banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 02:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Ноћ вештица (енгл. Halloween) је светковина која се у појединим земљама прославља 31. октобра, ноћи уочи Свих Светих.

Најчешће активности које обележавају овај празник су: костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича. Деца иду од врата до врата, траже слаткише и извикују „trick or treat“ (у слободном преводу „дајте нам слаткише или нам покажите (занимљив) трик“). Ирски имигранти су верзију ове традиције пренели у Северну Америку у 19. веку. Ноћ вештица се прославља у САД, Ирској, Канади, Великој Британији, Порто Рику, Јапану, Новом Зеланду и у неким деловима Аустралије.

Порекло овог празника датира још од античке келтске светковине „Samhain“. Келти, који су живели на просторима данашње Ирске, славили су своју Нову годину 1. новембра. Ноћ пред Нову годину славили су „Samhain“. Веровали су да се тада духови враћају на земљу узрокујући проблеме и уништавајући усеве. Келтски свештеници градили су огромне ломаче где су се људи окупљали како би спалили усеве и животиње као жртве келтским божанствима. У току прославе носили су костиме, углавном од животињских глава и коже.

Citiraj:
Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog griješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Evo pod uticajem Zapadne kulture i pomodarstva taj se praznik obilježava i u BL.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Prosle godine, vidno alkoholisan, 31. oktobra, ne znajuci da se tad obiljezava ovaj 'praznik', sam otisao u Mistik .. kako sam se samo istripao kad sam vidio neke ljubicaste zeceve da trce oko mene :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Slika

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 31 Okt 2009, 19:22, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Neka djeca zamaskirana pozvonila mi na vrata i tražila PARE, poslao sam ih u tri lijepe. :)

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
filozof sa vrbasa je napisao:
Neka djeca zamaskirana pozvonila mi na vrata i tražila PARE, poslao sam ih u tri lijepe. :)

:lol: :lol: :lol: Гдје живиш ти?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 16:41
Evo pod uticajem Zapadne kulture i pomodarstva taj se praznik obilježava i u BL.

jel to ima nesto veceras u gradu?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

HEADHUNTER je napisao:

jel to ima nesto veceras u gradu?

Mistik, Lanelo...

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Sad mi sestra rece .. i u Mr.Black se nesto organizuje.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Mojito takodje,ma pretpostavljam da u vecini aktuelnijih lokala...

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 21:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
a kakvih kod mene sve ima.. :lol: neka grupa obuceni ko vampiri, nose krst al aj da je mali vec ko jablan se vijori...sva sreca pa ne udari parkirano auto..

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 21:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Okt 2009, 20:24
Kako je krenulo, Noć vještica će još malo biti crveno slovo u crkvenom kalendaru. :D

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2009, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Mendeljev je napisao:
Kako je krenulo, Noć vještica će još malo biti crveno slovo u crkvenom kalendaru. :D

Jos nam samo to fali. :confused2:

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 08:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pa kad nece da uce svoje obicaje, nek uce i praktikuju tudje.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 11:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Proslavile smo 8) :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 12:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hajde,nek imate i vi vaš dan.... :D

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 12:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2009, 23:05
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_Urumg0eFxI[/youtube]
Strašno je to koliko nismo svjesni svojih običaja i svoje istorije. Činjenice govore kako su, počev od Babaroge pa do domaćeg Vukodlaka i Vampira kroz Vilinska kola i rasne Vještice, to sve do jednog authentična mitska bića koja pripadaju slavenima jednako kao i ime koje nose. Onda se vratiš na ovaj forum i vidiš kojekakve baljezgarije i palanačke fraze koje poništavaja sve što ruka modernog čovjeka može da stvori na prostorima koji odišu primitivizmom gotovo jednakim smradu koji je izlazio iz romana Čarlsa Dikensa.
Poražavajuća činjenica je da niko u ovo doba komercijalizacije običaja nije iskoristio to na način da se sve omasovi i u koljevku Vještica i Vila, koje nas i dalje progone progone, dovede strane turiste koji bi uistinu mogli da uživaju u sablasnoj sredini.
Inače naš kraj koji je poljoprivredni primarno imao bi velike koristi od prodaje poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni rekviziti u ovakvim manifestacijama. Pođem dalje i vidim da se ovdje rađa jedna nova mogućnost za masovan dolazak turista, prihvatajući kao činjenicu postojanje piramida u Visokom, a sve u dovođenju mondijalističkih manifestacija pred samu kapiju Evrope. Studiozno sam pregledao sadržaje i oslanjajući se na resurse kojima raspolažemo, neophodan je krompir, elementarna nepogoda suša i inovativan hrabar čovjek kao pokretač akcije, prepoznao sam jedan izvanredan običaj na dalekom južnom pacifiku koji je stvarno fascinantan, a koji je lako izvesti do u tančine na našim prostorima. Običaj sa Pentakostalnih ostrva "Pentecost Island Vanuatu" koji se izvodi u svrhu udovoljenja gospodu da bi krompir bolje rodio gotovo bez ikakvih prepravki bi mogao da se odomaći u našoj sredini. Skok na glavu sa skakaonice od osamdeset stopa na golu ledinu nije ništa napram stradanja koja smo sve prošli, kao narod, kroz vijekove živjeći na ovim prostorima. Hrabrost i inovativnost su tehnike koje moderni svijet plaća. Mi to imamo! I ne samo to nego u vrijeme opšte krize organizovati takvo što u našim krajevima privuklo bi veću količinu turista iz Evrope. Jer se do nas može i automobilom. Bez tendencije da bi ovo mogao postati olimpijski sport, mada je mnogo ljudskiji od boksa, treba razmisliti u pravcu koji osigurava ekonomičnost ovakve manifestacije i kulturno-poljoprivrednog događaja na svijetskoj razini.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U8-4wMoLaIU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 12:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Okt 2009, 20:24
Zašto smrde romani Čarlija Dikensa?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 12:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Pa kad smo vec prihvatili Valentinovo, zasto ne bismo i ovo...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2009, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
giometar je napisao:
Pa kad smo vec prihvatili Valentinovo, zasto ne bismo i ovo...

Možda zato što je 31.10. Sveti Luka!!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]