Talija je napisao:
Ateisti su vjernici u pokušaju, jer oni žele da vjeruju da Bog ne postoji.
Takođe vjeruju da vjernici nisu u pravu.
I veoma mnogo vremena i živaca troše da bi dokazali nepostojanje onoga u šta ne vjeruju (ima li tu smisla???)
Rekao sam si da neću više na ovu temu zalaziti, al ajd.....
Mislim da griješiš kad termin "vjera" vezuješ striktno za religiju, iako se taj termin vrlo često samo njoj pripisuje... Jer ako se taj termin pripisuje samo religiji onda nema ateista, jer ja
vjerujem da su 1+1=2, ali ja
ne vjerujem da je matematika religija. Vjerovanje je ništa drugo do tvoje smatranje da je nešto istinito ili lažno, te se njoj nikako ne može pripisati
samo religiski aspekt nečijeg života. Ja lično ne vjerujeem da Boga ima, i da to me čini vjernikom, ali to me ne čini religiskim vjernikom.
A što se tiče druge konstatacije....pa zar to nije bit rasprave...iznjeti svoj argument, isto tako vidim i vjernici pišu po 10-15 redova po postu, a to je jaaaaaako puno vremena da bi nam dokazali da nešto postoji, iako smatraju da to nema potrebe dokazivati... Niko se ne muči sebi nešto dokazati ili tako nešto, svi se mi (vjernici i "pogani" nevjernici) mučimo drugima nametnuti (ponavljam, nametnuti) svoje mišljenje za koje mislimo da je najvjerodostojnije i da su sva ostala mišljenja....well kao što bi rekao Prljavi Hari "kao rčma".
A što se tiče odnosa vjernici-nevjernici..... Pa mislim da ova tema u kompletu pokazuje ko na koga gleda s visine...Ja se lično ne smatram ništa boljim, pametnijim ili bitnijim od bilo koga drugoga, vjernika ili "poganog" nevjernika... Dok sam lično bio proglašavan od strane "prosvećenih" kao satanista, niži rod čovjeka, kao "običnu ludu koja vjeruje u zakone fizike i nauke"... Učitelj veronauke (odnosno "vjeroučitelj") me je poslao jednom prilikm kod sad već pokojne moje razrednice da se njemu pred njom izvinim, što sam sumljao u njegova predavanja... naravno, nisam, a moja razrednica me podržala riječima "kolega zar ne mislite da ste malo pretjerali?"