Jamesdin Kurtovic je napisao:
Prijatelju ne bih ja nikada imao nista protiv suzivota u BiH, naprotiv. Ali imam veliki problem sa esktremnim i radikalnim pojavama u Federaciji:
kad neki bradonja majmun i njegova ekipa namrtvo prebiju mog prijatelja zato sto se ljubio sa curom u parku,
kad upadnu u dzamiju i pocnu maltretirati hodzu koji je vodio tu dzamiju prije nego sto se vecina tih kretena uopste rodilo,
kad pricaju kako ce "potamaniti i fizicki istrijebiti sve nevjernike u BiH" normalno da popizdim jer mi djeca zive u toj istoj drzavi,
i po njihovom razmisljanju moja djeca spadaju u te "nevjernike" koje "treba istrijebiti".
Meni ne trebaju nikakvi americki izvjestaji, njima i jeste u cilju da stalno stvaraju nova zarista,
ali mi cinjenica da je Barcicu na sahranu doslo njih pet hiljada govori sasvim dovoljno i previse.
Sa druge strane, ne mozes mi pricati kako je u Sarajevu (ljudski, ekonomski i kako hoces) jer sam tamo zivio i prije i poslije rata,
i tamo je atmosfera na ivici pucanja, jer su "hadzije" opljackale sve do kosti, a prost narod se otima za koru hljeba.
Cim prica dodje logicno do Haretove i Suljine apsolutne politicko/ekonomske nesposobnosti, kao po narudzbi,
mediji krenu udarati po RS, i paliti naivni narod da su za sve probleme krivi iskljucivo gradjani RS.
Cinjenica stoji da se ovdje zivi bolje (ne znam sad za Focu, Rogaticu, Sokolac, Pale itd.),
ali od Banja Luke do Bijeljine narod zivi mnogo pristojnije negoli u vecini gradova u Federaciji BiH
i to je jedina cinjenica koja treba i mora da nas interesuje> da li cemo imati dovoljno novca da prehranimo porodicu,
i da li cemo moci barem sledecih dvadesetak godina da zivimo bez bojazni da ce neki idiot koji je sve zivo popljackao
zakuvati neki novi rat u kojem ce moci na svaki milion donacija da 100-200.000 prebaci na sopstvene racune u Turskoj i Svici.
Eto, o tome pricam.
Bojim se da se nismo dobro razumjeli.
Ako neki kreteni razbiju bilo kakveg momka zbog bilo čega, onda je na organima reda da ih nadju, identifikuju i predaju sudovima. Ako je pri tome u istom kadru oružje i vjerski radikalizam, onda su i posljedice teže jer se to u svim zemljama, uključujući i BiH (CIJELU BiH), smatra za terorizam. Gledam po nekad i vijesti na BHT, i mogu ti reći da policija ne žali nikog ko je i najmanje osumnjičen za terorizam.
Ne mislim da ti pričam kako je u Sarajevu, jer tamo nisam bio još od marta 93, tako da nemam pojma šta se dešava i kako ljudi žive osim onog što po nekad vidim na tv. Što se tiče pljačke od strane "hadžija" a narod gladan, to ti i nije nešto novo niti ekskluzivno. Tih "hadžija" imaš u svakom gradu u bivšoj Jugi, dosta neljudi je profitiralo na posljednjem ratu i tuđoj nesreći, bez obzira da li to bila nesreća "njihovog" ili "našeg" naroda. Naćićeš ih gdje god se okreneš i u Banjaluci ili Laktašima, Sarajevu, Zenici, Beogradu, Podgorici, Nišu, Zagrebu, Širokom Brijegu...
Da ne dužim, i sam znaš geografiju.
Idiotima (i našim i njihovim, koji god da su) nije u interesu da izazovu novi rat, jer bi u njemu mogli sve da izgube, već samo da putem medija zadrže minimalni nivo mržnje i straha u narodu, da bi glupi narod opet glasao za njih, za svoje, koji će sjediti u svojim foteljama što je duže moguće, da muzu državni budžet, svoju djecu šalju na fine univerzitete u inostranstvu... ne mogu više da nabrajam, diže mi se pritisak i od same pomisli.
E, o tome ja pričam.