Macr0 je napisao:
90-ih je techno bio najbolji.
Meni je prekretnica 96-ta, od tad je nekako sve krenulo nizbrdo - mislim ovdje konkretno na Rave pokret.
E ovako, što se tiče Skazija (koliko sam ja upućen, to nije jedan lik nego dvojica), radi se o izraelskom soft-pop-punk-psy bendu. U Banjaluci je za Skazija čulo maksimalno 30 ljudi, a od tih 30 njih 20 ga prezire iz dna duše. Zašto? Zato što je poznato da je srozavanje Goa i Psy zvuka započelo upravo u Izraelu, a Skazi je jedan od simbola tog srozavanja. Zna se da je u Izraelu čitav taj žanr dobio svoj definitivan oblik i doživio najveći uspon, ali isto tako, gubljenje izvorne ideje i posrnuće se tamo najjače osjetilo i to mu je bio epicentar. Na kraju se sve to toliko udaljilo od izvorne ideje da se današnji izraelski pop-full-on više i ne svrstava u Psy Trance, nego je poseban žanr EDM-a (a tako i treba da bude, to je trebalo odavno da se uradi). E upravo ta takva muzika skoro da i nema poklonike u Banjaluci.
Što se tiče BL scene elektronske muzike, uglavnom je sačinjavaju klaberi koji
sigurno ne bi došli na koncert Skazija. Ostaje manji broj, uslovno rečeno, "rejvera", a to su ljudi koji gotive tvrđi zvuk, koji znaju šta hoće da čuju i Skazi im se gadi. Znači, ako dovodiš Skazija možeš očekivati, uz dobru reklamu, maximum 50 ljudi, uglavnom klinčadije i ljudi sa strane, koji ne slušaju to ali će naletiti na žurku samo zato što se nešto dešava.
Inače, sve računice koje za cilj imaju dovođenje nekog velikog Psy/Goa izvođača u BL imaju u vidu samo jedno ime - Astral Projection. Postoji par nezvaničnih inicijativa da se oni dovedu u BL ali mi (Inner Sunrise) nismo učestvovali u tome i stvarno ne znam da li se to pomjerilo s mrtve tačke. Zašto baš Astral - zato što je to jedini bend iz ovog žanra koji je u pravom smislu dostigao planetarnu popularnost; oni su jedino ime Psy/Goa scene koje je dovoljno poznato u ovom gradu da bi se mogao napraviti mega-događaj. Znam dobro da nisu više ono što su nekad bili (posmatrajući kvalitet muzike) ali bi jedino oni bili isplativi za organizatore - osim naravno ako neki organizator ima baš puuuno viška love pa mu ne smeta da se uvali par hiljada KM... a čisto sumnjam da ima takvih, pogotovo zato što znam kako izgleda kad se svjesno uvališ za lovu, znaš da je nećeš moći vratiti, ali svejedno i dalje radiš te stvari zbog ljubavi prema muzici... ali to nije ona muzika kakvu radi npr. Skazi, Skazija ovdje sluša jaaako malo ljudi.