banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 20:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jun 2009, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
shoole je napisao:
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Ako si budzetski korisnik, a plata ti nije kasnila, to znaci samo jedno - da si policajac.

A ako te boli qurac dal meni djeca dvije sedmice imaju sta jesti,
onda nije ni cudo sto vas murkane prati glas da ste mentalno retardirani.

Ето видиш, немаш појма! А знаш вријеђати!

Радим у једној државној институцији и нисам полицајац. Не боли ме курац уопште, а стало ми је да свима буде добро у овој земљи па и твојој дјеци...
Свашта бих ти још могао написати, написао си овдје два поста пуна глупости (најочитија је да Србија није власник свог телекома што је неистина), али не желим о томе, а поготово не желим на овакав начин...

Дакле, критика власти! Има ко шта да каже конкретно?

Имам ја.
Ја не знам како ти замишљаш критику и како та критика треба да изгледа али рецимо овако:
Зар се ова власт (Милина) не може критиковати (а требало би јој се судити) због:
а) проневере пара за изградњу зграде владе (знамо нпр. за ситније примере попут пиксли и канта за смеће).
б) за скок трошкова за изградњу ауто-пута БЛ-Градишка од неколико пута у односу на предвиђени трошак (ако се не варам био 36 милиона (нисам сигуран марака или евра))
в) неуспеха са еир српском која је коштала буџет РС још неколико милиона марака

То су само три примера (критике).
Е сад ако ово нису критике онда ја тебе замољавам да напишеш нама како треба да изгледа једна критика па да и ми ван државних инситуција нешто научимо.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Браво, urbani!
Све што си набројао су чисте афере и велике мутљевине! Али ићи у детаље, нудити алтернативе!

Ајмо редом...

Зграда Владе...
Да ли нам је била потребна? Који су били аргументи да се прави а који не?
Рецимо, Влада Федерације је неку велику цифру пара (мислим пар стотина хиљада марака мјесечно) плаћала (пази ово!) СДП-у БиХ, јер су за своје потребе изнајмљивали просторије чији је власник СДП, а које је он као насљедник Савеза комуниста БиХ наслиједио од бивше партије. И сад су они сконтали да је то безвезе и одлучили су да уђу у просторије Електропривреде БиХ (чији је Федерација већински власник), да ту буду!

Слично је било и са Владом РС, знам да је у ранијим буџетима РС била велика ставка лова за изнајмљивање просторија за Владине потребе (не да ми се сад гуглати буџет из рецимо 2004. године).

Даље, колика нам је требала зграда Владе? Оволика или мања? Оволико гламурозна? Имам неки осјећај да ће Влада РС купити добар дио ове нове зграде коју Интеграл прави одмах до зграде Владе и да ће ту пребацити још неке дирекције и установе...

Волио бих кад би неки форумаш студент грађевине или архитектуре одвојио времена и направио малу анализу, трошковник земље, грађевинског материјала, услуга градње, инвентара... и процјенио колико би онаква зграда требала коштати! То би била нека анализа...

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Аутопут Градишка - БЛ...

Пратим то од почетка... Тај пројекат је почео и прије Миле на челу Владе. Ту је све промашено. Катастрофално пројектовање, извођачи неспремни и без искуства, пумпање цијена, откуп земљишта можда и најгора ставка (изузетно лоша законска регулатива која је омогућавала да се изградња стопира јер неко уцјењује и тражи екстра лову за земљиште).
И сад сваку ставку детаљно! Какви су то уговори са извођачима кад он у пола посла дигне цијену? Замисли да ти платиш човјеку да ти озида кућу, он озида пола и каже: "Еј, ја хоћу дупло више пара!"? Ја бих му дао пола пара за пола посла и ногу у дупе, а овдје је неко урадио другачије. Ко треба да одговара за то?

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ер Српска...

Шта ће нам? Треба ли нам? Не неке приче типа "каква авио компанија, ми смо сиротиња гола!" него процјене! Можда нека мања компанија има економску логику? Дакле, не три аеродрома већ један, не 20 великих авиона већ пар мањих, не гломазна администрација, можда сарадња са неком већом компанијом? Ево Србији укидају визе, добар дио раје ће да узме њихове пасоше ако остану визе за држављане БиХ. Па контај да ће проћи ова рецесиона времена, па за пет година, десет.... буде економски исплативо то све! А компанију развијаш годинама...
Даље, колико се пара одваја из буџета за Ер Српску?
Ја о томе немам појма, волио бих да има неко на форуму ко се у то разумије.

П.С. Издвајања из буџета за Ер Српску су мила мајка колико држава одваја за овај крш од жељезнице!

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
u zeljeznicama radi 4000 ljudi a u toj avio kompaniji jako malo pa poredjenje sa izdvajanjima nije na mjestu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2009, 19:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Реално гледајући, проблем садашње власти у РС је претјерана потрошња на ствари које нису неопходне на рачун ствари које су неопходне уз наравно општепратећу корупцију од највишег у власти преко полиције па до обичног грађанина.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2009, 02:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Nikako da se pojavi čovjek...

Ps započeo sam temu a vidim da sam mogao postovati i ovdje ali nema veze...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
zapostavljanje istocnog dijela RS-a. to im je veliki minus i zato dole nisu bas popularni, tj. sve opstine u kojima SNSD nije na vlasti imaju tihe sankcije. pokusati malo oziviti, u privrednom smislu, i taj dio RS.
borba protiv korupcije, ako je uopste i ima.
obrazovanje, na kom se nivou danas nalazi je zalosno.
nista bolje nije u zdravstvu, licno mi se ne svidja projekat porodicne medicine, ima on svojih dobrih strana, ali ima i dosta losih.
moze se nabrajati do zore, ali ono sto mi najvise ide na zivce je to sto kod nas ne postoji volja da se ti svi problemi rijese.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 07:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

WinstonWolfe je napisao:
zapostavljanje istocnog dijela RS-a. to im je veliki minus i zato dole nisu bas popularni, tj. sve opstine u kojima SNSD nije na vlasti imaju tihe sankcije. pokusati malo oziviti, u privrednom smislu, i taj dio RS.

Како оживјети источни дио РС? Шта треба да учини власт у РС да рецимо Власеница или Соколац економски процвјетају? Пази, прошло је вријеме СФРЈ када је држава отварала фирме гдје је хтјела, сада то раде приватници...
Како младог човјека из рецимо Рудог или Сребренице који заврши факултет задржати у том мјесту?
WinstonWolfe je napisao:
borba protiv korupcije, ako je uopste i ima.

Како је водити, по теби?
Судије постављају (или бар аминују странци), нема ништа извршна власт са тим, те судије треба да осуђују конкретне примјере корупције... Нама је корупција дио живота, од давања пара доктору кад породи жену до давања пара полицајцу, јер смо починили саобраћајни прекршај, па желимо да лакше прођемо. Корупција на универзитету је посебна прича...
WinstonWolfe je napisao:
obrazovanje, na kom se nivou danas nalazi je zalosno

Апсолутно тачно, како ријешити то?
Укинути један од два универзитета у РС? Имамо инспекције, имамо разна тијела за образовање, зашто лоше раде?
WinstonWolfe je napisao:
nista bolje nije u zdravstvu, licno mi se ne svidja projekat porodicne medicine, ima on svojih dobrih strana, ali ima i dosta losih.

Које су добре а које лоше стране?
Шта је алтернатива пројекту породичне медицине? Опет ићи код доктора медицине рада?
Кажеш, стање у здравству је лоше... Апсолутно тачно! И како га почети рјешавати?
Овако као ова власт? Уложити велику лову у болнице (реконструкција Паприковца, изградња нове болнице у Бијељини), дефинисати годишњи фонд за здравство и рећи: "толико има за вас, сад ви видите како то подијелити на плате и остало!", почети причу о укидању паралалне државне и приватне праксе...
Или нешто друго што треба урадити?
Или је ово што је почето ОК, али треба радити другачије?

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Како оживјети источни дио РС? Шта треба да учини власт у РС да рецимо Власеница или Соколац економски процвјетају? Пази, прошло је вријеме СФРЈ када је држава отварала фирме гдје је хтјела, сада то раде приватници...
Како младог човјека из рецимо Рудог или Сребренице који заврши факултет задржати у том мјесту?

u ekonomiju se bas ne razumijem, ali zasto ne osloboditi od placanja poreza ili smanjiti poresko opterecenje za onoga ko se bavi nekakvom proizvodnjom? ili neko ko zeli da pokrene proizvodnju? ne uvoz niti trgovina. ili pod povoljnijim uslovim davati kredite za nabavku masina, ali iskljucivo za firme sa tog podrucja. jednostavno vlast ne zeli da odrekne prihoda.
nastavak slijedi...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Судије постављају (или бар аминују странци), нема ништа извршна власт са тим, те судије треба да осуђују конкретне примјере корупције... Нама је корупција дио живота, од давања пара доктору кад породи жену до давања пара полицајцу, јер смо починили саобраћајни прекршај, па желимо да лакше прођемо. Корупција на универзитету је посебна прича...

neka je takva situacija sa sudijama, ali ne skuplja sudija dokaze i sudija ne vodi istragu. on presudi na osnovu onoga sta mu ponudi tuzilastvo. a sa tuzilastvom saradjuju razne drzavne komisije, inspekcije, policija i sta vec sve ne. jednostavno, ne postoji volja vlasti da rijesi taj problem. kad postoji volji, onda je lako naci sredstva i nacin da se korupcija bar smanji.
pa jel normalno da moj prijatelj, mortus pijan daje drotu 20 maraka i ovaj ga pusta da i dalje vozi, kaze nemoj vose da se ovo ponovi!!!
a gdje je kupovina radnih mjesta, ispita, doktora... nema ni volje ni zelje da se ovo suzbije. mentalitet naseg naroda takodje igra veliku ulogu.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Које су добре а које лоше стране?
Шта је алтернатива пројекту породичне медицине? Опет ићи код доктора медицине рада?
Кажеш, стање у здравству је лоше... Апсолутно тачно! И како га почети рјешавати?
Овако као ова власт? Уложити велику лову у болнице (реконструкција Паприковца, изградња нове болнице у Бијељини), дефинисати годишњи фонд за здравство и рећи: "толико има за вас, сад ви видите како то подијелити на плате и остало!", почети причу о укидању паралалне државне и приватне праксе...
Или нешто друго што треба урадити?
Или је ово што је почето ОК, али треба радити другачије

u zdravstvo postoje odredjeni pomaci, ako nista, barem estetske prirode. projekat porodicne medcine ne treba alternativu, treba ono sto je lose popraviti. a jedna od njih je ogranicen broj uputnica specijalisti koje ljekar porodicne medicine moze izdati pacijentu. licno znam par ljudi kojima se zbog toga stanje znatno pogorsalo, jednoj babi je rak mnogo uznapredovao. recimo, zar je normalno da u istoj ambulanti budu bebe ili mala djeca i penzioneri i da cekaju svoj red?
mislim takodje da su doktori porodicne medicine preoptereceni. u nekim ambulantama sigurno jesu, neki nisu.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

stanje u obrazovanju? ja mislim da opet nije toliko lose koliko se prica. a to sto se ne zeli nista napraviti kako bi se pomoglo drzavnim univerzitetima ima debelo veze sa privatnim fakultetima.
sa drzavnih i dalje izlaze kvalitetni kadrovi, samo sto je njihov broj mali, zato sto danas svako studira, i onaj ko zeli da uci i da nesto postigne i onaj ko zeli da zavrsi fakultet posto poto kako bi kasnije rekao da ima diplomu, a u glavi promaja. broj ovakvih studenata je veoma veliki. ali je cinjenica da sa drzavnih univerziteta izlaze kvalitetni kadrovi. da, dobro vidite, kvalitetni kadrovi. nas sistem obrazovanja nije los, ali opet kazem nema volje da se nesto popravi na bolje. jednostavno ljude treba stimulisati da se bave naukom.
sistem obrazovanja treba popraviti iz temelja, dakle od osnovne skole. nepotrebno izbaciti, vise prakse, prakticnih radova. za sta nam opet treba kvalitetan nastavni kadar.

opet kazem, za svaki problem postoji rjesenje, samo sto kod nas ne postoji volja drzavnih institucija da rade svoj posao. pored toga, treba i novca, ali opet, lako je naci keshovinu, ako postoji volja da se nesto napravi.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2009, 15:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:

Доле је ситуација специфична. Сам "дивљи" рељеф и ретка насељеност те руралне средине нису привлачен за инвестиције али то је управо задатак за владу да га реши.
Ти питаш како? Од куда ја знам како, ја да седим у владу знао би како али пошто не седим већ тамо имају људи који зато добијају добре плате онда они треба да мозгају и виде како.
Уосталом као што волф рече општине у којима СНСД није на власти су под санкцијама.
Сетимо се само изјаве Додика после локалних избора, нешто као ја знам да ће општине где је СНСД имати паре а где није нека им донесу они за које су гласали :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

urbana_extravaganca je napisao:
Ти питаш како? Од куда ја знам како

Управо ово је поента теме!

Сви критикују власт и стање у друштву и држави...
И то је добро! То је супер! Критика власти је нормална и она је средство да се проблеми сагледају и да се утиче на власт!

Ја сам само отворио тему и дао јој име Критика власти на други начин, јер сам хтио да видим да ли има људи на форуму који нуде рјешења за поједине проблеме.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Пази, људи који пишу на форуму су квалитетнији дио овог друштва (по мом мишљењу)!

Као прво, чим пишу на форуму, имају приступ интернету и имају елементарну информатичку писменост, имају приступа информацијама са нета. Већина људи у РС нема приступ инернету, а и они који га користе, питање је да ли би већина знала да се региструје на форуму или да напише неки пост овдје...

Као друго, чим критикују друштво и о томе пишу овдје, то значи да су свјесни проблема у друштву, да размишљају о томе, да разумију да су неке ствари лоше. Способни су да их дефинишу, објасне и напишу пост о томе...

Као треће, овдје највише пишу млади људи, студенти, људи који су завршили неке факултете... Видим да има доста постдипломаца, на теми о приватним факултетима су писали и неки професори факултета, чак је једно вријеме и један посланик Народне скупштине РС био активан овдје!

И ти кажеш "имају ти у Влади, нека они мисле о проблему источног дијела РС!"...
А ко ће сутра (за пет, десет, двадесет година) водити ово друштво, ову Републику?
Ко ако не они који су данас млади образовани писмени људи? Дакле, можда баш неко од форумаша...

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2009, 17:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
Дакле, можда баш неко од форумаша...

E,onda smo tek propali......... :-?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 22:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2009, 22:01
shoole je napisao:
Хајде да пробамо да дигнемо критику власти на виши ниво!

Шта замјерате актуелној власти у РС?
Али молим Вас да ваши постови имају ову форму:
Први дио:наведета шта конкретно замјерате, гдје је грешка, понудите аргументе, без тешких ријечи!
Други дио:наведете како ви видите рјешење проблема, којим ресурсима и колико је то реално!

Шта се замјери Влади РС је широка тема. Међутим покушат ћу изнијети своје размишљање о проблему, и апелујем на форумаше да тема заживи јер је добра.
1. Одлазак високообразованог кадра у веће центре (Бања Лука, Бијељина...) или често они студенти који заврше факултете у Србији тамо и остају.
Влада би требала да реагује на овај проблем, који се тиче садашњости а још више будућности Реп. Српске. Равномјерно задржавање кадрова у свим локалним заједницама је нужност. На који начин то и урадит? Једино рјешење је приближано једнако развијање Реп. Српске као цјеловитог економског привредног простора.
Шта се може сутра урадит? Све локалне заједнице уз помоћ Владе РС могу организоват дипломце разних звања у неку правну организацију која би имала задатак да пројектује разне пројекте од идеје до пуштања у пробни рад неког производног погона или употребе објекта инфраструктуре. Та организација би могла своје интелектуално знање наплаћиват од потенцијалних инвеститора, а као почетна финансијска средства изнаћ из разних извора финансирања (локална заједница, влада, донаторска .....)
Ако се нешто не подузме, квалитетни млади кадрови отићи ће са ових простора а у Реп.Срепској остају они који су мање квалитетни.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 06:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Ja mislim da vlada dobro radi, ne savršeno, ali kad se uzme kako su prijašnje vlade radile to je nebo i zemlja, za nekoliko godina prosječne plate i penzije su duplirane. Naravno ima mnogo posla,a li sjetimo se Tita i gladnih 50-tih i sitih 80-tih, za sve treba vremena.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 06:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zeo je napisao:
Ja mislim da vlada dobro radi, ne savršeno, ali kad se uzme kako su prijašnje vlade radile to je nebo i zemlja, za nekoliko godina prosječne plate i penzije su duplirane.

Jeste ali na papiru.Povećanjem plaat u državnoj službi,a većina radnika ima istu platu godinama.
Zeo je napisao:
Naravno ima mnogo posla,a li sjetimo se Tita i gladnih 50-tih i sitih 80-tih, za sve treba vremena.

Gladne pedesete ali odmah za tim i sitije '60-ete........Kod nas već skoro 20 godina isto."Sitijeg" vremena ni na vidiku.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]