ehinus je napisao:
opet mi nisi odgovorio gde su bili četnici dok se oslobađao beograd
gde su bili četnici na kraju rata
zašto je draža pisao paveliću i pozivao ga na suradnju protiv komunjara
zašto je na kočevom rogu pobijeno ZAJEDNO toliko i toliko ustaša i četnika
puno toga zašto
stalno se hvataš za tu poternicu i orden ......... studioznosti tebi fali.
pozz

daješ odgovor na moj post a nisi ga ni pročito
u njemu ti je objašnjeno zašto se ne zna gdje su bili, a sad da ti ja odgovorim gdje su bili:
kad je kraljevina jugoslavija kapitulirala većina generala i oficira sa velikim brojem vojnika regularne vojske nisu položili oružje nego su prešli u gerilski vid borbe, u srpskom narodu još iz doba ustanaka protiv turaka poznat pod nazivom četnikovanje. otud i naziv četnici.
odmah 1941. godine širom bosne i srbije stvorili su džepove slobodne teritorije. englezi koji su dražu nazivali prvim gerilcem evrope i ostali saveznici su na te slobodne teritorije dopremali pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima i u ljudstvu.
pošto je bosna bila u sastavu ndh, komunisti iz gradova, proganjani od strane ustaša, su izbjegli na te slobodne teritorije, gdje su bili dočekani i primljeni s dobrodošlicom i na tim teritorijama su bez ometanja organizovali partizanske jedinice. samo ću navest romanijski plato, užice, istočnu hercegovinu i mnoga mjesta koja su imala slobodnu teritoriju stvorenu od strane četnika, a u kojoj su našli utočište komunisti progonjeni od strane ss-a i ustaša.
kao jednu od ilustracija ovoga o čemu ti pišem, možeš pogledati i film bate čengića "gluvi barut", a možeš naći i neku drugu literaturu koja nije režimska i komunistička
mogo bih ti govorit danima, ali to nije za foruma
čim ti je wikipedia izvor, jasne su mi i tvoje naučno-istraživačke sposobnosti