banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 18:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: BRAK ( DA ili NE)
PostPoslato: 06 Okt 2009, 20:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2009, 23:05
Svi moji stavovi su umjereni, odsječeni pod pritiskom današnjice, svakako usmjereni u oko i uho razumnog naroda, a sve zarad naučne ispravnosti presjecano po osi razuma.
Pripadam grupi authentičnih ljudi sa prostora gdje danas živimo svi. Takav način života mi daje za pravo da iznesem jednu tezu koja je danas maštarija. NO, sjetimo se samo da je još ranih osamdesetih mr. SPOCK u serijalu Star Trek nosio ni manje ni više nego mobilni telefon. Takav uređaj u ona vremena predstavljao je daleku budućnost.
Preskočim ovo sve i podsjetim se ne tako davne prošlosti kada je naše živote izmjenio jedan drugi uređaj. Dio kapitalističe stvarnosti, kao mali plamičak neonske zabave, osvjetlio je sumornu današnjicu socrealističkog čovjeka. Prvo se pojavio u minijaturnom obliku dočekujući pravo na šanku, u sve moderinijim kafe barovima, tadašnjeg čovjeka koji je tražio bilo kakav oblik prava na izbor. Danas su poker aparati izbačeni iz svih ugostiteljskih objekata, ali trag koji su oni ostavili nije mjerljiv bilo kakvim sociološkim studijama. Jednostavna upotreba i neograničeno pristup u bilok kojem djelu grada presudili su da poker aparat tada onih godina odnese pobjedu između zajednice i pojedinca. Život je mnogo suroviji od stvarnosti i nema načina da se izmjeri duševna patnja prosječnog stanovnika komunističke zajednice. Svijet bez stega i prva demokratska odluka na tipkama od pleksiglasa, doduše malog izbora veća ili manja karta, toliko su izmjenile i naučile jednog prosječnog otpadnika od komitetskih doktrina da je i samo dovelo do evolucije razuma. Takvih stvari danas nema! Samim tim slobodan sam da predložim rješenje, kako je tradicija pobačena prije nego su je najvrsniji etnolozi nardne ginekologije razuma uspjeli strpati u inkubator današnjice, koje će zauvjek dopustiti čovjeku da bar u vremena razumnih tehnologija bude svoj i odlučuje u svoje ime.
Svadba sa ceremonijom vjenčanja u obliku građanskog braka je zakonski propisana i prosto je nepotrebno obaviti vjenčanje pred matičarima u prisutvu javnosti jer tekst koji oni izgovaraju i djelove zakona što čitaju prilikom učestvovanja u upravno pravnom postupku kao strana koja odlučuje nije samo potrebno sakriti od javnosti već avangardno unaprediti kao svojevrsnu relikviju u narednim godinama kada brak kao institucija iščezava sa ovih prostora.
Potrebno je u sve vrste ugostiteljskih objekata vratiti poker aparate, ali ovaj put u obliku elektronskog matičara, i pokušati izbjeći nepotrebne stvari u samom činu sklapanja braka.
Veliki broj aparata ima sve neophodne tehničke uslove gdje bi uz manje ili gotovo nikakve prepravke, odnosno softverska rješenja bilo moguće ostvariti kontrolu nad mašinom, steći zadovoljne mušterije i oprihodovati zajednicu taksom od vjenčanja. Vjenčavao bi se svako ko ispunjava zakonske uslove uz prisustvo svjedoka na jednostavan način. U akceptor za papirne novčanice bi se ubacio određen iznos novca i pristupom uz biometrijsko skeniranje ličnog dokumenta kao potvrde indentiteta mogućeg ženika ili nevjeste otvorena je opcija mogućeg sklapanja braka. Naravno prvo bi se u fiskalni akceptor ubacio novac kao svojevrsna sadisfakcija državi za sve one pokušaje sprdnje sa aparatom za vjenčavanje lica. Nije potrebna velika vještina poznavanja digitalnih tehnologija jer bi sam uređaj navodio na jednom od tri ravnopravna bosanskohercegovačka jezika ili da se skenira dokument strane države onda bi aparat vodio po posebnom programu na jeziku države iz koje stranac dolazi, i prostim odabirom opcije start i pritiska na tipku da ili ne (veća ili manja) brak bi bio sklopljen za tili čas. Vjenčani list bi bio odštampan na licu mjesta iz samog aparata u koji je prethodno ugrađen štampač u boji sa serijskim brojem koji bi imao punu pravnu valjanost.
Cijena vjenčanja je relativna i ona bi se kretala od današnje cijene pa do nekih većih cifara, odnosno tu i jeste prava rješenost da se izbrišu sve nejednakosti po bilo kojem pitanju. Naime država bi otkupila autorska prava od raznih pozantih ličnost, religijskih zajednica, kultova, društava koja njeguju neku vrstu tekovine i naravno običnih gradskih matičara koji već decenijama čitaju svoje tekstova i uveseljavaju zvanice na svadbama širom svadbenih sala naše sredine.
Tako je prvi put otvorena mogućnost pravilnog odabira i opcije od trajanja same ceremonije do ličnosti koja ceremoniju i obavlja. Što bi naš narod rekao: "U dalekoj budućnosti vjenčavaće nas od vola do đavola"! Sretni bili oni koji nisu svojim očima vidjeli budućnost jer neznaju šta ih čeka. Naravno narod uvijek ima poklopac za svaku šerpu pa se tako i postavlja pitanje kome svo ovo može da koristi, a ja kažem ljudi ajdemo da probamo. Samo tako možemo vidjeti jedan stvarini i skren pokušaj da se konačno oslobodimo pritiska i dopustimo sebi pravo odluke u trenutku kada stvarno treba da odlučimo.
Meni se ovo čini sasvim solidnom idejom za prostore u kojima mi organizujemo sebi svakodnevnicu, a vjerujem da će i više instance pokrenuti nešto što se zove inovativnost u razvoju zajednice?

Vrh

Tema posta: Re: BRAK ( DA ili NE)
PostPoslato: 07 Okt 2009, 18:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Ne kapiram baš najbolje u čemu je poenta ove priče, ali mogu bar pokušatri izneti svoje mišljenje.
Stupanje u bračnu zajednicu pretstavlja prekretnicu u životu svakog čovjeka i sve civilizacije svijeta taj čin obilježavaju na jedan atraktivan u najmanju ruku, ceremonijalno poseban način. Ja to podržavam i smatram da taj jedinstveni čin zaslužuje, baš zbog radikalnih promjena koje slijede da bude poseban...

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 18:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Prvi tekst je previse iskomplikovan. Cemu tolika filozofija oko bracne zajednice? :oops: :)
A "Da ili Ne"? - Definitivno DA. Potpuno se slazem sa Aurrorom.

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 14:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Читајући ову тему нисам могао а да изоставим своје мишљење.
Припадам групи људи која вјерује да негдје у мрачном раздобљу човјечанства има излаз који води у крај ка свјетлости и хармонији живота.
Нису то хипи фразе него жеља да живим у нормалној средини.
Тражим, односно захтјевам да се заштити култура једног народа!
Потребно је, али под хитно, донјети закон о заштити народних обичаја.
Алармантно је одавно, али ако се оствари ово из горњег текста онда је крај народу и обичајима одзвонио.
Захтјевам да се ова област уреди по закону и до у танчине изведе правилник о поступању приликом демонтрације одређених обичаја, а посебно да се заштити и ауторизује облик и име "Свадба" у свим облицима. Манјачење над народним обичајима није почело данас. Заједница мора реаговати одмах. Под појмом "свадба" као народни обичај подразумјева се читав низ права и обавеза. Јасно се зна шта треба чинити, односно шта никако није дозвољено чинити. Заправо то је тапија на нови живот који јасно повлачи границу између момачког и породичног живота. Онај који се први ожени живи у новој средини и дочекује своје старе познанике како који долази.
Сви обичаји су јасно уређени. Тако да је неопходно начинити закон о заштити народних обичаја и преточити древна факта у правно регулисане радње. Квалитет би свакако био на већем нивоу а једним потезом би избјегли све срамотне ствари које данас пријете да униште напола заборављене обичаје. Слажем се да свако има право на импровизацију нечега али онда та импровизација мора да има своје име. Никада није било нити смије бити да једна лакрдија носи име обичаја озбиљнијег, комплекснијег и старијег од било које државе у окружењу. У модерном добу човјековог живота постоје савремени трендови који нуде прагматично рјешење за било који област живота. Домен стварања, пројекције стварности, реалних одредаба, достигнућа на пољима науке и културе, рјечи и обичаја морају имати своју регулативу и ауторска права. Огромна заједница на континенту тежи да сачува разноликост на локалном плану тако да је ово сасвим уредно што се тиче тога али измјенити данашњег човјека који расте ту код нас могуће је само ако начинимо нове области у које он улази по одобрењу. Практично неко ко прекрши обичаје, а добије одобрење институција да обичај изведе по протоколу, био би санкционисан а сам обичај неби био правно ваљан. Спрдња са традициом једног озбиљног народа и племена била би сведена на спрдњу а она би аутоматски као таква била препозната од стране средине у којој се догодила. Што значи да би заједно са грађанским институцијама учествовале и вјерсе због неопходности извршења самих обичаја. Заштитио би се обичај грађанског брака свакако са свим сегментиа соцреалистичких обичаја који су пратили такву манифестацију. наравно само обављање манифестације весеља за ову врсту грађанских догађаја било би везано локацијом за ресторане друштвене исхране у бившим предузећима и ресторанима хотела категорије ниже од А.
народно весеље по свом концепту одржало би се у дворишту домаћина по стандардима које домаћин може и жели да обезбједи. Законски рок за доношење одобрења био би 48 сати од часа подношења захтјева надлежној дежурној служби. Овим путем би биле регулисане све врсте бракова од класичних вјерских преко грађанских у свим варијацијама до модрених геј бракова или бракова са кућним љубимцима. И све по слову закона!

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 16:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Leona je napisao:
Prvi tekst je previse iskomplikovan. Cemu tolika filozofija oko bracne zajednice?

:D 078informacije,cooltura i incel,vjerovatno ista osoba,piše ogomne postove,koji su duhoviti ali nemaju veze nikakve sa ni sa čim.........

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
Leona je napisao:
Prvi tekst je previse iskomplikovan. Cemu tolika filozofija oko bracne zajednice?

:D 078informacije,cooltura i incel,vjerovatno ista osoba,piše ogomne postove,koji su duhoviti ali nemaju veze nikakve sa ni sa čim.........

ja sam trceci otisao na ovu temu jer sam vidio da se _zoka oglasio, taman pomislih da ce mi poslati pozivnicu za svatove, kad on opet spijunira.
definitivno, inspektor Columbo... Mirko S. Kojotovski. koje ti ime sve ne odgovara?

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
cicak je napisao:
_zoka je napisao:
Leona je napisao:

ja sam trceci otisao na ovu temu jer sam vidio da se _zoka oglasio, taman pomislih da ce mi poslati pozivnicu za svatove, kad on opet spijunira.
definitivno, inspektor Columbo... Mirko S. Kojotovski. koje ti ime sve ne odgovara?

:D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 01:02 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"A wedding is just like a funeral except that you get to smell your own flowers." :D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 06:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
cicak je napisao:
_zoka je napisao:
Leona je napisao:

cicak sto si ti najaho na zoku,pa na skoro svakoj temi ga proganjas :lol: joj kako je krenulo mora ce se i ozenit radi tebe :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

neka zeni, i vakat mu je.
definitivno ZA brak. ako mi prije toga ne utekne. :cry:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 08:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Pre svega veliki pozdrav mom drugu čičku,,,nisam ga čuo sto godina :)
Svakako da sam ZA BRAK, pa nisam budala da ostarim saam kad već postoje tako fina nježna,ljupka,plemenita i zanimljiva bića kao što su žene :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 08:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pozdrav i tebi MILO! nema me ima i duze! :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 09:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ja sam za brak, iako nas neke cinjenice obeshrabruju da ucinimo taj korak. Svi smo nekako prezaposleni sa materijalnim, teziste je na materijalnom, ljubav isparava nakon kratkog vremena jer se materijalna osnova blagostanja ponekad poljulja. I tu "mudrost" nam uglavljuju citav zivot upravo ljudi koji su izgubili smisao za ljubav. Za mene ljubav moze da traje ako ja u svojoj zeni vidim nesto vise od puke fizicke privlacnosti, nesto sto me vuce njoj i cini da svaki put kad mislim o njoj osjecam leptirice u stomaku, nesto bezazelno, poput djevojcice, nevino, cisto.
A danas svi zele da sto prije odrastu, zele da izgledaju zrelo, da "uzivaju" u zivotu, pa zavrse kao pijanice, hronicni pusaci osusenog lica, zele da steknu seksualno iskustvo pa se na kraju osjecaju iznutra necisto i nikakav sapun ih ne moze ocistiti.

Citiraj:
aparat za vjencavanje lica

:lol: :lol: :lol:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 09:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov je napisao:
Ja sam za brak, iako nas neke cinjenice obeshrabruju da ucinimo taj korak. Svi smo nekako prezaposleni sa materijalnim, teziste je na materijalnom, ljubav isparava nakon kratkog vremena jer se materijalna osnova blagostanja ponekad poljulja. I tu "mudrost" nam uglavljuju citav zivot upravo ljudi koji su izgubili smisao za ljubav. Za mene ljubav moze da traje ako ja u svojoj zeni vidim nesto vise od puke fizicke privlacnosti, nesto sto me vuce njoj i cini da svaki put kad mislim o njoj osjecam leptirice u stomaku, nesto bezazelno, poput djevojcice, nevino, cisto.
A danas svi zele da sto prije odrastu, zele da izgledaju zrelo, da "uzivaju" u zivotu, pa zavrse kao pijanice, hronicni pusaci osusenog lica, zele da steknu seksualno iskustvo pa se na kraju osjecaju iznutra necisto i nikakav sapun ih ne moze ocistiti.

Citiraj:
aparat za vjencavanje lica

:lol: :lol: :lol:

Jooooj ovo si dobro rekao: ",,zele da steknu (što ranije) seksualno iskustvo pa se na kraju osjecaju iznutra necisto i nikakav sapun ih ne moze ocistiti".
Istu rečenicu mi je ponovio jedan moj drug koji inače živi jako "liberalnim" životom a nije u braku.Iako naizgled izvana liči na srećnu osobu unutra je teški paćenik i progoni ga taj "teret nečistoće"!
Hristov, kad "izvališ" neku krilaticu-sintagmu onda je to totalno snažno! :wink: Šta si po profesiji?

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 10:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

MILO je napisao:
Šta si po profesiji?

Perem neciste izvana :D Ma nema profesija veze sa time a i nisam primjetio da me nesto mnogo citiraju (mada sam blizu Noama Chomskog :D), vise me brisu :D

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 10:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov je napisao:
MILO je napisao:
Šta si po profesiji?

Perem neciste izvana :D Ma nema profesija veze sa time a i nisam primjetio da me nesto mnogo citiraju (mada sam blizu Noama Chomskog :D), vise me brisu :D

Radiš u autopraoni?? :lol: :lol: :lol:
Činjenica je da se lepo izražavaš te da znaš povremeno iskovati dobru misao. :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
naglasak na ovo povremeno
:lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala Manituu sto me vratio na zemlju :D

Ok, znaci jesam za brak definitivno, ali ne kao sredstvo da pobjegne od samoce nego da se obogati u emotivnom smislu. Stephen King rece u jednoj svojoj knjizi: "onaj koji nema (dobru) zenu ne zna koliko je nesrecan"

Poslednji put menjao Hristov dana 19 Okt 2009, 10:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 10:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Hristov je napisao:
Hvala Manituu sto me vratio na zemlju :D

nista, i drugi put :D
salim se

inace brak? i da i ne. ko vas hebe, zahebite se sami
:lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2009, 11:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Okt 2009, 18:54
Dobro je rekao Kramer u Seinfeld-u da je brak propast za choeka...
NE braku...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]