zeovuc je napisao:
Te Dećane treba zaboraviti jer to je albanska zemlja, i treba se okrenuti ka sadašnjosti, a ako budemo dobri sa šipcima onda ćemo kao historijski objekat obilaziti Dećane kao što je to i Hilandar.
Велика је разлика између човјека и стоке, односн велика је разлика међу људима.
Ти ћеш можда са шипцима дећане висоћке облизати, а серби ће своје Високе Дечане ходочастити.
Ја знам којему народу припадам и ко јесам.
Са зидова цркава и манастира од вреле Етијопије у срцу црне Африке до ледених пољана на сјеверу Финске, на све четири стране свијета, мене гледају и опомињу моји претци. Они нам оставише Косово и Метохију да као последњи ослонац духа у овосвјетовној димензији издржимо сва зла до судњега дана.
Немој, никад, помислити криво! Боље ти је изгубити главу него своју огрјешити душу.
Ту је раазлика између мене и тебе. То је граница ума и тачка разума из које ми крећемо ка господу на небесима. Док ти својега будеш обилазио ја ћу својему, заистину ти говорим, ходочастити и мирно прићи да стекнем спознају.
Није се тешко одредити оном којега управља сила овоземаљска, али Дечани опомињу да су они димензиони портал и мјесто са којега бог говори колики јесмо у односу на његову славу и величину.
Ту се рађа спознаја о овосвјетовном животу. Чињеница да у порти Високих Дечана лежи тјело миропомазаног светог краља Стефана Дечанског који је крсни краљ сербскога царства овоземаљског казује разумном човјеку колика је величина и важност коресподенције са господом која се обавља кроз богослужење у оквиру манастира Високи Дечани.
И када будеш лутао и тражио бога приђи у свету земљу Косовских манастира да ослушнеш како светост дише пољима овоземаљског царства. Сила која као млад извор избија из камена косова поља опомиње да је истина у рукама господњим. Спрдати се можеш колко хоћеш, ал светињу остави и мирно се помоли на четири стране свијета сваком од богова по на особ јер кад будеш обилазио бога гледај да му ходочастиш!!!