banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 16:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Sep 2009, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Српски кандидат за "Оскара" за најбољи страни филм биће "Свети Георгије убива аждаху", а не филм "Тамо и овде“ и то из процедуралних разлога, закључио је Стручни одбор Академије филмске уметности и науке из Београда. Председник Председништва Академије Мирко Беоковић објаснио је да је од извршног директора Америчке филмске академије Бруса Дејвиса обавештен да изабрани филм „Тамо и овде“ не испуњава формалне услове јер је добрим делом на енглеском језику. То дисквалификује његову кандидатуру, па је филм „Свети Георгије убива аждаху“, другопласирани приликом гласања Одбора, постао наш кандидат за "Оскара", прецизирао је Беоковић.

Slika

Plot Outline:
Радња филма смештена је у раздобљу од 1912. до 1914. године у једном српском сеоцету на приобаљу Саве надомак границе са Аустро-Угарском, и прати дешавања везана за село и његове становнике од битке против Турака у Првом балканском рату 1912. до избијања Првог светског рата 1914. и пресудне Церске битке.
У селу постоји дубока подела између здравих војно способних мушкараца и многобројних војних инвалида из прошлих Балканских ратова, и ове две групе иако деле исти простор живе умногоме одвојено једни од других због своје међусобне нетрпељивости.
У средишту пажње филма је љубавни троугао између сеоског жандара Ђорђа, његове жене Катарине и младог војног инвалида Гаврила који је некада био у љубавној вези са Катарином пре него што је у рату изгубио руку а уз руку донекле и вољу за животом. Иако се Катарина у међувремену удала за Ђорђа, она и даље воли Гаврила што повремено доводи до конфронтације између њих двојице.
По почетку Првог светског рата почиње мобилизација свих делова Србије и сви војно способни мештани села су мобилисани. У селу су остали само жене, деца и инвалиди који како гласине тврде покушавају да искористе ситуацију удварајући се сеоским женама. Ове гласине допиру до мобилисаних сељана на фронту и да би спречили општу побуну и њихово напуштање борбених положаја, српска команда одлучује да и инвалиде пошаље на фронт и то на прву борбену линију.

Нови српски кандидат за номинацију за Оскара реализован је према сценарију Душана Ковачевића, у продукцији куће „Свети Георгије убива аждаху д.о.о.” која је настала удруживањем продукцијских кућа „Зилион филм” Лазара Ристовског, „Yodi movie craftsman” Милка Јосифова и Зорана Цвијановића, „Делиријум филм” Срђана Драгојевића и „Маслачак филм” Биљане Првановић. Копродуценти филма су „Оскар филм” из Бањалуке и бугарска компанија „Камера”.

У оквиру буџета од четири и по милиона евра, Драгојевићева драма о љубавном троуглу у вихору Првог светског рата снимана је од јуна до новембра 2007. године, на локацијама у Делиблатској пешчари у Србији, у Републици Српској и у Бугарској, а главне улоге остварили су: Лазар Ристовски, Наташа Јањић, Милутин Милошевић, Бора Тодоровић, Зоран Цвијановић, Бранислав Лечић, Борис Миливојевић, Срђан Тимаров, Срђан Милетић, Драган Николић и Милена Дравић.
http://www.politika.rs/rubrike/vesti-da ... ra.sr.html

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 23:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Svaki uspjeh tog filma biće uspjeh i Republike Srpske, jer smo dali pola budžeta, a sniman je jednim dijelom i na ovim prostorima.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
otprilike kao sto ce biti sretan i lik koji je nekom dao kljuceve od stana da bi taj neko jebao ribu!

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 11:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Kakav oskar bolan??Pa nije to bosanski film da pokupi sve moguće kipiće! :D

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 11:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Kakav oskar bolan??Pa nije to bosanski film da pokupi sve moguće kipiće! :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :roll:
Gad Demit!!!!

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 13:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

gnusni_snjesko je napisao:
otprilike kao sto ce biti sretan i lik koji je nekom dao kljuceve od stana da bi taj neko jebao ribu!

Skroz pogrešno poređenje, meni je čast što je Republika Srpska učestvovala u pravljenju filma, jer sve su to srpski glumci, koji govore srpskim jezikom i koji su napravili jedno ostvarenje dostojno Oskara.

A ovo što si ti rekao bi bilo da smo dali pare za film Ničija zemlja ili Grbavica, Srbi glavni negativci.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 13:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
filozof sa vrbasa je napisao:
meni je čast što je Republika Srpska učestvovala u pravljenju filma, jer sve su to srpski glumci, koji govore srpskim jezikom i koji su napravili jedno ostvarenje dostojno Oskara.

....i što su na filmu prikazane srpske krave koje pasu na srpskim njivama srpsku travu po kojoj pada srpska rosa,,,,,

Bravo legendo,dr.Dabić bi bio ponosan na tebe!

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Film je samo kandidovan za Oskara. To nije uspjeh.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 14:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jeste uspjeh, jer nije on trebao biti kandidovan, već neki film sa otrcanom Mirjanom Karanović.

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 14:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2009, 14:17
У праву си филозофе!

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2009, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
A jel glumi tu Bred Pit?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

1. oskar je iskljucivo politicka nagrada pogotovo kada se prica o 'stranim' filmovima
2. sveti georgije je glup do te mjere da je bezobrazan
3. ako je sve sto smo dobili za te pare to da me (nas) mulavi piksi predstavlja negdje odoh se sada raniti u koljeno
4. nemoj mijesati patriotizam sa pranjem para

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 13:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

1. Ako je mogao debilni film Ničija zemlja da dobje oskara, ne znam zašto Srbiju ne može to da zakači.
2. Sveti Georgije ubiva aždahu je jedan od rijetkih filmova sa tematikom WWI i zato mislim da je prava stvar.
3. Vjerovatno si očekivao američki blockbuster.
4. Republika Srpska jedna velika praonica? :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2009, 08:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ovo je ili pokusaj shale ili opsta neupucenost!

DA, to sam i rekao da je oskar politicka nagrada pa zato 'nicija zemlja' i prodje (iako glup film bolji je od 'georgija)
NE, nije od rijetkih filmova, ako icega imamo to su filmovi sa slicnom tematikom
NE, nisam ocekivao blokbaster nego jedan relativno pametan film s obzirom da je ovo mozda najbolja kovaceviceva drama,a dobio sam bezobrazno glupo i jako skupo eksploatacisko govno
DA, RS (kao i bilo koja druga drzava kada je ovo u pitanju) jeste velika praonica inace ne bi davali kompletan budzet predvidjen za film stranom filmu iako nemamo niti jedan film snimljen koji bi mogao da se predstavi kao film te drzave ili jos apsurdnije uloziti sav budzet u finansiranje filmskog festivala u drzavi bez ijednog filma

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2009, 12:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ovo je ili pokusaj shale ili opsta neupucenost!

DA, to sam i rekao da je oskar politicka nagrada pa zato 'nicija zemlja' i prodje (iako glup film bolji je od 'georgija)

Ničija zemlja je jedan običan smećarski kliše, koji je pokušao da predstavi rat u BiH, kao besmislen.

NE, nije od rijetkih filmova, ako icega imamo to su filmovi sa slicnom tematikom

Ne, nemamo. Nabroj dva, a da jedan od njih nije Marš na Drinu.
NE, nisam ocekivao blokbaster nego jedan relativno pametan film s obzirom da je ovo mozda najbolja kovaceviceva drama,a dobio sam bezobrazno glupo i jako skupo eksploatacisko govno

U ovom filmu pripovjetke Laze Lazarevića su oživjele, a film je omogućio i onima koji ih nisu čitali da se upoznaju sa sumornom slikom Srbije s početka XX stoljeća.
DA, RS (kao i bilo koja druga drzava kada je ovo u pitanju) jeste velika praonica inace ne bi davali kompletan budzet predvidjen za film stranom filmu iako nemamo niti jedan film snimljen koji bi mogao da se predstavi kao film te drzave ili jos apsurdnije uloziti sav budzet u finansiranje filmskog festivala u drzavi bez ijednog filma

Ulaganje u strani film bi bio da smo pare dali za snimanje nekog bh filma, a sa braćom preko Drine nadam se da je ovo samo početak naše saradnje.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2009, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo ti, naulji se, uzmi mokar peskir i hrabro! http://www.youtube.com/watch?v=kCZg-pVSMzs

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
dzizs.

pa glavna glumica je ako ces o srbovanju, hrvatica. toliko o tom etnicki cistom momentu.

Film je neoprostivo los, izuzev te glumice koja je manje glumica koliko je dobar model.

btw po kom osnovu se vrsi karakterizacija negativaca u filmu - po sajkaci ili djelima?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znas sta je i najzalije za srpski patriotizam? za film koji je kosta skoro 5 000 000 eura, hrvati ih ucjene da ce ima dati 100 000 eura pod uslovom da glavna glumica bude hrvatica!!! :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 11:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U Marš na Drinu je glumio hrvatski glumac Milan Štrljić, a bilo ih je još. Film zbog toga nije manje srpski.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Ништа не разумете! Ово је добра реклама за филм у свету, и ниjе важно оно што Амери ће одлучити (еб"ли их у здраву мозгу)

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]