Pol Hegis, scenarista Oskarom nagrađenog filma Devojka od milion dolara i reditelj filma Crash, napustio je sajentološku crkvu. Jedan od razloga, kako se tvrdi, jeste i protivljenje ove crkve homoseksualnim brakovima. Pedesetšestogodišnji Hegis, koji je 2005. kao koscenarista već pomenutog filma dobio Oskara, kaže da definitivno napušta crkvu posle 35 godina. „Savest mi ne dopušta da budem pripadnik organizacije koja ne toleriše gej prava“, napisao je Hegis u pismu Tomiju Dejvisu, prvom čoveku Sajentološkog Centra Slavnih. Pismo sa datumom od 19. avgusta, nekako je dospelo na internet i postalo veoma popularno štivo. Hegisov publicista, Zigi Koslovski, potvrđuje da je reditelj zaista napisao pismo, ali da je ono bilo strogo privatnog karaktera.
Kao organizaciji mahom okruženoj tajnovitošću, sajentološkoj crkvi ne prija publicitet koje je Hegisovo pismo steklo u virtuelnom svetu., posebno zbog toga što pruža neočekivani uvid u razgovor jednog od slavnih članova crkve sa jednim od njenih vodećih ljudi. Doduše, povremeno procuri ponešto od sajentoloških materijala. Prošle godine se na internetu „greškom“ pojavio promotivni video sajentološke crkve u kome glavnu ulogu ima njihov najpoznatiji pripadnik, glumac Tom Kruz. Prekid na vezama Zamerajući mnogo toga u svom pismu, Hegis je takođe rekao da ga je posebno šokiralo što sajentološka crkva javno poriče da svojim pripadnicima nameće pravilo diskonekcije – zapravo, prekidanje svih veza sa prijateljima i članovima porodice koji su na bilo koji način protiv ove crkve. On navodi da je njegova supruga Debora Rejnard dobila upravo takvo naređenje i da više od jedne godine nije razgovarala sa svojim roditeljima. Sajentološku crkvu sa sedištem u Los Anđelesu je 1954. osnovao pisac naučne fantastike L. Ron Habard. Crkva tvrdi da danas ima 10 miliona članova u 165 zemalja. Tomi Dejvis odbacuje sve Hegisove optužbe.
Pol Hegis je prvo slavno ime među „otpadnicima“ sajentološke crkve, pa njegove reči utoliko imaju veću težinu. Evo pisma koje je uzburkalo duhove:
„Dragi moji, u nastavku šaljem pismo Tomiju Dejvisu. Šaljem ga nekolicini ljudi, jer smatram da oni zaslužuju objašnjenje. Ovo je moja lična odluka i ne tražim ničije odobravanje. Slobodno me, bez ikakve obaveze, pozovite ili mi pišite kada ovo pročitate. Tomi, Kao što znaš, već deset meseci pišem i molim te da javno osudiš akcije sajentološke crkve u San Dijegu. Njihovo javno sponzorisanje Predloga 8, tog zakona prepunog mržnje koji nastavlja praksu uskraćivanja građanskih prava gej i lezbijskim građanima Kalifornije – prava koja im garanutuje Vrhovni sud naše držeave – sramote sve nas. Zvao sam, pisao i preklinjao te, kao zvaničnog glasnogovornika crkve, da osudiš njihovo delo. Rekao sam ti da ne mogu, suprotno sopstvenoj savesti, biti član organizacije koja ne toleriše gej prava. U našem prvom razgovoru, krajem oktobra prošle godine, rekao si da si užasnut, kako ćeš ispitati sve i da će se „kotrljati glave“. Obećavao si akciju. Onda su prošli meseci. Nikakve akcije nije bilo. Sve što si ponudio je neubedljiva i pažljivo odabranim rečima sročena izjava za novinare u kojoj crkva uzdiže poštovanje ljudskih prava ali ne preuzima nikakvu odgovornost. Pa čak ni tu izjavu nisi poslao medijima. Odbijanje crkve da osudi akcije tih licemera i homofoba je kukavičko. Ne mogu da se setim nijedne druge reči. Ćutanje je saglasnost, Tomi. Odbijam da se saglasim. Pre 35 godina sam se pridružio sajentološkoj crkvi. U svojim dvadesetim i tridesetim godinama sam proučavao njena učenja i primio mnoge dobre savete. Iako već dugo nisam aktivan član, mnogo toga što sam naučio mi je pomoglo i to znanje još primenjujem u svakodnevnom životu. Nikada se nisam pretvarao da sam najbolji sajentolog, ali sam otvoreno i energično branio crkvu od svake kritike, kao što sam se borio protiv svake vrste netolerancije o kojoj sam smatrao da je uperena protiv nje. Nisam se sa svime slagao, ali sam se nosio sa sumnjama. Video sam organizaciju koja – sa svim svojim problemima – nema mnogo šansi da uspe, a uvek sam gajio naklonost prema gubitnicima. Ali pre nekoliko nedelja sam došao do tačke kada više ne znam šta da mislim. Dozvolio si da se naše ime poveže sa najgorim elementima hrišćanske desnice. Pošto si nameravao da izvedeš potencijalnu „PR pljusku“, dozvolio si zalaganje u korist Predloga 8. Uprkos svim navodima crkve o promovisanju slobode i ljudskih prava, njeno ime sada u javnim dokumentima stoji zajedno sa imenima onih koji promovišu netrpeljivosti, netoleranciju, homofobiju i strah. Gde ima dima... Činjenica da je mormonska crkva privukla svu vatru, što niko nije primetio, nema nikakve veze. Ja sam primetio. I smučilo mi se. Pitam se kako je crkva mogla, po svojoj savesti a kroz akcije nekolicine i uz odsustvo akcije svog vođstva, da podrži zakon koji lišava jednu grupu njenih građanskih prava. O tome sam razmišljao dok sam onlajn istraživao i naleteo na tvoj intervju za CNN. Intervju je trajao možda desetak minuta – bili ste samo ti i novinar. Čuo sam kako u intervjuu kao laž odbacuješ politiku crkve o diskonekciji. Jasno si rekao da to nije naša praksa, kako ne postoji. Bio sam šokiran. Svi znamo da takva politka crkve postoji. Nisam morao da tražim potvrdu od drugih, niti da istražujem dalje od sopstvenog doma. Možda ćeš se prisetiti da je mojoj supruzi naređena diskonekcija - da prekine sve veze sa svojim roditeljima zbog trivijalnosti koja se dogodila pre 25 godina kad su oni napustili crkvu. Njeni roditelji su divan bračni par penzionera koji nikada nisu rekli bilo šta negativno o sajentologiji i meni, niti o bilo kome drugom koga poznajem. Oni teško da su pomahnitali manijaci ili neprijatelji crkve. Baš suprotno, upravo su oni upoznali moju suprugu sa sajentologijom. Iako joj je to nanelo veliki bol, moja supruga je poslušala i prekinula svaki kontakt sa njima. Ja sam odbio. Nikada nisam voleo da slušam naređenja, posebno ako smatram da su moralno neprihvatljiva. Godinu i po, uprkos bolu koji ju je mučio, moja supruga nije kontaktirala sa svojim roditeljima. Njima je čak i kontakt sa unucima bio strogo ograničen. Bilo je to užasno vreme. To nije davna istorija, Tomi. To se dogodilo pre godinu dana. A ti si se smejao pitanju novinara kao da je reč o vicu. Javno si izjavio da tako nešto ne postoji. Kad sam video sa kakvom lakoćom lažeš, skoro sam se uplašio da samom sebi postavim pitanje: o čemu si onda još lagao? A onda sam pročitao nedavno objavljene tekstove u St. Pitersburg Tajmsu. Ostavili su me nemog i užasnutog. To nisu tvrdnje autsajdera koji pokušavaju da blate crkvu. Te optužbe na račun crkve su izneli vrhunski međunarodni aktivisti koji su posvetili svoje živote crkvi. Možeš sada da kažeš šta god želiš o njima, ali ti ljudi su odlučni branioci crkve, među kojima je i Majk Rajnder koji je već 20 godina zvanični portparol crkve! Intimna priznanja Tomi, ako je makar i delić ovih optužbi istinit, onda govorimo o ozbiljnom, neodbranjivom i neopravdanom kršenju ljudskih i građanskih prava! Još uvek mi je teško da poverujem. Ali ako uzmemo u obzir da je mnogo bivših vrhunskih aktivista na visokim položajima potvrdilo istinitost tih optužbi, teško je poverovati da su to sve laži. A kad sam te zamislio kako me ubeđuješ da to jesu laži, da je to ništa drugo do neosnovani i zlobni napad grupe nezadovoljnih zaposlenika, bojim se da sam smesta video tvoje lice kako pred kamerama negira politiku diskonekcije. Čuo sam taj isti glas kako besni protiv naše podrške Predlogu 8, glas koji je obećao da će ispraviti nepravdu, a nije učinio ništa. Pažljivo sam pročitao sve što si opovrgnuo, pogledao svaki snimak u kome si objašnjavao poziciju crkve, odslušao sve tvoje argumente – svaku reč. Voleo bih da ti kažem da su mi zvučali kao istina. Ali nisu. Na kraju sam osetio bes i, ako već moram da budem iskren, oseto sam se pomalo glupo. Iako ti se može činiti kao sitnica u odnosu na sve, bio sam istinski uznemiren kad sam video kako štampi pričaš privatne detalje iz ispovesti naših rukovodioca, a sve u pokušaju da ih posramiš, diskredituješ i ućutkaš. Sveštenik bi pre otišao u zatvor nego što bi otkrio tajne ispovesti, bez obzira koliko bi to koštalo njega ili crkvu. Smatrao sam da takvu vrstu integriteta i mi posedujemo, ali su očigledno standardi ove crkve mnogo niži – njeni predstavnici u javnosti mogu da otkriju privatne detalje svojih članova ukoliko vođstvo crkve to smatra opravdanim. Čak si otišao toliko daleko da si objavio tajne ispovesti u magazinu Fridom – samo si izostavio da je reč o ispovestima, verovatno zato što si znao da bi se sajentolozi užasnuli kada bi shvatili koliko crkva lako krši sveti zavet poverenja svojih vernika. Kako se usuđuješ da koristiš privatne informacije da bi nekoga etiketirao kao „preljubnicu“? Uzeo si najintimnija priznanja Ejmi Skobi o njenom seksualnom životu, prosledio ih novinarima, a onda ih još razmazao po svim stranicama svog biltena! Ne poznajem tu ženu, ali bez obzira šta je rekla ili uradila, ona se pridružila sejntolozima kad je imala 16 godina! Vodila je čitavu mrežu centra slavnih i bila lojalni stariji rukovodilac crkve tokom - koliko, 20 godina? Ako hoćeš da opovrgneš njene optužbe učini to, ali učini sa argumentima – takva vrsta ubistva nečijeg karaktera je besramna. Tako sam sada bolno svestan da ćeš možda i ovo moje pismo videti kao napad i iskoristiti ono što sam ti ispovedao godinama, samo da bi bacio ljagu na moje ime. Srećom, nikada nisam ni pokušavao da budem bilo čiji uzor. Većina sajentologa koje poznajem su dobri ljudi, istinski zainteresovani za poboljšanje života na ovoj planeti i pomaganje drugim ljudima. Moram da verujem da, kad bi znali ono što ja znam, i oni bi bili užasnuti. Ali znam koliko je meni bilo lako da branim našu organizaciju i odbacim sve kritike, a da nikada istinski ne proverim ono o čemu kritičari govore – na kraju krajeva, radio sam tako punih 35 godina. Zato sam potpuno svestan, dok pišem ovo pismo, da će neki od mojih prijatelja izabrati da se više ne druže sa mnom, niti da, u određenim slučajevima, ikada više rade sa mnom. Uvek ću prihvatati njihove pozive, onako kako sam uvek prihvatao tvoje. Međutim, došao sam do konačnog zaključka da više ne mogu biti član ove grupe. Iskreno, nisu mi potrebni drugi razlozi od tvog odbijanja da osudiš anti-gej stav crkve, njene akcije koje je nemoguće braniti i neaktivnost onih koji opraštaju takvo ponašanje unutar organizacije. Jedino me je sramota što sam čekao toliko meseci pre nego što sam nešto preduzeo. Ovime podnosim ostavku na svoje članstvo u sajentološkoj crkvi. Iskreno, Pol Hegis“
|