banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2009, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
XentoniX je napisao:
јуче прођох Херцеговином..
Попих добро вино, поједох добар сир а и добру кобасицу ...
А прођох и старим Мостом...
И више сам уживао у вину.. :)

To nam ti bio u posjeti! Kobasicu! Toga kod nas baš i nema. Možda gore u Semberiji ali ovdje ne. Mi imamo pršut.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Можда није изворна херцеговачка.. али је била добра свеједно :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 08:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
osa je napisao:
wolfsburg_rapsodija je napisao:
Gospon osa,prica vam je,necu reci glupa,ali u svakom slucaju mahalaska.Kako mi u Bosni volimo da kazemo.
Pusti se suplje decko.Ako je Stari sluzio za ono,onda ovako,a ako je bilo onako...Znamo mi svi za sta mostovi sluze.Sigurno si u Sisku naucio te folove.Svaka cast. :)
Je li tebi drago sto je Stari srusen ili nije?

možeš moju priču shvatiti kako hoćeš, samo ne znam šta ti nije jasno u izjavi"ako je most služio za prebacivanje boraca i ratnog materijala, sasvim opravdavam rušenje istog", nego da su most koristili vojnici hvo-a za napade na istočni mostar, vjerojatno vojnici armije bih, ne bi ni pucali na njih da ne oštet "starog", hajde ne pretjeruj.

Da,razumijem sta si htio reci.Ta izjava ima prolaza kada bi se ti nalazio u sudu i bio odgovoran za rusenje Starog mosta.Ko zna,mozda si je cuo od odgovornih za rusenje mosta.Ali ti nisi u sudu i pitao sam te jednostavno ljudsko pitanje.Posto ne smijes odgovoriti na to pitanje,postavicu ti drugo.Da li ti je drago sto Stari most ponovNo :) spaja dvije obale?
btw Stari most vise nikada pa ni tada nece koristiti vojnici hvo-a.Ne znam kako ti je takva misao mogla pasti na pamet. :)

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 09:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
zato i govorim,, koliko vas je opste preslo preko starog mosta? oni koji su prelazili znaju da preko njega ne mogu niti auta, niti tenkovi, niti konji, prema tome... a sto onda kao vazan vojno-strateski cilji nije srusen za vrijeme 1. svjetskog rata? sto ne za vrijeme 2.svjetskog rata? ta u Mostaru su se i za vrijeme WWII promijenile mnoge vojske.
de malo...

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka

cicak je napisao:
zato i govorim,, koliko vas je opste preslo preko starog mosta? oni koji su prelazili znaju da preko njega ne mogu niti auta, niti tenkovi, niti konji, prema tome... a sto onda kao vazan vojno-strateski cilji nije srusen za vrijeme 1. svjetskog rata? sto ne za vrijeme 2.svjetskog rata? ta u Mostaru su se i za vrijeme WWII promijenile mnoge vojske.
de malo...

Za vrijeme WW2 nije bio srušen jer je NDH stvorena bez ispaljenog metka.
Nije li bio postavljen eksploziv ispod Starog mosta neposredno pred sam kraj Drugog Svjetskog rata? Bili ga postavili Italijani.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
cicak je napisao:
de malo...

Za vrijeme WW2 nije bio srušen jer je NDH stvorena bez ispaljenog metka.
Nije li bio postavljen eksploziv ispod Starog mosta neposredno pred sam kraj Drugog Svjetskog rata? Bili ga postavili Italijani.

ne znam ko ga je postavio, ali je cinjenica da ga nisu aktivirali.
sad su.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 14:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Slika

Što bi rekao Andrić za jedan drugi most... "I tako ću do kraja života, neviđeno i potajno, ipak preći suđenu dužinu višegradske staze. A tada će se sa koncem života prekinuti i ona. I izgubiće se tamo gde završavaju sve staze, gde nestaje puteva i bespuća, gde nema više hoda ni napora, gde će se svi zemaljski drumovi smrsiti u besmisleno klupko i sagoreti, kao iskra spasenja, u našim očima koje se i same gase, jer su nas dovele do cilja i istine".

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 17:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
veličanstvena građevina nema šta, svaka čast onom ko ga napravi 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
kim deal je napisao:
veličanstvena građevina nema šta, svaka čast onom ko ga napravi 8)

http://www.most.ba/110/080.aspx

Lijepe zadužbine.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 21:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Nevazno za istoriju mosta, ali je jako ugodno i opustajuce navece sjediti pod njim.
Ja nekad tamo potrazim samocu u gomili ljudi, cisto da se odmorim od svega. :)

I definitivno ima nesto u njemu, mene osvjezi svaki put, mada sam ga presao podosta puta. Iskreno, tek se osjeti ta emocija kad covjek zivi u Mostaru pa ima vise vremena i za istrazivanje starog grada, nego kao kad je samo u prolazu (kao npr. ranije, dok nisam bio ovdje).

XentoniX je napisao:

Uh, dobro si prosao. Ovdje bas varira sto se tice vina, ako je hercegovacke proizvodnje; imao sam prilika i sa pitkim i nepitkim. :)

hercegovac27 je napisao:
To je bio tada jedini preostali most s obzirom da je HVO 1992. minirao Titov (sada Musala), Carinski i Lučki.

Je li Musala oficijelni naziv mosta kod Bristola, kao i trg? Nikad to nisam znao.

P.S. Kad smo vec kod Mostara, jos jedan detalj iz mostarske istorije koji mi nedostaje - koja je istorija sa krstom na brdu iznad grada? Zasto, kako, ko?

(prekosutra ujutro, posmatranje izlaska sunca sa doticnog, nadam se :) )

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
FLASH je napisao:
koja je istorija sa krstom na brdu iznad grada? Zasto, kako, ko?

To mi liči na klasično srednjovjekovno obilježavanje teritorija. Donekle kopiranje Ria ali veoma neuspjesno i promašeno.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 12:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Preljepa fotka postavljena od Talije, tacno da stanes, gledas i uzivas u njoj. Mogu samo da zamislim kako je tek uzivo.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
crni_bl je napisao:
Preljepa fotka postavljena od Talije, tacno da stanes, gledas i uzivas u njoj. Mogu samo da zamislim kako je tek uzivo.

реално, ружније него на слици :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XentoniX je napisao:
crni_bl je napisao:

ovisi kakvim ocima gledas?
ako su ti oke lijepe, onda je i most lijep, ako nisu... :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 13:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
cicak je napisao:
XentoniX je napisao:
crni_bl je napisao:

ovisi kakvim ocima gledas?
ako su ti oke lijepe, onda je i most lijep, ako nisu... :lol:

:D :D
Nisam imao prilike otici do Mostara ali kad odem ima da ga se nagdledam sa svih coskova pa cu vam reci kakav je meni! I da ujedno cu da skontam dali su mi oke fine ili ruzne :D

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 20:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2009, 19:22
osa je napisao:
Gospon osa,prica vam je,necu reci glupa,ali u svakom slucaju mahalaska.Kako mi u Bosni volimo da kazemo.
Pusti se suplje decko.Ako je Stari sluzio za ono,onda ovako,a ako je bilo onako...Znamo mi svi za sta mostovi sluze.Sigurno si u Sisku naucio te folove.Svaka cast. :)
Je li tebi drago sto je Stari srusen ili nije?

možeš moju priču shvatiti kako hoćeš, samo ne znam šta ti nije jasno u izjavi"ako je most služio za prebacivanje boraca i ratnog materijala, sasvim opravdavam rušenje istog", nego da su most koristili vojnici hvo-a za napade na istočni mostar, vjerojatno vojnici armije bih, ne bi ni pucali na njih da ne oštet "starog", hajde ne pretjeruj.

Da,razumijem sta si htio reci.Ta izjava ima prolaza kada bi se ti nalazio u sudu i bio odgovoran za rusenje Starog mosta.Ko zna,mozda si je cuo od odgovornih za rusenje mosta.Ali ti nisi u sudu i pitao sam te jednostavno ljudsko pitanje.Posto ne smijes odgovoriti na to pitanje,postavicu ti drugo.Da li ti je drago sto Stari most ponovNo :) spaja dvije obale?
btw Stari most vise nikada pa ni tada nece koristiti vojnici hvo-a.Ne znam kako ti je takva misao mogla pasti na pamet. :)

pomalo ostrašćeno ulaziš u rasprave, mislim nacionalno ostrašćeno, svaki normalan čovjek i normalan vojnik bi postupio onako kako sam ja rekao, sve ostalo su obične floskule i priče za naivce, što se tiče pitanja, naravno drago min je da je ponovo sagrađen, samo to nema nikakve veze s onim što sam ja tvrdio.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 14:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
možeš moju priču shvatiti kako hoćeš, samo ne znam šta ti nije jasno u izjavi"ako je most služio za prebacivanje boraca i ratnog materijala, sasvim opravdavam rušenje istog", nego da su most koristili vojnici hvo-a za napade na istočni mostar, vjerojatno vojnici armije bih, ne bi ni pucali na njih da ne oštet "starog", hajde ne pretjeruj.[/quote]

btw Stari most vise nikada pa ni tada nece koristiti vojnici hvo-a.Ne znam kako ti je takva misao mogla pasti na pamet. :)[/quote]

pomalo ostrašćeno ulaziš u rasprave, mislim nacionalno ostrašćeno, svaki normalan čovjek i normalan vojnik bi postupio onako kako sam ja rekao, sve ostalo su obične floskule i priče za naivce, što se tiče pitanja, naravno drago min je da je ponovo sagrađen, samo to nema nikakve veze s onim što sam ja tvrdio.[/quote]

Mozda tema nema nikakve veze sa onim sto si tvrdio.Ali bode u oci tvoja ravnodusnost prema cinu rusenja i pokusaj pravdanja rusenja Starog mosta.I to na nacin koji si rekao.Kao da je preko mosta prelazila kompozicija vozova sa tenkovskom divizijom.Da je Stari most bio vojno strateski cilj srusila bi njega veoma pedantna JNA i mnogi prije.Kao da ratova nije prije bilo i cekalo se na hvo ili HV,svejedno, da na maestralan nacin shvate da je most vojno strateski cilj, a ne spomenik pod zatitom UNESCO-a.I sta je poslije rusenja bilo?I dalje rat,sa jos vecom dozom mrznje sto je mozda i bio cilj.Eto, ti i dalje pravdaj cin rusenja ili one koji su ga srusili, necu ti vise odgovarati.btw poslusaj Tifu kada pjeva o Starom mostu. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 18:15 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Slika

Juce ujutro, sa vrha.
Izlazak sunca je predivan.
Most je u donjem desnom cosku.

:fadein:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka

FLASH je napisao:
Nevazno za istoriju mosta, ali je jako ugodno i opustajuce navece sjediti pod njim.
Ja nekad tamo potrazim samocu u gomili ljudi, cisto da se odmorim od svega. :)

I definitivno ima nesto u njemu, mene osvjezi svaki put, mada sam ga presao podosta puta. Iskreno, tek se osjeti ta emocija kad covjek zivi u Mostaru pa ima vise vremena i za istrazivanje starog grada, nego kao kad je samo u prolazu (kao npr. ranije, dok nisam bio ovdje).

XentoniX je napisao:

Uh, dobro si prosao. Ovdje bas varira sto se tice vina, ako je hercegovacke proizvodnje; imao sam prilika i sa pitkim i nepitkim. :)

hercegovac27 je napisao:
To je bio tada jedini preostali most s obzirom da je HVO 1992. minirao Titov (sada Musala), Carinski i Lučki.

Je li Musala oficijelni naziv mosta kod Bristola, kao i trg? Nikad to nisam znao.

P.S. Kad smo vec kod Mostara, jos jedan detalj iz mostarske istorije koji mi nedostaje - koja je istorija sa krstom na brdu iznad grada? Zasto, kako, ko?

(prekosutra ujutro, posmatranje izlaska sunca sa doticnog, nadam se :) )

Krst odnosno križ u ovom slučaju je klasično zapišavanje teritorije i to je postavljen na mjestu sa kojeg su tukli po Mostaru 1993. godine.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]