banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Prilicno samouvjerena tvrdnja, da je krug objava zatvoren, mislim da je tvoja druga tvrdnja samo plod tvoje prve tvrdnje. I Jevreji bi na neki nacin morali ocekivati da ce se prica nastaviti sa dolaskom ocekivanog Mesije. Za hriscane je Novi Zavjet upravo taj nastavak.

He-he, osim toga, judaizam nije stariji od hriscanstva :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Hristov je napisao:
Prilicno samouvjerena tvrdnja, da je krug objava zatvoren, mislim da je tvoja druga tvrdnja samo plod tvoje prve tvrdnje. I Jevreji bi na neki nacin morali ocekivati da ce se prica nastaviti sa dolaskom ocekivanog Mesije. Za hriscane je Novi Zavjet upravo taj nastavak.

Heh, nije samouvjerena, već zasnovana na čvrstom obećanju koje je Jahve preko svojih proroka dao ne samo Izabranom narodu, već i cijelom svijetu, o tome kakav će biti Mesijin dolazak. Ali bojim se da bismo se sada zapleli u (ne)osnovanost doktrine o Trojstvu, prirodi Yeshuinog-Isusovog lika i djela... Uglavnom, Jahve je dovoljno moćan i mudar da mu ne treba nikakav posrednik u odnosima sa ljudima, a pogotovo nema potrebe da rađa i da bude rođen, i u ovoj tezi je judaizam sličan islamu.

Hristov je napisao:
He-he, osim toga, judaizam nije stariji od hriscanstva :)

Pa ne bih baš rekao, ali eto... :)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da cinimo uvijek iznova istu gresku tako sto pokusavamo da budemo savjetnici Bogu. To me podsjeca na papu kad je pozivao na krstaske ratove: "Bog tako zeli!". Neosnovanost Trojstva i sl. zelimo da argumentujemo istim predrasudima kojima zakljucujemo da Bog ipak ne bi smio da se pojavljuje u tijelu, jer je on ipak, Bog, sto je nama ljudima apsolutno neprihvatljivo, pa je dakle nemoguce da Bog razmislja na takav nacin.

U vezi ovog drugog, zar hriscanstvo ne pocinje sa Abrahamom? Hriscanstvo ne odbacuje Stari Zavjet, znaci da judaizam i hriscanstvo imaju isti pocetak :)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Aaron je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Apsolutno netacno. Jedna od najcesce tupo ponovljenih fraza.

A je li? A koliko "milosrdni" su bili vjerski ratovi, počev od Muhamedovih osvajanja, pa preko križarskih ratova do mlaćenja između katolika i protestanata?

Naravno da ti ratovi nisu bili 'milosrdni', to niko i ne tvrdi.

Ti si govorio o 'činenici da su najveći pokolji i progoni činjeni upravo u ime Boga, odnosno Allaha'. Upravo to je istorijski netacno. Provjeri statistike pa ces vidjeti.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Osim toga, ne bih se slozio da su krstaski ratovi bili motivisani nekim vjerskim osjecanjima kao ni zvjerstva koja su pocinjena. Krstaski ratovi su bili motivisani vjerskim osjecanjima onoliko koliko je regrutovanje krstasa obecanjem pismenog oprostaja grijehova bilo motivisano vjerskim osjecanjima, isto onoliko koliko su zvjerstva koja su pocinjena od krstasa na putu do, i u samom Jerusalimu, bila motivisana vjerskim osjecanjima.

Za mene su vjerskim osjecanjima motivisani postupci oni poput ukazivanja milosrdja od strane Saladina, nakon sto je vratio Jerusalim, i slicno.

Poslednji put menjao Hristov dana 25 Okt 2009, 13:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Osim toga, ne bih se slozio da su krstaski ratovi bili motivisani nekim vjerskim osjecanjima kao ni zvjerstva koja su pocinjena. Krstaski ratovi su bili motivisani vjerskim osjecanjima onoliko koliko je regrutovanje krstasa obecanjem pismenog oprostaja grijehova bilo motivisano vjerskim osjecanjima, isto onoliko koliko su zvjerstva koja su pocinjena od krstasa na putu do, i u samom Jerusalimu, bila motivisana vjerskim osjecanjima.

Većina vjerskih ratova bili su obična pljačka.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Mislim da cinimo uvijek iznova istu gresku tako sto pokusavamo da budemo savjetnici Bogu. To me podsjeca na papu kad je pozivao na krstaske ratove: "Bog tako zeli!". Neosnovanost Trojstva i sl. zelimo da argumentujemo istim predrasudima kojima zakljucujemo da Bog ipak ne bi smio da se pojavljuje u tijelu, jer je on ipak, Bog, sto je nama ljudima apsolutno neprihvatljivo, pa je dakle nemoguce da Bog razmislja na takav nacin.

Bog želi onako kako je zapisano u njegovim knjigama. Ni više ni manje.

Hristov je napisao:
U vezi ovog drugog, zar hriscanstvo ne pocinje sa Abrahamom? Hriscanstvo ne odbacuje Stari Zavjet, znaci da judaizam i hriscanstvo imaju isti pocetak :)

Ne počinje sa Abrahamom. Ne odbacuje Stari zavjet, ali ga iskrivljeno tumači i svojim doktrinama prilagođava ono što nam je tamo rečeno.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aaron je napisao:
Hristov je napisao:

Većina vjerskih ratova bili su obična pljačka.

Kako za koga. Recimo kod krstaskih ratova je motiv velikog broja ljudi bio oprastanje grijehova koje im je obecano, kod jednog manjeg broja vodecih ljudi motiv je bio vlast nad osvojenim podrucjima. Za crkvu je motiv bio sve samo ne ljubav prema bliznjem i prema Bogu.

Za Trojstvo, ne zauzimam nikakav stav po tom pitanju, jedino se slazem sa onima koji kazu da olako tumacimo fenomen Trojstva a ne slazem se sa onima koji "teoriju" o Trojstvu opovrgavaju na ovaj nacin: 1+1+1 != 1 :D

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Hristov je napisao:

Za mene su vjerskim osjecanjima motivisani postupci oni poput ukazivanja milosrdja od strane Saladina, nakon sto je vratio Jerusalim, i slicno.

Saladin odnosno SALAHUDIN EJUBIJA.To je ne samo jedan od najvećih vojskovođa već jedan od istinskih vjernika koji je uistinu sve činio zarad Božije ljubavi.
Možete zamisliti koja je to veličina od čovjeka bila kad je ušao u Jerusalem nakon svih onih pokolja koje je počinila krstaška vojska ,i svima (ama baš svima) garantovao zaštitu, mir i slobodu!
Da je bio manira Ratka Mladića sve bi nemuslimane poubijao i sve nemuslimanske vjerske objekte uništio.No crkve i sinagoge su ostale kao i kršćanski i jevrejski narod do dana današnjeg!

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Za Trojstvo, ne zauzimam nikakav stav po tom pitanju, jedino se slazem sa onima koji kazu da olako tumacimo fenomen Trojstva a ne slazem se sa onima koji "teoriju" o Trojstvu opovrgavaju na ovaj nacin: 1+1+1 = 1 :D

To Trojstvo je samo komplikovanje jednostavnosti. ;)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@BOSANSKI_NOVI: He-he, opet ti isto. Znas li koji primjer hriscanskog milosrdja? Evo ja sam spomenuo Saladina, ali cu reci i to da je jedan od najvecih islamskih mistika koji se smatra jednim od najvecih muslimana, blagosiljao janjicare. Ne smijemo biti kriticni samo prema tudjem, ako budemo bili kriticni prema svojem manje cemo biti i prema tudjem kriticni. Za mene je lijepo vidjeti da su religiozne vodje imale najveci uticaj u istoriji, a mi gledamo na to ko je na prvom i drugom mjestu, pa ne mogu ljudi da dijele prvo mjesto, neko mora biti ostecen, a nama je to kao neka utakmica. Jesu li urucili medalje posthumno? :confused4:

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 14:02 
Pripravnik
Pripravnik

Hristov je napisao:
@BOSANSKI_NOVI: He-he, opet ti isto. Znas li koji primjer hriscanskog milosrdja? Evo ja sam spomenuo Saladina, ali cu reci i to da je jedan od najvecih islamskih mistika koji se smatra jednim od najvecih muslimana, blagosiljao janjicare. Ne smijemo biti kriticni samo prema tudjem, ako budemo bili kriticni prema svojem manje cemo biti i prema tudjem kriticni.

Svakako da znam.Slučajno si spomenuo Salahudina a on je inspiracija ne samo muslimanima već i zapadnjacima:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Salahudin

Primjere milosrđa i ljudskog ponašanja ja imam u svom komšiluku iz posljednjeg rata.Dobro znaš da smo mi Bošnjaci Bosanskog Novog i Prijedora prošli torture logora i osjetili koliko čovjek može biti đavo ali i koliko treba cijeniti one istinske vrijednosti koje života znače u određenom momentu.Nikad prijatelju NE GENERALIZIRAM!
Jednostavno mi bilo drago što spomenu Salahudina Ejubiju jer i Richard Lavljeg Srca mu se divio!

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 14:09 
Pripravnik
Pripravnik

Najilustrativniji historijski primjer istinske pomoći hrišćana prema muslimanima je
"Prva hidžra (seoba) muslimana u hrišćansku Abesiniju (Etiopiju).
Prvo preseljenje malobrojne skupine prvih muslimana koji su bili odgajani u školi Poslanika Muhammeda a.s., je bila seoba muslimana u Abesiniju a koja se desila 615. godine. Tada su se 12 muškaraca i 4 žene iselile pod vođstvom h. Osmana r.a., iz Mekke ka Abesiniji tj. današnjoj Etiopiji. Da bi odmah nakon godinu dana uslijedila još jedna seoba pod vođstvom Džafera ibn Ebi Taliba 616. godine sastavljena od 80 osoba.

Zašto je Poslanik a.s., uputio muslimane da se isele ka Abesiniji u zemlju u kojoj je vladao Negus u čijoj zemlji je kršćanstvo bila zvanična religija? Poslanik im je šaljući ih u Abesiniju rekao:

Pođite u Abesiniju ako možete i ako želite. Tamo vlada kralj na čijem području nema tlačenja, to je zemlja istine. Ostanite tamo sve dok Bog ovdje ne učini život podnošljivim i dok ne stigne Božija pomoć."

Razlog zbog kojeg šalje muslimane u Abesiniju je bila pravda vladara Negusa!

Pozdrav Hristovu i ekipi jer sad moram ići nešto raditi....žena naredila :)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto odmah se ljepse covjek osjeca kad razmislja pozitivno i o pozitivnom.

Pozdrav B.NOVOM i ostalim papucarima :D Salim se brate, sve najbolje tebi i tvojoj kuci!

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 22:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Dakle Avinoam1 i dalje ostaje moje pitanje :" U islamu je smrtna kazna i za napustanje vjere, a sad ti vidi u historiji koliko se to puta desilo, zatim koji su to ljudi ako mozes nabrojati bar 1 slucaj, zatim vidi da li je covjeku sudjeno (procesno pravo), zatim vidi kad je smrtna kazna za napustanje vjere zadnji put izvrsena, narocito mi navede koji je musliman presao na hriscanstvo pa bio ubijen od strane vlasti????"

Zadovoljicu se i s imenom makar jednog mucenika.

Citiraj:
Ne znam da li postoje naucni dokazi za tvrdnju da smrtna kazna zastrasuje buduce pocinitelje ubistava i silovanja. Tolike su zemlje sirom svijeta u svojim istorijama imale smrtnu kaznu pa bi covjek pomislio da bi se vec jednom do danas morao iskorjeniti svaki kriminal. Cinjenica ipak jeste da ubistva i ostala zlodjela i nadalje postoje i da niko nije zastrasen smrtnom kaznom.

Prvo smrtnu kaznu gledas kao ateisti evoluciju.

Zatim, jedna serijatska zemlja bi bila dovoljan primjer, i smanjenja zastrasivanja, i smanjenja stope kriminala, i ubistva. Hajd statisticki da vidimo broj sveg tog u krscanskoj Evropi i u razvijenoj islamskoj zemlji kojoj je ustav Kur'an.
Sto se tice broja kriminalaca, pa molim te lijepo, prebroj zatvorenike u krscanskoj Evropi a narocito u Americi, ukupan broj bi mogao da naseli Irsku.
Analogija rijesavanja kriminala smrtnom kaznom ti ne stoji jer vidi u Evropi imamo masu policije i policijskih sluzbenika, a kriminala nikad vise.
Nije fora u smrtnoj kazni koliko u jekinu....a sta je jekin??? e to je druga stvar.

Citiraj:
radi se o tome da u islamu uopste postoji smrtna kazna (ili barem prijetnja smrtnom kaznom) koja je teoloski podkrijepljena. Radi se o slobodi covjekovog izbora! O slobodnoj volji! Ne razumijem zasto jedan musliman is Saudijske Arabije, Katra, Jemena, Afganistana, Sudana, Somalije, itd mora zivjeti pod strahom i prijetnjom ako svojim razmisljanjem dodje do zakljucka da Islam nije prava religija i da vise ne zeli da bude musliman? Naravno da njegovoj familiji ili zajednici u kojoj zivi moze da bude iskreno zao zbog toga i da je razumljivo ako bi pokusali da ga ‘zadrze u vjeri’. Ali zasto se njegova odluka ne moze postovati nego se mora stavljati pod pritisak smrtne kazne? Ja u tome ne vidim nikakvu logiku, da covjeku prijetim ubistvom ako ima drugaciji stav od moga. Za mene je to nenormalno, i da tako nesto danas postoji u Hriscanstvu isto bi protv toga ustao i govorio.

Opet jednodimenzionlani pristup.

Ajmo redom.

Smrtna kazna postoji, ti je ne prihvatas iako je u Bibliji isto tako recimo
U gradovima onih naroda koje ti Jahve, Bog tvoj, preda u baštinu ništa ne ostavljaj na životu, nego ih udari 'heremom' – kletim uništenjem: Hetite i Amorejce, Kanaance i Perižane, Hivijce i Jebusejce, kako ti je Jahve, Bog tvoj, naredio.« Ponovljeni zakon 20,16-17, i:

«Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude, i žene, i djecu, i šta je na sisi, i volove, i ovce, i kamile, i magarce.» 1. Samuelova 15,3.

Ovdje se govori o genocidu.
I ko gore naredjuje ubistvo??? Bog. Jahve.

Dakle pitanje je jasno. Da li se ti odrices gornjih izjava i smatras da je YHWH bio pregurb, brutalan i da to nije YHWH u kojeg ti vjerujes???

...i sta je na sisi...dakle djete...kome je ono krivo???? Da li protestiras protiv tog.

Jer vidis ako kazes DA, kao sto si rekao ( a pokusao sam ti objasniti da se nalazis na liniji) podrazumjeva onda nista drugo nego to da Bog nije bio u pravu (u krscanstvu) povodom gornje naredbe. Mozes li to sebi priustiti da kazes???

Sad se vratimo na smrtnu kaznu u Islamu, konkretno na onu koja se odnosi na prestup protiv Boga, promjenu vjere, izlasku iz vjere, napustanje vjere.

Da li si procitao i jedno djelo na temu tekfira?
Znas li propis tekfira?
Znas li proces?
Znas li da su se tresli dvorci vrata halifa i sultana zbog ovog pitanja?

Islam se ne cita iz 1001 noci, Alibabe i 40 razbojnika niti Disniyeve serije Aladin.

Ja bih prvo poceo s ajetom: "O vi koji ste povjerovali,ako vam dođe neki fasiq sa nekom viješću,dobro je provjerite,da u neznanju nekome zlo ne učinite,pa da se zbog onoga što ste učinili kajete." (Prevod značenja, Al-Huqurat 6)

Nego koji ono ajet eksplicitno navodi smrtnu kaznu za otpadnistvo??? Kad mi navedes ime onog koji je ubijen a presao je na krscanstvo molim te navedi mi i ajet.

Citiraj:
U afganistanu je bio poznat slucaj covjeka koga je na kraju krajeva Karzai spasio smrti nakon velikog internacionalnog pritiska

O tom covjeku je serijatski sud rekao da je mentalno neuravnotezen. S toga ga nije spasio nikakav Karzai, nego je stav serijata da ukoliko je neko lud na njemu se smrtna kazna ne moze izreci. Upsss..

Citiraj:
Ja sam nezadovoljan vasim manjkom samo-kritike i vasim radikalnim stavovima koji su ocigledni u cijelom islamskom svijetu 21. vijeka.

Vidis probaj osim lokalne TV i CNN-a pokusati gledati koji put i Al-Dzeziru ako ne razumijes arpaski ima i na engleskom. Samokritiku islamskog drustva ces naci na svakoj stranici neta, cak i od nas forumasa ovdje na ovom forumu, ali kritiku Kur'ana....e to je lukzus koji si ne mozemo priustiti.
Nisam ti kriv sto dizes glas protiv Biblije i krscanstva, a istovremeno okrivljeujes druge sto to isto ne ucine...tanka crvena linija...sjecas se.

Citiraj:
Ne postoji teoretska sansa da to covjeku govoris o Bogu ljubavi i Bogu koji je covjeka stvorio sa slobodnom voljom a da istovremeno covjeku prijetis ubistvom ako on tome Bogu ne uzvrati ljubav. Totalno apsurdno!

Ajet bitte....ajet.

A ako te interesuje tema kadera i kadaa...otvori je, jer to je duboko more.

Citiraj:
Radi se o mom licnom shvatanju da je Bog jedan te isti ALI da se njegove metode i njegovi pristupi covjecanstvu mjenjau tokom istorije. Iz toga razloga odredjene odredbe i pravila koja su vazila sa stare Jevreje, vazile su za jednu odredjenu grupu i u jedno odredjeno vrijeme i ne mogu se prenositi 1:1 u danasnjicu! A posto je Biblija pisana u razdoblju od odprilike 1500 godina, u njoj se jasno moze vidjeti kako je kroz istoriju covjecanstva Bog mjenjao taktiku, nacin na koji se on sam objavljivao narodu, nacin na koji su proroci objavljivali Bozje istine, itd.

Tako ti tumacis Bibliju buduci da polazis od tacke da je Biblija stvorena plus to sve gledas lupom kvantne fizike i 4. dimenzije (prostor vrijeme)...

Mi prvo kazemo da Kur'an nije stvoren, a sve sto nije stvoreno je vjecno, a nesto sto je vjecno ne moze biti mjenjano niti prilagodjavano, ne moze se brisati niti ijedan harf jer je vjecan, a vjecnost ne podlijeze kretanju, mjenjanju...
dalje bi rekli akida ostala,a odredjeni aspekti fikha se mjenjali, podvalcim odredjeni, plus u pitanju je svih 5 ili vise dimenzija ali se niti ijedna ne smije i ne protivi postulatima akide i fikha...shvatas. :D

Citiraj:
Stav Biblije je da je spasenje svima ponudjeno kao dar! To je jedan poklon koji Bog covjeku daje a covjek mora odluciti da li on spasenje zeli ili ne. Bog je covjeku dao zivot i on jednostavno stavlja na raspolaganje izbor- 'ako zelis zivjeti sa Bogom u vjecnosti, onda ga prihvati. Ako mislis da to nije za tebe, nema problema, tvoj slobodan izbor, samo molim te shvati da cu jednoga dana morati da te izbrisem iz eksistencije'. Eto ja mislim da je to fer.

...."da cu morati jednog dana da te izbrisem iz egzistencije..."- znaci covjek ce jednostavno nestati, a sta cemo s paklom, a sta cemo s okajavanjem grijeha, a sta cemo s ubicama, silovateljima, prevarantima, i inim raznim prijestupnicima...oni ce jednostavno nestati....mislim da to nije stav Biblije i mislim da to ne bi bilo fer....prema zrtvama zar ne???
U narodu bi bar rekli "vrati koko sto si pozobala".

Citiraj:
univerzalno pravilo, da se proganja i ubija za svu vjecnost onaj koji ne vjeruje u YHWH.

U Islamu ne postoji pravilo koje kaze da se ljudi ubijaju zbog toga sto ne vjeruju u Allaha s.w.t., postoji nesto sto se zove tefsir Kur'ana i tefsir pojedinih ajeta.

Citiraj:
Meni smetaju fundamentalisti i ekstremisti svih religija! A trenutno, i kazem namjerno trenutno (znaci u poslednjih nekoliko godina i decenija) ispada da najekstremnije ispoljvanje religije dolazi od strane muslimana, i samo zbog toga je kritikujem Islam.

Dakle posto su muslimani po tebi zauzeli prvo mjesto u svijetu po svim negativnostima, valja kazati prvo da ne postoji u civilnom drustvu u kojem ti obitavas i s kojim se tako lijepo busas u prsa nesto sto se zove KOLEKTIVNA KRIVNJA...ali to cemo ostaviti po strani (namjerno) jer smatram da si iskompleksiran i nerealna osoba koja u stvari za postojece probleme krivi drustvo a nikako sebe i da bi puno lakse bilo promjeniti 1,5 milijardi ljudi nego jednog covjeka.

S druge strane da se primjetiti kako branis (namjerno) stavove o masovnom ubijanju koje je spomenuto u Bibliji i smatras da se to desilo jednom davno nekoj bebi na sisi, koja nije bila krscanin i pa zbog toga o tome ne treba i brinuti jer ipak ubiti jednog za tebe je katastrofa a ubiti milione za tebe je opravdano...ili kako ti ono kazes u odredjenom vremenu nekad davno je bilo o.k.

Vidis u Islamu nema ubijanja djeteta na sisi niti nekad davno niti nekad u buducnosti, jer je to zlocin, a posto je Kur'an oduvjek i zauvjek a Allah s.w.t. Milosni i Samilosni ja ne vjerujem da je ikad to naredio cak i u tvojoj Bibliji jer Bog ne laze kad kaze...."ko ubije jednog nedužnog čovjeka kao da je ubio sve ljude na svijetu...." -to je Kur'anska (namjerno kazem) islamsko-muslimanska maksima od pocetka postanka vremena pa do Sudnjeg Dana.

radikalizam, ekstremiza, terorizam....i svaki drugi izam....Islam can rule them all.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 23:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Izvinjenje krscanima, ali kolektivnu krivnju ne podnosim, a sa odredjenim ekstremnim dogadjajima u gornjem postu sam samo htio da objasnim bratu Avinoamu1 njegovo razmisljanje o Islamu...nije mi bila namjera kvariti dobru atmosferu razgovora izmedju B. Novog., Hristova, i ostalih...

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 10:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
@Oficir

Ja ne kapiram kakav ti problem imas sa mnom samo zato sto ne podrzavam smrtnu kaznu? Jel to toliko van svake pameti, ili sta vec? Lako je tebi filozofirati iza tastature ali da li bi ti licno izvrsio smrtnu kaznu ako bi se recimo jedan ubica osudio na smrt? Ja ne bi, niti bi zelio da to iko u moje ime ucini. Nemam nista protiv dozivotne robije i smatram da su zatvorske kazne u nekim slucajevima preniske, ali ja covjeka licno nikada ne bi osudio na smrt isto tako kao sto nikada u zivotu covjeka ne bi ubio.

Ja tebi govorim da u nekim islamskim zemljama muslimani zive pod pritiskom smrtne kazne i zatvora a ti meni pricas o ‘jednodimenzionalnom pristupu’?? Pitam te zasto se covjekova odluka ako predje iz islama u hriscanstvo ne moze postovati? Isto tako zasto ja ne bi postovao odluku covjeka koji predje iz hriscanstva u islam?? Jel to nesto toliko nenormalno? Ljudi studiraju za sebe, pronalaze istinu i donose zakljucke za sebe, zasto bi ja nekome nametao na silu moje stavove i prijetio mu socijalnom izolacijom i kaznama?!!!!

Smrtna kazna je postojala u Bibliji ako si pazljivo citao za ODREDJENE, SPCIFICNE NARODE u ondasnjem istorijskom konetkstu!!! Pa sam si naveo starozavjetni tekst, zar ne vidis? Bog nije rekao ‘od danas pa za svu vjecnost ubijajte ko god se protivi mojoj volji’. Kakve veze ima tvoje pitanje ‘da li se odricem tih izjava’ i ‘da li smatram da je Bog bio pregrub’??? Pa naravno da se ne odricem tih izjava, a da li smatram da je Bog bio pregrub to je pitanje koje ja sam za sebe moram rjesiti- i mada na prvi pogled ispada da je Bog bio pregrub, malo detaljnijim razmisljanjem se moze doci do zakljucka da nije.

Razlika je u tome sto u Starom Zavjetu vidim Boga koji direktno Izraelskim vodjama i prorocima naredjuje koga i kada da eliminisu! Odredjeni narodi u odredjenom vremenskom kontekstu. Nema univerzalnog poziva niti univerzalne zapovjesti da se tako postupa kroz cijelu istoriju covjecanstva! Da li si ti u mogucnosti da to shvatis?

U vezi islama i smrtne kazne vec sam odgovorio Bos.Novom, na str. 24, poslato 24 Okt 2009, 18:43. Evo kopiracu i postaviti ovde da ne pisem ponovo:

Citiraj:
Kada sam govorio o smrtnoj kazni nisam mislio da kriminalce, ubice, rasturace droge, itd. Ta vrsta smrtne kazne postoji ne samo u islamskim zemljama nego npr. u komunistickoj Kini ili sekularnoj Americi. Nisam uostalom ni tvrdio da ne postoje Hriscani koji podrzavaju smrtnu kaznu za ubice i sl. Ja sam licno protiv izvrsenja smrtne kazne ali mogu da razumijem ljude koji to podrzavaju kada su u pitanju zlocini teskih kategorija.

Ja sam govorio o smrtnoj kazni (ili u najmanju ruku o prijetnji smrtnom kaznom) za ljude i zene koji napuste Islam u predju u neku drugu vjeru. Postoje tekstovi iz Kurana (33:36 i sl.) i Hadita koji objasnjavaju da nijedan vjernik nema slobodu izbora i da je onaj koji predje u drugu vjeru u stvari izvrsio izdaju i zbog toga mora biti ubijen.

Koliko mi je poznato postoje muslimani koji sumnjaju u ispravnost tih hadita zato sto su kontradiktorne (npr. pod smrtnom kaznom bi onda trebali biti i Jevreji i Hriscani koji 'promjene vjeru' i predju u Islam), i da izmedju ostaloga odredjene hadite nisu potvrdjene drugim svjedokom nego su prenesene preko samo jedne osobe, itd.

Prema tome postoji i medju muslimanskim teolozima misljenje da smrtna kazna ne bi smjela vaziti za ljude koji napuste Islam. Jedina je tragedija sto postoji ta fatalna mjesavina izmedju religije i drzave i problem da si je religijska elita u velikoj vecini islamskih zemalja uzela za pravo da predstavlja Boga na ovoj zemlji i da sudi covjeku. U tom kontekstu me je zanimalo misljenje muslimanskih forumasa: da li licno podrzavate izvrsenje smrtne kazne nad osobama koje napuste Islam?

I jos nesto, ponavljas mi non-stop taj Tv i CNN, ja televiziju rijetko kad gledam a CNN uopste i hvatam, prema tome ajd malo odahni vise od tog CNN-a. Jos mi neke stvari nisu jasne, vidim optuzujes me da ‘dizem glas protiv Biblije i krscanstva’ i da okrivljujem druge sto ne dizu glas protiv Biblije i krscanstva... pa jednostavno ostah bez teksta, jel ti upuceno meni ili si me zamjenio sa nekim ili sta? Iskreno receno ja blage veze nemam o cemu govoris. Kazes da polazim ‘od tacke da je Biblija stvorena’ i spominjes cetvrtu dimenziju? Ne mogu da povezem kakve veze imaju tvoje primjedbe sa mojima, niti razumijem sta mislis.

Muslimani za mene u svijetu zauzeli mjesto po svim negativnostima?? Zasto lupetas i stavljas mi rijeci u usta kada to uopste nisam rekao? Kazem ti da mi smetaju SVI ekstremisti SVIH religija!! Kakve to veze ima sa kolektivnom krivicom? Majstore tebi ako ovo ide na zivce ti slobodno ne moras vise da mi se obracas. Ti ostajes pri tvojim stavovima, ja pri svojim. A jedan od mojih stavova ce zauvijek ostati ovaj: Kuran nije postojao oduvijek niti je Alah postojao oduvijek niti postoje bilo kakve islamsko-muslimanske maksime ‘od pocetka postanka vremena’. Ostaje na kraju samo cinjenica da se ti i ja se molimo fundamentalno razlicitim bogovima.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 11:40 
Pripravnik
Pripravnik

Molite se istom i jedinom Bogu na fundamentalno različit način jer o MILOSTIVOM imate fundamentalno različitu percepciju.No,to nije razlog da se ne natječete u dobro što od vas traži vaš GOSPODAR ma kako mu se molili i ma kakvu percepciju imali o NJEMU! :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Molite se istom i jedinom Bogu na fundamentalno različit način jer o MILOSTIVOM imate fundamentalno različitu percepciju.No,to nije razlog da se ne natječete u dobro što od vas traži vaš GOSPODAR ma kako mu se molili i ma kakvu percepciju imali o NJEMU! :wink:

Rezultati i djela najbolje pokazuju ispravnost percepcije bilo koje religije. Ako covjek andjeoske jezike govori a ljubavi nema, njegova religija je nista. Znaci moze ko hoce govoriti ovo je prava religija, ono je prava religija, dok djela i rezultati to ne potvrde nije prava. Ono sto ja vidim i u "hriscanskoj" i u "islamskoj" pogotovo u islamskim zemljama je nedostatak osnove religije, a to je ljubav. Ali ljudi bilo koje religije koji imaju ljubav i pokazuju je djelima svoju religiju cine pravom.
Prava religija je ona religija kad ljudi ne znajuci doktrinu bivaju privuceni toj religiji na osnovu djela nekoga ko praktikuje tu religiju. A ne neka pravila i odredbe- ovo smije ,ono ne smije.
Evo jedan primjer. Za mene je islam postao izuzetno odbojan kad vidim na televiziji sta se radi u islamskim zemljama. On ubije juce preko 100 ljudi u Iraku i to isto muslimana na ulici bombom samo zato sto ne vjeruju u neke detalje sta se smije sta se ne smije. Dakle djela govore vise od svih propovijedanja. Da li vam ta religija izgleda privlacna i da li bi bili sljedbenik iste? Meni ne. Isto mi je omrznulo pravoslavlje kad sam vidio kako se ponasaju popovi i sada a posebno u ratu. Slicno i katolicanstvo ako se sjetimo ndh. Neka me neko pogresno ne shvati hriscanstvo nije nista bolje od islama , to se pokazalo u proslosti iako danas mozda izgleda bolje. Ali to ne znaci da ne postoji prava religija koja objedinjuje sve religije zajedno a to je religija ljubavi. Ako uzmes bilo koju doktrinu ovih religija koje sam naveo i pravilno ih primijenis imas pravu religiju. Najveci je problem sto svako misli da je samo njeova religija prava. A u stvari prava religija je svaka religija koja ima dobru praksu, sto danas ni jedna religija nema, osim rijetkih pojedinaca iz svih religija i ti rijetki pojedinci svih religija koji su dobri su prava crkva.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 17:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Aaron je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Apsolutno netacno. Jedna od najcesce tupo ponovljenih fraza.

A je li? A koliko "milosrdni" su bili vjerski ratovi, počev od Muhamedovih osvajanja, pa preko križarskih ratova do mlaćenja između katolika i protestanata?

Znaš ti bolje Muhammeda (salallahu alejhi ve sellem) od oca svog.

Kakva osvajanja covjece ne pricaj gluposti :). Po tome je i Mojsije bio osvajač, još kad bi ga uzeli u koncept opisan u starom zavjetu " ubij sve, ostavi samo djevice " onda bi dobili bas zestoku licnost..

Budi ti pravedan Harune pa priznaj da su jevreji najbolje u svom postojanju zivjeli upravo u Hilafetu / Islamskoj državi.

a tebe smo ( Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali. (21, 107)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]