banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 09:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Avg 2009, 18:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Prekovremeni rad se ovde ni u ludilu ne isplacuje u 80% slucajeva, tako da je to besmisleno i spominjati.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 18:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Jul 2009, 10:52
stalle je napisao:
Citiraj:
rad na crno, falsifikati

-Podrzavam rad na crno, ok, ne bas u obliku u kojem se to kod nas u vecini slucajeva realizuje, ali u principu, PODRZAVAM!
Ako treba, mogu napisati i zasto..

-Nisam statisticar, ali stojim iza toga da ne postoji gotovo ni jedna drzava u kojoj nema rada na crno, falsifikovanog novca, itd...! Nema, njente!
Vidim, povlacis drzavu kao odgovornu instituciju za takve stvari. U pravu si, ali, ja bih bio sretan kada bi to bili najveci problemi naseg drustva.. To su stvari koje se ne mogu iskorjeniti, pa su to, takoreci, sporedni problemi.. Mi imamo mnogo vece probleme, probleme koji ne idu uz civilizovano i demokratko drustvo, i takvim stvarima dajem prioritet!

Ne da ne shvacam tvoj bijes zbog nepravde, ali...

Citiraj:
A ako ti smeta, mogu ja i da ne pišem ništa

Ne moras se odmah ljutiti, ovde smo da "diskutujemo", pa s´ toga ne moras bjezati ako neko nema isto, ili potpuno isto misljenje kao ti!
100 ljudi, 100 cudi!

Citiraj:
za mene ima mnogo važnijih stvari u životu ,koje se ne mogu kupiti novcem

Za sve ostalo, tu je MasterCard :lol: :lol:

Slažem se sa tobom da trebamo diskutovati, nisam za jednoumlje!Niti kome namećem svoje mišljenje, niti tražim da me neko podržava i "tapše po ramenu i govori bravo,..."A što se tiče države nikoga ne osuđujem što nisu u mogućnosti da drže sve pod kontrolom,jer toliko znam da nije samo kod nas takva situacija,već u mnogim državama!Što se tiče plaćanja karticom-misliš da si otkrio toplu vodu!A da si ti kojim slučajem godinama radio bez slobodnog dana u mjesecu,bez toplog obroka,plaćenog prevoza, socijalnog i penzionog i šlag na sve to da ti poslodavac bude neko ko ne zna dvije rečenice sastaviti, nosi lanac od pola kile zlata, i dribla te do besvijesti,drugačije bi razmišljao i pisao.Da budeš sluga nepismenijem od sebe, jer si "nesposoban" da dođeš do kapitala, i što ti je kraći jezik ,to ti je duži staž-zapisan kukom na ledu!Odgovori mi da li može čovjek(žena-muškarac) ostvariti pravo na penziju sa 3 godine staža?I koji je prinuđen da prehrani svoju porodicu,školuje djecu,plaća dadžbine....ne birajući vrstu posla,ne važno šta je po zanimanju,već prihvaća svaki posao koji mu se nudi,naravno da se ne ogriješi o zakon!Sa nestrpljenjem očekujem tvoj odgovor!Pozzz

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 19:06 
Početnik
Početnik

stalle je napisao:
MuskoBre je napisao:
Aj i to da cujemo? 8)

Ovako:
Citiraj:
ok, ne bas u obliku u kojem se to kod nas u vecini slucajeva realizuje

Ovde mislim na cisti rad na crno- koji se kod nas, nazalost, najvise praktikuje..
Dakle, kada radnik stupa u puni radni odnos, a da pri tome ne biva socialno i penziono podmiren..Taj vid ne podrzavam!
Ali podrzavam to, kad se radniku prekovremeni sati, te dodatni kratkosatni poslovi itd, isplacuju na crno, zbog velike pohlepe finansiskih institucija, koje u tom slucaju gule kozu, tj,
prakticno otimaju pola tog kolaca, sta ide na teret i radniku i poslodavcu!
Zivim i radim u inostranstvu, imam jedan posao koji mi je dovoljan, ali mi je zao svakog pojedinca koji je primoran da gore navedene slucajeve porezuje, jer prakticno radi za drzavu, a ne za sebe!
Zbog toga se ovde takve stvari u 80% (bubam, ali je po meni realan postotak) isplacuju na "ruke"!

Dragi moj,
kako bih rado sa tobom uživo porazgovarala, i priuštila ti to zadovoljstvo da okusiš hljeb koji se ovdje zarađuje,radom po 17 sati dnevno,a drugi dan si fol slobodan.Ili ti se više sviđa kombinacija da radiš druga-prva(od 14h-23-02h,a u prvu smjenu dolaziš u 06h), i tako iz dana u dan.Tako nekad ujutro ustaneš i nisi siguran da li si prva ili druga smjena!A od umora ne možeš da spavaš.Naravno kad dođeš kući tako premoren,čekaju te obaveze da pripremiš hranu,opereš,opeglaš gardarobu za muža dvoje djece i sebe, i svi ostali kućni poslovi.Sem toga čeka te dijete u pubertetu u pidžami,da porazgovara sa tobom o svojim problemima u školi.Naravno da ne možeš odbiti dijete,odmahnuti rukom i reći:"Pustime da se istuširam i spavam,sutraćemo to pričati,jer moram ustati rano u 05h ,da stigneš u prvu smjenu"!Već samo skineš tašnu s ramena i razgovaraš sa svojim djetetom dok god ono ne bude sigurno kako da riješi svoj problem-a a ti nisi uopšte važan u toj priči!"A jaKo je lijepo živjeti na zapadu i živjeti pristojno,radeći jedan posao i soliti pamet iz daljine, nama koji smo glupe patriote pa nismo htjeli da odemo za boljim životom u bijeli svijet,već smo prošli sve i svašta boreći se za svoju otadžbinu!Mogu ti reći da mi ponekad nije žao što nismo otišli u taj famozni bijeli svijet,gdje cvjetaju ruže,gdje je sve med i mlijeko.Muka mi je od pojedinaca koji su otišli trbuhom za kruhom, izaboravili ko su šta su i odakle su.Čak su zaboravili i maternji jezik, za 3 mjeseca provedana u inostranstvu-inozemstvu,isključivo pričaju njemački,francuski,talijanski,slovenački...I tako se razočaraju kad uđu u naše prodavnice-markete,kako nema hrane i raznih drugih proizvoda na koje su navikli u inostranstvu.Brzo su zaboravili da su odhranjeni kukuruzom,siro,kajmakom ,čuvajući ovce,pa sad fol glume neki nivo.nije važno ko sam šta sam iz kakve porodice potičem,samo nisam nosila opanke i čuvala ovce!U zlu se ne ponižavam ,u dobru se ne dižem!uvijek sam ista i kad imam i kad nemam.Ne volim da kukam,da me neko sažalijeva...Suviše sam svojeglava,tvrdoglava,ponosna,ni sama ne znam zašto.Ali ne kumim ,ne molim, ne puzim i nisam poltron!toliko za ovaj put!

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 19:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Sofija90 je napisao:
ilche je napisao:
Idealne za fontanu zelja.
Ubacis pravu a zelja neradi,mozda bi falsifikat upalio!

Da nije zalosno, bilo bi smijesno!

J..te 5maraka :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Sofija... cemu toliko patetike? Svako je kovac svoje sudbine. I ti koja si ostala i oni koji su otisli. Niko ne otima tvoj kruh iz ustiju.. cemu onda prozivka tih koji su otisli? I kakve to veze ima sa 5 km? :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 20:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Ostao sam bez teksta... :)

Kao prvo, za karticu-
procitavsi tvoju recenicu, sjetio sam se reklame od MasterCard (Neke se stvari ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo tu je MC..) pa sam iz zeze to ubacio... Pustio sam i dva smajlija da se razvlace, kako bih jasno napomenuo da se radi iskljucivo o sali, nista vise.. Vidim da si to pogresno razumjela, vjerovatno zbog ukupne teme, ali to nije bilo tako zamisljeno!

Ostali dio teksta nemam namjeru da komentarisem, jer ne razumijem cime sam izazvao toliki gnjev.. Ja se ni u jednom trenutku nisam zgrusavao na tvojih, "otetih" 5 maraka, niti bilo sta slicno, s´ toga ne vidim razlog za toliku paljbu na racun "baustelije"!
Ako mislis da ovde ljudi ne rade, da nemaju obaveze, djecu, domacinstvo itd o kome se brinu, i za koje se muce, onda se grdno varas.. Razlika je jedino u standardu, a zbog toga mi je iskreno zao! Dakle, zao mi je sto neko radi za sitan novac, i sto nema izbora..

U zdravlje!

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2009, 23:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Jeblo vas 5 KM, koliko ste stvari lepih i korisnih mogli uraditi umesto prepucavanja na ovom forumu.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 02:27 
Početnik
Početnik

ilche je napisao:
Sofija90 je napisao:
ilche je napisao:
Idealne za fontanu zelja.
Ubacis pravu a zelja neradi,mozda bi falsifikat upalio!

Da nije zalosno, bilo bi smijesno!

J..te 5maraka :lol:

Kao prvo, kupi sebi Bonton i pročitaj.Pa tek onda razmisli koji žargon koristiš u komunikaciji.Ako smatraš da je pristojno psovati, samo izvoli!A ako je ovo forum gdje su psovke i nepristojno i provokativno ponašanje dozvoljene, očito sam zalutala!Smatram da si toliko pametan i da razumiješ da nije poenta u tih famoznih 5 KM.Već krupnije stvari su u pitanju, koje smo nemoćni da riješimo.A ako te baš toliko zanima, kad nedaj Bože budem spala na te grane da mi 5KM, bude nešto veliko i preveliko u životu,bolje da me nema!Da sam toliko škrtica i pravim farsu zbog 5KM, vjerovatno ne bih ovdje piskarala i pokušavala da razgovaram sa ljudima nekim normalnim tonom,što je ovdje čini mi se ne moguće.Koliko sam za ovo kratko vrijeme mogla da zapazim, da je ovo više neka zeza,nadmudrivanje,glupiranje,i sve ostalo što ne dolikuje jednom forumu, ako nije tema diskusije,šale,razbribriga,razonoda...Kad mi je toliko stalo do tih 5 KM,kako mogu svaki mjesec da izdvojim za internet 20Evra.
P.S. Instrukcije iz lijepog ponašanja gratis!

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 02:43 
Početnik
Početnik

stormbringer je napisao:
Jeblo vas 5 KM, koliko ste stvari lepih i korisnih mogli uraditi umesto prepucavanja na ovom forumu.

Da se primijetiti da ti je kultura izražavanja na visokom nivou!Ne znam u čemu je problem?Je li se tebi neko obraćao ili te prozivao?Zar je ovo jedina tema na forumu,pa si prinuđen da je čitaš i komentarišeš!A šta ćemo mi da radimo sa svojim slobodnim vremenom,to je naša lična stvar.Kad budem trebala savjet kako da iskoristim slobodno vrijeme,sigurno ga neću tražiti od tebe!Samo jedno pitanje, pišeš "lepih", da li si ti sa ovih prostora gdje se koristi ijekavica, a ne ekavica,jer mi govorimo "lijepih", ili ti se potkrala greška u pisanju,kao i svakome od nas što se desi,bilo gramatčka,....Svako dobro ti želim, i nemoj da brineš na što drugi troše svoje vrijeme,već se pobrini da svoje slobodno vrijeme iskoristiš racionalno, i spojiš ugodno s korisnim!

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 03:21 
Početnik
Početnik

ajkula je napisao:
Sofija... cemu toliko patetike? Svako je kovac svoje sudbine. I ti koja si ostala i oni koji su otisli. Niko ne otima tvoj kruh iz ustiju.. cemu onda prozivka tih koji su otisli? I kakve to veze ima sa 5 km? :roll:

Zdravo Ajkula,
Stvarno ne znam šta se ovdje dešava?!Pišete da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, i da 100 ljudi 100 ćudi.Što je i normalno.Kad sam napisala ako treba da neću ni zarez-zapetu napisati,kao ja se povlačim i nisam spremna za diskusiju, i očekujem da budemo svi istoišljenici....blabla.Meni niko ne otima moj hljeb-kruh iz ustiju,kako pišeš.Niti mi otima, niti mi može oteti, niti ja kome otimam, niti mogu oteti.Meni niko nije kriv kad sam imala ponudu da idemo u inostranstvo za vrijeme rata,kao komplet porodica,što smo odlućilo da ostanemo i ne prihvatimo ponudu od rodbine da nas izdržavaju dok ne nađemo nekakav posao za par mjeseci.To što ti nazivaš prozivka ljudi koji su otišli, nije moj problem,to je njihova slobodna volja da li će ostati i boriti se za nešto što nikome nije donijelo dobro-sve tri strane su gubitnici,niko nije izašao kao pobjednik.A ima i druga stvar mnogo ljudi je bilo prisiljeno da napusti Banja Luku, Sarajevo,Mostar,Zagreb....I normalno da su ti ljudi bez obzira na vjeroispovijest ,ni krivi ni dužni bez svoje volje morali da napuste svoj dom,rodno mjesto...Ja te ljude ne prozivam, jer jednostavno su morali glavom bez obzira da idu i snalaze se na sve moguće načine sa par vrećica u ruci,koje su uspjeli da uzmu na brzinu spašavajući, goli život,ne samo svoj već i svoje porodice.Već se ljutim na ljude koji kao podržavaju rad na crno, pa će da ti i objašnjenje,koje nema veze s vezo.Kako ja koja živim u Banja Luci mogu bolje da znam šta se dešava u jednom Beču, Berlinu, Londonu,Torontu....od ljudi koji svaki dan tamo žive, i to godinama.A te priče rekla kazala, ja tome ne pridajem neki veliki značaj.Kontaktiram ja sa svojim drugaticama iz večernje škole i tečaja, i dobijem dovoljno informacija kako se živi u inostranstvu.Muževi rade po dva posla,supruge po 4h-pola radnog vremena da bi se mogli organizovati i koliko toliko voditi računa o svojoj djeci i porodici.Takođe ima slučajeva gdje jedna majka u Austriji ,mora ostaviti svoje dijete od mjesec dana,na čuvabnje drugome i početi da radi.I da ne tupim više džaba zube, razumijem ja da nigdje nije lako raditi odgajati djecu i postići nešto u životu.A to što je negdje bolji standard,veći su i troškovi života.I u inostranstvu ljudi moraju ekonomisati,da bi sebi priuštilo odlazak na more, auto na dugoročni kredit, a da ne spominjem rešavanje stambene situacije...Ljudi moji vi mene stavište na optuženičku klupu ,što spomenih ,najbanalniji problem, a mnogo većih problema imamo i ništa ne možemo promijeniti,već samo ovako bez veze ,jedni druge osuđivati!

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 04:23 
Početnik
Početnik

stalle je napisao:
Ostao sam bez teksta... :)

Kao prvo, za karticu-
procitavsi tvoju recenicu, sjetio sam se reklame od MasterCard (Neke se stvari ne mogu kupiti novcem, za sve ostalo tu je MC..) pa sam iz zeze to ubacio... Pustio sam i dva smajlija da se razvlace, kako bih jasno napomenuo da se radi iskljucivo o sali, nista vise.. Vidim da si to pogresno razumjela, vjerovatno zbog ukupne teme, ali to nije bilo tako zamisljeno!

Ostali dio teksta nemam namjeru da komentarisem, jer ne razumijem cime sam izazvao toliki gnjev.. Ja se ni u jednom trenutku nisam zgrusavao na tvojih, "otetih" 5 maraka, niti bilo sta slicno, s´ toga ne vidim razlog za toliku paljbu na racun "baustelije"!
Ako mislis da ovde ljudi ne rade, da nemaju obaveze, djecu, domacinstvo itd o kome se brinu, i za koje se muce, onda se grdno varas.. Razlika je jedino u standardu, a zbog toga mi je iskreno zao! Dakle, zao mi je sto neko radi za sitan novac, i sto nema izbora..

U zdravlje!
Neman nameru da se svađam ni sa kom, ni prepucavam bez potrebe.Smatram da je krajnje vrijeme da završimo sa ovom glupim prepucavanjem,nadmudrivanjem,ko je bolje prošao,da li mi koji smo ostali,ili vi koji ste otišli iz nije važno kojih razloga.Samo mi je bilo krivo što si se pravio da ne znaš na što mislim da se ne može sve kupiti novcem(naravno da sam mislika, na zdravlje, sreću,ljubav,poštovanje,neko duševno zadovoljstvo), tvoj odgovor je djelovao podrugljivo i s visine.Nadam se da si razumio u svim tekstovima da sam razgovor vodila ozbiljno, bez imalo šale.A što se tiče šale uvijek sam spremna da se našalim prvo na svoj račun, pa tek na račun drugih,dok ih ne upoznam koliko su spremni da se šale.A što se tiče života ,on nije lak nikad bio nikome, ne bitno gdje on živio.Sve ima svoje prednosti i mane.To što ti smatraš da vi imate bolji standard, i možete sebi kao da priuštite udobniji-lagodniji život,to je tvoj pogled na svijet.Kad je to tako dobro u Italiji što se masa ljudi vraća ovamo-ko bježi od boljeg života?Neki dobiju otkaz,nekima propadne privatno preduzeće,neko izgubi zdravlje,što je najveće bogastvo na svijetu,koje se ne može kupiti.Samo onaj ko ima novac može sebi priuštiti,koliko toliko detaljnije pretrage i privatne pregleda..Ali misli šta hoćeš o meni,to je tvoj problem.Možeš reći da sam oštrokondža,vještica,nazvati me bilo kojim pogrdnim imenom,samo ću ti jedno napisati.Pretpostavljam da ćeš kad tak shvatiti da sam bila u pravu za ovo što ću ti napisati;"PRVI DIO ŽIVOTA DAJEŠ ZDRAVLJE ZA NOVAC,A DRUGI DIO ŽIVOTA DAJEŠ NOVAC ZA ZDRAVLJE"!I da znaš da tih 5KM, mene uopšte ne opterćuje, ni školstvo,ni zdravstvo, ni što je ovo ovako,što nije ovako, koja stranka je dobra,koja nije,ni to me ne zanima, šta odluče veće sile tako će da bude svidjelo se to nama ili ne.A ja nemam ništa protiv građevinskih radnika- ako ti je to naziv bauštlija,jer moj ujak ima građevinsku firmu u inostranstvu, i zaposlio je koga god je mogao .Tako da ne brineš da ja nisam dovoljhno upućena da se vi koi ste u inostranstvu ne mučite i ne vodite računa o porodici i djeci.Većina ljudi radi prekovremeno u inostranstvu-naravno na crno,da bi kako naš narod kaže nešto stekao i stvorio u životu.A to da ti je dovoljno da radiš na jednom mjestu i izdržavaš porodicu i možeš sebi puno toga priuštiti,neka ti bude.A to što smatraš da mi radimo za sitan novac, a ti za basnosnovenu cifru,to je druga priča.Interesujeme koliko godina ti treba da otplaćuješ kredit ili štediš novac, da bi riješio stambeno pitane tamo gdje živiš u inostranstvu-znači nek je negdje na periferiji,ne mora biti strogi centar grada.Koliko godina otplaćujete kredite čak i 20 godina.i sem toga cjeli život plačate razne poreze i ko zna šta sve ne još ,sem komunalija.A kod nas kad kupiš kuću ili stan,kasnije plaćaš samo režije, i neku simboličnu cijenu za porez na godišnjem nivouSvako dobro tebi i tvojim najilijim gdje god bili!

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 07:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Jeste, krajnje je vrijeme da se zavrsi sa prepucavanjem. Ako neko zeli da nastavi ima pm.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]