banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jul 2009, 01:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
"Dervis i smrt" od Mese Selimovica

Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu salu kao sa nama. Do juce smo bili ono sto danas hocemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema vise ni toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rijesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo a tako smo se izgubili, da vise ne znamo ni sta smo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa pa i ova ljubav.

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 10:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:51
Citiraj:
mesa selimovic-mudrac ili budala

mesa selimovic je prije svega covjek koji u tancine i do detalja, kao i ivo andric, razotkriva bosanski tamni vilajet zabluda i istina, kojeg smo u vecini "svi" svjesni (ali nas hebe taj identitet @T. :wink: ). mesa nije "pao sa marsa" pa da je sve ono sto je pisao, pisao pod absintom. naprotiv, pisao je u veoma hebeno vrijeme samo sto oponenti jednostavno nisu imali sta reci protiv ISTINE. danasnja istina je laz i revizionizam a mesa je genije

Poslednji put menjao drLJo dana 11 Jul 2009, 10:36, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 10:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Šta bi tek mudri Selimović rekao za idiote koji razmišljaju ovako:

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Dobrica Ćosić: clan SANU, u svom romanu "Deobe"

Slažem se s drLJom:Meša je genije!

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 10:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Da ponovim i ovdje. Vidim da se ovaj idiot MILO vratio. Hoce li urednici nesto poduzeti ili cu se ja morati "obracunavati" s njim? :D

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Meša Selimović i Ivo Andrić - dva genija u čijim je romanima tako plastično oslikan menatalitet i život ovog našeg naroda.

Bolji opis i mentalitet bh naroda nisam nigdje našla do u priči Iva Andrića "Pismo iz 1920."
Toplo preporučujem da je pročitate.

Našla sam i online priču u pdf-u tako da se može pročitati na ovom linku (nije velika priča).

http://www.scribd.com/doc/13764140/Pism ... Ivo-Andric

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 00:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jul 2009, 20:52
Talija, hvala, predivno, iskreno i utemeljeno. Andrić nam je skenirao koštanu srž. Žalosno je samo to što je on ideolog boljeg svijeta sa jako malim brojem istinskih sljedbenika. Mislim da je većini naroda i narodnosti lakše slijediti neke 'low-level' intelekte, lakše ih skontaju. Mislim da Mešina sudbina ista. Devastirani Lepir Selimović danas je teroriziran više i nemilosrdnije nego dok je bio živ. Tako je sigurno ispao u neku ruku budala (kako drugačije nazvati mudraca koji ne sputava svoju mudrost nego je dijeli i kome treba i kome ne treba?). Hvala 'administraciji' što ste otključali ovu temu:-). Talija, ovaj tekst mi je najljepše zaključen ponedeljak u zadnjih 6. godina (kada sam zadnji put pročitao Grobnicu za Borisa Davidovića). Sve najbolje, ako naletiš na još ovakvih stvari, molim te, proslijedi link. Obilaziću ovu temu redovno da vidim šta si lijepo 'nakačila', samo ako one smrde ne krenu da prostiru geografske atlase:-))) 'Administracijo', molim vas, ne bacajte Ivu i Mešu u lance i katance, nije red. Pustite i nas, paćenike, da pročitamo nešto nama interesantno.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 00:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Drago mi je da si pročitao "Pismo.." i da ti je uljepšalo dan.
Ako ponovo nešto nađem, a da je prikladno i za forum i po veličini - okačiću. :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 07:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Mesa je najveci pisac ikad proizisao s ovih prostora. nikad mu niko nece ni prismrditi blizu.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 11:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Uopste se ne slazem sa tobom.

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 17:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Citiraj:
"I svoju rodjenu zemlju vi volite, zarko volite, ali na tri-cetiri razlicita nacina koji se medju sobom iskljucuju, smrtno mrze i cesto sudaraju"

Hvala Talija za "pismo"..
Realno, prosto a do detalja objasnjeno svo ovo nase prokletstvo koje nas vijekovima muci na ovim prostorima..
Bas zato, sto, kao da je u ovom vremenu pisano, a ne prije- skoro 100 godina... i bas zbog te "jednakosti" tadasnje i danasnje situacije, mislim da se ta "mrznja" sa ovih krajeva nikada nece iskorjeniti!
Nazalost!

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 17:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:wink:
Moram zalijepiti ovaj, po meni, najupečatljiviji opis razlika...

Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći.
Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći. Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sata posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat-kula kod Begove-džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i poste prema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika. A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvek slična mržnji, često potpuno istovetna sa njom.

I rečenica prije rečenice koju je Stalle naveo:

Vaše su voljene svetinje redovno iza trista reka i planina, a predmeti vaše odvratnosti i mržnje tu su pored vas, u istoj varoši, često sa druge strane vašeg avlijskog zida. Tako vaša ljubav ne traži mnogo dela, a vaša mržnja prelazi vrlo lako na delo.

Genijalac. :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 19:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Jul 2009, 20:41
[quote="Talija"]:wink:
Moram zalijepiti ovaj, po meni, najupečatljiviji opis razlika...

Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći.
Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći. Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sata posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat-kula kod Begove-džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i poste prema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika. A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvek slična mržnji, često potpuno istovetna sa njom.

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Bravo!!! To je to, i po mom mišljenju.

P.S. Pitati se da li je Selimović mudrac ili budala - nigdje veze!!!

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 21:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
žaoki opet dosadno? :D

Da bi ti neko nedvosmisleno i koncizno odgovorio na tvoje pitanje, da li je Meša Selimović mudrac ili budala, prvo moraš objasniti tvoje poimanje značenja oba epiteta - mudrac i budala, a ne bi škodilo ni da izneseš svoje lično mišljenje o vlastitom pitanju.

Meša Selimović po meni nikako ne može biti budala, jer je uprkos kompleksnim karakternim osobinama nas Balkanaca (kako Slavena, tako i Osmanlija), uspio prodrijeti u narodski um i maltene kataloški posložiti sve te karakteristike koristeći određene likove u svojim knjigama. Budala to ne može.

Ako te cura odbije - ne nazivaj ju u afektu paušalno kurvom i glupačom.
Ako ne shvataš pisca i njegove umotvorine - ne govori da je budala.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...pa digi, druze, zasto budala-procitaj malo sta o njemu pisu i govore vodeci politicari i religijski zvanicnici naroda kojemu po rodjenju pripada (iako se izjasnio kao srbin) pa ces shvatiti zasto sam to rekao...inace, od mese sam sve procitao po nekoliko puta-najdraze su mi magle i mesecine (ne znam zasto)...
...inace, za mesu mislim da je nostradamus nasih prostora...

...pismo iz 1920. je anatomski prikaz naseg vilajeta i njegova istina ce , na zalosz, jos za dugo biti to sto jeste-istina o nama samima, istina o nasim iracionalnim sukobima zbog medjusobnog straha koji nema pravo objasnjenje...to mi lici kao nesto sto nasledjujemo i kojega ,kao takvoga, ne mozemo da se oslobodimo i bez cega, ujedno, ne mozemo ni da zivimo...kao kraj i pocetak kruga...

...digi, jes zadovoljan...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 22:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Genijalci vecinom ne bivaju shvaceni/prihvaceni od strane "malog" covjeka u sredini u kojoj zive.. zato ih prozivaju cudacima ili budalama :o
Citiraj:
procitaj malo sta o njemu pisu i govore vodeci politicari i religijski zvanicnici naroda kojemu po rodjenju pripada

Pretpostavljam da mislis na muslimane..
To je njihov bijes zbog njegovog truda u otkrivanju istine o njima samima.. Zato ga ne vole..

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
cicak je napisao:
Mesa je najveci pisac ikad proizisao s ovih prostora. nikad mu niko nece ni prismrditi blizu.

Меша је одличан писац али рећи да је највећи не би било уредно према нпр. једном Андрићу или Ћопићу или Кочићи. Све су то наши великани, наравно свако је писао на свој начин са мање или више озбиљности у својим писањима.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 08:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Da je bio veliki mudrac,slažem se!
No zanima me,kako ovi što broje krvna zrnca imaju mišljenje o činjenici da je navedeni pisac većinu svojih dela započinjao sa BISMILLAH odnosno u ime ALLAHA te se na taj način jasno deklarisao kao vernik-musliman.
Istina je i to da se nacionalno izjašnjavao kao Srbin ali je isto tako istina da kod muslimana-vernika je PANISLAMIZAM iznad nacije koja je inace proizvod novog doba te kroz Kur'ansko učenje se naciji uopšte ne pridaje pažnja.

U svakom slučaju,,,,bio je i ostao br.1.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 12:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MILO je napisao:
No zanima me,kako ovi što broje krvna zrnca imaju mišljenje o činjenici da je navedeni pisac većinu svojih dela započinjao sa BISMILLAH odnosno u ime ALLAHA te se na taj način jasno deklarisao kao vernik-musliman.
Istina je i to da se nacionalno izjašnjavao kao Srbin ali je isto tako istina da kod muslimana-vernika je PANISLAMIZAM iznad nacije koja je inace proizvod novog doba te kroz Kur'ansko učenje se naciji uopšte ne pridaje pažnja.

Ovim surama iz Kurana je započinjao svaku glavu romana "Derviš i smrt", jer glavni lik ovog romana je derviš Mevlevijskog reda, a roman je pisan "kroz usta" tog derviša u retrospektivi od saznanja da je njegov brat zarobljen u tvrđavi do momenta pred njegovo hapšenje i smrt.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 08:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
MILO je napisao:

Ovim surama iz Kurana je započinjao svaku glavu romana "Derviš i smrt", jer glavni lik ovog romana je derviš Mevlevijskog reda, a roman je pisan "kroz usta" tog derviša u retrospektivi od saznanja da je njegov brat zarobljen u tvrđavi do momenta pred njegovo hapšenje i smrt.

jeste, ubili su mu partizani brata.
bio je i ostao najveci od svih pisaca s ovih podrucja. svaka cast Andricu, ja ga strasno volim, volio sam i Copica i Kocica kao dijete, ali niko od njih nije zasao tako duboko u ljudsku psihu, niko se nije na takav nacin, jednostavan, a dubok, mogao izbaciti kao on. znao sam na njegovoj jednoj recenici provesti po tri dana.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2009, 22:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Jul 2009, 21:29
Jedan od najvecih pisaca juznoslovenskih prostora, svjetskog renomea, a takvih, po meni bar, nazalost ima jako malo (Krleza, Andric, Pekic i Kis).
Osnovna problematika njegovih djela je odnos drzave/rezima/religije/kolektivizma i drustva uopste i individualca/individualizma, i da se lektira citala onda kada je za to bilo vrijeme, uz to jos i istinski CITALA, ni ovog zadnjeg rata onda ne bi bilo, kao ni ove post-ratne entropije.
No medjutim...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]