Dzontra Volta je napisao:
Jamesdin Kurtovic je napisao:
"bem ti zivot, ja izleda da sam imao vjeronauku u Banja Luci na kraju bi zavrsio k'o satanista 1/1...
a nakon toga:
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Problem upravo te banjalucke vjeronauke, osim ocigledno loseg kvaliteta nastave (i licnosti) vjeroucitelja jeste i cinjenica da u glavama ljudi nauka, vjera, crkva, itd. potpuno odvojeno postoje, bez mogucnosti preklapanja i dodira.
Iskreno, ova dva komentara ne idu zajedno.
To što sam ja jednu (1) godinu imao lošeg lika asolutno ne znači da je vjeronauka u školama loša, čak suprotno,
znam dva-tri lika koji predaju vjeronauku, koji to odlično rade, da djeci bude primamljiva i zabavna, bez ikakvih "sudbonosnih" upitanja religije.
Tako da govoriti o "banjalučkoj vjeronauci" može govoriti samo neko neupućen. Vjeronauka je jedna i ista u Banjaluci i bilo gdje drugdije.
Ne zamjeri, naravno da sam neupucen, nisam nikada imao nikakvu vjersku nastavu, pa ni vjeronauku,
do prvog zakljucka sam dosao citajuci komentare ucesnika foruma, od kojih su mnogi dobili averziju prema svemu sto ima veze sa crkvom,
upravo zahvaljujuci losim utiscima koje su kao klinci dozivjeli od odredjenih vjeroucitelja.
Sto se tice moje druge izjave> pogledaj istoriju nauke od antike do danas,
rijetko kad su oni koji su ispitivali i postavljali pitanja to cinili suzavajuci oblast kojom se bave,
od nastanka je filosofija kao ljubav prema znanju u sebe uklljucivala i bavljenje naukom kao nesto potpuno prirodno.
Ja za svo ovo vrijeme nisam primjetio da se nauka, umjetnost, religija itd. i u cemu kose i sukobljavaju,
konflikt postoji iskljucivo u glavama onih koji vole razmisljati crno/bijelo.
Citiraj:
Štaviše ponosim se time da manje više nikad nisam bio pristalica religije, da me Sv. Nikole i ostali nisu pridobili svojim poklonima.
Nemas se cega ni stidjeti, a bogami, ni ponositi.
Tvoj pogled na svijet je iskljucivo tvoja licna i na kraju krajeva, intimna stvar.
Citiraj:
A razdvojenost osnovnih sfera ljudskog duha je u korijenima same zapadne kulture... Istok (bliski i daleki) ide njihovom povezivanju.
Svakako, ali mi nismo dio zapadne kulture, pa samim tim usvajanje (po inerciji) vrijednosti civilizacije koja nije "kompatibilna" sa okruzenjem i tradicijom
i dovodi do svakovrsnih konflikata, kakve smo imali prilike gledati u poslednjih 150 godina.
Tema je zaista besprekorno privlacna i zanimljiva, i o njoj su vec mnoge umne glave pisale, samo stvar nije u umnim glavama,
vec u onim "svakodnevnim", tacnije, u manjku zdravog i razgovetnog stava po ovim pitanjima, pa ma kakav ishod bio.
Nas problem i jeste sto smo "i istok i zapad", i kao takvi uvijek u kulturolosko/genetsko/drustvenoj shizofreniji,
i u tome sto nikako da jasno sebi postavimo jasne predstave ko smo i sta smo, odnosno sta hocemo od sebe da postignemo.
Zaista interesantna tema...