banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 08:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 22:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Obećanje ludom radovanje
Mladi vojnici mame se lažnim obećanjima u Irak
Kako bi se mladiće navelo da se priključe američkoj vojsci koriste se mnoge laži, od obećavanja privilegija, pa do obećanja da ih se neće poslati u Irak. Čak 1 od 5 vojnih zaposlenika zaduženih za novačenje je pod istragom zbog prijetnji ili davanja lažnih obećanja mladićima. Između ostalog, novacima se ne govori da se vojni ugovori potpisuju na 8 godina aktivne službe, ukoliko se odstupi prije roka, moraju vratiti sve pozajmice koje su se predstavljale kao darovi; 33% vetarana su beskućnici, a 48% ima novčanih problema; unatoč obećanjima da će im po završetku služenja vojske biti plaćeno školovanje, to se u pravilu rijetko događa, i samo ako se vojsci uplati pozamašni depozit koji se kasnije mladićima neće vratiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 23:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bolje pušit nego biti zdrav
Bush protiv zdravstvenog osiguranja siromašne američke djece
Američki predsjednik George Bush stavio je veto na zakon kojim bi 10 milijuna siromašne američke djece dobilo zdravstveno osiguranje od novca od poreza na cigarete. Radi se o nekih 35 milijardi dolara kojima bi se osiguralo ovih 10 milijuna američkih klinaca. Ovo je tek četvrti put da je Bush iskoristio pravo veta, što je prije radio kod prijedloga o povlačenju vojske iz Iraka (što bi onda značilo da je Bush u ratu sa siromašnim američkim klincima). Bush je prijedlog ocijenio veoma skupim i izjavio da bi neosiguranu djecu trebalo staviti pod privatna osiguranja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 10:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bush traži još 46 milijardi dolara za ratovanje u Iraku i Afganistanu
AMERIČKI predsjednik George Bush zatražio je od Kongresa da mu odobri novih 46 milijardi dolara za ratove koje SAD vodi u Iraku i Afganistanu. Bush je zatražio i da mu novac bude odobren do Božića. Ratovanje u Iraku do sad je američke porezne obveznike već koštalo 455 milijardi dolara, prenosi AP.

Demokrati u Kongresu, koji se zalažu za prekid rata, smatraju kako Bush ne treba očekivati da će mu zahtjev biti odobren. "Ogromni troškovi ovog rata rastu iz dana u dan - gube se životi, troše se dolari, pada nam reputacija diljem svijeta. Američki narod je odavno odbacio predsjednikov plan desetogodišnje okupacije Iraka te od administracije očekuje da provede konkretne planove u vraćanju naših vojnika kućama", rekla je kongresnica Nancy Pelosi, poručujući kako je "krajnje vrijeme da se rat završi".

I dok Bush besramno traži nova sredstva za ratovanje, početkom listopada je hladnokrvno stavio veto na zakon kojim bi se proširilo zdravstveno osiguranje djece, nakon što ga je Senat izglasao s velikom većinom glasova. Zakon je predlagao povećanje poreza na duhanske proizvode kako bi se u državnom budžetu našlo 10 milijuna dolara za djecu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2007, 02:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dok sve puca od demokracije
Radničko ropstvo potresa SAD
Berači voća koji su pobjegli sa jedne plantaže na Floridi, svojom su pričom šokirali javnost. Naime, iako je ropstvo po američkim zakonima zabranjeno, ovi su imigranti držani u zatočeništvu, s malo hrane i vode, a brutalne batine su dobijali svaki dan. Osim što su živjeli u nehumanim uvjetima, ovi su muškarci bili i u velikim dugovima. Naime, sve što su konzumirali na toj plantaži morali su i platiti, a ukoliko su se željeli istuširati vodom iz vrta morali su platiti pet dolara.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2009, 11:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dvanaestogodišnji zatvorenik Guantanama pušten kući
MOHAMED DŽAVAD, dječak kojega je afganistanska policija 2002. godine predala Amerikancima koji su ga poslali u Guantanamo, napokon se vratio kući. U Kabulu ga je primio sam predsjednik Hamid Karzaj. Mohamedu Džavadu se ne može odrediti točna starost iako njegovi članovi obitelji tvrde da je imao 12 godina pri uhićenju. Skeniranjem kostiju američka vojska mu je utvrdila starost od 17 godina. Muhamed je bio najmlađi zatvorenik zloglasnog zatvora za terorističke osumnjičenike gdje zbog maloljetnosti i nedužnosti nije smio biti.

Američki vojni sudac pukovnik Stephen Henley ga je prošle godine oslobodio presude na temelju priznanja dobivenog mučenjem. Dječak je najprije zanijekao napad na američke vojnike i prevoditelja, zatim je priznao jer su ga u afganistanskom zatvoru životinjski mučili i prijetili mu pokoljem obitelji. Nakon toga priznao je sve što su mu prišili, a Amerikanci su ga nastavili zlostavljati u Guantanamu kada je ponovno počeo govoriti da nije kriv. Ipak bilo je i onih koji su imali savjest i ta se priča polako počela odmotavati u ruku nedužnog dječaka Mohameda. Prošle godine je glavni tužitelj odstupio s pozicije kada je došlo na vidjelo da su nadređeni skrivali dokaze koji su bili u korist optuženog, uz to i da je Muhamed bio jedan od trojice koji su priznali kako su bacili granatu u Kabulu. Nedavno je slučaj u ruke dobila savezna sutkinja Ellen Huvelle koja ga je odlučila vratiti kući, prenosi BBC.

U Kabulu su mladića s dugom bradom, otprilike starog 21 godinu dočekali uz državne počasti. Najviše se obradovala njegova obitelj koja ga je vidjela prvi puta nakon sedam godina kada ga je stric poslao po čaj i otada se nije vratio. Obitelj je sumnjala da su ga oteli i nakon devet mjeseci su preko Crvenog križa saznali da se nalazi u Guantanamu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]