banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Citiraj:
Udruzenje "Ostanak"

Amandman na zakon o napustenoj imovini
Banjaluka, 14. avgust (AIM) - Predsjednik Udruzenja izbjeglih i raseljenih lica "Ostanak" Bosko Bajic saopstio je danas da ce na osnovu 3000 potpisa gradjana, jedan predstavnik Udruzenja prisustvovati sljedecoj sjednici Narodne skupstine i pokusati da utice na promjenu nacrta Zakona o prestanku vazenja Zakona o koristenju napustene imovine.

Prema njegovim rijecima amandmanom ce se traziti da se svim izbjeglicama, prije nego sto budu prisiljeni da izadju iz "napustene" imovine koju koriste, obezbijedi adekvatan alternativni smjestaj, ili da se od vlasti Federacije BiH u kojoj je ostala imovina tih ljudi, obezbijedi nadoknada imovine.

Bajic je dodao da je nakon anketiranja oko 30000 izbjeglih lica u Banjaluci, te oko 3000 u Prijedoru, vecina njih odlucila da ostane u Republici Srpskoj.

"U Banjaluci 94 posto izbjeglica se opredijelilo za ostanak, 4 posto za povratak na ognjista, a 2 posto zeli da se iseli u druge zemlje.

Mislim da je ovo jedno od rijetih odruzenja koja nose ovakvo ime "ostanak" gdje se ljudi bore da se navrate na ognjista. Ali eto opet se vracamo na sliku ovoga nasega grada........

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
U službi politike etničkog čišćenja!Pardon,,,,"humanog preselenja" :roll:

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Šta god većina želi, a oni su vrlo jasni šta žele.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
filozof sa vrbasa je napisao:
Šta god većina želi, a oni su vrlo jasni šta žele.

Većina ljudi u celoj BiH ali i u regionu želi mir i normalan život a ti stalno huškaš na rat!

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Cuo sam za mnogo udruzenja za povartak,,,,ali ovo jedinstveni slucaj,,,udruzenje za opstanak,,,,sto u prevodu znaci,,,,necu kuci :D :D :D

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 16:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MILO, Beharu i ostali likovi koji su se vratili na svoje, o'ladite malo. Imate vi svoje povratničke brige i probleme, nemojte se još opterećivati našima.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 16:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Mislim da je ovdje kod ovog udruzenja politika iskoristena kao opravdanje za licne ciljeve. Slicno kao sto su Muslimani iskoristili rat da ostanu u inostranstvu i grcevito se borili da se ne vrate, tako i Srbi koji su dosli i smjestili se, njima se ne vraca na prazno.
Jer ekonomske i druge prilike nadilaze svu politiku kad je u pitanju prosjecan covjek. Najbolji primjer je sto je 90 posto svijeta protiv zapada, a 95 posto tih sto su protiv zapada bi jedva docekali da odu na zapad.
Slicno je i sa ovima i ovog udruzenja, kao i sa izbjeglicama u inostranstvu. U jednoj recenici-"Gdje bolje, tu duze". I to je prirodno i nemam nista protiv toga, jedino mi se u svemu tome ne svidja licemjerstvo jer se sve to opravdava nekim "visim" ciljevima, a u stvari se radi o sebicnim potrebama, koje su sasvim normalne, i ne vidim razlog zasto se ne priznaju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne mogu se porediti oni koji su otišli u inostranstvo i oni koji su interno raseljeni.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 19:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ma ljudi,vi kako god,ali niko ne zna tudju muku.
Ja sam pobornik parole "svako na svoje",ali (uvijek postoji ali),sta ocekivati od ljudi koji su sa sobom rijesili,raskrstili,i tu su gdje su? U familiji imam raznih slucajeva,i svako je za sebe u pravu. Sta ja imam pametovati stricu,koji je 100% nevin(puske ni politike vidio nije) propatio 3 logora,sve tipa grozote ko iz Jasenovca,te je covjek novu kucu u Prijedoru zamijenio za 30 godina staru u S Mostu? Tetki kojoj su sina od 23 godine odveli od kuce i ubili ko psa,slicna zamjena. S druge strane kum i rodjak,bivsi borci XVII krajiske,vratili se tu,nisu mogli sebe naci u tudjem....

Stvar jeste do jaja ispolitizirana,srpska politika tezi ka zbijanju redova u RS,te nije da su se nesto pretrgli u pomoci da se Srbi vrate u FBiH.
S druge strane,politika federalaca jeste "svako na svoje",ali su se usrali na terenu,jako malo ili nikako ne pomazu povratnike,da li ciljano-da bi imali sta zamjeriti RS-politicarima ili cisto sto su nesposobni,pa ne vode brigu ni o domicilnim po Federaciji...sta ja znam...

Kako god,ja se serem na vise ciljeve preko tudjih ledja. Kako od Dodika,koji nista ne radi za izbjeglice ili one koji su se vratili u FBiH,vec ih samo iskoristava u pamfletima o srpskoj ugrozenosti,tako i od Hareta i njegovog manipulisanja onom sakom sto se vratila,te takodje iskoristavanju pri pljuvacini po RS.

Kako rece J Pejakovic: "Pustite ih brate,da se rahat pate"

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 19:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma ljudi svi koji smo se vratili smo se sami zabavili o sebi.......Nikave pomoci nije bilo ni od RS,niti FBiH,,,znace sve sami......

Nama je najveci problem prestvaljala delozacija,jeli u BL u to doba vladao zakon "sta zauzmes tvoje je",,,npr u kuci su nam zivjele 3familije,koje nisu zeljele da napuste kucu,,,jeli su fakat mislili da je to njihovo.....Stan ista prica,,,ali eto uz tonu papira izganjanih smo uspjeli......

Druga stvar,mi smo mogli kupiti 98,kucu u Sarajevu za neki 30 000km,,,sto je stvarno bilo jeftino,,,ali sta cu ja u Sarajevu,,tako da Banjaluku nizasta nikada nebih mjenjao....

Eh sada ja shvatam ove sto su sljegli iz vukujebatina popot Glamoca,Kupresa,Petrovca itd,,,tamo i vukovi sami sebe proklinju sto zive 8) 8) ,,i logicno je da su osnavali udruzenje za ostanak,,,tamo ih niko vise nece vartiti.....Ali ljudi iz Sarajeva,Zenice, njih nesvatam,,,ali eto zivot ide dalje :D :D

Pozzzzz

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 19:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Banjalucki_Behar je napisao:
Eh sada ja shvatam ove sto su sljegli iz vukujebatina popot Glamoca,Kupresa,Petrovca itd,,,tamo i vukovi sami sebe proklinju sto zive 8) 8) ,,i logicno je da su osnavali udruzenje za ostanak,,,tamo ih niko vise nece vartiti.....Ali ljudi iz Sarajeva,Zenice, njih nesvatam,,,ali eto zivot ide dalje :D :D

Pozzzzz

E,još da shvatiš da ima ljudi koji neće da se vrate ne iz ekonomskih razloga već iz straha ili zbog želje da se za 50 godina ne ponovi ono što im se desilo.......Na qrac mi više idu oni koji Glamočake,Kuprešake,Petrovčane i ostale gledaju sa podsmjehom samo zbog toga što su oni "rođeni" Banjalučani.Evo,serem se ja na to "rođeni",a jesam rođeni......

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
_zoka je napisao:

Pozzzzz

E,još da shvatiš da ima ljudi koji neće da se vrate ne iz ekonomskih razloga već iz straha ili zbog želje da se za 50 godina ne ponovi ono što im se desilo.......Na qrac mi više idu oni koji Glamočake,Kuprešake,Petrovčane i ostale gledaju sa podsmjehom samo zbog toga što su oni "rođeni" Banjalučani.Evo,serem se ja na to "rođeni",a jesam rođeni......

al' sad si na Laktaskoj opstini :wink:
ljudi,svakom je njegova muka najteza ,svako ima milion i jedan razlog za vratiti se ili ne,al' mi je muka slusati price tipa ja izbjeglica,ja izasao iz svoje kuce,i ja sam i pola moje familije ,ne mogu naci adekvatan posao(a mozda i bih da imam seoske veze)al' ne krivim nikog zbog toga...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:

da nisi "zaglibio"? sa provincijalkom? 8) cim te azdaha vako spremno doceka na lijevu?
PS ako tako nastavis pomislicu da si velezovac :D

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 09:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
_zoka je napisao:

Pozzzzz

Nisu problem nikome oni kojima je sruseno,pokradeno... i koji se stvarno ne mogu vratiti na svoje ali i sami znate koliko je samo onih koji su vratili svoje ,obradjuju zemlju,koke i jaja svakog vikenda... ali im ne pada na pamet da se vrate za stalno.Kako nisu ugrozeni kada idu odrzavati imanja.Stan u BL se izganjO za djecu - kuca se na selu vratila za starce.
E takvih je 90% od tih potpisnika organizacije "ostanak".Njima je dobro a to sto guse i otimaju poslove djeci iz grada njih bas i ne zanima puno.Trebali bi Banjalucani organizovati udruzenje"nazad"i skupiti dovoljan broj potpisa .

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 09:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
antik je napisao:
Stan u BL se izganjO za djecu - kuca se na selu vratila za starce.

Za koga se izganjao stan u BL dok se živi u ŠveCkoj............?Koliko je takvih?
antik je napisao:
Njima je dobro a to sto guse i otimaju poslove djeci iz grada njih bas i ne zanima puno.Trebali bi Banjalucani organizovati udruzenje"nazad"i skupiti dovoljan broj potpisa .

Najbolje sada da "djeca iz grada" posao dobiju samo zato što su "rođeni".....Jbt,zapni malo.......Uostalom,vjerovatno su ta djeca iz grada potomci osnivača grada,ni u kom momentu njihovi djedovi,očevi nisu došli u ovaj grad......

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Najbolje sada da "djeca iz grada" posao dobiju samo zato što su "rođeni".....Jbt,zapni malo.......Uostalom,vjerovatno su ta djeca iz grada potomci osnivača grada,ni u kom momentu njihovi djedovi,očevi nisu došli u ovaj grad...

Moji su potomci bas starosjedioci ovoga grada,medutim to mi nikada nije bila privilegija,ni za posao ni za bilo sta....sam se borim za svoj kruh,hljeb,pogacu,,,svejedno :D

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

antik je napisao:
Trebali bi Banjalucani organizovati udruzenje"nazad"i skupiti dovoljan broj potpisa .

:lol: :lol: :lol:

Ovako se nisam odavno nasmijao.

Pa imate udruženje povratak, bošnjačko udruženje, udruženje građana BL i svi oni zastupaju povratak.

Vama to izgleda nije dovoljno, očigledno vam smeta opstanak.

NEVJEROVATNO!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa imate udruženje povratak, bošnjačko udruženje, udruženje građana BL i svi oni zastupaju povratak.

Pa naravno,ljudi se bore za povratak u ,mnogim gradovima,,,postoje stotine udruzenja povratnika,,,dok samo u Banjaluci postoji udruznje "Ostanak",,,zanimljivo zar ne Miljacka :wink:

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa naravno,ljudi se bore za povratak u ,mnogim gradovima,,,postoje stotine udruzenja povratnika,,,dok samo u Banjaluci postoji udruznje "Ostanak",,,zanimljivo zar ne Miljacka :wink:

Ta udruženja ne postoje samo u BL i jedan od razloga zašto postoje jeste i zbog tih famoznih zamjena.

Prijeratni Bošnjak ili Hrvat potpiše ugovor o zamjeni, pa onda to poništi pod izgovorom "da je natjeran" pa onda dobije i srpsku imovinu HR i zadrži ovo u BiH i njemu dobro.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
to je lopovluk. cisti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]