banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4302 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 216  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jun 2009, 13:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jun 2009, 12:06
Naplaćuje se po standardnom cjeniku. Vjerovatno da ne bi bilo da masa besposlenih ne zagušuje sms server :-)
Ali ima i da se sms šalje na mail, tada je to besplatno (nevezano za račun, ali eto valja znati).

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
sta ja znam te sms u stanju potrosnje se ne bi trebale naplacivati bez obzira koliko zagusenje isplati im se dati pretplatnicima besplatan sms ka tom jednom broju, to mi se svidja kod bht.

Poslednji put menjao BL Boy dana 19 Jun 2009, 23:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 23:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2008, 12:02
Nije čudo što naplaćuju SMS za provjeru stanja na računu, ja koliko znam HT za uslugu ADSL naplaćuje i Upload i Download (što nije slučaj sa BH Telecomom i Telekomom Srpske).

HT - Jer svaki zaposlenik je važan :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2009, 17:59 
Početnik
Početnik

Nije istina da naplaćuju upload. Odakle ti to???

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2009, 18:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Svi paketi na TEOL-ovom ADSL-u su flat, tako da ne vidim kako naplaćuju i download i upload... dok nisu bili flat, naplaćivan je i download i upload.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2009, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Svi paketi na TEOL-ovom ADSL-u su flat, tako da ne vidim kako naplaćuju i download i upload... dok nisu bili flat, naplaćivan je i download i upload.

Nije bila rijec o Teolu nego o HT i njegovom ADSL, ali nebitno tema su mobilne mreze i tu rat cijenama na postpaidu tek pocinje bice zanimljivo vidjeti kako ce se dalje odviajti situacija. Nije losa ponuda Eroneta i cujem da ce ici sa tar.opcijama i na ovim paketima.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 08:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

svastapomalo je napisao:
Nije istina da naplaćuju upload. Odakle ti to???

Citiraj:
Više o ADSL-u

* Naplata HT::ADSL usluge se vrši po korisničkom računu, bez obzira s koje se lokacije na kojoj je instalirana ADSL usluga korisnik spaja.
* Naplata HT::ADSL usluge se računa prema prometu (prenesenoj količini podataka u MB), a ne prema vremenu provedenom na internetu. Promet uključuje preuzimanje (download) i slanje (upload) podataka.
* Promet koji nije uključen u HT::ADSL paket dodatno se naplaćuje.
* Ostvareni promet korisnik može u svakom trenutku provjeriti u Korisničkoj zoni na Pregledu prometa za ADSL korisnike.

HT - Jer svaki zaposlenik je važan

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 21:33 
Početnik
Početnik

A vidi jest. To je bezveze. Eto šta monopol radi. Ali sreća da u mobilnom dijelu nema monopola i da su ove Eronetove tarife super. Imam informacije da će ubrzo ići i mogućnost prebacivanje neiskorištenog dijela plus tarife u sljedeći mjesec.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 00:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

svastapomalo je napisao:
A vidi jest. To je bezveze. Eto šta monopol radi. Ali sreća da u mobilnom dijelu nema monopola i da su ove Eronetove tarife super. Imam informacije da će ubrzo ići i mogućnost prebacivanje neiskorištenog dijela plus tarife u sljedeći mjesec.

:lol: a jest me nasmija cuj u mobilnoj telefoniji nema monopola. Ove nove tarife su jos jedno bacanje prasine u oci ljudima cisto da se kaze da eto nesto se desava kao konkurisu jedni drugima, ali sustinski oni samo cementiraju stanje. Ponudili su potpuno identicne tarife kao BH Telecom, a to prebacivanje neutrosenog dijela to vec ima bht. Eronet istina ponudio nesto nizu cijenu, ali zato i naknadu za uspostavljanje poziva, pa ti dodje na isto. Da imaju one vikend besplatne minute u 063, ali nema hej ti broja tj. bht ima mogucnost izbora 2 naj broja sa 50% jeftinijim sms i pozivima tako da opet se sve svodi na isto. Jednostavno ne vidim da Eronet ima zelju da pravo konkurise BH Telecomu ili mtelu pa da ponudi nesto sto bi imalo znacajno nize cijene od ovih. Tesko ce se neko odluciti na prelazak kad su cijene i tarife kod operatera toliko slicne. Eronet je po pitanju konkuentnosti bolje izgledao prije godniu dvije nego sada. Tada su lansirali hej svi tarifu i onu ljetnu tarifu imali stalno neke jake akcije, sada ni blijeda slika, a i kada ponude nesto to je identicno onom sto vec nudi konkurencija. Stice se utisak kao da im je gazda povukao rucnu(to datira od kad su dobili oanj prefix HT tj.od ujedninjenja sa HT Mostar) i da svjesno to rade kako ne bi bespotreno zakuvavali situaciju jer to nikom od ova 3 operatera nije u interesu zato sto se ovako jako dobro slazu i izvlace jako lijepe profite.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 13:50 
Početnik
Početnik

Eronet je bio privatna firma do prije 2 godine i radio je savršeno. 250 zaposlenih i milionske dobiti. Prefix HT je dobio zato što je sudskom odlukom "vraćen" pod okrilje državne firme HT Mostar. Od tada se u Eronet, koji je poslovao kao sada M:tel, uvlače "državni-politički" kadrovi direktora i gluposti kao što su javne nabavke gdje se apsolutno ne može brzo reagovat na potrebu tržišta. Šteta je što se ikako dovelo do situacije da se jedna privatna superuspješna firma prebaci u javno preduzeće pa da se kasnije proda Nijemcima. Zato me i ne čudi usporavanje vremena potrebnog za razne akcije kao što su bile prošlo ljeto i prije.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 13:54 
Početnik
Početnik

A činjenica je da nema monopola na mobilnom tržištu jer ti kao korisnik možeš preći na koju hoćeš mrežu, a u fiksnoj nema šanse. Dogodine ide mogućnost da će se moći preći na bilo koju mobilnu mrežu bez promjena broja i tada će cijene krenuti vrtoglavo prema dole.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 14:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

HT ERONET je smeće. ERONET je bio dobar operater. Kada su ujedinjavali ove dvije kompanije najavljivali su napredak ali ako je HT ERONET napredovao i BH Mobile je uveo LTE mrežu za testiranje.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 14:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

svastapomalo je napisao:
A činjenica je da nema monopola na mobilnom tržištu jer ti kao korisnik možeš preći na koju hoćeš mrežu, a u fiksnoj nema šanse. Dogodine ide mogućnost da će se moći preći na bilo koju mobilnu mrežu bez promjena broja i tada će cijene krenuti vrtoglavo prema dole.

Sama cinjenica da sada nemas preduslova za jednu otvorenu trzisnu utakmicu, kao sto je to da nemozes promijeniti operatera, a da ne promijenis broj je dovoljno ogranicenje, da ne spominjem onu pricu o dogovaranju cijena i nezainteresovanosti, takodje problema oko nacionalnog prefixa operatera. Dakle u mobilnoj imamo tu formalnu, ali ne i sustinsku vec dogovornu konkurenciju koja je u drugim zemljama kaznjiva. Ista ti je situacija i u fixnoj imas drugih operatera, bar u BL (Telekom Srpske i Blicov B2Tel) i u SA isto, tako da u fxnoj na papiru imamo brojcano vise tih operatera, ali je stanje sustinski gore, jer dominantni operateri jos nisu poceli konkurisati jedni drugima(dakle bht mtel i ht se drze svoj dio trzisnog kolaca slicno kao u mobilnoj mrezi, samo sto ovdje nece ni formalno da konkurisu). Da podsjetim da je HT Mostar je davno jos najavio dolazak u BL sa fixnom i pocetak prodaje pre paid kartica slicno kao sto tom danas rade alternativni operateri AIR Aba itd. pa nista.

Sustina je da imamo kvazi monopol i u mobilnoj i u fixnoj mrezi kako je najgore.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 16:51 
Početnik
Početnik

Citiraj:
HT ERONET je smeće. ERONET je bio dobar operater. Kada su ujedinjavali ove dvije kompanije najavljivali su napredak ali ako je HT ERONET napredovao i BH Mobile je uveo LTE mrežu za testiranje.

To što su najavili napredak od tog nema ništa jer se već sada pita HT Zegreb za strateške stvari (iako imaju manje glasova u upravi), a oni neće da moderniziraju mrežu jer još uvijek nisu sigurni kada će preuzeti većinski vlasnički paket firme. Čim preuzmu firmu, tada će i doći do većeg pomaka naprijed.
Što se tiče LTE mreže, to BH telecom ne da ne testira, nego im nije ni u planu. Čak nisam siguran da je došlo do standardizacije te tehnologije (možda zadnje vrijeme) jer Ericsson to gura naprijed zajedno sa nekoliko jačih korporacija, gdje su čak i prilagodoli svoje sadašnje 3G BS da se omogući 4G tehnologija samo zamjenom matične ploče u baznoj stanici. Ukratko LTE je tehnologija budućnosti (download do 100 Mb/s) koja još nije zaživila ni u razvijenijim zemljama, a ne kod nas u ovoj zabiti da neko testira.

Citiraj:
Sama cinjenica da sada nemas preduslova za jednu otvorenu trzisnu utakmicu, kao sto je to da nemozes promijeniti operatera, a da ne promijenis broj je dovoljno ogranicenje, da ne spominjem onu pricu o dogovaranju cijena i nezainteresovanosti, takodje problema oko nacionalnog prefixa operatera. Dakle u mobilnoj imamo tu formalnu, ali ne i sustinsku vec dogovornu konkurenciju koja je u drugim zemljama kaznjiva. Ista ti je situacija i u fixnoj imas drugih operatera, bar u BL (Telekom Srpske i Blicov B2Tel) i u SA isto, tako da u fxnoj na papiru imamo brojcano vise tih operatera, ali je stanje sustinski gore, jer dominantni operateri jos nisu poceli konkurisati jedni drugima(dakle bht mtel i ht se drze svoj dio trzisnog kolaca slicno kao u mobilnoj mrezi, samo sto ovdje nece ni formalno da konkurisu). Da podsjetim da je HT Mostar je davno jos najavio dolazak u BL sa fixnom i pocetak prodaje pre paid kartica slicno kao sto tom danas rade alternativni operateri AIR Aba itd. pa nista.

Nacionalni prefix operatera je zaostavština primitivizma koji će se nadam se izgubiti, ali ne uskoro.
Plan je bio da HT Mostar dođe sa fiksnom telefonijom i u BL i U Sarajevo itd..., ali dolaskom novog direktora fininsija (prestavnik Zagreba) je sve stopirano što opet diže tezu oko toga da će se sve srediti kada i ako preuzmu većinski paket dionica firme.

Možemo mi polemizirati koliko god hoćemo, i težiti ka tarifama kao u zapadnoevropskim zemljama, ali od toga nema ništa dok je god država ovakva kakva jeste, jer od državnog aparata polaze svi zakoni i ovisi hoće li se isti poštivati ili ne.
Pa i Hrvatskoj, koja je sređenija zemlja je trebalo da dođe Tele 2 pa da cijene minuta primjetno spadnu.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 12:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

svastapomalo je napisao:
Citiraj:

To što su najavili napredak od tog nema ništa jer se već sada pita HT Zegreb za strateške stvari (iako imaju manje glasova u upravi), a oni neće da moderniziraju mrežu jer još uvijek nisu sigurni kada će preuzeti većinski vlasnički paket firme. Čim preuzmu firmu, tada će i doći do većeg pomaka naprijed.
Što se tiče LTE mreže, to BH telecom ne da ne testira, nego im nije ni u planu. Čak nisam siguran da je došlo do standardizacije te tehnologije (možda zadnje vrijeme) jer Ericsson to gura naprijed zajedno sa nekoliko jačih korporacija, gdje su čak i prilagodoli svoje sadašnje 3G BS da se omogući 4G tehnologija samo zamjenom matične ploče u baznoj stanici. Ukratko LTE je tehnologija budućnosti (download do 100 Mb/s) koja još nije zaživila ni u razvijenijim zemljama, a ne kod nas u ovoj zabiti da neko testira.

Nisi me zar shvatio ozbiljno? :)

Naravno da ne testiraju 4G, pa to ovdje neće ni za 10 godina. To je bila ironija. Rekao sam "ako je HT ERONET napredovao - a nije - i BH Mobile je uveo LTE mrežu za testiranje - a nije -"
;)

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 13:04 
Početnik
Početnik

U pravu si. Vidio sam to kad sam postao poruku :-). Ali uglavnom mislimo na isto

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

svastapomalo je napisao:
Citiraj:
Možemo mi polemizirati koliko god hoćemo, i težiti ka tarifama kao u zapadnoevropskim zemljama, ali od toga nema ništa dok je god država ovakva kakva jeste, jer od državnog aparata polaze svi zakoni i ovisi hoće li se isti poštivati ili ne.
Pa i Hrvatskoj, koja je sređenija zemlja je trebalo da dođe Tele 2 pa da cijene minuta primjetno spadnu.

Ne treba nama cetvri operater da cijene pocnu padati, vec samo da se moguci normalno odvijanje konkurencije, dakle otvorena borba u kojoj ce svi iamti jednake sanse pa kom opanci tom obojci :lol: treba svako da pocne da radi svoj posao, pocev od onih u CRA pa na dalje koji su zaduzeni da djeluju u toj oblasti, sprjecavaju da dolazi do udruzivanja konkurencije na stetu potrosaca i do monopolizacije u toj grani.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 22:32 
Početnik
Početnik

Mala smo zemlja za četvrtog operatera i nema šense da iko više dobije licencu, ali htio sam reći da je u Hrv došao novi operater koji nije imao niti jednog korisnika i morao je nešto drastično uraditi da bi dobio dio kolača.

Ja sam inače korisnik Eroneta odavno (5 god), a prije toga sam bio na BH telecomu, i moram reći da je Eronet, koliko ga god HT Mostar sada oslabio i sada puno kvalitetniji operater, ako ne i najkvalitetniji u BiH. Nikad nisam imao nikakvih problema, pokrivenost je odlična (što mi je vrlo bitno jer poslovno putujem na cijeloj teritoriji države) i uvijek sam bio dobro dočekan od strane njihovih, kako da ih nazovem, "terenskih prodavača" kad mi je god nešto trebalo. Kada sam god zvao centralu, dobio bih uvijek čovjeka direktno zaduženog za problem, a ne ko u BH Telekomu da me šalju na milijardu raznih brojeva i nikad ne dobijem koga sam trebao.

Inače vidim da je M:tel dosta napredovao od privatizacije pa na ovamo, ali pokrivenost je slabija od Eronetove (da BH Telecom i ne spominjem u ovom segmentu).

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma da to je porazavajuce skroz, kao sto je i to da jedan Vip mobile Srbija za tako kratko vrijeme uspjeo prikupiti milion korisnika i uvesti HSDPA mrezu, ono jest u gubitku su radi toga, ali ljudi investiraju u mrezu i nadaju se povratu ulaganja u buducnosti, a nasi bi sve preko noci. Kod nas jos postoji sistemska greska i tesko da ce biti bolje dok i Eronet i BH Telecom ne budu privatizovani. Ne bih rekao da je Eronet bolja mreza, ali dobro svako ima pravo na svoju procjenu i misljenje. BH Telecom jeste najvise birokratizovana firma, sto je proizaslo iz njihovog monopolskog polozaja na trzistu pa zato se tako odnose sa klijentima jer moze im se, ali i pored svega tog mora se priznati i cinjenica da trenutno imaju najbolje usluge ili najveci broj istih. Za pokrivenost znam tu svaka cast Eronetu, dobar dio Hrvatske su takodje pokrili i stvarno sto se tog tice nemam primjedbi. mtel je ubacio u brzinu vise od privatizacije, ali i oni su mogli vise napraviti s obzirom da su u prednosti zato sto ih ne kaci taj zakon o javnim nabavkama sto im olaksava poslovanje i automatski su u boljem i povlastenom polozaju u odnosu na ostala dva operatera.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 23:17 
Početnik
Početnik

Citiraj:
kao sto je i to da jedan Vip mobile Srbija za tako kratko vrijeme uspjeo prikupiti milion korisnika i uvesti HSDPA mrezu, ono jest u gubitku su radi toga, ali ljudi investiraju u mrezu i nadaju se povratu ulaganja u buducnosti, a nasi bi sve preko noci.

Samo postoji jedna bitna caka: VIP, Vodafone, T-mobile, Telenor, Tele 2... imaju veliku bazu korisnika u drugim evropskim zemljama gdje zarađuju već otprije velike pare tako da im apsolutno nije problem uletjeti na ovako mala tržišta i spustiti cijene pa čekati više godina povrat uliženog, dok naši operateri nemaju toliko love za investirati odjednom. U tom i jeste poetna privatizacije.

Inače, slažem se sa svim ostalim navedenim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4302 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 216  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]