banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Laptop do 1800KM?
PostPoslato: 07 Jun 2009, 14:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Cisto finansiske prirode.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
WinstonWolfe je napisao:
da ne otvaram novu temu, sta preporucujete do nekih 1300KM, a moze i manje naravno. i sta mislite o ovim modelima:
Citiraj:
http://www.comtradeshop.ba/Products/Product.aspx?pid=AR0006166
Toshiba Satellite L300-1AM
CPU: DualCore T3200 (2.0GHz)
DISPLAY: 15.4 WXGA
VGA: Intel GMA 4500M up to 1340 MB
RAM: 4096MB
HDD: 250GB
ODD: DVD+/-RW
WLAN: 802.11a/b/g
OSTALO: Camera
TASTATURA: BIH
GARANCIJA: 2g

Citiraj:
http://www.comtradeshop.ba/Products/Product.aspx?pid=AR0006058
Toshiba Satellite L300-1F8
CPU: DualCore T3400 (2.16GHz)
VGA: Intel GMA 4500M up to 1340 MB
RAM: 4096MB
HDD: 250GB
WLAN: 802.11a/b/g
OSTALO: Camera
TASTATURA: BIH
GARANCIJA: 2g

Citiraj:
http://www.comtradeshop.ba/Products/Product.aspx?pid=AR0006593
Toshiba Satellite L300D-14S
CPU: AMD Athlon 64 DualCore QL-62 (2.0GHz)
VGA: ATI Mobility Radeon 3100 up to 1470 MB
RAM: 2048MB
HDD: 160GB
ODD: DVD/RW
WiFi 802.11a/b/g
WEB camera 1,3MP / 3 x USB
Garancija: 2 godine

ili predlazete nesto drugo.

a jest' mi izreklamira firmu hehe,ajd naleti pa cemo naci nesto,satellite serija ima finih konfiguracija sa pristojnim cijenama...

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
nije namjerno reklama, imam neki dogovor, pa samo trebam bas iz vase firme da izaberem neki laptop. a sta ti preporucujes od ovog navedenog ili imas nesto drugo na umu. vidio sam da ima neka toshiba za 900KM? vise me zanima kvalitet nego performanse, a koristice se malo za internet, muzika, filmovi, standardne gluposti.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
imas nekog kolegu iz hermesa pa zato samo ct dolazi u obzir? 8) da,bila je toshiba 899km ali je celeron procesor,sad ne znam za sta ces koristiti laptop,ali ako je za foruma i FB sasvim ok :D najbolje da svratis do shopa,pa da nesto izaberemo :wink: ,toshiba je sasvim solidna,2 g garancije ,fine konfiguracije,pristojne cijene...

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
ma duga je prica zasto bas ct, preko neke firme koja saradjuje sa vama, pa cu nesto da kompenzujem sa njima... komplikovano.
u svakom slucaju cu da naletim, a sta da izaberem, samo nebo zna.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 23:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Uz svo dužno poštovanje, Celeron je bio prevaziđen sljedećeg dana nakon svog izlaska. Bio laptop korišten za Facebook ili ne, dati 900 KM za Celerončinu je krajnje suludo!

WinstonWolfe, preporučujem ti da baciš oko na jednu od tema u kojima se raspravlja o kupovini laptopa u Hrvatskoj ili Srbiji. Bar je laptope lako prenijeti preko granice.

Toshiba L300D-10B
15.4" Toshiba TruBrite WXGA TFT visoke svjetline 1280 x 800
AMD Athlon 64 X2 Dual-Core TK- 57 1.9 GHz
HDD 160 GB
DVD+RW/-RW Dual Layer
2,048 (1,024+1,024) MB, maksimalna proširivost : 4,096 MB DDR2 RAM (667 MHz)
ATI Radeon X1250 ukupno dostupno do 831 MB grafičke memorije s 2 GB sistemske memorije MB
International V.90 modem (V.92 ready), 56 Kbps data and 14.4 Kbps fax
Ethernet LAN
Wi-Fi 802.11b/g Wireless LAN
Bluetooth
24-bitni stereo ugrađeni stereozvučnici
Toshiba Bass Enhanced Sound System
1 x ulaz za istosmjerni napon
1 x vanjski monitor
1 x RJ-11
1 x RJ-45
1 x vanjski mikrofon
1 x slušalice (stereo)
3 (2 na lijevoj strani, 1 na desnoj strani) x USB 2.0
1 x integrirana VGA web-kamera s ugrađenim mikrofonom
2 x utori za memoriju (1 za konfiguraciju)
1 x utor za karticu ExpressCard
Dimenzije Š x D x V : 362 x 267 x 33,0 (prednja strana) / 37,7 (stražnja strana) mm
2,49 kg
integrirana VGA web-kamera od 1,3 megapiksela za protokol VoIP, integrirani mikrofon za protokol VoIP
Kompatibilan sa sustavom SM BIOS
Garancija 2 godine

3865 kn = 966 KM

Od toga oduzmi 17 ili 22% PDV-a kojeg ćeš vratiti, pa dobiješ da te izađe 802 KM ili čak 754 KM (nisam siguran koliki je sada PDV).

Put do Nove Gradiške će te koštati 50 KM, pa ti vidi...

Čisto radi poređenja sa pomenutim Celeronom:

Intel Celeron M 585 (2.16GHz)
Display: 15.4 WXGA
Intel GMA 4500M up to 1340 MB
RAM: 3072MB
HDD: 160GB
WiFi 802.11a/b/g / Web Camera
NO OS
Tastatura: BiH
Garancija: 2 godine
___
899 KM

Žao mi je ako nekome kvarim posao, samo hoću da pomognem.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Po kojem kursu ti to izračuna da je 3865 kn = 966 KM???

Zvanični kurs je 3,74 kune za 1 KM što dalje implicira da je to oko 1033 KM.
I kad vratiš PDV (koji izonosi u HR 22%) plus 1 odlazak do najbliže prodavnice u N. Gradišku. :-? :-? :-?
I moliš Boga da se ne desi nikakav kvar jer opet 50 KM da odneseš, pa ti oni kažu: dodji za 7 dana...

Ovo ti prenosim iskustvo mog kolege koji mi je rekao : Kud ja tebe ne posluša...

Drugo, poređenje procesora tipa Mobile Celeron koji npr radi na 1,8 GHZ i ima 1 MB Cache sa Mobile AMD-om koji ima 512KB cache i reći da je ovaj drugi bolji... na osnovu čega???

Zašto misliš da je AMD dobar uopšte u laptop računarima???

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 15:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Ovo ti prenosim iskustvo mog kolege koji mi je rekao : Kud ja tebe ne posluša...

Ovo što sam ja napisao prenosim iz nekoliko ličnih iskustava. Ne bih pisao ovako nešto da nisam siguran da je to bolje rješenje. Naravno, ako si spreman uložiti malo truda da bi ostavio koju marku u džepu.
DELLBOY je napisao:
Zvanični kurs je 3,74 kune za 1 KM što dalje implicira da je to oko 1033 KM.

Istina, ali banke i mjenjačnice nisu jedina mjesta na kojima možeš nabaviti kune.
DELLBOY je napisao:
Drugo, poređenje procesora tipa Mobile Celeron koji npr radi na 1,8 GHZ i ima 1 MB Cache sa Mobile AMD-om koji ima 512KB cache i reći da je ovaj drugi bolji... na osnovu čega???

Zašto misliš da je AMD dobar uopšte u laptop računarima???

Takođe, na osnovu ličnog iskustva. Ovdje ne iznosim stav nekih recenzija i testova, već svoje lično iskustvo. Malih milion puta sam se uvjerio u produktivnost Celerona i znam da ga neću nikome preporučiti. Da li je generalno bolji AMD ili Intel, to je druga stvar - možda sam ja malo zagrižen i reći ću da je AMD bolji, ali hvalisati Celeron kao Celeron nad dual-core procesorom - mislim da je takođe neopravdano. Takođe napominjem da kod riječi "bolji" uzimam u obzir i odnos uloženo-dobijeno, a ne samo brzinu sabirnice, radni takt i količinu cache memorije.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 17:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Kolja je napisao:
Takođe, na osnovu ličnog iskustva. Ovdje ne iznosim stav nekih recenzija i testova, već svoje lično iskustvo. Malih milion puta sam se uvjerio u produktivnost Celerona i znam da ga neću nikome preporučiti. Da li je generalno bolji AMD ili Intel, to je druga stvar - možda sam ja malo zagrižen i reći ću da je AMD bolji, ali hvalisati Celeron kao Celeron nad dual-core procesorom - mislim da je takođe neopravdano. Takođe napominjem da kod riječi "bolji" uzimam u obzir i odnos uloženo-dobijeno, a ne samo brzinu sabirnice, radni takt i količinu cache memorije.

DELLBOY je u pravu!!!
Intel je daleko bolja opcija za prenosne računare. Bez obzira da li je to Dual Core, Core 2 Duo, Celeron... (Cache kod nekih modela, SpeedStep!!!, potrošnja baterije, grijanje procesora...)
Tačka.
Imam feeling da će to DELLBOY još detaljnije objasniti, pa da uštedim par slovnih znakova :D

Kolja, hoće li raditi laptop sa Celeronom? Hoće!
Hoće li se ponašati jednako u nekim situacijama (zadacima)? Hoće!

Kolja je napisao:
DELLBOY je napisao:

Ovo što sam ja napisao prenosim iz nekoliko ličnih iskustava. Ne bih pisao ovako nešto da nisam siguran da je to bolje rješenje. Naravno, ako si spreman uložiti malo truda da bi ostavio koju marku u džepu.

Prije 5-6 godina razlike u cijenama su bile tolike da je isplativije bilo kupiti laptop (bilo koji) bilo gdje u zemljama okruženja nego u BiH!!! :D

Danas... sve zavisi...
Još uvijek ima "brendova" bez pravih distributera u BiH. Još uvijek ima modela koji su jeftiniji negdje drugdje... Ima i brendova koji nude međunarodnu garanciju (a imaju servise u BL i BiH)...

S druge strane, i kupovina u BL ima svojih prednosti...
(otplata u "normalnim" ratama, kompenzacije i razni dogovori za otplatu :wink:, cijene nekih modela su približne u BL i okolini pa je upitno isplati li se ići preko "grane", lakše ih je servisirati ako imaju ovlašteni servisi u BiH...)

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2009, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

muT@_6€kpuJ@ je napisao:
Intel je daleko bolja opcija za prenosne računare.

Slažem se u potpunosti. Kao što on reče iz iskustva, jer prodajem ta čuda i znam koliku temp razvija celeron a koliko AMD i koliko brzo troši bateriju Celeron a koliko AMD.

Ajd da zanemarimo potrošnju baterije, pričajmo o zagrijavanju. Ne znam kako ti ali većina korisnika notebook računara, kod kuće ga drži u krilu. Kao i ja. Pa poslije određenog vremena i taj laptop sa Celeron CPU-om se počne grijati. Da ti ne kažem koliko manje je potrebno da se AMD ugrije. Aplikacije koje se vrte su tipa mozzile, Outlook-a i slično. Nikakve igrice ili neki programi koji dodatno opterećuju procesor.

muT@_6€kpuJ@ je napisao:
Imam feeling da će to DELLBOY još detaljnije objasniti, pa da uštedim par slovnih znakova :D

Ma jok. Ne da mi se. :D

I za ono što njemu treba (šta će da radi na tom laptopu) sasvim je dovoljan Celeron. A ako može da izdvoji još malko više onda definitvno Dual Core.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2009, 18:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
muT@_6€kpuJ@ je napisao:

Ma jok. Ne da mi se. :D

I za ono što njemu treba (šta će da radi na tom laptopu) sasvim je dovoljan Celeron. A ako može da izdvoji još malko više onda definitvno Dual Core.

Hm, nisi napisao ono najbitnije...
Sram te bilo :wink:

Hm, svi nabrojani procesori će se isto ponašati prilikom rada u programima kao što su Word ili prilikom surfanja internetom. Svi procesori će raditi na nižoj brzini (neki u rangu Pentiuma 3)!!! :D
SpeedStep rulez 8)
A za neke jače zadatke, radiće u "punoj brzini" i "jesti" bateriju...

Mislim da mnogi ljudi griješe ili jednostavno ne znaju mnogo o prenosnim računarima.
Prenose filozofiju desktop računara na prenosne!
Uostalom, jedno vrijeme je bilo tako.
Bili su "stoni" Pentiumi i Celeroni i "prenosni". Isto je imao i AMD. Bili su tu još "autsajderi" poput procesora Transmete ili VIA-a :wink: , a Apple je imao drugačije procesore. I to je bilo sve.
A onda su se "drznici" iz Intela sjetili da na arhitekturi P3 da naprave Pentium M, a poslije su uslijedili i Celeron M (iako su i dalje nudili "stone" Pentiume 4 i Celerone u "laptop" varijanti), te Dual Core, Core 2 Duo (pa i isti procesori samo sa oznakom LV ili ULV - troše manje "struje"), Atom..., a oni iz AMD-a su ih pratili i napravili Turion 64, pa Turion 64 X2, Turion 64 X2 Ultra itd. i nastao je totalni haos! Bar onima koji ne prate ovu tematiku i prvi put kupuju laptop. :D

Meni je najbitnije da baterija traje dugo (i da laptop nije pretežak - ovo je manje bitno), a to sa jakim procesorima, jakim grafičkim karticama itd. nije ostvarivo :)
Uostalom, ako mi treba desktop, kupiću desktop, a ne laptop sa karakteristikama desktop računara :D

DELLBOY je napisao:

Slažem se. Celeron je više nego dovoljan...

I, za kraj, malo off-a.
DELLBOY, na jednoj temi koja je zaključana moji postovi su imali puno :D , :D i :lol: , dakle bila je zeza, a ti si malo previše ozbiljno shvatio :wink:
Pozzz svima!

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh da,

Nadjoh u sandučetu od jedne firme letak

HP 550
Core2Duo T5650
1024MB RAM
160GB HDD
15.4'' Display
....

995KM

Sad ćeš mi reći da je opet bolje otiću u HR i kupiti tu Toshibu... :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 01:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Eh da,

Nadjoh u sandučetu od jedne firme letak

HP 550
Core2Duo T5650
1024MB RAM
160GB HDD
15.4'' Display
....

995KM

Hm, ima u jednoj firmi u BL taj model sa 2GB RAM-a i 250GB HDD-om (samo, procesor je Core2Duo T5470) + torba za 1077 KM...
(možda negdje ima još povoljnije :wink: )

DELLBOY je napisao:
Sad ćeš mi reći da je opet bolje otiću u HR i kupiti tu Toshibu... :roll: :roll: :roll:

Ko? Jel' ja? :lol:
Pošto Kolja voli AMD-ove procesore, onda možda opet napiše da je bolje otići u Hrvatsku po tu Toshibu... :wink:
Šalim se!!! :D

Mada, ako nekom odgovara, neka ide u Hrvatsku!!!
Ako neko izračuna da može proći jeftinije, bolje po njega!
(ja mislim da je razlika u cijeni pomenutih modela premalena da bi se išlo u N. Gradišku ili čak u Zagreb)

WinstonWolfe je napisao da može kompenzacijom nabaviti laptop preko jedne firme u BL (što može biti bolja opcija), pa ako imaju pomenuti model u ponudi po istoj ili nižoj cijeni, neka razmisli...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 11:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:

muT@_6€kpuJ@ je napisao:
Ko? Jel' ja? :lol:
Pošto Kolja voli AMD-ove procesore, onda možda opet napiše da je bolje otići u Hrvatsku po tu Toshibu... :wink:
Šalim se!!! :D

Ko bude koristio ovu temu kao guide za kupovinu laptopa će se vjerovatno odlučiti za vašu varijantu, pogotovo sa ovim Core2Duo laptopom (koji čak izgleda povoljno). Ali ja jednostavno ne mogu pregrmjeti preko Celerona. Naravno, to nije ni bitno za ovu raspravu, jer to je samo moje mišljenje, svi smo iznijeli svoja. Core2Duo procesorima mogu samo zamjeriti to što me naziv Duo neodoljivo podsjeća na Fiata Punta (zvučim li smisleno?).

Na drugu stranu, zar nije lijepo uzeti dan pred sebe, sjesti sa djevojkom u auto, put pod noge i preko grane? Hih...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 13:47 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Okt 2007, 18:23
Nisam nikakv poznavalac računara pa molim za savjet šta je bolje kupiti:
1.Notebook HP 550, FU408EA Cijena: 3.399,00 kn
Procesor: Intel Celeron 550 2.0GHz (1MB cache)
• Zaslon: 15.4" WXGA TFT 1280 x 800, BriteView
• Grafički sustav: Intel Graphic Media Accelerator X3100 do 384MB
• Radna memorija: 1x 1GB DDR2 667MHz (proširivo do 4GB)
• Tvrdi disk: 160GB SATA
• Optički uređaj: DVD RW DL
• Dimenzije: 357 x 257 x 30 mm
• Masa uređaja: 2.49kg
• Jamstvo: 12 mjeseci
• Baterija: 2,5 h
• Operativni sistem: FreeDOS
• Modem: da
• Mreža: da (LAN)
• Bežična mreža: da (802.11b/g)
• Audio ulazi/izlazi: da
• USB podrška: 3 x USB 2.0
• VGA izlaz: da
• ExpressCard: da
• Čitač kartica: da, SD

ili

2.Laptop HP 550
Cijena: 1099 KM
Jamstvo: 12 mjeseci
Procesor: Intel Core2Duo T5670 1,8Ghz
Memorija: DDR2 2048MB 667Mhz
HDD: 250GB SATA
Graficka karta: VGA Intel X3100 224MB int.
Display: 15,4" LCD Bright
Opticki pogon: DVD RW Lightscribe DL
Dodatno: Citac kartica, Wi-Fi, Bluetooth, 2XUSB port, Modem 56K...
*Poklon HP torba za laptop

Računar kupujem kćerki koja počinje sa studijem prava i potreban joj za pisanje seminarskih radova i sl.

Unaprijed zahvalan

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Glasam za ovaj donji.

Zašto?

Gornji (Celeron) joj je sasvim dovoljan za poslove koje će obavljati. Ali u toj cijeni nije uračutata torba.
Dok se doda torba svede se na istu cijenu kao ovaj donji (Core2Duo) koji je eto ipak kvalitetniji i ima torbu u istoj cijeni.

BTW Kod mene bi taj donji koštao 996 KM :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 08:24 
Voajer
Voajer

DELLBOY je napisao:
Glasam za ovaj donji.

Zašto?

Gornji (Celeron) joj je sasvim dovoljan za poslove koje će obavljati. Ali u toj cijeni nije uračutata torba.
Dok se doda torba svede se na istu cijenu kao ovaj donji (Core2Duo) koji je eto ipak kvalitetniji i ima torbu u istoj cijeni.

BTW Kod mene bi taj donji koštao 996 KM :wink:

Da li je to cijena za gotovinsko plaćanje i da li je moguće izvršiti plaćanje preko Unicredit banke - obročna otplata sa visa classic karticom?
U svakom slučaju molio bih kontakt telefon ili e-mail-web adresu tvoje firme.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 08:25 
Voajer
Voajer

A da, hvala na odgovoru. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 11:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Evo jedan predlog za laptop ( koji ja planiram sebi da uzmem) , cena mu se krece oko 50 000 hiljada dinara ( u nekim firmama cena ide cak do 63000 din.) Jel neko mozda vec imao iskustva sa ovim modelom? Proizvođač : MSI

Model : EX620-052EU Intel-Core2 Duo 2.0GHz 4096MB 250GB DVDRW 16.0 '' HD FreeDOS

Osnova
Tip : PC

Masa : 2.7 kg

Operativni sistem : DOS

Procesor : Intel Core 2 Duo

Takt procesora : 2.0GHz

Maticna ploca : P45 cipset

Rezolucija ekrana : 1366x768 px

Kapacitet hard diska : 250 GB

Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.

Optički uređaj : DVD±R/RW

Baterija : Li-Ion

Ostalo
Komunikacija : 56K, GigaLAN, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g,

Portovi : Firewire, D-sub out, HDMI out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard/34, ExpressCard/54,

Broj USB portova : 3 kom.

Unos : Qwerty tastatura, Touchpad, Numerička tastatura,

Dodatne funkcije : Kamera,

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja tu marku ne bih preporučio ni najgorem neprijatelju

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]