banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 18:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 18 Okt 2009, 19:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Japanese_rose je napisao:
Dust je napisao:

Ako je tako objavljeno Muhammedu a.s. ko smo mi da to mijenjamo? Da li ti sumnjas u vjerodostojnost objave?

Ne mogu razgovarati o bilo cemu na ovaj nacin @Dust. Za mene vjera nije dekret, i znam da je Dragi Bog mnogo milostiviji nego bilo koji covjek. Toliko.

p.s. Komentar nije bio upucen tebi.

p.p.s. Nikad ne reci nikad.

Poslanik savs je posljednji Boziji poslanik i njegove riječi važe do sudnjeg dana. Puno je žena danas obrazovano i neovisne su o muškarcima, o tome uopšte ne treba raspravljati ali pogledaj malo te mijesane brakove, vidjet ces da su djeca uvjek bliza ocevoj vjeri nekako, osim ako su i mati i otac ljudi koji samo imena imaju od vjere..

I jos nesto da pojasnim, muslimanima je dozvoljeno ozeniti samo ehl kitab ( jevrejku ili krscanku) ALI PLEMENITUUUU, znaci, ona koja praktikuje vjeru. Ne ona koja je izgubila svijest o Bogu ..

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
114_AhmeD je napisao:
Poslanik savs je posljednji Boziji poslanik i njegove riječi važe do sudnjeg dana. Puno je žena danas obrazovano i neovisne su o muškarcima, o tome uopšte ne treba raspravljati ali pogledaj malo te mijesane brakove, vidjet ces da su djeca uvjek bliza ocevoj vjeri nekako, osim ako su i mati i otac ljudi koji samo imena imaju od vjere..

To su individualni primjeri, a ja poznajem drugacije ( znaci djeca se okrenu vjeri majke muslimanke koja je udata za nemuslimana ). U slucaju braka izmedju vjernika muslimana i nominalne muslimanke ( ateistkinje ) sitacija je podjednako neizvjesna po pitanju reigijske naobrazbe djece.

Znam da se kompletna Ulemma slaze da se muslimanka ne smije udati za nemuslimana, ali u Kur'an-u Casnom nema eksplicitne zabrane zenama da to ucine. Situacija se dodatno komplikuje cinjenicom da mi priznajemo sve Bozije Poslanike i Bozije Knjige. Zbog cega je nemoguce da kriscanin/hriscanin postuje svoju zenu muslimanku i drzi je kao malo vode na dlanu u braku ? Vidjela sam primjere da je to moguce, a nisu si mi strani ni primjeri krajnjeg nepostovanja zene muslimanke od strane muza muslimana. Hocu reci da sve zavisi od para i njihovog odnosa.

Najveci dio muskaraca i zena statisticki gledano se i dalje udaje i zeni nekim iz vlastite vjere, a razvoda brakova nikada nije bilo vise. Ne kazem da bi situacija globalno bila drugacija kad bi se svi zenili pripadnicama drugih religija, samo hocu reci da religijska kompatibilnost ne znaci i glavni uslov za uspjeh braka ( drzeci se gorenavedenog ).

Da ne govorimo o musko-sovinistickom aspektu ovog konkretnog primjera.

Zar sustina nije u ovome :

"Nevaljale zene su za nevaljale muskarce,a nevaljali muskarci su za nevaljale zene;cestite zene su za cestite muskarce,a cestiti muskarci su za cestite zene. Oni nisu krivi za ono što o njima govore; njih čeka oprost i veliko obilje"( Sura En-Nur, ajet 26 ).

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 16:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
To je veoma rijetko, nisam ja protiv toga, samo što pravi vjernik ma koje vjere bio tražiće sebi osobu koja je vjernik poput njega ili nje.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 17:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
To je veoma rijetko, nisam ja protiv toga, samo što pravi vjernik ma koje vjere bio tražiće sebi osobu koja je vjernik poput njega ili nje.

Definisi "pravog" vjernika/vjernicu.

Sve sto bilo ko moze uraditi je moliti Boga da mu da nekoga ko je dobar za nju/njega, a sakrije od onoga/one koji su za njega/nju losi.

Sve ostalo je u Bozijim rukama.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 19 Okt 2009, 17:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
kako li vam samo ne dosadi.....

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skeva je napisao:

Osjetio si se prozvan na neki nacin ... ?

Zadrzi se na temama koje ti prijaju. :wink:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 17:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Japanese_rose je napisao:
skeva je napisao:

Osjetio si se prozvan na neki nacin ... ?

Zadrzi se na temama koje ti prijaju. :wink:

Oprosti mama, nece se ponoviti.... :)

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 09:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
molim vas bez spama ....

"Pravi vjernik"- definicija bi od prilike bila:

onaj koji si trudi da izvrsava sve propise Bozije, sa zadovoljstvom prema njima, koji je uzeo vjeru kao vodilju i uzdigao se iznad sopstvenih strasti. Naravno uslov je da nema greški u temelju vjerovanja.

Dalje, i "pravi vjernik" je samo čovjek- insan, on je zaboravan i griješan tako da njegove greške mu neće oduzeti titulu "pravog" jer je po prirodi čovjeka da uradi grijeh ali i da se kaje. A Allah puno voli pokajanje...

Eto, ukratko malo od mene,

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 09:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Htio bih dodati da je za mene pravi vjernik (govorim iz hriscanske perspektive) onaj koji "drzi" dvije najvece "zapovjesti" u Pismu, samo je problem sto se te "zapovjesti" ne mogu "drzati" (zato obe rijeci pisem u navodnicima), jer mozda mozes sebe natjerati da ne ucinis nesto nazao ocu i majci, mozes se suzdrzati od kradje i ubijanja, ali ne mozes sebe natjerati da volis nekoga, Boga, bliznjeg. Jedino mozes da dodjes do stanja da jednostavno volis, a to se ne moze snagom volje. A kad volis Boga i bliznjeg onda ces drzati sve ostale zapovjesti. Znaci po meni je vjernik onaj koji osjeca ljubav prema Bogu u srcu, umu i dusi, i koji saosjeca sa bliznjim iz zelje da mu cini dobro.
Kakav je stav Islama prema ovim hriscanskim zapovjedima?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 10:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Hristov je napisao:
Htio bih dodati da je za mene pravi vjernik (govorim iz hriscanske perspektive) onaj koji "drzi" dvije najvece "zapovjesti" u Pismu, samo je problem sto se te "zapovjesti" ne mogu "drzati" (zato obe rijeci pisem u navodnicima), jer mozda mozes sebe natjerati da ne ucinis nesto nazao ocu i majci, mozes se suzdrzati od kradje i ubijanja, ali ne mozes sebe natjerati da volis nekoga, Boga, bliznjeg. Jedino mozes da dodjes do stanja da jednostavno volis, a to se ne moze snagom volje. A kad volis Boga i bliznjeg onda ces drzati sve ostale zapovjesti. Znaci po meni je vjernik onaj koji osjeca ljubav prema Bogu u srcu, umu i dusi, i koji saosjeca sa bliznjim iz zelje da mu cini dobro.

Slažem se sa tobom. Samo zanima me, zbog preciznosti odgovora koji očekuješ je li se pod bližnjim podrazumjeva bilo ko na zemaljskoj kugli ili se to odnosi na bližnje iste vjerske grupe.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sve! Ljude, prijatelje, neprijatelje u tvojoj i van tvoje kuce, zivotinje od najmanjih do najvecih, drvece, zemlju, sunce, nema selekcije tipa: "ovo volim, ovo ne volim, za ovo mi je svejedno". Mislim da je to ona ljubav o kojoj Hrist govori.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 11:32 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
zivotinje, drvece, sunce, paprike, banane i td. izbacis iz te opcije "ljubi bliznjeg svojega"....

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemoj mi stavljati rijeci u usta koje nisam rekao. Ko je rekao banane i paprike? :D

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 12:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Sve! Ljude, prijatelje, neprijatelje u tvojoj i van tvoje kuce, zivotinje od najmanjih do najvecih, drvece, zemlju, sunce, nema selekcije tipa: "ovo volim, ovo ne volim, za ovo mi je svejedno". Mislim da je to ona ljubav o kojoj Hrist govori.

E, to sam želela da pojasniš. Ljubav u najširem smislu i prema pripadnicima svoje i bilo koje vjere pa i prema neprijateljima.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 12:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
@ Oficir

Citiraj:
Pokusaj da odbranis konvertite od sankcije smrtne kazne, je istovremeni pokusaj oduzimanja smrtne kazne kao jednog od mehanizama zastite dostojanstva covjeka.

Ti ako ovo stvarno tako mislis kao sto si napisao onda ja vise nemam rijeci ni komentara.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ja bi se slozio sa Japanese rose i sa Hristovim. Naime, ni jedna vjera nije losa ako se drzi ovih dvije zapovijesti koje su najvece. Problem svih vjera je ne drzanje ovih dvije zapovijesti i otuda sve lose stvari u svim vjerama. Ja konkretno nisam protiv brakova drugih religija sve dok se ne ide do ekstrema. Jer mozes postovati nekoga i njegovu vjeru a ne moras biti pripadnik iste. Za mene su recimo svi ljudi na ulici, u gradu isti bez obzira kojoj religiji pripadaju a tako bi bilo i u braku. Imao sam prijatelje svih religija i nacija i to nikad nije bio problem kad su pravi ljudi i kad se postuju ove dvije zapovijesti. Isto je i u braku.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 13:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Ovaj čovjek je volio sve ljude i vjerujem da svi ljudi koji su čitali njegova djela su zavolili njega bez obzira koju religiju slijede:

http://portal.unesco.org/culture/en/ev. ... N=201.html

2007 godina je od strane UNESCO-a proglašena godinom DŽalaludin Mewlane Rumija.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Npr :

- Covjek nece biti pravi vjernik sve dok komsija ne bude siguran od njegovih pakosti i podlosti. (Buharija)

- Muhammed s.a.w.s je rekao : "Ebu Hurejre, potrudi se da imas lijep ahlak". Ebu Hurejre upita: "A sta je to Allahov Poslanice?".
O­n rece: "Da odrzavas vezu s o­nim ko je prekinuo s tobom, oprostis o­nom ko ti je nepravdu nanio i das o­nome ko tebi uskracuje."
(Bejheki)

- Meni najblizi od vas bit ce o­ni koji imaju najljepsi ahlak, koji su skruseni i koji mire i zblizavaju. (Tirmizi)

- Ako nisi kadar ciniti dobra djela o­nda makar ne nanosi ljudima zlo, jer se i to ubraja u sadaku kojom ces se iskupiti. (Muslim)

-Istinski musliman je o­naj od cijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani. Istinski vjernik ( mummin ) je onaj od cijeg su jezika i ruku mirni svi ljudi. (Buharija i Muslim)

Pojam sadake ( dobrocinstva prema nama - koje je neprestano, i dobrocinstva od nas prema djeci, slabim i bolesnim ) je izuzetno naglasen u Islamu. Kao i pojam lijepog ponasanja.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Drago mi je ovako nesto lijepo procitati.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 14:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Otkako sam se oženio supruga mi često citira slijedeće Poslanikove s.a.w.s hadise:

Poslanik Muhamed savs je rekao: "Lijepo se ophodite prema ženama."

Zatim je rekao: "Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama."

I rekao je: “Prema ženama su velikodušni i pažljivi samo plemeniti ljudi, a žene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su loši i niske naravi."

Kao muslimanu kojem je poslanik uzor u životu moram da se pridržavam ovih uputa :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]