BlackHand je napisao:
Čitam šta pišete i čudu se ne mogu načuditi.. Cristiano Ronaldo vrijedi barem desetostruko više.. Kažem VRIJEDI! Vrijednosni ekvivalent izražen u novcu... Njegov brend CR7 je vrijedan preko 400M eura, a Real dobija pravo na 40% njegovih primanja. Prestanite više praviti ta pitanja "otkud im pare" i sl. Upravo im ovi momci donose pare. Dali su za Beckhama 35M eura, zaradio im je 670M. Prestanite doživljavati ljude iz uprave jednog Reala, jednog Manchestara i sl. kao neke praznoglavce koji eto.. lupaju pare, ne znaju šta će od njih. Koliko god se nama ne dopadala tako neka odluka i tako impulsivno odreagujemo, ako je Florentino Perez odlučio dati 94M za Ronalda, to znači jedno i samo jedno: Povučen je pravi potez.
Da ovo i meni upada u oči... Florentino Perez, jedan od najuspješnijih biznismena u Evropi je ludak koji troši pare jer nema preča posla, dok forumom banjaluka.com, haraju vrhunski mareketinški i ekonomski eksperti, koji zanju da on griješi...
Citiraj:
Па брате некидан су добили позајмицу од банке 150 милиона

Значи ја не верујем шта све ФИФА и УЕФА допушта.
Реал дугује и Богу и народу, презадужен је и то је ок.
Kakve veze sa FIFA i UEFA, ima činjenica da je banka odobrila kredit Realu? Odobrila ga j upravo na osnovu činjenice da je marketinški plan, vezan sa Kristijana Ronalda, Kaku i ostatak Perezovog projekta, takav da je apsolutno isplativ. Koliko ja znam, isto kao što kreditna sposobnost čovjeka koji od banke traži 10000 kredita, ide na procjenu, tako ide i procena zahtjeva i sposobnosti jednog Reala. S tim da je u ovom slučaju, očito odobren investicioni kredit, za koji Real mora da ponudi investicioni plan.
Ne znam otkud mišljenje da banke po Evropi i svijetu na lijepe oči istresaju stotine miliona evra kredita. Uz sve to, predsjednik Reala, po statutu, mora da položi 50 miliona evra sosptvenog novca, kojim bi garantova u slučaju da dođe do prezaduženja. Perez je prije novgo dolaska na mjesto predsjednika, sam rekao da je Zidana platio 75 miliona evra i da je to najjeftiniji igrač kojeg je kupio, s obzirom kojliki je novac od marketinških ugovora i prodaje dresova donio Realu. Koliko tek vrijedi jedan Kristijano Ronaldo, koji je takođe proglašen za najboljeg igrača svijeta, lai je medijski i marketinški, jedan od najeksponiranijih ljudi na svijetu.
Sve je to ogroman biznis, ali je problem što ljudi i dalje igrače doživljavaju kao običnoe ljude. U biznis krugovima vrhunski igrali nisu ništa drugo nego kapital. Tako je i Kristijano Ronaldo za Pereza samo jedano od investicija, koja će po najprostijoj računici, brzo da se isplati. Da je isti taj Perez uložio 100 miliona evra u neki građevinski projekat, niko se ne bi ni počešao i pitao odakle mu pare, ali ovako svi se nešto sablažnjuju, nad stvarima koje su prilično normalne.
Zaključak... Nema šanse da igrač kao igrač, vrijedi tolike milione, ali njegov brend, kao što BlackHand reče, vrijedi i daleko više.