banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jugoslavija
PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Nov 2009, 19:05
Evo kasnim dva dana,ali imam vremena.Time trek.mi nesto rece pa mu odgovaram.To koja je vojna sila bila yu imas po internetu,ko trazi taj i nadje,ali evo vidi eksperta natoa sa sudjenja Seselju.Valjda je on dovoljno kompetetan za te procene.Inace za mene je yu mrtva za sva vremena.Dalje svako ce pisati istoriju kako mu odgovara,sto nije dobro jer cemo se opet mlatitii.Po meni najbolje je svako sa svojima,pa ko zna mozda nekad budemo dobre komsije.Nikada nisam mrzeo druge a i dalje cu smatrati da smo istih korena,po genetici jeziku...ali nemesajmo se vise bar sledecih 50 god.Evo za pocetak menjajmo slicice 20 tak godina (za ju.odgovoricu ti deo po deo za teoriju zavere)

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2009, 22:30 
Početnik
Početnik

Au T.t.pa ja sam mislio da si malo ozbiljniji,ko ovde lupa gluposti.Tebi su vojne sile tada bile Holandija,Nemacka jedna i druga.Albanija,ne mogu da verujem sta pises.Dali stvarno verujes da je ovo u yu bio pravi rat.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 03:20 
Početnik
Početnik

Jugoslavija nebi bila stvorena bez blagoslova zapada i Vatikana,bez obzira na navodne teznje nekih prvaka SHS.Logicno pitanje je sta je bio njihov interes.Postojale su dve varijante,prva je dati Srbiji ono sto zasluzuje,ako hocete i za ratne zasluge.To je predvidjeno Londonskim sporazumom i to je ta famozna velika Srbija.na koju se pozivaju svi Srbi,a ostali je smatraju nekim srpskim projektom.Ovde valja dodati da Srbija tada nije ni ucestvovala u pregovorima,a saznala je za taj dokument,tek pri kraju IWW.Ovo navodi na to da vel.Srbija nije njen projekt,vec zapadni,za koji se sada optuzuje Srbija.Druga varijanta je dati Srbiji privid da dobija vise,a uvaliti joj vruc krompir.Po Lond.ugovoru Srbija bi dobila Bosnu,Slavoniju,Dalmaciju od Splta pa na jug(u nekim varijantama od Ploca juzno,sev.Albanija i deo njenog primorja,Srem i Backu.Ali su odvojili veci deo Makedonije i Banat,sto je za Srbiju bilo neprihvatljivo.Sa druge strane daje se vec poznata SHS kojom VLADA SRPSKI KRALJ,i svi su navodno srecni.Hrvati,Slovenci,Muslimani,konacno zive slobodni(ko ih je oslobodio ili su to i sami uradili).Medjutim,posle par godina pocinje pocetak razgradnje te drzave.Ko zeli da je rasturi,mozda Srbi,koji su dali onolike zrtve.Stvaraju se nove nacije,narodi,sta li vec.Dali neko misli da narod radi nesto spontano i dali je sposoban da uradi nestokao masa.Za tako nesto potreban je novac,organizacija,podrska necija...Da nije izbio IIww,ta kraljevina bi se raspala kao sto se sada raspala.Posle II rata odnosi snaga u svetu i cinjenica da je Hrvatska drzava bila na strani fasista,je navodila da se Jugoslavija mora odrzati i opet je pronadjen vruc krompr koji je zapad opet lukavo nametnuo.Po raspadu blokova konacno se sticu uslovi za dovrsetak starog plana.Iz Hrvatske se proteruju Srbi,uz pomoc usa,natoa..sto je civilizaciski cin.Bosna je malo veci problem,pa ga trenutno zamrzavaju jer treba smisliti sta ce i sa muslimanima(izvinjavam se sad se zovu Bosnjaci)Trenutno su oni zrtve(pogledajte realne procene stradalih Hrvata,Srba,Muslimana)Da zlo bude vece Alija,Franjo,Sloba zavrsavaju posao nekoga sa strane.JNA takodje(generali)primer ko pametan bi rusio Vukovar onoliko,vojno,takticki bespotrebnoRazaranje Sarajeva i drugih gradova,to nerade Srbi kao narod,vec bolesni ili placeni dobro generali.Slovenski vrh se uvek kurvao.Hrvatski zeleo potvrdu identiteta.Muslimani flsu pive pa odose u,..neznaju ni sada gde.Makedonci slicno.A Srbi naravno da su zeleli ono sto su skupo platili u I ratu ili bar nadoknadu onog sto su uneli u nju.E sada razmislite dobro dali je i cija zelja bila da dodje do ovih stradanja i ciji su ovo planovi bili.Ovo je uopsteno a moze se govoriti o delovima,sa detaljnijim analizama,deo po deo.Namerno nism davao neke podatke,jer koliko vidim svako ima neke,pa da nebi bilo pšodmetanja,hajde da sami razmisljamo,a ne da nam neko kaze kako treba.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2009, 09:08
Tekst ti je pun nebuloza.Ukazacu ti na par komada.Velika Srbija nije nejn projekat nego nekog sa strane.Ako ja tebi kazem da skocis sa 12og sprata zgrade,hoces li skociti?
Srbi nisu rusili Sarajevo i Vukovar, nego su to radili njihovi generali koji su placeni od strane zapada.
Istina je da su Srbi protjerani iz Hrvatske.Ali je istina i da su mogli ostati da je srpsko vodstvo bilo "pametnije".
Nigdje ni traga Jugoslaviji... :roll:

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 18:35 
Početnik
Početnik

Odlicno,samo bez onoga nebuloze,ako hoces da razmenjujemo misljenja ili sta god vec.Prvo rekao sam yu nebi bila....bez obzira na teznje...Znaci Srbi su hteli ujedinjenje svakako,kao sto i sada zele svi sa ovih prostora.Projekat nacionalnih drzava je postojao kod svih,tako da nisam negirao V.S.Citaj pazljivije.Svako je imao tada svoj interes.Srbi su prihvatili yu jer su tako,objedinili veci br.svoga naroda u zemlji kojom vlada njen kralj i to nije skakanje sa 12.sprata.Drugo je sto tada neki nisu uvideli zamku te tvorevine.Koja je nebuloza u rusenju Vukovara.Tvrdim da svaki malo upuceniji vojni strateg,nebi rusio neki grad,bespotrebno.Daj mi argument da je bilo potrebno rusenje tih gradova i koji je interes Sbije bio u tome.Mogu se sloziti sa tobom da je srpsko rukovodsto trebalo biti pametnije,sto se tice hrvatske.Drugo je pitanje koliko je ono bilo srpko ili koliko je naucilo lekcija iz istorije.I tacno je nigde ni traga od jugoslavije,sem genetskih.Po meni sve navodi na to yu je bila potrebna nekima kao prelazni oblik stvaranja drzavnosti.To sami nebi mogli.Srbija je sa yu,stalno gubila u ljudstvu i teritoriji.Dali je to gubila vojnim putem ili nekim drugim.Kojim.Nemoj samo o ovom zadnjem da kazes da je vojno izgubila,jer isto tvrdim da je ovo bio dogovorni rat.Izmedju koga.I o tome mozemo procaskati.Samo deo po deo,da se nebi rasplinuli.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 13:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2009, 09:08
Ne znam kako da shvatim tvoju teoriju.Srpski generali su rusili Vukovar i Sarajevo, sto je po tebi bilo nepotrebno.Da pojednostavim.Bilo je u tome rusenju na hiljade srpskih vojnika pored generala.Koji je bio cilj tih rusenja pitaj nekog vojnika.Siguran sam da neces imati problema da nadjes istog.Dobices izmedju ponudjenih odgovora i odgovor da su branili Jugoslaviju.E gdje je ta Jugoslavija?
O skoku sa 12og sprata zgrade.Kako da protumacim cinjenicu da u Hrvatskoj nema 300.000 Srba?Da u Sarajevu nema 100.000 Srba(mozda i vise)?O Mostaru da ne govorim.Da je izginulo na hiljade nevinih,zavedenih ljudi(nezahvalno je baratati brojkama).
Za kakvu ideju i cilj?Sta je to bilo vrijedno njihovih zivota?Koliko je samo ljudskih zivota unisteno?Koliko smo svi zajedno nazadovali u svakom pogledu?Znam samo da se trebalo sve uraditi da se rat izbjegne,a radilo se suprotno.Na zalost.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Jugoslavija je napisao:
Ne znam kako da shvatim tvoju teoriju.Srpski generali su rusili Vukovar i Sarajevo, sto je po tebi bilo nepotrebno.Da pojednostavim.Bilo je u tome rusenju na hiljade srpskih vojnika pored generala.Koji je bio cilj tih rusenja pitaj nekog vojnika.Siguran sam da neces imati problema da nadjes istog.Dobices izmedju ponudjenih odgovora i odgovor da su branili Jugoslaviju.E gdje je ta Jugoslavija?
O skoku sa 12og sprata zgrade.Kako da protumacim cinjenicu da u Hrvatskoj nema 300.000 Srba?Da u Sarajevu nema 100.000 Srba(mozda i vise)?O Mostaru da ne govorim.Da je izginulo na hiljade nevinih,zavedenih ljudi(nezahvalno je baratati brojkama).
Za kakvu ideju i cilj?Sta je to bilo vrijedno njihovih zivota?Koliko je samo ljudskih zivota unisteno?Koliko smo svi zajedno nazadovali u svakom pogledu?Znam samo da se trebalo sve uraditi da se rat izbjegne,a radilo se suprotno.Na zalost.

pozdravljam!

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 20:37 
Početnik
Početnik

Nema potrebe da trazim nikoga.Radi se o Vukovaru.Prvo cu ti reci da se slazemo u nekim stavovima.O gluposti rata,mislim da netreba trositi reci,ali zakacena je tema i hajde da probamo da je razjasnimo iz ugla obicnih ljudi.Rekao si Srpski generali,navedi mi vrh vojni i politicki,koji je tada bio na vlasti.Ne pominji mi Kadijevica,jer on nije Srbin.O hiljadama vojnika,recicu ti da je bilo mnogo drugih.Samo ja znam 6 Siptara,desetak Muslimana(dvojica iz Banja Luke),dosta Makedonaca.Bilo je i Hrvata,ali im je receno i pusteni su da idu ako hoce.Mozemo pretpostaviti da ih je bilo mnogo vise.Naravno bilo je tada i nacionalizma i jugoslovenstva.Vojnik radi sta mu se naredi.Bilo je situacija kada su oficiri pitali na koju stranu da idemo Beograd ili Zagreb.Vojno je sve moglo brzo da se resi,ma koja sema da je u pitanju,yu ili V,Srbija.Nekome to nije odgovaralo.Za ovo pitaj i druge,koji su bili tada u tome.Ako za ovo sto sam rekao dobijes potvrdu(naravno ne od Hrvata,oni se drze svoje price i sagledavanja iz drugog ugla)onda mislim da vredi razmisliti o cemu se radi.Bosna je slican slucaj,specifican na svoj nacin.Pomenu si brojke stradalih,ja mislim treba ih reci i izneti na videlo.One su ma koliko morbidne,potrebne i odraz mnogih desavanja,bas zbog cinjenice da se sa nastradalima licitira,bilo kome da ide u prilog,ako se uopste moze tako reci.Ajmo jos,ali red po red da se nebismo rasplinuli.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 03:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Za sve jugonostalgicare...

Kad Hrvat Srbinu kaže brate,
Kad Slovenci piće plate,
Kad se Crnogorci posla late,
Kad Makedonci dobiju više plate,
I kad Bosanci sve to shvate
Bit će opet SFRj, brate.

Znaci nikad.. xD

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 14:13 
Početnik
Početnik

U prenosnom smislu ima istine u tome sto si napisao.Ja sam shvatio,da ovde govorimo o yu,kao fenomenu zabluda ili logike.Realnost i vreme su nas po meni,otreznili i verovatno za sva vremena pokazali besmisao tog projekta.Tacnije besmisao za nas Srbe,za ostale je to bio put ka......Usputna kolateralna steta,je naravno nebitna.Sto se mene licno tice,kao coveka,Bozije bice,priznajem jesam pomalo yu.nostalgicar.Kao real coveka sam iskljucivo za Srpstvo ili ako hoces Veliku Srbiju.Ovo kazem bez mrznje prema bilo kome,imaju i oni legitimna prava da zive i rade u svojoj zemlji sa svojim sunarodnicima.Prema nama su pokazali sta misle i sta smo.Rekao bih i da smo mi izgleda jedini iskreno zeleli yu i za nju se zalagali,takodje verujem da je najveca i glavna tacka razdora vera.Nju su izvanredno koristili oni koji su vukli konce.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Jugoslavija je napisao:
Tekst ti je pun nebuloza.Ukazacu ti na par komada.Velika Srbija nije nejn projekat nego nekog sa strane.Ako ja tebi kazem da skocis sa 12og sprata zgrade,hoces li skociti?
Srbi nisu rusili Sarajevo i Vukovar, nego su to radili njihovi generali koji su placeni od strane zapada.
Istina je da su Srbi protjerani iz Hrvatske.Ali je istina i da su mogli ostati da je srpsko vodstvo bilo "pametnije".

Ne bi mogli ostati u Hrvatskoj jer to Hrvatska potpomognuta od zna se koga nije željela. Hrvatskoj je rat trebao da bi protjerala Srbe tako što bi ih prethodno isprovocirala. Rat u Hrvatskoj je dogovoren između onog na Mirogoju i onog pod lipom. Tuđman je htio protjerati Srbe a na njihovo mjesto bi naselio bosanske Hrvate. Je li se to dogodilo? Jeste. Sloba je htio promijeniti demografsku sliku dijelova Srbije u korist Srba. Je li uspio? Jeste. Danas AP Vojvodina ima apsolutnu srpsku većinu od 75% sa tendecijom daljeg rasta a prije raspada Jugoslavije procenat Srba je bio 57%.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 17:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2009, 19:22
hercegovac27 je napisao:
Jugoslavija je napisao:

Ne bi mogli ostati u Hrvatskoj jer to Hrvatska potpomognuta od zna se koga nije željela. Hrvatskoj je rat trebao da bi protjerala Srbe tako što bi ih prethodno isprovocirala. Rat u Hrvatskoj je dogovoren između onog na Mirogoju i onog pod lipom. Tuđman je htio protjerati Srbe a na njihovo mjesto bi naselio bosanske Hrvate. Je li se to dogodilo? Jeste. Sloba je htio promijeniti demografsku sliku dijelova Srbije u korist Srba. Je li uspio? Jeste. Danas AP Vojvodina ima apsolutnu srpsku većinu od 75% sa tendecijom daljeg rasta a prije raspada Jugoslavije procenat Srba je bio 57%.

a kako bi ih otjerali da su rekli 90., "mi priznajemo hrvatsku državu, to je naša država i ne idemo nikud".

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 18:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
osa je napisao:
a kako bi ih otjerali da su rekli 90., "mi priznajemo hrvatsku državu, to je naša država i ne idemo nikud".

:roll: onako kako su to i činili;
gradovima paradiraju naoružani ljudi sa ustaškom ikonografijom, usput u svakom gradu se ubije po par srba s nadom da će ostali sami otići, ta ubistva niko nije kažnjavao ni spriječavao.
ako ne bi bili zadovoljni učinjenim pojačavali bi represiju. iza leđa njemci kao mentori i zajedničko vam iskustvo iz prve vam nezavisne i to je to srbi su se morali pokušat odbranit jer su prepoznali sve isto kao 41, ali bez podrške srbije protiv hrvatske sa njemačkom iza leđa i ovako su dobro prošli.
btv
hrvatska i nije htjela da srbi kažu "mi priznajemo hrvatsku državu" što je potvrdio i tuđman kad je rekao da su postigli cilj da broj srba koji žive u hrvatskoj sa17% svedu na 3%.
tako da nema potrebe da se praviš lud ili neinformisan kad možemo otvoreno razgovarat.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 18:31 
Početnik
Početnik

kim deal je napisao:
osa je napisao:

gradovima paradiraju naoružani ljudi sa ustaškom ikonografijom, usput u svakom gradu se ubije po par srba s nadom da će ostali sami otići, ta ubistva niko nije kažnjavao ni spriječavao.
ako ne bi bili zadovoljni učinjenim pojačavali bi represiju. iza leđa njemci kao mentori i zajedničko vam iskustvo iz prve vam nezavisne i to je to srbi su se morali pokušat odbranit jer su prepoznali sve isto kao 41, ali bez podrške srbije protiv hrvatske sa njemačkom iza leđa i ovako su dobro prošli.
btv
hrvatska i nije htjela da srbi kažu "mi priznajemo hrvatsku državu" što je potvrdio i tuđman kad je rekao da su postigli cilj da broj srba koji žive u hrvatskoj sa17% svedu na 3%.
tako da nema potrebe da se praviš lud ili neinformisan kad možemo otvoreno razgovarat.

s obzirom da živim u hrvatskoj a i aktivni sam učesnik događaja od 90-95, moram ti reći da nije bilo baš tako, "ispiranje mozga" srpskom stanovništvu počelo je malo prije nego se pojavio tuđman (tuđman je bio odgovor, nužno zlo i ja bih osobno volio da je na njegovom mjestu bio netko pametniji), ne znam da li se sjećaš tzv. jogurt revolucije, ukidanja autonomija, nosanja mošti cara lazara, pokušaja preuređenja sfrj od strane miloševića itd., nadalje puno prije nego kako ti kažeš ustaše hodaše s oružjem je bilo podjeljeno oružje po srpskim selima i mjestima od strane jna, pa nisu srbi zauzeli i držali trećinu hrvatske s praćkama. ne bih sada opisivao sve događaje jer bi dugo trajalo ali zaključak koji bih ja izvukao iz ovih zadnjih nesretnih događaja bio bi " najveći uspjeh hrvatskih nacionalista bila je srpska politika, jer da su imali malo pametnije političare, sada bi imali autonomiju na 20% hrvatske po svim međunarodnim kriterijima, ali oni padoše na priču, sve će to jna riješiti za 15 dana".

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 18:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
osa je napisao:
" najveći uspjeh hrvatskih nacionalista bila je srpska politika, jer da su imali malo pametnije političare, sada bi imali autonomiju na 20% hrvatske po svim međunarodnim kriterijima,

Međutim, Milošević je želio drugačije...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 18:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
osa je napisao:
kim deal je napisao:
osa je napisao:

btv

s obzirom da živim u hrvatskoj a i aktivni sam učesnik događaja od 90-95, moram ti reći da nije bilo baš tako, "ispiranje mozga" srpskom stanovništvu počelo je malo prije nego se pojavio tuđman (tuđman je bio odgovor, nužno zlo i ja bih osobno volio da je na njegovom mjestu bio netko pametniji), ne znam da li se sjećaš tzv. jogurt revolucije, ukidanja autonomija, nosanja mošti cara lazara, pokušaja preuređenja sfrj od strane miloševića itd., nadalje puno prije nego kako ti kažeš ustaše hodaše s oružjem je bilo podjeljeno oružje po srpskim selima i mjestima od strane jna, pa nisu srbi zauzeli i držali trećinu hrvatske s praćkama. ne bih sada opisivao sve događaje jer bi dugo trajalo ali zaključak koji bih ja izvukao iz ovih zadnjih nesretnih događaja bio bi " najveći uspjeh hrvatskih nacionalista bila je srpska politika, jer da su imali malo pametnije političare, sada bi imali autonomiju na 20% hrvatske po svim međunarodnim kriterijima, ali oni padoše na priču, sve će to jna riješiti za 15 dana".

8) ti to tako vidiš i svi hrvati, ja i vjerovatno svi srbi to vidimo na drugi naćin tako da nema nikakvog smisla ni svrsishodnosti raspravljati ni sad ni bilo kad.
btv
zar tuđman nije rekao "da su srbi prihvatili z4 mi bi ga odbili", ali sve ovo je sad sviranje kurcu i mlaćenje prazne slame :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:01 
Početnik
Početnik

kim deal je napisao:
osa je napisao:
kim deal je napisao:
btv

8) ti to tako vidiš i svi hrvati, ja i vjerovatno svi srbi to vidimo na drugi naćin tako da nema nikakvog smisla ni svrsishodnosti raspravljati ni sad ni bilo kad.
btv
zar tuđman nije rekao "da su srbi prihvatili z4 mi bi ga odbili", ali sve ovo je sad sviranje kurcu i mlaćenje prazne slame :roll:

da li je tuđman to rekao ne znam, ali ja bih ga odbio, jer to više nije bila 90. nego 95., previše je sela i gradova uništeno i ljudi pobijeno do tada, tada je za srpski narod u hrvatskoj bilo kasno. nego napiši šta u mom postu nije istina.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
osa je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Jugoslavija je napisao:

Srbi su na prvim demokratskim izborima 1991. glasali za nezavisnost Hrvatske. Većina ih je bila za nezavisnu Hrvatsku (oko 90%) ali su Srbi nakon toga izigrani. Nakon dolaska HDZ-a na vlast Srbi su izbrisani iz Ustava kao konstitutivni narod. Srbima su oduzimana radna mjesta. Prve izbjeglice u Hrvatskoj su bili Srbi iz Like i Banije 1990. godine prije početka ikakvog sukoba.

Dalje u Vukovaru pobjedu su odnijele srpske stranke što se HDZ-u nije svidjelo te je MUP počeo s maltretiranjem tamošnjeg stanovništva. Možda i ne znaš ali zločini nad Srbima u Borovu Naselju su prethodili sukobu u Vukovaru. Ali naravno HRT o tome nikada nije izvještavao. Istina na ovim prostorima nije crno-bijela.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
osa je napisao:
kim deal je napisao:
osa je napisao:

btv

To je vremenska distanca, koju ti uzimaš da bi opravdao neke stvari. Ja bih otišao i par decenija unazad i pomenuo hrvatsko proljeće i terorističke akcije ustaške emigracije. I kada je komunistička stega spala Hrvate nije bilo teško ubjediti u tekovine NDH, prihvatili su objeručke.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 19:12 
Početnik
Početnik

hercegovac27 je napisao:
osa je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Srbi su na prvim demokratskim izborima 1991. glasali za nezavisnost Hrvatske. Većina ih je bila za nezavisnu Hrvatsku (oko 90%) ali su Srbi nakon toga izigrani. Nakon dolaska HDZ-a na vlast Srbi su izbrisani iz Ustava kao konstitutivni narod. Srbima su oduzimana radna mjesta. Prve izbjeglice u Hrvatskoj su bili Srbi iz Like i Banije.

neistina, u većim gradovima gdje su srbi bili manjina glasali su za spd, a u mjestima gdje su bili većina za sds, dakle definitivno ne za stranke koje su bile za odvajanje od jugoslavije. što se tiče brisanja iz ustava kao konstitutivnog naroda, to sam i ja podržao i uvijek bih jer se hrvatska može definirati kao država hrvatskog naroda i ostalih koji u njoj žive ili kao država građana( meni bi osobno ova opcija bila prihvatljivija), dvojni ili trojni suverenitet, slabo funcionira, pogledaj primjer bih ili recimo jedne razvijene belgije.što se tiče izbjeglica, nemoj tako, do 1995. većina izbjeglica u hrvatskoj su bili hrvati, možda je to teško priznati ali je tako.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]