banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 217 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Okt 2009, 20:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Naravno, svi znate gdje je krkanluk u gradu :lol:

To 'iznad bivse picete' je Jevrejska. Imas tu par kopirnica.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
V@nja je napisao:

E pa znaš ona prva kad se popneš? E nije ta. :D Nego ona kad produžiš dalje pa s lijeve strane. Tako mi je objašnjeno. :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 20:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
MonaLisa je napisao:
V@nja je napisao:

E pa znaš ona prva kad se popneš? E nije ta. :D Nego ona kad produžiš dalje pa s lijeve strane. Tako mi je objašnjeno. :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ma uđeš u bilo koju :lol:
Sve ti je to isto...

I svi valjda daju po nižim cijenama ako imaš veliki broj strana za kopiranje...
(htio sam napisati svi, ali šta znam možda je skoro nikla neka nova kopirnica :lol: )

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 20:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Sve ti je to isto...

Ne znam kakva je situacija po pitanju kopiranja, al' znam da je cijena stampe (konkretno, A3 format u koloru) u 2 dve stamparije drasticno razlicita. Na stranu sto je kod tih skupljih kvalitet stampe 4x gori od ovih drugih :angry3:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 21:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
V@nja je napisao:
Citiraj:
Sve ti je to isto...

Ne znam kakva je situacija po pitanju kopiranja, al' znam da je cijena stampe (konkretno, A3 format u koloru) u 2 dve stamparije drasticno razlicita. Na stranu sto je kod tih skupljih kvalitet stampe 4x gori od ovih drugih :angry3:

Kvalitet kopiranja (crno-bijelo) zavisi od onog ko to radi - skoro su svi isti, ali kopiranje u boji ili printanje u boji A3 ili A4 - e to je lutrija. :wink:
Em su cijene različite, em nekad stvarnoo rezultat ne bude onakav kakav treba biti :angry4:

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 21:18 
Citiraj:
Otiću u onu iznad bivše pizzete, tamo mi drug reče da je najjeftinije.

Nek V@nja nije spomeno te kopirnice pa ajde... :D :D

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2008, 17:34
Ta iznad bivse picete je moja firma 8)
Ja radim u njihovom servisu 8) sto se tice cena sve je to isto,sranje gde god da okrenes,
ona skroz u cosku kopirnica mikro print,likovi su ok,ali ako treba raditi pripremu i obradu onda bolje u ovu kod mojih,imaju dva lika koji rade cuda sa color stampom :D

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Pitanje: Koliko košta iznajmljivanje npr. jednosobnog namještenog stana u BL?

Neki dan je spontano došla na red ta priča i od dvije osobe sam dobila dvije kontradiktorne izjave o visini kirije.

Koliko?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
mnogo stvari utiču na cijenu rentiranja.

- uslovnost (namješten, polu namješten ili ne namješten stan)
- ostale ''režije'' (struja, voda, smeće, telefon, CATV, grijanje)
- gazdina procjena... :wink:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 12:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2008, 14:55
Pozdravljam sve forumaše. Nije me bilo dugo, nisam imala internet.... Evo me stigla sam,

A imam i jedno pitanjce.

Imam kožne čizme na kojima se vide tragovi soli, ono bijelo ružno. Pokušala sam sa koje kakvim kremama, ali bezuspješno.

Dajte neki narodni lijek za ovu boljku.....

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 14:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Pozdravljam forumaša Zoku koji je okružen knjigama :)
Ako mi može odgovoriti na dva pitanja?
Koje godine je Bošnjak Muhamed Uskufi napisao prvi bosansko-turski rječnik?
Koje godine je Vuk Karadžić napisao rječnik srpskog jezika?
Baš me zanima koji je rječnik prije napisan.
Unaprijed Hvala.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 15:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Odgovor na prvo pitanje....1631. godine...
Odgovor na drugo pitanje...1818. godine....
Pošto vidim da si zainteresovan za lingvistiku evo ti još jedan podatak gratis :wink:
Radi se o djelu turskog naučnika Ahmeta Džaferoglu, na francuskom jeziku iz 1936,(Ahmet Caferğlu).Njegov rad se odnosi na četvorojezični riječni,persijsko-arapsko-grčko srpski....Datiran je više od sto godina prije tursko-bosanskog riječnika...
Citiraj:
Naslov, koji je napisan na prědnjoj strani prvog lista glasi:

Lugat-i farisî, arabî ve rûmî ve sirb

to jest:

Rěčnik persijski, arapski, grčki i srpski.

Ispod naslova se čita kao drugi naslov:
Lugat-i elsinei erbe'a što znači Rěčnik na četiri jezika. U srědini sveske, vidimo pečate sultana Mehmeda i Mustafe (1696-1754) koji dokazuju da je rukopis biblioteka Aja Sofija dobila kao dar. Kao što znamo, rukopisi koji su zavěštani biblioteci džamije od strane sultana Bajazita II dolaze iz biblioteke njegovoga oca, sultana Mehmeda II Osvajača, pa je izvěsno da je ovaj rukopis napisan za vrěme vladavine poslědnjeg. Po mom mišljenju, ova je knjiga bila sastavljena da služi sultanu Mehmedu II lično, koji nije mogao da ignoriše jezik svojih novih podanika. Tekst je napisan sa velikom pažnjom i sa dijakritičkim znacima da bi omogućio pravilan izgovor ovih jezika. Tokom duge vladavine Osmanskog carstva na Balkanskom poluostrvu, grčki i srpski su bili više favorizirani od drugih jezika.

Zanimljivo je da je ova knjiga bila sastavljena u Turskoj, a da je turski jezik potpuno izostavljen. Ovo se može objasniti na slědeći način: Ovaj rad je, po mom mišljenju, napravljen za sultana Mehmeda II ili njegove prinčeve. U to vrěme, svi obrazovani ljudi znali su arapski i persijski, kao i turski, i štaviše, na dvoru je turski jezik smatran vulgarnim za udžbenik za princa. Štaviše, sultan Mehmed II, koji je imao izuzetan talenat za učenje stranih jezika, ne bi mogao sebi dopustiti da ne nauči jezik naroda čija je teritorija pripojena u njegovo veliko carstvo. Pored toga, za vrěme vladavine sultana Bajazita (1389-1402), srpski jezik počeo je da prěuzima karakter jezika dvora i diplomatije, da bi za vladavine Muhameda II došao do prilično visokog ranga pa su zvanični dokumenti pisani kako grčkim tako i srpskim jezikom. Ferman poslat Petru Avonu, moldavskom vojvodi, u 1456, je jedan primer.

Pošto vidim da voliš lingvistiku,javi mi se ako si zainteresovan za ostatak prevoda ovoga naučnog djela.... :D

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 15:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2009, 20:41
Kako se zvao bosanski rijecnik iz 1631?
Na kom pismu koje danas masovno koriste Bosanci je napisan (latinica, cirilica, glagoljica)?
Unaprijed Hvala.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 15:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Hvala Zoki što pronađe odgovor koji dokazuje da je moderni RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA napisan čak 187 godina prije modernog srpskog rječnika!

A što se tiče Zokinog posta koji prenosi pretpostavke i mišljenja o korišćenju jezika na Sultanovom Dvoru to je već "drugi par opanaka".
Bosanski jezik je na sultanovom dvoru bio također jedan od službenih jezika.
Dovoljno je pročitati PUTOPISE OD EVLIJE ČELEBIJE i može se saznati kojim su jezikom govorili BOŠNJACI u Bosni i koliko se bosanski jezik koristio na sultanovom dvoru!

Živ bio :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
E da cu i ovo cuti, da je jedan em stranac em Turcin napisao SRPSKI rijecnik u prvoj polovini XVI vijeka :) To ima posebnu tezinu jer je nepristrasan, a Jos i Turcin :)

Talha je napisao:

A što se tiče Zokinog posta koji prenosi pretpostavke i mišljenja o korišćenju jezika na Sultanovom Dvoru to je već "drugi par opanaka".

Haha pa nije poenta u tome nego u uvodu, "SRPSKI" pored grckog i perzijskog, kontas? :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 16:19 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Talha je napisao:
Hvala Zoki što pronađe odgovor koji dokazuje da je moderni RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA napisan čak 187 godina prije modernog srpskog rječnika!

Odakle to da je to MODERAN riječnik bosansko-turski...Ne riječnik bosanskog jezika,nego bosansko-turski... :wink:
Oni što je meni zapalo za oko su dva djela Mehmedova(govori o sastavljaču bosansko-turskog riječnika)...
Vzklikanje v srbskem jeziku (Ilahije na srpskom jeziku) i Poziv k vjeri v srbskem jeziku (Poziv na vjeru na srpskom jeziku) .Čudno za nekoga ko se izjašnjavao da piše na "bosanskom" jeziku....

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2010, 19:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Feb 2009, 20:11
Trebaju mi kristalne case za crno vino,zna li neko gde se to moze potraziti u bl

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Verno.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 08:12 
unitehna

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 09:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Talha je napisao:
...
Baš me zanima koji je rječnik prije napisan.

Baš me zanima kojim ovo jezikom Talha govori/piše?
Talha je napisao:
blagdan, bizantijski, kršćanskom, muha, historijski, bedastoćama, višestoljetnu historiju, opcinskim, uopce, diskutirati, tolerirati...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 217 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]