banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Jun 2009, 17:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
gdje u starom zavjetu ima doktrina trojstva ?

Ako ima zašto je židovi hiljadama godina nisu prihvatili ?

Židovi nikada nisu prihvatili Hrišćanstvo, niti priznali Isusa za Mesiju, "Isusa Hrista, Sina Božijeg, jedinorodnog, od Oca rođenog prije svih vijekova..." i "Duha Svetoga, Gospoda Životvornog, koji od Oca ishodi..."

Pa nije bas tako. Jevreji su bili ti koji su prvi prihvatili 'Hriscanstvo' i propovjedali ga. Shaul (Pavle), Kefa (Petar), Yohannan (Jovan), Mattiyahu (Matej) i ostali Isusovi ucenici su svi bili Jevreji. Svi su oni priznali Isusa za Mesiju. :wink:

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Avinoam1 je napisao:
Pa nije bas tako. Jevreji su bili ti koji su prvi prihvatili 'Hriscanstvo' i propovjedali ga. Shaul (Pavle), Kefa (Petar), Yohannan (Jovan), Mattiyahu (Matej) i ostali Isusovi ucenici su svi bili Jevreji. Svi su oni priznali Isusa za Mesiju. :wink:

Ma znaš ti na šta sam ja mislila. :wink: Na Jevreje koji nisu prihvatili Isusovo učenje i ostali i dalje u čekanju Mesije.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 18:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
x

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 21 Jun 2009, 18:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 18:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
gdje u starom zavjetu ima doktrina trojstva ?

Ako ima zašto je židovi hiljadama godina nisu prihvatili ?

Židovi nikada nisu prihvatili Hrišćanstvo, niti priznali Isusa za Mesiju, "Isusa Hrista, Sina Božijeg, jedinorodnog, od Oca rođenog prije svih vijekova..." i "Duha Svetoga, Gospoda Životvornog, koji od Oca ishodi..."

Mojsije nije ucio trojstvo :), cak neke kršćanske sekte poput jehovinih svijedoka odbacuju tu pagansku doktrinu.

Pregledaj cijeli stari zavjet / Toru pa neces naci traga o trojstvu ;). Znaš li kako se bog zove ?
Je li Elohim, Jehovah, Javhe, Panteos, Elah ?

Popričaj ti malo sa židovima koji doista znaju stari zavjet bolje i od mene i od tebe pa ćeš čuti šta oni misle o crtanju mrtvog čovjeka na krstu i poginjanja glave, "sinu božijem" , majci božijoj ( da vas Allah uputi)

Ipak su rimljani prihvatili kršćanstvo kao javnu vjeru, ali uz "male" izmjene.

Luka 18:19 mislim da je.... Isus reče: zašto me zoveš dobri ? SAMO JE JEDAN DOBRI, BOG !

Jasnije od ovog ne može. A ti ustraj na čemu želiš

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 18:57 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ahmede de citaj..covjek uopste nije pricao o Mariji...

jesi li ti pricao sa nekim jevrejinom. jesi li ga pitao koliko imena za Boga ima u S.Z....najveci probem Jevreja sto nisi prihvatili Hrista je taj sto su skontali da on nije borac...kad je Bog govorio o spasenju oni su gledali ponovo na sliku rata.

nek i tebe Alah uputi...

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ahmede, niko nije ni tvrdio da je Mojsije "ucio trojstvo".

Kazes mi da pregledam cijeli Stari Zavjet, pa je si li ti uopste procitao moj odgovor na tvoje prijasnje pitanje?!

Sta Zidovi misle u vezi crtanja mrtvog cojeka na krstu? Kakve to veze ima uopste sa bilo cim?!

A ovo sto citiras Luku 18:18-19 (paralela Marka 10:18) je jedna od tipicnih, ignorantnih kritika muslimana na koju mi je mrsko da odgovorim posto sumnjam da te u stvari uopste zanima. Ajd sledeci put, ako je ikako moguce, barem pokusaj reagovati na ponudjeni odgovor.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 06:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:

Kazes mi da pregledam cijeli Stari Zavjet, pa je si li ti uopste procitao moj odgovor na tvoje prijasnje pitanje?!

Sta Zidovi misle u vezi crtanja mrtvog cojeka na krstu? Kakve to veze ima uopste sa bilo cim?!

A ovo sto citiras Luku 18:18-19 (paralela Marka 10:18) je jedna od tipicnih, ignorantnih kritika muslimana na koju mi je mrsko da odgovorim posto sumnjam da te u stvari uopste zanima. Ajd sledeci put, ako je ikako moguce, barem pokusaj reagovati na ponudjeni odgovor.

Nemoguce je da je jedan poslanik ucio drugaciju vjeru od drugog kad su svi od Allaha dosli. Ako je Musaa a.s ( Mojsije ) ucio cisti monoteizam nemoguce je da je Isus govorio nesto suprotno tome, odnosno trojstvo.

Zna se na Nikejskom saboru 431 godine koje je ruglo nastalo i šta se od kršćanstva uradilo.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 08:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Nemoguce je da je jedan poslanik ucio drugaciju vjeru od drugog kad su svi od Allaha dosli. Ako je Musaa a.s ( Mojsije ) ucio cisti monoteizam nemoguce je da je Isus govorio nesto suprotno tome, odnosno trojstvo.

Zna se na Nikejskom saboru 431 godine koje je ruglo nastalo i šta se od kršćanstva uradilo.

Niko nije ucio 'drugaciju vjeru'! Trojstvo je cisti monoteizam, tvoj je problem sto ti to ne mozes da shvatis nego ogranicavas Boga svojom ljudskom logikom! Otkad si TI postao mjerilo i standard prema kome se razlucuje i shvata priroda Boga? Ne postoje tri Boga nego samo jedan Bog koji se svijetu pokazao kao Duh ili kao Andjeo ili kao Yeshua! Naveo sam ti primjere iz Staroga Zavjeta (i ima ih jos vise) gdje se jasno vidi da postoji JEDAN Bog ali da on moze da se covjeku otkrije na VISE nacina!

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 13:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
114_AhmeD je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Prijatelju već sam ti dao jedan tekst da pročitaš u vezi trojstva gdje je to jako lijepo opisano! evo pa ga ponovo pročitaj ako ga nisi prvi put razumio TROJSTVO! ti več u početku griješiš kada pričaš o trosjtvu jer imaš krivu predodžbu i koristiš matematičku operaciju 1+1+1=3! Kada se priča o trojstvu onda se koristi matematička operacija vektorskog zbrajanja, a ona glasi ovako 1x1x1=1!

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mastermind je napisao:
jedan tekst da pročitaš u vezi trojstva gdje je to jako lijepo opisano! evo pa ga ponovo pročitaj ako ga nisi prvi put razumio TROJSTVO

Tekst je dobar, iako izvor nije najpouzdaniji. 8)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 14:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ee ljudi moji vas 16 meni piše pa ja ne mogu sve to pohvatati. Nije tačno da židovi nisu prihvatili Isusa jer nije borac nego iz svoje zlobe nisu, iako su 100000 % bili sigurni da covjek prica istinu. Jel im mrtve oživljavao pred očima pa su namjerno se pravili budale ?

Trojstvo kao doktrina nije bila poznata kod židova niti kršćana do 431 godine.

Iz istog razloga oni i Muhammeda savs odbijaju, zato što su prokleti. Muhammed savs nije židov i zbog toga je odbijen iako su jasno vidili da je to onaj zbog koga su otišli u Teman da žive.

Kaže Allah da su pravovjernim " najbliži kršćani jer zaista među njima ima onih koji se ISKRENO Bogu obraćaju plačući i da se ne ohole " i zbog tog ja imam veliko poštovanje prema njima više nego prema ikojim drugim narodima.

Zašto kršćani nisu poznali Muhammeda savs neću ulaziti u to sad, samo ću jedan primjer reći pošto je neko spomenuo da židovi nisu prihvatili Isusa jer nije bio od rata.

Reče mi jedan jehovin svijedok da se sva proročanstva u starom zavjetu odnose na Isusa, a pogledaj sad ovo:

u knjizi Izaije 42 poglavlje se nagovještava dolazak poslanika rata ( židovi iz arabije su prijetili idolopoklonicima ovim riječima " tesko vama kad nas poslanik dodje pa vam sve te idole kamene porusimo" ), i kad je dosao Muhammed savs koji ima nadimak milostivi poslanir rata oni su se razočarali jer je bio arap.

NAJINTERESANTNIJI DIO JE IZAIJA 42:11 KOJI GOVORI DA CE USTATI STANOVNICI KEDARA - KEDAR JE SIN ISMAILA KOJI JE ZACETNIK MEKKE

I 42:13 KOJI DEFINITIVNO POTVRDJUJE " COVJEKA RATA" STO ISUS NIKAD NIJE BIO ,

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 22:39 
staromodan
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

1--Trojstvo kao doktrina nije bila poznata kod židova niti kršćana do 431 godine.

2--Reče mi jedan jehovin svijedok da se sva proročanstva u starom zavjetu odnose na Isusa, a pogledaj sad ovo:

u knjizi Izaije 42 poglavlje se nagovještava dolazak poslanika rata ( židovi iz arabije su prijetili idolopoklonicima ovim riječima " tesko vama kad nas poslanik dodje pa vam sve te idole kamene porusimo" ), i kad je dosao Muhammed savs koji ima nadimak milostivi poslanir rata oni su se razočarali jer je bio arap.

NAJINTERESANTNIJI DIO JE IZAIJA 42:11 KOJI GOVORI DA CE USTATI STANOVNICI KEDARA - KEDAR JE SIN ISMAILA KOJI JE ZACETNIK MEKKE

1---Mt 28 glava, Djela 2 glava...znali su pre 431.. :evil3:

2---znaci priznajes dzihad i samoubice..

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:

1--Trojstvo kao doktrina nije bila poznata kod židova niti kršćana do 431 godine.

2--Reče mi jedan jehovin svijedok da se sva proročanstva u starom zavjetu odnose na Isusa, a pogledaj sad ovo:

1---Mt 28 glava, Djela 2 glava...znali su pre 431.. :evil3:

2---znaci priznajes dzihad i samoubice..

PRIZNAJEM DZIHAD, i samoubice U ODREĐENOM STANJU = ( ne priznajem ubijanje civila, ako nema drugog načina da se bore protiv VOJSKE, neka se ubijaju - to ti je i fetwa najvecih islamskih ucenjaka )

U cemu je problem. ? Mojsije je vodio dzihad :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 22:30 
staromodan
Korisnikov avatar

znaci zivis po S.Z...super... :lol:

aj kratko pitanje pa mi samo daj kratak odgovor, bez diktata ako moze...u cije ime je Mojsije vodio ratove?

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 05:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
znaci zivis po S.Z...super... :lol:

aj kratko pitanje pa mi samo daj kratak odgovor, bez diktata ako moze...u cije ime je Mojsije vodio ratove?

Sto se tice monoteizma normalno da je ispravniji u S.Z. nego trojstvo koje je dodano nakon Isusa, koje nema nikakve veze sa vjerom Ibrahima alejhisselam. Tako da, kako nam je Allah naredio da se molimo

Uputi nas na pravi put, na put onih kojima si svoju milost dao, a ne na put onih koji su na sebe srdžbu izazvali, niti na put onih koji su zalutali ( znanje izgubili )

Ova crvena rijec se odnosi na takve poput tebe..

U cije je ime Musaa a.s vodio ratove ? Pa trebao bi znati to , nije valjda u ime Radovana Karadžića :)

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 13:17 
staromodan
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol: :lol:
to crveno zalutali ostavi Sudiji, a ti nisi... :evil3:

nisi mi rekao u cije ime je Mojsije vodio dzihad...kratko rekoh bez gluposti..uozbilji se.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2009, 08:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ahmede, nisi partner za razgovor. Ili nisi sposoban da citas ili da procitano shvatis. Zato se na zalost svaka diskusija sa tobom samo vrti u krug. Totalno gubljenje vremena.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]