banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 22:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2009, 11:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Ljudi u redu čekaju i puževim koracima se pomiču prema šalteru.Čuje se komešanje i „zanimljivi“ komentari:
„Kad mi se seljačina dokopa kompjutera-pa mora biti zastoj i gužva"!
Drugi odgovara:"A _ebli vas seljaci pa ne mogu seljaci biti dežurni krivci za sve"!
Gospođa pored dodaje:"Moja ćerka je rođena u ovom gradu,završila fakultet i ne može dobiti posao od nepismenih seljaka"!Neko dobaci:“nabijem ja............"!
Šta reći na ovu pojavu?Ja sam je nazvao URBANI RASIZAM i RURALNI PRIMITIVIZAM??
Još jedna u nizu segmentacija društva ili nešto više??
Jedni su rođene sarajlije,rođeni banjalučani,rođeni mostarci drugi su došlje,papci,seljačine ali isto tako jedni su uglađene pederčine,babini sinovi,dok su drugi primitivci,nepismenjakovići isl.

Da čujem!

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Bosna.

Ne vidim tu nista strano niti neobicno niti novo, krenuvsi od psovki preko prebacivanja krivice na drugog, sve nam je to vec poznato.

Citiraj:
URBANI RASIZAM i RURALNI PRIMITIVIZAM?

Sto bi rekli Pajtonovci: what a bloody woody word! :D

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 18 Okt 2009, 11:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 11:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov je napisao:
Bosna.

Ne vidim tu nista strano niti neobicno niti novo, krenuvsi od psovki preko prebacivanja krivice na drugog, sve nam je to vec poznato.

I kod drugih je to prisutno ali ne ovoliko!
Jel smatraš da je u pitanju obični AD HOMINEM ili je suština malo sociološki dublja?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

MILO je napisao:
Hristov je napisao:
Bosna.

Jel smatraš da je u pitanju obični AD HOMINEM ili je suština malo sociološki dublja?

Ne bih se slozio da je i kod drugih prisutno, ne radi se samo o stepenu prostakluka, nego i o sirovosti tog prostakluka koji se moze naci samo kod nas. Mozda to ljudi koji su odrasli sa time (u Bosni) ne primjecuju, ali ljudi koji su dosli sa strane u Bosnu i zivjeli tu neko vrijeme znaju dobro o cemu govorim.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 11:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Govoriš o prostakluku jedne grupe ili obe?
Verujem da se slažeš da i "urbani rasista" zna biti teški prostak!

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, ja sam prvi susret sa time imao upravo u gradu. Naravno ima i dobrih strana ljudi u Bosni, koje se ne mogu naci vani, ali nekako se svakodnevnica uglavnom odvija pod uticajem onih losih strana. Ne govorim samo o prostakluku, govorim o negativnosti prema svemu, neumjerenosti, primitivizmu. U jednom trenutku zivimo svi zajedno jedni sa drugima, u slijedecom trenu rusimo jedni drugima crkve i dzamije. Povodljivi smo, nemamo postojanosti, nemamo ideale za koje zivimo i koji bi nas vodili kroz svaku situaciju. Uzmimo kao primjer ono sa ubijenim navijacem: koliko je malo, malo dovoljno da zaratimo jedni sa drugima, prosto nevjerovatno. I u citavoj toj kakofoniji psovki i kletvi nadju se tri momka i ucine nesto dobro (prefarbaju onaj natpis na cesti kod S.B.) Zato nismo svi kao oni? Sta nas sprijecava?

Poslednji put menjao Hristov dana 18 Okt 2009, 11:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 11:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I rođeni purger za zagorca kaže da je bedak a ovaj izrazi svoju sexualnu želju prema purgerovoj ženi :) Jeli to isto??

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 12:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne radi se o tome. Problem je sto smo mi prihvatili kao pozeljno i navikli se na nesto sto treba nam bude odbojno. Pogledaj nase filmove, audicije, viceve, svuda prostakluk,nema dobrog humora ako nema prostakluka. Moj prvi susret sa time bio je kad momak kaze drugaru: "Gdje si P. ti M.", ili "J. ti m. gdje si". Ja sam mislio da ce se pobiiti, ali naravno nije bilo tako posto su samo razmijenili pozdrave.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 12:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Moram priznati da sam takav vid pozdravljanja čuo u BG a može se primetiti i u nekim serijama ili filmovima beogradske produkcije novijeg datuma.Tipa "VRATIĆE SE RODE" isl.
U svakom slučaju se slažem da je to mimo svih normi zdravog ponašanja baš kao što je mimo svih normi da nam humor bude zasnovan isključivo na prostakluku!

Ejjj,gde nam je cicak? :) Ako se ne pojavi u narednih sat vremena,,,,,idemo u Mostar da vidimo šta je sa čovekom! :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nesto naj naj najodvratnije sto sam u svom zivotu vidio je film "Crveni kamion sive boje", scena kad onaj tip kao moli Boga i onda kaze nesto najodvratnije sto sam u zivotu cuo. Da se narod tome ne smije oni bi izbacili tu scenu. To dovoljno govori o nama jer ipak se ti filmovi vrte zbog nas. Ima toga jos. Mi smo bezbozan narod sa mnogo bogomolja, sve sto nam se desava i sto vidimo oko sebe je posljedica toga.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Nije losa tema. Ljudi koriste streotipe i predrasude da sebi svijet ucine razumljivim.

Evo ti primjera najpoznatijih predrasuda na koje svi imaju instant-asocijacije :

Jevrej

Crnac

Balkanac

Musliman

Srbin/Bosanac/Bosnjak/Hrvat

Pokrivena zena

Amerika

Afrika

itd...

Kad se zavrse okrsaji bilo koje prirode, tek tada na scenu nastupe oni koji zaista vrijede. Jer mnogo je lakse rusiti bilo sta nego graditi. Treba uciti od onih koji nisu bucni.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 12:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov je napisao:
Nesto naj naj najodvratnije sto sam u svom zivotu vidio je film "Crveni kamion sive boje", scena kad onaj tip kao moli Boga i onda kaze nesto najodvratnije sto sam u zivotu cuo. Da se narod tome ne smije oni bi izbacili tu scenu. To dovoljno govori o nama jer ipak se ti filmovi vrte zbog nas. Ima toga jos. Mi smo bezbozan narod sa mnogo bogomolja, sve sto nam se desava i sto vidimo oko sebe je posljedica toga.

„Bezbožni narod sa mnogo bogomolja“-hmmm dobro si to sročio!
„Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“ kaže biblija.Kakvi su onda (hrišćani) ljudi koji puno psuju i čiji je jezik proizvođač psovki?
Jesu li zaboravljeni i Muhammedovi hadisi (citati-upute):
„Najbolji musliman je onaj koji ima najlepši ahlak“ (bonton ili ponošanje)
„Najbolji covek je onaj od cijeg su jezika i ruke mirni ostali ljudi“!

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Мржња према дошљацима јесте вјечна карактеристика друштва у декаденцији,
цивилизације уљуљкане у чамотињу чије припаднике ужасавају амбициозне придошлице,
које су као по неком правилу скоро увијек отресит и конкретан свијет.

Е сад, није исто да ли је неко у "твој" град (мада ти тај град у сваком случају није бабовина,
него је једном и неко твој у њега дошао) долази јер га гони жеља за шареним свјетилима,
или је неко у тај град дошао од невоље љуте, прогнан и без ичег осим жеље за мирним животом.

1992...3,4,5 су Београђани тако кукали на избјеглице из БиХ и Хрватске, како не могу да добију посао баш због њих,
како наводно баш те избјеглице долазе са коферима пара и купују станове, бензинске пумпе, локале...ама све...
заборављајући да живот у метрополи скоро да подразумјева прилив свјеже крви на годишњем нивоу у хиљадама,
и да управо живљење у свим свјетским метрополама подразумјева да се посао добија способношћу, а не правом рођења.

Сјећам се када су након "Олује" дошли они несретници из РСК на тракторима, без динара у џепу, већина без игдје икога.
Просто сам се дивио њиховој отреситости, здравом духу и марљивости гледајући како властитим рукама подижу дословно нова насеља,
и мало по мало поново са нуле стварају себи нормалне услове за живот.
Шта може да те натјера да мрзиш неког таквог или да те толико нервира осим сопственог комплекса,
насталог из предосјећаја сопствене слабости у односу на те људе. Угрожен се можеш осјећати само од бољег од себе.

Нешто другачији случај је био са Косметом, ту дошљаци никада нису били мирољубиви, тачније многи јесу,
али је број оних који су нову територију по сваку цијену хтјели само за себе био сасвим довољан.
Негдје се земља куповала по законима трговине - "ево ти домаћине дупла цијена за имање и кућу, а ти иди у Србију".
Негдје се куповала под притиском: понекад камен у прозор, некад се запали штала или сијено, пусти пас у кокошињац и сл,
па се имање куповало и испод цијене.
А нажалост, негдје се средства нису бирала: данас заборављени извјештаји из седамдесетих свједоче о случајевима пребијања, силовања,
па на крају и убистава у случајевима када старосједиоци нису имали жељу младим и амбициозним придошлицама препустити земљу.
Све у свему, сто година касније, статистика је свједочила у корист новопридошлих, који су се већ дебело одомаћили,
и имали врло јасно организован општи план како новоосвојену земљу заокружити и на њу ставити печат као своју.

Слична судбина је задесила и Западно Римско Царство под поплавом Гота и Германа који су бјежали од Хунске најезде,
те за кратко вријеме преузели комплетно царство и увели Европу у Средњи вијек, дајући јој неизбрисив мрачни печат.
Слична судбина је задесила и размажене Византинце када су на границе са Персијом насељавали млад и ратоборан закавкаски народ - Турке,
са идејом да им они тако јаки, амбициозни и агресивни чувају границе, па кад су их мудри Арапи превели на ислам, Византија је пала,
а Арапи изгубили превласт у исламском свијету, већ ће одмаћени и снажни Турци на темељима Византије створити Отоманску империју.

Та прича о "домаћима" који су се опустили у колотечини и чамотињи и о "придошлицама" пуним снаге идеја и амбиција
чини се стара је колико и читав свијет, али када се погледа са стране и не дјелује толико црна, јер управо ти "новопридошли"
представљају позив на буђење свим системима који су се уљуљкали у одомаћену и досадну свакодневницу,
доносећи нове изазове и за једне и за друге и чинећи свијет далеко интересантнијим мјестом за живљење.

У суштини прошао сам мислим све градове у БиХ, и конкретно ту врсту кукања на придошлице сам срео једино
и искључиво у Сарајеву гледе Санџаклија, Шипара и Вехабија, те у Бања Луци кад на тему дођу Гламочани и Дрварчани.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 17:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da, kad se govori o diskriminaciji, je nemoguce ne spomenuti tuznu sudbinu jevrejskog naroda.
Na njhovom primjeru se mogu navesti svi vidovi te skoro pa arhetipske diskriminacije dosljaka, potrebe
za trazenjem zrtvenih jaganjca i prebacivanje krivice na one koji ne mogu da se brane. Gdje god da su
dosli, privreda je napredovala, donijeli se inovacije sa sobom, napredovali su do samog vrha hijerarhijske
piramide. Ali uvijek su tokom istorije izdavani dekreti kojima su tjerani sa svojih vjekovnih ognjista, uvijek
su prilikom pobuna i ratova stradavali od razularenog naroda, uvijek su anitsemiti ostricu bijesa naroda
usmjeravali protiv Jevreja.
Najbolji primjer je tzv. Alhambrin edikt, 1492. kojim je naredjeno Jevrejima da napuste Spaniju. Kao razlozi
su opet navodjeni zelenasenje i los uticaj judaizma na hriscane. Izmedju 130-300.000 hiljada Zidova je
napustilo Spaniju, sto je na kraju dovelo do kolapsa privrede, stagnacije naucnog i kulturnog razvoja, itd..
Iako su znaci Jevreji bili nosioci opsteg razvoja zemlje, uspjeli su naci krivicu na njima i otjerati sve i jednog
Jevreja iz zemlje. Tako je uvijek bilo sa pridoslicama.
Ja sam jos davno prije namjeravao otvoriti temu o popratnim drustvenim fenomenima u vrijeme velikih kriza.
Naime u vrijeme kriza dolazi do intenzivnije aktivnosti radikalnih struja koji nezadovoljstvo naroda pokusavaju
da kanalisu na rijesavanje ukorijenjenih problema sa strancima ili pridoslicama. U zadnje vrijeme se sve cesce
moze citati o antisemitskim incidentima (ubistva npr. u Francuskoj, Madjarskoj), da ne govorimo o tome kako
je Hitler iskoristio nastupanje Velike Ekonomske Krize za probijanje u sam vrh vlasti, pa Kristalna noc
("spontani revolt naroda"), itd.. A ko je dezurni krivac u vremena kad ljudi masovno ostaju bez posla? Naravno,
stranci, treba samo da odemo na strane forume i citamo komentare, ili da citamo komentare svakodnevnih
vijesti.
Stice se osjecaj kao da u ovakva vremena kolektivna savjest naroda popusta, javlja se potreba za vodjom
koji je dovoljno cvrst i odlucan da sto prije rijesi neke probleme, a i volja naroda se lakse oblikuje. Tada su
izgleda dobrodosli nacionalisti. Ono sto se kod nas dalo primjetiti zadnjih vise godina, to se sada primjecuje
na globalnom, svjetskom planu.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 18:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Jamesdin Kurtovic je napisao:

Сјећам се када су након "Олује" дошли они несретници из РСК на тракторима, без динара у џепу, већина без игдје икога.
Просто сам се дивио њиховој отреситости, здравом духу и марљивости гледајући како властитим рукама подижу дословно нова насеља,
и мало по мало поново са нуле стварају себи нормалне услове за живот.
Шта може да те натјера да мрзиш неког таквог или да те толико нервира осим сопственог комплекса,
насталог из предосјећаја сопствене слабости у односу на те људе. Угрожен се можеш осјећати само од бољег од себе.

Odlicno receno, apsolutno se slazem sa tobom....

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
MILO je napisao:
Hristov je napisao:
Bosna.

Zavisi gdje! Ja sam živio u Srbiji, u Banatu u gradu koji je manji od Mostara ali se zna red i to se poštuje.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Hristov je napisao:
Ne radi se o tome. Problem je sto smo mi prihvatili kao pozeljno i navikli se na nesto sto treba nam bude odbojno. Pogledaj nase filmove, audicije, viceve, svuda prostakluk,nema dobrog humora ako nema prostakluka. Moj prvi susret sa time bio je kad momak kaze drugaru: "Gdje si P. ti M.", ili "J. ti m. gdje si". Ja sam mislio da ce se pobiiti, ali naravno nije bilo tako posto su samo razmijenili pozdrave.

Znaš kako je kod nas. Kada nekog hakaju kažu "šta će on, papak jebo se s materom". Vidi mu glave ili vidi mu zuba. Ili kada nekoga nisi odavno vidio isto kažu a odakle tebe pička ti materina! Tog prostakluka u svakodnevnom uličnom žargonu bilo je i prije rata a sada ga ima zaista previše. Najgora mostarska osobina je trač. Ja mislim da ne znam ni jednu drugu sredinu gdje više ljudi tračaju. Grad gdje svi zabijau nos u tuđe stvari. Kada ti dolaze gosti čuješ škripu komšijinih vrata jer ga zanima ko ti je došao. Desi se onda da te sljedećeg dana upita: A ko ti je ono došao ili a ko ti je ono? Jebote šta te briga!
Ja mislim nema u BiH veće selendre od Mostara.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]