Ta Ergela na Borikama nije mi se ucinila tako dobra kako se pricalo. Mislim, da sam vidjeo samo 3-4 zdrijebca. Kobile su bile na ispasi. Stala neugledna i mracna, kao da ju je projektovao neki seoski gazda. Uposte nije licila na stale za konje.
Covjek koji je tamo radio, pita mene "kojeg konja hoces da ti pustim u ovaj ogradjeni prostor" Ja kazem, evo ovog, i pokazem mu na bosnaskog brdskog konja. Onda on meni kaze, "vidim da nemas iskustva sa konjima". Ovaj drugi je ljepsi za gledanje, ali i sam ces se malo kasnije uvjeriti".
Kasnije je pustio tog sto on misli da je najbilji. Onaj moj odmah se poceo valjati po zemlji, a ovaj drugi trci elegantno oko ograde, sa visoko podignutom glavom. Bas ga je bilo fino gledati.
U Hotelu gdje sam prenocio, a i on je neugledan, kazu mu da u blizini ima i jedna Farma rasnih holandskih ovaca, pa sam i tamo otisao. Zaista lijepe ovce. Ali kako je Holandija ravnicarska zemlja, a ovdje planina, mnoge ovce samo kaslju. Primijetim da ima jedno 5-6 mrtvih jagnjadi. Kazem kako to da ovce iz ravnice dovodite na planinu. "Eksperimenat kaze, imamo mi i jednu farmu na Sokocu. Tamo drzimo rasu romanovska, a na Kupresu i jednu Farmu norveskih ovaca.Rasa romanovski i norveske ovce daju najmanje 3 a najvise 4 jagnjeta godisnje. Ovo o ovcama onako usput.
Posjeti Ergelu kod Prnjavora. Tamo su jako lijepi rasni konji, a mislim, da ima i skola jahanja. Iako je Ergela bilo blizu Banja Luke, nikad tamo nisam otisao, iako sam mislio otici.
Evo jedna dobra ergela iz Srbije. Nakon istorijata Ergele, klikni na fotos da pogledas slike.
http://209.85.165.104/search?q=cache:1A ... cd=4&gl=us