banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 15:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Iskustva sa 3G
PostPoslato: 01 Nov 2009, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Koliko vidim trenutno je vrlo malo stvari u koje se 3G koji smo nedavno dobili moze koristiti. Jedino video poziv i nista vise. Sto se tice brzog pristupa internetu problem je sto je internet 10000% skuplji kod nas nego stranim mobilnim mrezama, bar na prepaidu. Recimo za par km u inostrnstvu imate gotovo neogranicen download za jedan dan na prepaidu a kod nas 2 km ode za nekoliko sekundi ako gledate video. Tako da bi pogledali video treba vam 10km sigurno.To je toliko skupo da dzaba sto postoje tehnicke mogucnoti za brzi prenos podataka niko ih ne moze koristiti zbog visoke cijene.
Drugo, nisu uveli jos ni tv na mobilnom sto je u inostranstvu uvedeno jos 2005.
Tako da ne vidim za sto su uvodili 3G nego jedino za video poziv? Usput kakav vam je kvalitet i brzina video poziva?

Filozofija...

Vrh

Tema posta: Re: Iskustva sa 3G
PostPoslato: 01 Nov 2009, 20:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 18:11
jellyfish je napisao:
Koliko vidim trenutno je vrlo malo stvari u koje se 3G koji smo nedavno dobili moze koristiti. Jedino video poziv i nista vise. Sto se tice brzog pristupa internetu problem je sto je internet 10000% skuplji kod nas nego stranim mobilnim mrezama, bar na prepaidu. Recimo za par km u inostrnstvu imate gotovo neogranicen download za jedan dan na prepaidu a kod nas 2 km ode za nekoliko sekundi ako gledate video. Tako da bi pogledali video treba vam 10km sigurno.To je toliko skupo da dzaba sto postoje tehnicke mogucnoti za brzi prenos podataka niko ih ne moze koristiti zbog visoke cijene.
Drugo, nisu uveli jos ni tv na mobilnom sto je u inostranstvu uvedeno jos 2005.
Tako da ne vidim za sto su uvodili 3G nego jedino za video poziv? Usput kakav vam je kvalitet i brzina video poziva?

U inostranstvu ima dosta konkurencije, ovdje imamo tri mreze koje rade otprilike isto kao da se dogovaraju.Kada se pojavi jos neki operater(ako se pojavi) mozda stvari budu drugacije... Licno koristim m:tel mrezu i ni ja nisam zadovoljan uslugama a pogotovo njihovim cijenama... Kada bi se pojavio novi operater on da bi privukao korisnike mora da kreira bolje usluge od sva tri operatera da bi privukao korisnike
Mi ovdje mozemo samo pricati i kukati,oni rade po svom,kako im je volja...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
jellyfish je napisao:
Usput kakav vam je kvalitet i brzina video poziva?

primjeti se kasnjenje tokom razgovora. U pocetku mi to nije smetalo, ali sad... :-?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A jest mi ide na k.... ona grupa na facebooku - "Dzaba ste uvodili 3G mrezu", 27 poziva sam dobio da se uclanim u nju. A ne znam cemu buka oko toga kad je sve jos u testnoj fazi?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 23:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
[Enterprise] je napisao:
jellyfish je napisao:
Usput kakav vam je kvalitet i brzina video poziva?

primjeti se kasnjenje tokom razgovora. U pocetku mi to nije smetalo, ali sad... :-?

to je zbog jadne brzine 3g na mtelu, zato se javlja kasnjenje. Koliko vidim mtel se izgleda odlucio za nesto losiji kvalitet 3g mreze(mala brzina hsdpa mreze), ali ce zato ici na kvantitet vidjecemo hoce li mu se ta politika dugorocno isplatiti.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nisam siguran bl boy da je samo do brzine. Naime, koristio sam 3g pozive u inostranstvu gdje su velike brzine i isto se javljalo kasnjenje. Ali to je bilo prije par godina, moguce je da procesor u telefonu nije bio dovoljno tada brz, ali moguce da je i do mreze. Isto tad sam gledao i tv na telefonu jaljalo se malo kasnjenje ali puno vise se primijetilo na video pozivu. Ne znam zasto. Kako tebi radi na bht video poziv?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa ili do telefona ili do mreze, zavisi koji ti je telefon ako je jedan od prvih sa 3g opcijom onda vjerovatno podrzava manje brzine, kao i slabiju kvalitetu video poziva, sto zavisi i od video call kamerice(sada recimo ima telefona sa VGA kamericama pa i jace rezolucije). Isto tako imas telefona koji podrzavaju 3g/hsdpa mreze od 384 kbps pa sve do 7mbps sad sve zavisi, dzaba ti i neki bjesan telefon ako mreza ne podrzava i obrnuto. Da je zbog mreze sam rekao zato sto sam cuo da je 3g mreza mtel spora, ali evo sad neko kaze da ista nije ni pustena vec samo video poziv, ali svedno i on ce ici sporije ako je mrezna infrastruktura takva da ne podrzava vece brzine prenosa i ako je to slucaj onda je moguce da se desavaju kocenja u prenosu slike.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 15:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Jel' se može podesiti na telefonu da ne koristim 3G već dobri stari EDGE?

Koliko košta 3G u odnosu na EDGE? Recimo po 100 KB transfera?

Da li vama telefon svaki čas na par sekundi ispisuje neku poruku od kada je uveden 3G?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Jel' se može podesiti na telefonu da ne koristim 3G već dobri stari EDGE?

Koliko košta 3G u odnosu na EDGE? Recimo po 100 KB transfera?

Da li vama telefon svaki čas na par sekundi ispisuje neku poruku od kada je uveden 3G?

naravno da moze prebacis na gsm rezim rada i pri konekciji na net hvatace edge signal ako ga ima. Mobilni internet kosta isto da li ti isao preko 3g ili edge ili samo preko gsm, cijena je ista i naplacuje se po standardnom cjenovniku po kb utrosenog saobracaja.

Ne znam kakvu poruku bi trebao ispisivati pise oznaka za 3g kod simbola mreze tj.jacine signala i to je sve i pise ono standardno ime b.s ako je cell info na tel. ukljucen i naravno pri 3g konekciji na symbianu pise 3.5g sto znaci da je hsdpa mreza aktivna.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

BL Boy je napisao:
Ne znam kakvu poruku bi trebao ispisivati pise oznaka za 3g kod simbola mreze tj.jacine signala i to je sve i pise ono standardno ime b.s ako je cell info na tel. ukljucen i naravno pri 3g konekciji na symbianu pise 3.5g sto znaci da je hsdpa mreza aktivna.

Svakih sat vremena ili tako nešto mobilni se zvučno oglasi i na 2 sekunde napiše: "call info not availabile in this network". To mi se prije nije dešavalo. Ne znam da li je do 3G ili do nečeg drugog. Zna li neko? Ili treba neku opciju da promjenim?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 20:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Apr 2009, 12:20
To ti ispisuje kad telefon prebaci na 3g mrezu da kad si na njoj nemas mogucnost prijema cb poruka, nema to veze.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A može li se podesiti da to ne javlja?

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 00:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
A može li se podesiti da to ne javlja?

iskljuci cell info tj.prijem cjb poruka i rijesena stvar. Svedno kod nas samo radi prikaz lokacije, a operateri ne salju nikakve poruke.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 18:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne vrijedi, kod mene su iskljucene i svaki put ako mi prebaci na gsm pa kasnije na 3g svaki put se pojavi to na ekranu.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 18:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Meni se to nedavno desilo kad sam putovao u Zagreb pa kad sam bio na njihovoj mreži a oni imaju 3G, počeo mobilni da to izbacuje. A evo sad i ovde kod nas izbacuje. Nisam skontao gdje da to isključim, ganjao sam danas i nisam našao, valjda negdje u Settings ali nisam našao.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 18:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Meni se to nedavno desilo kad sam putovao u Zagreb pa kad sam bio na njihovoj mreži a oni imaju 3G, počeo mobilni da to izbacuje. A evo sad i ovde kod nas izbacuje. Nisam skontao gdje da to isključim, ganjao sam danas i nisam našao, valjda negdje u Settings ali nisam našao.

u podesavanju poruka bi trebalo da stoji

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 19:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Vader, koji telefon imas?

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 22:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nokia 6233, stalno mi to izbacuje, stoji telefon ovde pored mene i svaki čas to izbacuje ("call info not availabile in this network").

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2009, 03:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Kod mene je isti telefon i isto se desava, cesto prebacuje mrezu na 2g pa kad vrati na 3g pise to da cb poruke ne rade u 3g mrezi, mislim da se to ne moze iskljuciti jer sukod mene cb poruke iskljucene ali svejedno se pojavljuje.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2009, 08:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nisam primjetio da prebacuje iz 2G u 3G, mislim da stalno stoji 3G oznaka gore u vrhu. Mada možda na kratko prebaci u 2G, nisam vidio. Šta mu piše umjesto 3G oznake kada ga prebaci u 2G?

A možemo li mi u opcijama podesiti da telefon radi samo u starom EDGE a ne u 3G?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]