banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 18:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Windows 7
PostPoslato: 14 Okt 2009, 06:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
E tri pitanja,

imam ovaj procesor http://en.kioskea.net/guide/926774-inte ... s-in-a-box . Koja verzija meni treba x64 ili x86?

Drugo pitanjce, jel' niste imali problema sa drajverima i instalacijom programa koje ste imali na win xp.

Sigurno su tulava pitanja, ali oprostite. :oops: :D

Trece pitanjce, da li mi je pametno da formatiram c pa nabacim sedmicu ili da radim instalaciju uporedo sa xp. Ukoliko savjetujete drugo rjesenje, odna jos jedno podpitanje - da li mogu da instalisem oba OS-a na jednu particiju?

danke na odgovorima :)

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 11:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Na intelovom sajtu stoji da je x64

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=29738

Znači da možeš staviti i x86 i x64 verziju operativnog sistema.

Ja nisam imao problema sa drajverima i programima, ali to zavisi od toga šta sve od hardvera imaš, koliko je staro. U x64 verziji zna biti problema za drajvere štampača i skenera ako su stariji. Inače kažu da Win7 već ima dosta drajvera u sebi a ono što nema će sam skinuti sa interneta. Meni je u startu sve radilo.

Programi takođe rade, ako neki ne rade samo potraži noviju verziju. Mada to opet zavisi šta sve od programa koristiš, ali velika većina radi. Neki rade i bolje nego na XP, recimo najnovija verzija WinRar-a se može skinuti u x64 verziji i za nju stoji da bolje radi na Win7 i Visti nego na XP, uz to ta verzija bolje koristi proceseore sa više jezgara.

Ja sam formatirao C particiju pa stavio Win7 x64 na nju (u procesu instalacije će on formatirati tu particiju). Prije toga sam Win7 instalirao na C particiji drugog hard diska pošto imam dva, da vidim da li će i kako raditi sve ono što koristim, i da se malo upoznam sa interfejsom. Nakon toga sam stavio Win7 na C particiju tog primarnog hard diska.

Mislim da ne mogu dva operativna sistema na istu particiju, ali mogu na različite particije. Inače to nikad nisam radio, radije imam dva hard diska pa sa nekim novim operativnim sistemom eksperimentišem na C particiji drugog hard diska.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala Vader na brzom odgovoru,

da budem iskren niakd se nisam ni sjetio da provjerim da li imam x64 ili x86. U svakom slucaju koliko ja razumijem bolje mi ejd a stavim x64 s obzirom da moze?

Mislio sam ovaj vikend da ga instalisem. Sto se tice hardware-a nista specijalno i nista iz praistorije. Oko 2-3 godine je sve staro. Btw jel' ja mogu npr na win 7 x64 da instalisem programe x86 i da rade, posto sam pretty much siguran (nisam trazio jos uvijek) da bar nekoliko programa koje koristim ne postoje u x86 verziji.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 13:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Misliš ne postoje u x64 verziji :)

x64 verzija može sasvim normalno da koristi x86 programe, inače bi samo par programa radilo na njoj jer je velika većina programa i dalje x86.

Vidi kako to kod mene izgleda za Procese u Task Manageru

Slika

ovo *32 kod naziva procesa znači da je u pitanju 32-bitna aplikacija, i kao što vidiš radi normalno.

A oko toga da li da staviš x86 ili x64 operativni sistem...pa, x64 uzima nešto više RAM memorije i zauzima više prostora na hard disku, ali može da koristi više RAM memorije pa ako možda imaš ili ćeš imati 4 GB RAM-a ili više onda je bolje da staviš x64 jer će on moći da je iskoristi dok x86 može da iskoristi do oko 3.2 GB, dakle neće moći iskoristiti svu RAM memoriju. Uz to x64 može da koristi x64 programe (uz x86 programe) koji bi trebali da rade nešto bolje od x86 programa. A vidio sam po forumima da su mnogi zadovoljni x64 Vistom, na nju su manje galamili nego na x86 Vistu, rekli su da je nekako stabilnija jer je x64 OS strožiji po pitanju drajvera, ne prima bilo šta pa je sistem stabilniji. Pretpostavljam da je slično i sa Win7.

Ja sam se lako odlučio za x64 jer imam 4 GB RAM-a, dobar x64 procesor, dovoljno mjesta na hard disku, a stvari će vjerovatno polako prelaziti na x64. Mislim da sledeća verzija Windowsa neće ni postojati u x86 verziji, bila je takva vijest, a navodno Windows 8 će biti i u 128-bitnoj verziji, to je nekidan neko objavio.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 14:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
A koliko imas ram memorje? Ako imas manje od 2GB onda ti nikako ne bi preporucio da ides na 64-bitni Win 7, nego fino instaliraj 32-bitnu verziju....

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Imam 2 GB, ali kako god sam mislio da malo nadodam. :D

Najvaznije mi je bilo saznati da je procesor odgovarajuci i da moze podnijeti. :)

Mada ne znam i da li je graficka kartica xadovoljavajuca posto imam NVIDIA GeForce 85000 GT. Nadam se da ta kartica moze prezvakati win 7, ako ne, onda cu da se drzim xp-a. Naravno, nemam namjeru da ukljucujem neke ultra sega mega efekte koje win 7 nudi (ako nudi nesto kao sto je aero u visti). Taman dobrod a sam se toga sjetio. Dakle - jel' moze ova kartica ili da se pozdravim od win 7 dok ne svanu bolji dani. lol

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 14:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Može. Mislim da nema potrebe da Aero isključuješ, radiće fino.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

yeey. blagodarim. Mislim da cu otici ovih dana da uzmem jos RAM-a (za cudo nevidjeno, ovo znam kako da stavim u racunar :lol: ) pa cu onda probati sa x64. brrr, valjda ce sve proci kako treba. :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 12:57 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Okt 2009, 14:12
pozZzZzzZ ............

ee ovako ... pošto želim uskoro da sebi instaliram Windows 7 ...
da li ona zahtjeva jaču konfiguracciju PC-a ....

moja konfiguracija je .. :

Processor ... Intel 3,2 GHz
Memory ... 1 GB
Grafička ... Radeon X1300 512 MB
???????????????????????????????

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 13:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hardverski zahtjevi za Windows 7

1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor

1 gigabyte (GB) RAM (32-bit Win7) or 2 GB RAM (64-bit Win7)

16 GB available hard disk space (32-bit Win7) or 20 GB (64-bit Win7)

DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7# ... quirements

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 13:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Okt 2009, 14:12
havaallaa .. :D ...

i samo još nešto ...

kako da znam koji ću uzeti 32 bitni ili 64 bitni ... ne kontam ... too ..

et ako možeš mi oko toga pomoć

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 08:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

64-bitni operativni sistem možeš instalirati samo ako imaš 64-bitni mikroprocesor. Koji tačno model procesora imaš? Ako imaš 64-bitni onda možeš instalirati 32-bitni ili 64- bitni operativni sistem, ti biraš šta ćeš staviti. Ako imaš 32-bitni procesor onda možeš instalirati samo 32-bitni operativni sistem.

To je osnovno. A dalje su preporuke, ako imaš dosta RAM memorije (4+ GB) i noviji hardver onda se uglavnom stavlja 64-bitni OS. Pošto ti imaš samo 1 GB onda i po preporukama iz Microsofta trebaš instalirati 32-bitni Windows 7.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 18:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Windows 7 XP režim
Microsoft-ov Windows 7 XP Mode je predat u izradu i biće dostupan za preuzimanje od istog datuma kada postane dostupan i Windows 7, odnosno od 22. oktobra. XP Mode je interesantan dodatak za Windows 7 i nudi brojne prednosti ali i neka ograničenja. Kada su u pitanju prednosti treba naglasiti mogućnost pokretanja starih XP aplikacija na Windows-u 7, zatim mogućnost pokretanja višestrukih verzija nekompatibilnih softvera, zatim tu je njegova integracija u Windows 7, odnosno činjenica da se može pokrenuti iz Windows 7 start menija. Kada su u pitanju mane ovog režima treba reći da značajno troši resurse i zahteva procesor sa podrškom za hardversku virtuelizaciju.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 21:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Okt 2009, 18:54
Ja sam skinuo sa MS site-a 64-bit verziju sedmice 90-day trial i mogu reci da je fantastichna [verzija 7600]
Nova opcija u sedmici je Action Center koji ti pomazhe u svakom pogledu. Napominje te da napravish backup, da li ti je Anti-virus update-ovan i da li ima potrebe za skeniranjem, ako instalacija driver-a nije proshla kako valja - pruzha ti moguce solucije [da odesh na web site proizvodjacha i skinesh najnoviju verziju itd.]
A shto se tiche driver-a uopshte, Update sistem je odradjen veoma profesionalno.
Npr. meni je za laptop falilo par driver-a i kroz Microsoft Update service, medju update-ima gdje se nalaze Windows update-i nalaze se i update-i za komponente [u mom sluchaju bilo je za card reader, chipset, integrated graphic card]...

Sedmica je otprilike boost-ovana Vista i mnogo je bolja od iste... U mjesec dana koliko koristim 64-bit verziju, ni jednom mi se nije desilo da neki program prestane da radi [dok kod Viste mi se deshava nekoliko puta dnevno a svjezhe je instalirana]
kao ni bilo koji vid nekompatibilnosti...
eh da, chim instalirash sedmicu, Action Center ti javlja da nemash Anti-virus i shalje te na Microsoft Web Site dje imash u ponudi masu Anti-virus programa... Ja sam izabrao Pandu i, zamisli, ni nju nisam morao da placam...
Mislio sam da je 30-day trial a i dalje traje :)
Od mogucih anti-virus programa samo se Kaspersky i norton naplacuju odmah bez probnog perioda dok imash i NOD32, Avast, Aviru itd...

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

elem, uspio sam da instalisem iz cetvrtog puta na pc. samo sam ponovo narezao dvd i sve je islo normalno.

Naravno, sad imaju dva problema. drajveri za audio karticu su krs, ili win 7 nesto zeza. uglavnom, instalisao sam 5 razlicitih verrzija (za razlicite operativne sisteme) i uvijek se ponavlja ista glupost, naime od svih 7 zvucnika, samo radi prednji lijevi.

Drugi prob je podesavanje frekfencije rada monitora, zakucali su samo na 60 MHz, ali nasao sam rjesenje. Ukoliko jos neko ima isti problem neka pogleda ovaj link (downloadujte drugi fajl)

http://www.xpmediacentre.com.au/communi ... eta-4.html

ako neko dohaka prvom problemu neka ekspresno javi. :)

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 11:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pogledaj da li je sam Windows na update ponudio drajvere za zvučnu, ili će ponuditi. Mada to vjerovatno tek ako on sam prijavljuje da drajveri nisu sasvim u redu, ali ako smatra da jesu onda od toga vjerovatno ništa. Mada možda možeš na Device Manager kod zvučne karte da mu kažeš da pokuša naći bolje drajvere.

Ili ako znaš koja je zvučna u pitanju da potražiš na njihovom sajtu (ovo je inače prva opcija pa pretpostavljam da si to već probao).

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

win 7 mi je ponudio drajvere, btw za vistu, instalisao sam i isti fazon kao is a svim ostalim. da tuga bude jos veca probao sam i sa oficijelog sajta drajvere win 7 ready. ista stvar.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pada mi na pamet da nisi dobro podesio neke stvari za zvuk. Sličan problem sam imao i ja, trebalo je ponešto podešavati u Win7 za zvuk.

Mada ja nemam 7 zvučnika već obični 2.1 sistem.

Idi na Control Panel > Sound i vidi šta imaš tu na Playback tabu i na Record tabu. Možeš uraditi desni klik dole u stavkama koje imaš i uključiti da ti prikazuje Disabled Devices. Mada ja ne znam šta tu sve treba da se nalazi i kako treba da bude podešeno kada imaš 7 zvučnika, pa je najbolje da pitaš na nekom jačem forumu gdje ima drugih sa istom situacijom, neka ti napišu šta trebaš kako podesiti (ako uopšte treba nešto podešavati, a moguće je).

Pogledaj kako izgleda kod mene

Slika Slika

A kada klikneš dva puta na Speakers (ili bilo šta) imaćeš tab General i na njemu oznake za konektore, imaš tab Levels, pa vidi šta tu imaš, šta ti je uključeno a šta isključeno (Mute).

Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sve sam to vec probao, povezivao sam kablove i na rupama od kartice i jedino radi jedna rupa.

update>>

ponovo sam probao da spajam razlicite konekotre i sad svi zvucnici rade tj. kod testiranja surround-a iz svih zvucnika izlazi zvuk, a sad kad pokrenem film ili pustim mjuzu zvuk dolazi iz DVA prednja. dakle sa jednog se popelo na dva. lol medjutim sta sad???

Poslednji put menjao Utopija dana 19 Okt 2009, 13:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 13:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ostaje ti da pitaš na nekom jačem forumu (Benchmark, SK, Elitesecurity...).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]