banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 08:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2009, 17:31 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Ahmede, sta je grijeh po Bibliji?

Jevreji cekaju poslanika koji ce ratovati i tako ih osloboditi..U S.Z Bog preko proroka porucuje Jevrejima kakav ce biti Mesija..to sto oni nisu shvatili, ili imali u svojoj glavi "doci ce ratnik" ostavljam njima nek se i dalje nadaju Rambovom dolasku.. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 20:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
spavac je napisao:
Ahmede, sta je grijeh po Bibliji?

Jevreji cekaju poslanika koji ce ratovati i tako ih osloboditi..U S.Z Bog preko proroka porucuje Jevrejima kakav ce biti Mesija..to sto oni nisu shvatili, ili imali u svojoj glavi "doci ce ratnik" ostavljam njima nek se i dalje nadaju Rambovom dolasku.. :evil3:

Da, jevreji su cekali poslanika "ratnika" koji ce ratovati idolopoklonicima. I po onom sto znaju ( da ce se pojaviti u Temanu) nekoliko plemena ga je otišlo dočekati i prijetili su idolopoklonicima da ce im doci poslanik koji ce donijeti pravu vjeru.

Kad se pojavio taj poslanik ( iz mjesta Kedar) oni su ostali bez teksta jer su vidjeli da nije jevrej nego arap. Bog je dao poslanstvo drugom narodu i to ih je bacilo u ocaj i ne prihvatise ga iako im je jasno ko sunce u sred bijela dana da je on poslanik.

Da, dobro mislis... Taj milostivi poslanik rata je Muhammed salallahu alejhi ve sellem, posljednji boziji poslanik.

I ta prorocanstva o "ratniku" se ne odnose na Mesiju vec na poslanika koji ce doci isto. Cekali su 2 poslanstva.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 00:13 
staromodan
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

nek si ti navukao vodu na vodenicu...

vec sam ti ranije pisao da je jos u S.Z Bog da Izrailju preko proroka naredbu da zakopaju oruzje i da ga na taj nacin vise nece proslavljati..prema tome Muhamed otpada, jer je Bog ukinuo pojam dzihad... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
:lol: :lol: :lol:

nek si ti navukao vodu na vodenicu...

vec sam ti ranije pisao da je jos u S.Z Bog da Izrailju preko proroka naredbu da zakopaju oruzje i da ga na taj nacin vise nece proslavljati..prema tome Muhamed otpada, jer je Bog ukinuo pojam dzihad... :evil3:

Muhammed savs je osvajao ljudska srca a nije razbijao željezna vrata. Svako imalo pametan zna da se tako vjera ne može širiti. Da je on galamio i prijetio sabljom svi bi se razbježali od njega i niko musliman ne bi bio.

Osim protiv idola koje je porazbijao i vođa nevjerstva koji su ubijali jadne vjernike i nered pravili.
E takog ga Izaija 42 i opisa da će iz Kedara doći u obliku ratnika ;) :evil3: .. Pročitaj malo bolje. Kedar je sin Ismaila a.s, začetnik naselja Beka / Mekka.

13The LORD shall go forth as a mighty man, he shall stir up jealousy like a man of war: he shall cry, yea, roar; he shall prevail against his enemies.

Ako je Isaa a.s čovjek od rata onda sam ja avion :evil3: .. Proročanstvo ne može nikako biti o njemu

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 23:28 
staromodan
Korisnikov avatar

vec ti je neko objasnio Isaiju i temu vezano za Kedar... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2009, 11:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
vec ti je neko objasnio Isaiju i temu vezano za Kedar... :evil3:

jes vala :), ko i za 1000 drugih pitanja. Ukljucujuci i one kontradiktornosti u broju vojnika :D

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Sta znaci saws i zasto duplo w?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Sta znaci saws i zasto duplo w?

Salallahu 'alejhi we sellem - neka je Allahov mir i blagoslov nad njim
blagoslov na poslanika koji je obavezan uz pominjanje njega.
a.s - alejhisselam - neka je mir nad njim

Muslimani kad spomenu svakog poslanika obavezno im je to izgovoriti

Nagrade i koristi su mnogostruke

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 20:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Muslim, Ebu-Davud, Et-Tirmizi i En-Nesai prenose od Ebu-Hurejreta da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: (545) 'Ko na me jedanput donese salavat, Allah će na njega deset puta.'" Et-Tirmizi veli da je hadis hasen-sahih.
Imam Ahmed prenosi od Ebu-Talhe el-Ensarija da je rekao: (546) "Jednoga jutra Allahov Poslanik, s.a.v.s., osvanuo raspoložen, na licu mu se vidjela radost. Rekoše: 'Allahov Poslaniče, danas si osvanuo raspoložen, na licu ti se vidi radost?' On reče: 'Da, došao mi je glasnik od mog Uzvišenog Gospodara i rekao: 'Ko od tvoga ummeta na tebe donese jedan salavat, za njega će mu Allah upisati nagradu kao za deset dobrih djela, izbrisati grijeh za deset loših i uzdići ga deset derdža i uzvratiti mu sličnim.''" Ovo je dobar sened, ali ga nisu zabilježili sastavljači "šest zbirki"
Imam Ahmed prenosi od Alije ibn El-Husejna, a ovaj od svoga oca da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: (547) "Škrtica je onaj kod koga budem spomenut, a on ne donese salavat na me." Prenosi ga Et-Tirmizi.

Et-Tirmizijj prenosi od Ebu-Hurejre da je rekao: (548) "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Na gubitku je onaj kod koga budem spomenut pa ne donese salavat na me. Na gubitku je onaj ko dočeka ramazan i isprati ga prije nego što mu bude oprošteno. Na gubitku je onaj kod koga roditelji dočekaju starost a ne uvedu ga u Džennet.'" Potom veli da je hasen-garib. Buharija ga u djelu "El-Edebul-mufred" prenosi kao merfu' od Ebu Hurejra sličnim riječima. Ovaj hadis i onaj prije njega dokaz su da je obavezno donošenje salavata na Poslanika, s.a.v.s., kad god se spomene, što je stav grupe učenjaka, među kojima su i Et-Tahavi i El-Halimi. Drugi smatraju da je obavezno donijeti salavat na njega jednput u toku sijela, a lijepo (mustehabb) je više od toga. Ovaj stav se potkrepljuje hadisom koji prenosi Et-Tirmizi od Ebu-Hurejra, a ovaj od Poslanika, s.a.v.s., da rekao je: (549) "Kad ljudi sjednu na nekom sijelu i ne spominju Allaha i ne donose salavat na svoga Poslanika, ono će im biti razlog za žaljenje na Sudnjem danu i ako htjedne On će ih kazniti, a ako htjedne On će im oprostiti." Od nekih se prenosi da je salavat na njega - neka je na njega salavat i selam - obavezan jedanput u životu, shodno zapovijedi iz ajeta, a mustehabb je u svakoj situaciji. Ja velim: "Ovo su čudne riječi, jer postoji zapovijed da se donosi salavat na njega u mnogim vremenima."

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 20:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mozes li navesti par primjera na kakve nagrade i koristi mislis?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 20:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Isto se odnosi i nakon ezana, što prenosi imam Ahmed od Abdullaha ibn Amr ibn El-Asa, koji veli da je čuo Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako veli: (550) "Kada čujete muezzina, govorite isto što i on, a onda donesite salavat na me, jer ko donese salavat na me, Allah na njega donese deset. Potom od Allaha za me tražite 'el-vesileh', jer je to položaj u Džennetu koji pripada samo jednom Allahovom robu, a ja priželjkujem da ja budem taj. Ko za mene bude tražio "el-vesileh", zaslužit će šefaat." Prenose ga Muslim, Ebu-Davud, Et-Tirmizi i En-Nesai od Ka'ba ibn 'Alkame.
Isto je i prilikom ulaska u džamiju i izlaska iz nje, o čemu govori hadis koji prenosi imam Ahmed od Fatime, kćerke Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koja veli: (551) "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je, kada je ulazio u džamiju, donesi salavat i selam na Muhammeda, a potom bi rekao: 'Bože, oprosti mi grijehe i otvori mi vrata Tvoje milosti.' A kada bi izlazio, govorio je: 'Bože, oprosti mi grijehe i otvori vrata Tvoje dobrote

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A sta znaci merhaba i zasto kad neko kaze selam malejkum odgovor je malejkum selam i sta znaci to u prevodu?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 15:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Merhaba= zdravo

Selam Alejkum= mir na tebe Alejkum mu selam= neka je mir i na tebe

Hebrew= Shalom Arabic= Selam

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ok. hvala.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 20:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Na dosta mesta pripadnici Islamske zajednice se pojavljuju sa jednom groznom rečenicom i evo je pastiram:
,,Pyja:
Они су спасали људи од исламских паса... ако би било виша Руса и било би оружjе од русиjе, онда не бих било ових исламских паса данас!

Mišljenja sam da izgovorene reči dovoljno govore o njihovom autoru iako ga ne znam niti imam potrebu za tim.Ali i svako ko širi tu poruku u svim postovima nije daleko od prvog jer mržnja rađa mržnju a to nije po ljubavi.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 15:37 
Majstor
Majstor

lavić je napisao:
Na dosta mesta pripadnici Islamske zajednice se pojavljuju sa jednom groznom rečenicom i evo je pastiram:
,,Pyja:
Они су спасали људи од исламских паса... ако би било виша Руса и било би оружjе од русиjе, онда не бих било ових исламских паса данас!

Mišljenja sam da izgovorene reči dovoljno govore o njihovom autoru iako ga ne znam niti imam potrebu za tim.Ali i svako ko širi tu poruku u svim postovima nije daleko od prvog jer mržnja rađa mržnju a to nije po ljubavi.

To je samo podsjetnik da znam s kim imam posla. Nema tu ljubavi, a vala ni mrznje s moje strane, jer ovo nisu moje rijeci.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 21:16 
Veteran
Veteran

Dust je napisao:
lavić je napisao:
,,Pyja:

To je samo podsjetnik da znam s kim imam posla. Nema tu ljubavi, a vala ni mrznje s moje strane, jer ovo nisu moje rijeci.

Da li tim rečima generalizuješ naciju?
Zašto držati otrov pod nosem zar ga nije bolje udaljiti?
Gde je ljubav prema Božjem stvorenju...ako je drugi nema onda ni ja ne trebam imati ljubavi TO JE POGREŠAN REZON.
Postoji i novi savez u LJUBAVI.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 22:47 
Majstor
Majstor

Ti ako generalizujes tvoj problem, ja ne.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010, 15:22 
Veteran
Veteran

Tema je ,Pitanjima naučite o Islamu'
Kao stvorena za mene.
O Islamu neznam skoro ništa i imam nešto pitanja pa bih rado pitao i želeo naučiti o Islamu ako će se dati odgovor.
Molio bih da odgovaraju VERNICI a ne vernice ako je moguće.

1.Koliko dugo se Gavrilo javljao Muhamedu?
2.Koje verske grupacije su imale svoe manastire u tom oktuženju?
3 Ko je rekao Muhamedu da je on prorok ili od Boga odabran?
4. Koja e služba data Muhamedu?
5.Kojim znacima je Bog potvrđivao Muhameda?
6.Šta je Muhamed rekao o Jevrejskim prorocima a šta o ,Knjizi'?
7. Koja vera je ispravna?

Sretno, pažljivo slušam i učim kroz pitanja.
Vernik će uvek o veri i Bogu da govori.

Nadam se da je tema namenski rađena i da ću naučiti ako mi se odgovori.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 19:55 
Veteran
Veteran

HALO!
Kuc kuc ima li koga...stigao đak!
Izgleda počeli i duhovni odmori.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]