem do nekog utegnutog stanja a bio je stvarno OK (stari ga kupio '91. pred sam rat i stajao je u garazi 10-ak godina povremeno paljen sa 125.000km na satu).
A ko hoce da kupi takvo auto u osrednjem stanju i uvali u njega plin - neka trazi nesto drugo, nije to auto koje trazi