banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 10:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jun 2009, 17:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:43
Dialog izmedju Allaha i Isusa koji je zabiljezio Muhamed,a daje odgovor na pitanje ciji sljedbenici ce biti iznad nevjernika i dokle:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Ali-’Imran (3) - Imranova porodica

55. I kada Allah re~e: "O Isa, du{u }e ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasi}u te od nevjernika i u~ini}u da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni }ete se, poslije, svi povratiti i Ja }u vam o onome u ~emu se niste slagali presuditi:

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Soki je napisao:
Dialog izmedju Allaha i Isusa koji je zabiljezio Muhamed,a daje odgovor na pitanje ciji sljedbenici ce biti iznad nevjernika i dokle:

55. I kada Allah reče: "O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni }ete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:

trebao si pitati nekog da ti prokomentariše ajet :)..

إِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسَى إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ وَمُطَهِّرُكَ مِنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَجَاعِلُ الَّذِينَ اتَّبَعُوكَ فَوْقَ الَّذِينَ كَفَرُواْ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأَحْكُمُ بَيْنَكُمْ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ

Šta kaže: SPASIT ĆU TE ( sam ajet ti kontrira kršćanstvu kojeg ti hoćeš dokazati, jer po vama su ga ubili što nije istina )

Drugo: TVOJI SLJEDBENICI, na koje sljedbenike se misli ?

Njegovi sljedbenici su se razišli, neki su ostali na njegovom učenju pravom a neki su otišli u krajnost pa ga prozvali sinom božijim što on nije, niti je ikad učio takvo što.

Dakle, misli se na ljude koji su ga prihvatili onakav kakav jest, i koji će ga prihvatiti kad dodje ponovo, onakav kakav jest.

KO prihvati vjeru posljednjeg bozijeg poslanika prihvatio je vjeru svih poslanika i postaju sljedbenici nebeske upute, tako da je zajednica bozija- ona koja slijedi poslanike. To su ti sljedbenici, a ne oni koji su zastranili u vjerovanju :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 19:02 
Početnik
Početnik

Njegovi sljedbenici su se razišli, neki su ostali na njegovom učenju pravom a neki su otišli u krajnost pa ga prozvali sinom božijim što on nije, niti je ikad učio takvo što.

U Ivanu 14:28 (JB) Isus je rekao: “Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene

(Matej 3:16, 17) . 16 Kad se krstio, Isus se odmah podigao iz vode. I gle, otvorila su se nebesa i Ivan je vidio kako duh [/b[b]]Božji silazi kao golub i dolazi na Isusa. 17 I gle, čuo se glas s neba koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji!”
(Ivan 1:29-34) 29 Sutradan je ugledao Isusa kako dolazi k njemu i rekao je: “Evo Janjeta Božjeg koje odnosi grijeh svijeta!
30 To je onaj za kojega sam rekao: ‘Za mnom dolazi čovjek koji je ispred mene, jer je postojao prije mene.’ 31 Ni ja ga nisam znao, ali zato sam i došao krštavati vodom da se on pokaže Izraelu.” 32 Ivan je još posvjedočio: “Vidio sam kako duh kao golub silazi s neba i ostaje na njemu. 33 Ni ja ga nisam znao, ali onaj koji me poslao da krštavam vodom rekao mi je: ‘Na koga vidiš da duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti svetim duhom.’ 34 Ja sam to vidio i svjedočim da je on Sin Božji.”

Dakle, misli se na ljude koji su ga prihvatili onakav kakav jest, i koji će ga prihvatiti kad dodje ponovo, onakav kakav jest.

U kojem obliku prema islamu Isus dolazi ponovo,i na koji nacin ce ga Muslimani prihvatiti?

KO prihvati vjeru posljednjeg bozijeg poslanika prihvatio je vjeru svih poslanika i postaju sljedbenici nebeske upute, tako da je zajednica bozija- ona koja slijedi poslanike. To su ti sljedbenici, a ne oni koji su zastranili u vjerovanju :wink:[/quote]

Tako je

Otkrivenje 12 ‘Evo, dolazim brzo i donosim plaću, da platim svakome prema djelu njegovu. 13 Ja sam alfa i omega, prvi i posljednji, početak i svršetak.

21:18 “Svjedočim svakome tko čuje riječi proročanstva ovoga svitka: Ako tko ovome što doda, Bog će njemu dodati nevolje koje su zapisane u ovome svitku.
19 I ako tko oduzme što od riječi koje su u svitku ovoga proročanstva, Bog će mu oduzeti udio u onome što je opisano u ovome svitku: neće smjeti jesti od drveća života niti ući u sveti grad.

Al-Ma’ida (5) - Trpeza

68. Reci; "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridr`avali Tevrata i Ind`ila, i onoga {to vam objavljuje Gospodar va{." A to {to ti objavljuje Gospodar tvoj poja~a}e, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji ne}e da vjeruje.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 05:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Soki je napisao:

U Ivanu 14:28 (JB) Isus je rekao: “Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene

(Matej 3:16, 17) . 16 Kad se krstio, Isus se odmah podigao iz vode. I gle, otvorila su se nebesa i Ivan je vidio kako duh [/b[b]]Božji silazi kao golub i dolazi na Isusa. 17 I gle, čuo se glas s neba koji je rekao: “Ovo je Sin moj, ljubljeni, koji mi je po volji!”
(Ivan 1:29-34) 29 Sutradan je ugledao Isusa kako dolazi k njemu i rekao je: “Evo Janjeta Božjeg koje odnosi grijeh svijeta!
30 To je onaj za kojega sam rekao: ‘Za mnom dolazi čovjek koji je ispred mene, jer je postojao prije mene.’ 31 Ni ja ga nisam znao, ali zato sam i došao krštavati vodom da se on pokaže Izraelu.” 32 Ivan je još posvjedočio: “Vidio sam kako duh kao golub silazi s neba i ostaje na njemu. 33 Ni ja ga nisam znao, ali onaj koji me poslao da krštavam vodom rekao mi je: ‘Na koga vidiš da duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti svetim duhom.’ 34 Ja sam to vidio i svjedočim da je on Sin Božji.”

U kojem obliku prema islamu Isus dolazi ponovo,i na koji nacin ce ga Muslimani prihvatiti?

KO prihvati vjeru posljednjeg bozijeg poslanika prihvatio je vjeru svih poslanika i postaju sljedbenici nebeske upute, tako da je zajednica bozija- ona koja slijedi poslanike. To su ti sljedbenici, a ne oni koji su zastranili u vjerovanju :wink:

Tako je

Otkrivenje 12 ‘Evo, dolazim brzo i donosim plaću, da platim svakome prema djelu njegovu. 13 Ja sam alfa i omega, prvi i posljednji, početak i svršetak.

21:18 “Svjedočim svakome tko čuje riječi proročanstva ovoga svitka: Ako tko ovome što doda, Bog će njemu dodati nevolje koje su zapisane u ovome svitku.
19 I ako tko oduzme što od riječi koje su u svitku ovoga proročanstva, Bog će mu oduzeti udio u onome što je opisano u ovome svitku: neće smjeti jesti od drveća života niti ući u sveti grad.

Al-Ma’ida (5) - Trpeza

68. Reci; "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridr`avali Tevrata i Ind`ila, i onoga {to vam objavljuje Gospodar va{." A to {to ti objavljuje Gospodar tvoj poja~a}e, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji ne}e da vjeruje.[/quote]

Prvo, to uopste nisu Isusove rijeci nego nekog pisara koji mu je to pripisao. Istiniti citati su oni gdje on jasno pokazuje da nije Bog niti ima bozanstvenost neku, poput onIH,

JA SAM PO SEBI NISTA NE MOGU VEĆ JE TO OD ONOG KOJI ME POSLA,
ZAŠTO ME ZOVEŠ DOBRI, SAMO JE ONAJ GORE DOBAR ( odbijao Isus da ga zovu dobri, kamo li Bog, da nas sacuva Bog zablude)

Otkrivenje 7:1 pise da je vidio 4 anđela na 4 ćoška zemlje kao da zemlja ima ćoškove a ima loptast oblik. Ne treba uzimati poimanje vjere iz biblije jer je promjenjena nego je treba samo uzeti kao historijsku knjigu.

Kakvog ocekuju muslimani Isaa a.s - izgledom onakvog kakav je opisan , Isus jeste mesija !
Sta ce uciti ? - ono sto je i prvi put, cisti monoteizam
Sta ce biti ? - svako ko ga vidi ce povjerovati u njega onakav kakav je doista, kao Allahovog poslanika

itd

Ako te nesto detaljnije znaima pitaj..

Da ti još dodam, ne možeš ti Kur'anom dokazivati kršćanstvo jer Allah je rekao u Kur'anu " inne dinne aindallahil islam " - kod allaha je samo islam priznat ( kao vjera) jer ti si u vremenu poslanika Muhammeda savs i duzan si njegovu poslanicu i zakon da slijedis, ostalo ti nije priznato.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 20:01 
Početnik
Početnik

Apostol Ivan jasno daje do znanja da poslije Biblije nece biti novih knjiga,dakle,ni kurana:

Otkrivenje 12 ‘Evo, dolazim brzo i donosim plaću, da platim svakome prema djelu njegovu. 13 Ja sam alfa i omega, prvi i posljednji, početak i svršetak.

21:18 “Svjedočim svakome tko čuje riječi proročanstva ovoga svitka: Ako tko ovome što doda, Bog će njemu dodati nevolje koje su zapisane u ovome svitku. 19 I ako tko oduzme što od riječi koje su u svitku ovoga proročanstva, Bog će mu oduzeti udio u onome što je opisano u ovome svitku: neće smjeti jesti od drveća života niti ući u sveti grad.

Yunus (10) - Junus Mekka – 109 ajeta

94. Ako sumnja{u ono {to ti objavljujemo, upitaj one koji ~itaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji.

95. I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 20:12 
Početnik
Početnik

Prvo tvrdis da su (citiram):"Istiniti citati su oni gdje on jasno pokazuje da nije Bog niti ima bozanstvenost neku, poput onIH, JA SAM PO SEBI NISTA NE MOGU VEĆ JE TO OD ONOG KOJI ME POSLA,
ZAŠTO ME ZOVEŠ DOBRI, SAMO JE ONAJ GORE DOBAR ( odbijao Isus da ga zovu dobri, kamo li Bog, da nas sacuva Bog zablude"

a zatim dodajes:"Ne treba uzimati poimanje vjere iz biblije jer je promjenjena nego je treba samo uzeti kao historijsku knjigu."

To su dvije kontradiktorne izjave !?

Ako ti gledas na Bibliju kao na istorijsku knjigu,onda bi Kuran bio prva Bozija knjiga,zar ne?

A ako je Biblija nadahnuta od Boga,onda sumnjas da je on u stanju da sacuva knjigu od ljudskih gresaka,zar ne?

Dakle sumnjas da je on svemoguci?

Ili?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 06:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Soki je napisao:
Apostol Ivan jasno daje do znanja da poslije Biblije nece biti novih knjiga,dakle,ni kurana:

Otkrivenje 12 ‘Evo, dolazim brzo i donosim plaću, da platim svakome prema djelu njegovu. 13 Ja sam alfa i omega, prvi i posljednji, početak i svršetak.

21:18 “Svjedočim svakome tko čuje riječi proročanstva ovoga svitka: Ako tko ovome što doda, Bog će njemu dodati nevolje koje su zapisane u ovome svitku. 19 I ako tko oduzme što od riječi koje su u svitku ovoga proročanstva, Bog će mu oduzeti udio u onome što je opisano u ovome svitku: neće smjeti jesti od drveća života niti ući u sveti grad.

Yunus (10) - Junus Mekka – 109 ajeta

94. Ako sumnja{u ono {to ti objavljujemo, upitaj one koji ~itaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji.

95. I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen

Pozdrav

nisi shvatio pasus, nemoj bukvalac biti. A TKO DODA ILI ODUZME BIT CE KAZNJEN...

Tu ne pise nece niko dodati i oduzimati i to se odnosi na BIBLIJU, ko doda ili izmijeni nesto u njoj.

Pročitaj Jeremija 8 poglavlje, 8 pasus gdje MOjsije predviđa da će nakon njega izmijeniti objavu Bogom datu jer su povarenjaci uzeli stvar u svoje ruke.

Opte Kur'anske ajete tumačiš bez znanja:

AKO TI SUMNJAŠ U ONO ŠTO TI OBJAVLJUJEMO PITAJ ONE KOJIMA JE DATA OBJAVA PRIJE TEBE.

Muhammed a.s je mislio da je lud i da mu se priviđa kad je melek Dzibril a.s spustao mu objavu pa je dosao taj ajet da kršćani i židovi potvrde da je tako bilo i ranijim poslanicima i da je to zaista nadahnuće, ne ludilo.

Ako si uzeo dokaz Kur'an, onda navedi i ajete koje potvrđuju poslanstvo Isusa Krista a ne njegovu božanstvenost

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 07:05 
Početnik
Početnik

Citiram:
"Pročitaj Jeremija 8 poglavlje, 8 pasus gdje MOjsije predviđa da će nakon njega izmijeniti objavu Bogom datu jer su povarenjaci uzeli stvar u svoje ruke."-zavrsen citat
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Jeremija 8:8) 8 ‘Kako možete reći: “Mudri smo i zakon Jehovin imamo”? Zaista, lažna pisaljka pisarâ same laži piše.9 Mudraci su se posramili. Uplašili su se i bit će uhvaćeni. Gle, odbacili su riječ Jehovinu, pa kakva je onda mudrost njihova?

Prvo: Knjigu Jeremije nije napisao Mojsije,vec Jeremija

Drugo: Jeremija nigdje ne govori da ce nakon njega biti bilo kakva izmjena pisama ili knjiga.Jeremija se obracao neposlusnom narodu koji je poceo sluziti bogovima okolnih naroda,a ostavio pravog Boga,te najavio da ce biti kaznjeni: hram koji je više od tristo godina bio središte obožavanja pravog Boga bit će spaljen do temelja. Jeruzalem i Juda bit će opustošeni i razoreni, a njihovi stanovnici odvedeni u ropstvo.

Jeremija bio prorok 13. godine vladanja judejskog kralja Jošije, a to je bilo 40 godina prije nego što je Jeruzalem razoren 607. pr. n. e. (Jeremija 1:1, 2). Poruke koje je Jeremija prenosio uglavnom tokom preostalih 18 godina Jošijinog vladanja razotkrivaju Judinu zloću i govore o Jehovinim osudama protiv nje.
“Pretvorit ću Jeruzalem u hrpu kamenja”, najavio je Jehova. “Gradove Judine pretvorit ću u pustoš, ostat će bez stanovnika” (Jeremija 9:11).

Jeremijina poruka govorila je i o povratku ostatka koji će se pokajati za svoja zla djela

Jeremija 3:14-18;14 “Vratite se, sinovi odmetnici!” kaže Jehova. “Jer ja sam muž vaš i ja ću vas uzeti, po jednoga iz grada i po dvojicu iz plemena, i dovest ću vas na Sion. 15 Dat ću vam pastire po srcu svojemu i oni će vas pasti znanjem i razboritošću. 16 U te dane namnožit ćete se i rod rađati u zemlji”, kaže Jehova. “Nećete više govoriti: ‘Kovčeg saveza Jehovina’, i nećete više o njemu razmišljati, nećete ga se sjećati niti će vam nedostajati i nikad ga više nećete napraviti. 17 U to će se vrijeme Jeruzalem zvati prijestolje Jehovino i svi će se narodi skupljati u Jeruzalemu da u njemu hvale ime Jehovino i neće se više povoditi za tvrdokornim i zlim srcem svojim.”
18 “U te će dane dom Judin ići uz dom Izraelov i zajedno će krenuti iz zemlje sjeverne u zemlju koju sam dao u nasljedstvo ocima vašim.

16:14-21 14 ‘Zato, evo, dolaze dani’, kaže Jehova, ‘kad se više neće govoriti: “Tako živ bio Jehova, koji je izveo sinove Izraelove iz zemlje egipatske!” 15 nego: “Tako živ bio Jehova, koji je izveo sinove Izraelove iz zemlje sjeverne i iz svih zemalja po kojima ih je bio rasijao!” Vratit ću ih u zemlju njihovu, koju sam dao ocima njihovim.’
16 ‘Evo, poslat ću mnogo ribara’, kaže Jehova, ‘koji će ih loviti. Potom ću poslati mnogo lovaca i oni će ih loviti po svim gorama i po svim bregovima i po svim vrletima kamenim. 17 Jer oči su moje na svim putevima njihovim. Nisu skriveni od mene, niti je prijestup njihov zaklonjen od očiju mojih. 18 Najprije ću u punoj mjeri naplatiti prijestup njihov i grijeh njihov, zbog toga što su oskvrnuli zemlju moju. Truplima gadnih i odvratnih idola svojih ispunili su nasljedstvo moje.’”
19 Jehova, snago moja i utvrdo moja, utočište moje u dan nevolje, k tebi će narodi doći s krajeva zemlje i reći će: “Doista su oci naši imali bogove lažne, ništavne, od kojih nikakve koristi nema.” 20 Može li čovjek zemaljski načiniti sebi bogove, kad to nisu bogovi?
21 “Zato ću im, evo, dati da upoznaju, da ovaj put upoznaju ruku moju i moć moju, pa će znati da mi je ime Jehova.”

U Jeremijino vrijeme bilo je proroka koji su ‘lažno proricali’

Jeremija 5:31; proroci lažno proriču, a svećenici tlače narod koristeći vlast svoju. A narod moj to voli. Ali što ćete učiniti kad tome dođe kraj
20:6; ti ćeš, Pašhure, i svi koji žive u kući tvojoj, otići u zarobljeništvo. U Babilon ćeš doći i ondje ćeš umrijeti i ondje ćeš biti pokopan, ti i svi koji te ljube, jer si im lažno prorokovao.’”
23:16, 17,16 Ovako kaže Jehova nad vojskama: “Ne slušajte riječi proroka koji vam prorokuju! Oni vas na ispraznost navode. Govore vam viđenja koja dolaze iz srca njihova, a ne iz usta Jehovinih. 17 Govore stalno onima koji me preziru: ‘Jehova je rekao: “Mir ćete imati.”’ I svakome tko se povodi za tvrdokornim srcem svojim kažu: ‘Nikakva nevolja neće vas zadesiti.’
25-28, 25  “Čujem što govore proroci koji laž prorokuju u ime moje kad kažu: ‘Sanjao sam! Sanjao sam!’ 26 Dokle će to biti u srcu proroka koji prorokuju laž, koji prorokuju prijevare iz srca svojega? 27 Misle da će snovima svojim koje pričaju jedni drugima navesti narod moj da zaboravi ime moje, kao što su oci njihovi zaboravili ime moje zbog Baala. 28 Prorok koji je usnio san neka ispriča san, ali onaj u kojega je riječ moja neka objavljuje riječ moju istinito!”
“Što slama ima sa žitom?” kaže Jehova.
32 “Evo, dolazim na proroke koji lažne snove snivaju”, kaže Jehova, “koji ih pričaju i zavode narod moj lažima svojim i hvalisanjem svojim.”
“No ja ih nisam poslao niti sam im što zapovjedio. Zato nisu ni na kakvu korist narodu ovome”, kaže Jehova.

Dakle,to je tema o kojoj je Jeremija govorio a ne o promjeni pisama.

Sura 5:44 Mi smo objavili Tevrat u kome je uputstvo i svjetlo.Po njemu su Jevrejima sudili vjerovjesnici koji su Allahu bili poslusni i cestiti ljudi i uceni,od kojih je trazeno da cuvaju allahovu knjigu,i oni su nad njom bdjeli.Zato se kad budete sudili ne bojte ljudi,vec se bojte mene i ne zamjenjujte rijeci moje za nesto sto malo vrijedi!a oni koji ne sude prema onome sto je Allah objavio,oni su pravi nevjernici.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 07:42 
Početnik
Početnik

Kad vec spominjes andjela Gabrijela(Djibrila),molim te,reci mi sta si ti ucio,sta je sve taj andjeo objavio?

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 08:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2009, 20:54
Soki je napisao:
Citiram:
"Pročitaj Jeremija 8 poglavlje, 8 pasus gdje MOjsije predviđa da će nakon njega izmijeniti objavu Bogom datu jer su povarenjaci uzeli stvar u svoje ruke."-zavrsen citat
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Jeremija 8:8) 8 ‘Kako možete reći: “Mudri smo i zakon Jehovin imamo”? Zaista, lažna pisaljka pisarâ same laži piše.9 Mudraci su se posramili. Uplašili su se i bit će uhvaćeni. Gle, odbacili su riječ Jehovinu, pa kakva je onda mudrost njihova?

Prvo: Knjigu Jeremije nije napisao Mojsije,vec Jeremija

Drugo: Jeremija nigdje ne govori da ce nakon njega biti bilo kakva izmjena pisama ili knjiga.Jeremija se obracao neposlusnom narodu koji je poceo sluziti bogovima okolnih naroda,a ostavio pravog Boga,te najavio da ce biti kaznjeni: hram koji je više od tristo godina bio središte obožavanja pravog Boga bit će spaljen do temelja. Jeruzalem i Juda bit će opustošeni i razoreni, a njihovi stanovnici odvedeni u ropstvo.

Jeremija bio prorok 13. godine vladanja judejskog kralja Jošije, a to je bilo 40 godina prije nego što je Jeruzalem razoren 607. pr. n. e. (Jeremija 1:1, 2). Poruke koje je Jeremija prenosio uglavnom tokom preostalih 18 godina Jošijinog vladanja razotkrivaju Judinu zloću i govore o Jehovinim osudama protiv nje.
“Pretvorit ću Jeruzalem u hrpu kamenja”, najavio je Jehova. “Gradove Judine pretvorit ću u pustoš, ostat će bez stanovnika” (Jeremija 9:11).

Jeremijina poruka govorila je i o povratku ostatka koji će se pokajati za svoja zla djela

Jeremija 3:14-18;14 “Vratite se, sinovi odmetnici!” kaže Jehova. “Jer ja sam muž vaš i ja ću vas uzeti, po jednoga iz grada i po dvojicu iz plemena, i dovest ću vas na Sion. 15 Dat ću vam pastire po srcu svojemu i oni će vas pasti znanjem i razboritošću. 16 U te dane namnožit ćete se i rod rađati u zemlji”, kaže Jehova. “Nećete više govoriti: ‘Kovčeg saveza Jehovina’, i nećete više o njemu razmišljati, nećete ga se sjećati niti će vam nedostajati i nikad ga više nećete napraviti. 17 U to će se vrijeme Jeruzalem zvati prijestolje Jehovino i svi će se narodi skupljati u Jeruzalemu da u njemu hvale ime Jehovino i neće se više povoditi za tvrdokornim i zlim srcem svojim.”
18 “U te će dane dom Judin ići uz dom Izraelov i zajedno će krenuti iz zemlje sjeverne u zemlju koju sam dao u nasljedstvo ocima vašim.

16:14-21 14 ‘Zato, evo, dolaze dani’, kaže Jehova, ‘kad se više neće govoriti: “Tako živ bio Jehova, koji je izveo sinove Izraelove iz zemlje egipatske!” 15 nego: “Tako živ bio Jehova, koji je izveo sinove Izraelove iz zemlje sjeverne i iz svih zemalja po kojima ih je bio rasijao!” Vratit ću ih u zemlju njihovu, koju sam dao ocima njihovim.’
16 ‘Evo, poslat ću mnogo ribara’, kaže Jehova, ‘koji će ih loviti. Potom ću poslati mnogo lovaca i oni će ih loviti po svim gorama i po svim bregovima i po svim vrletima kamenim. 17 Jer oči su moje na svim putevima njihovim. Nisu skriveni od mene, niti je prijestup njihov zaklonjen od očiju mojih. 18 Najprije ću u punoj mjeri naplatiti prijestup njihov i grijeh njihov, zbog toga što su oskvrnuli zemlju moju. Truplima gadnih i odvratnih idola svojih ispunili su nasljedstvo moje.’”
19 Jehova, snago moja i utvrdo moja, utočište moje u dan nevolje, k tebi će narodi doći s krajeva zemlje i reći će: “Doista su oci naši imali bogove lažne, ništavne, od kojih nikakve koristi nema.” 20 Može li čovjek zemaljski načiniti sebi bogove, kad to nisu bogovi?
21 “Zato ću im, evo, dati da upoznaju, da ovaj put upoznaju ruku moju i moć moju, pa će znati da mi je ime Jehova.”

U Jeremijino vrijeme bilo je proroka koji su ‘lažno proricali’

Jeremija 5:31; proroci lažno proriču, a svećenici tlače narod koristeći vlast svoju. A narod moj to voli. Ali što ćete učiniti kad tome dođe kraj
20:6; ti ćeš, Pašhure, i svi koji žive u kući tvojoj, otići u zarobljeništvo. U Babilon ćeš doći i ondje ćeš umrijeti i ondje ćeš biti pokopan, ti i svi koji te ljube, jer si im lažno prorokovao.’”
23:16, 17,16 Ovako kaže Jehova nad vojskama: “Ne slušajte riječi proroka koji vam prorokuju! Oni vas na ispraznost navode. Govore vam viđenja koja dolaze iz srca njihova, a ne iz usta Jehovinih. 17 Govore stalno onima koji me preziru: ‘Jehova je rekao: “Mir ćete imati.”’ I svakome tko se povodi za tvrdokornim srcem svojim kažu: ‘Nikakva nevolja neće vas zadesiti.’
25-28, 25  “Čujem što govore proroci koji laž prorokuju u ime moje kad kažu: ‘Sanjao sam! Sanjao sam!’ 26 Dokle će to biti u srcu proroka koji prorokuju laž, koji prorokuju prijevare iz srca svojega? 27 Misle da će snovima svojim koje pričaju jedni drugima navesti narod moj da zaboravi ime moje, kao što su oci njihovi zaboravili ime moje zbog Baala. 28 Prorok koji je usnio san neka ispriča san, ali onaj u kojega je riječ moja neka objavljuje riječ moju istinito!”
“Što slama ima sa žitom?” kaže Jehova.
32 “Evo, dolazim na proroke koji lažne snove snivaju”, kaže Jehova, “koji ih pričaju i zavode narod moj lažima svojim i hvalisanjem svojim.”
“No ja ih nisam poslao niti sam im što zapovjedio. Zato nisu ni na kakvu korist narodu ovome”, kaže Jehova.

Dakle,to je tema o kojoj je Jeremija govorio a ne o promjeni pisama.

Sura 5:44 Mi smo objavili Tevrat u kome je uputstvo i svjetlo.Po njemu su Jevrejima sudili vjerovjesnici koji su Allahu bili poslusni i cestiti ljudi i uceni,od kojih je trazeno da cuvaju allahovu knjigu,i oni su nad njom bdjeli.Zato se kad budete sudili ne bojte ljudi,vec se bojte mene i ne zamjenjujte rijeci moje za nesto sto malo vrijedi!a oni koji ne sude prema onome sto je Allah objavio,oni su pravi nevjernici.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cWGILYEwaPE[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 08:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Soki je napisao:
Kad vec spominjes andjela Gabrijela(Djibrila),molim te,reci mi sta si ti ucio,sta je sve taj andjeo objavio?

nije anđeo ništa objavio, on je samo prenosio poslanicima ono sto im je Bog rekao

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 03:13 
Početnik
Početnik

Razmotrimo sta Biblija i Kuran govore o Andjelu Gabrijelu:

Andjeo Gabrijel se pojavio Danijelu:

(Danijel 8:16-19) 16 I začuo sam glas čovjeka koji je bio usred Ulaja, i povikao je: “Gabrijele, daj mu da razumije viđenje!” 17 I on je došao onamo gdje sam stajao, ali kad je došao, prestrašio sam se, te sam pao ničice. A on mi je rekao: “Razumij, sine čovječji, da se ovo viđenje odnosi na vrijeme kraja!” 18 I dok je govorio sa mnom, čvrsto sam zaspao, s licem na zemlji. Tada me dodirnuo i uspravio na mjestu gdje sam bio stajao. 19 Zatim je rekao: “Evo, kazat ću ti što će se dogoditi u završnom razdoblju osude, jer to se odnosi na vrijeme kraja.

Zatim se pojavio Zahariji:

(Luka 1:13) 13 No anđeo mu je rekao: “Ne boj se, Zaharija, jer su uslišene tvoje usrdne molitve i žena tvoja Elizabeta rodit će ti sina! Daj mu ime Ivan!
(Luka 1:19) 19 Anđeo mu je odgovorio: “Ja sam Gabrijel, koji stoji pred Bogom. Poslan sam da govorim s tobom i da ti objavim ovu dobru vijest.

sa jednom divnom objavom i Mariji,Isusovoj majci,citamo dalje:

(Luka 1:26-33) 26 Kad je bila u šestome mjesecu trudnoće, Bog je poslao anđela Gabrijela u galilejski grad imenom Nazaret 27 djevici koja je bila zaručena s čovjekom iz doma Davidova koji se zvao Josip. Djevici je bilo ime Marija. 28 Kad je anđeo ušao k njoj, rekao je: “Zdravo, milošću obdarena, Jehova je s tobom!” 29 A ona se uplašila na te riječi i stala razmišljati što bi taj pozdrav mogao značiti. 30 No anđeo joj je rekao: “Ne boj se, Marija, jer si našla milost kod Boga! 31 Evo, zatrudnjet ćeš i rodit ćeš sina. Daj mu ime Isus! 32 On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Jehova Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova, 33 i on će kraljevati nad domom Jakovljevim zauvijek i kraljevstvu njegovu neće biti kraja.”

Nakon sto je Isus izvrsio zadatak zbog kojeg je poslan,apostol Pavle pise :

(Galaćanima 1:7-9) (...). 8 Ali čak i kad bismo vam mi ili kad bi vam anđeo s neba objavio drugačiju dobru vijest od one koju smo vam već objavili, neka bude proklet! 9 Što smo već rekli, to i sada ponavljam: Tko vam god objavi drugačiju dobru vijest od one koju ste već prihvatili, neka bude proklet!

Koja poruka !!!!!!!!

Muslimani tvrde da se taj isti andjeo obznanio i Muhamedu.Medjutim, sad u Kuranu on daje potpuno druge izjave od onih prethodnih:

At-Tewba (9) - Pokajanje

30. Jevreji govore: "Uzejr je – Allahov sin", a kr{}ani ka`u: "Mesih je – Allahov sin". To su rije~i njihove, iz usta njihovih, opona{aju rije~i nevjernika prija{njih, - ubio ih Allah! Kuda se odme}u?

Kad je andeo Gabrijel govorio Mariji,obratio joj se sa ovom porukom,kao sto smo citali:

(Luka 1:32) (...)On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. (...)

(Luka 1:35) 35 Anđeo joj je odgovorio: “Sveti duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zasjenit će te. Zato će dijete koje rodiš biti sveto, Sin Božji.

par stotina godina nakon tog dogadjaj,kuran opisuje Gabrijelove rijeci sasvim suprotno:

Mesih je – Allahov sin". To su rije~i njihove, iz usta njihovih, opona{aju rije~i nevjernika prija{njih, - ubio ih Allah! Kuda se odme}u?

Sta se desilo sa tim andjelom?

Ili,bolje receno-da li je istina da je to taj isti andjeo koji u Bibliji daje tako skladne poruke,a u kuranu odjednom nesto sasvim drugo?Ili se radi o drugim andjelima od kojih nas biblija upozorava jer sire lazne poruke o Bozijim istinama?

Al-Baqara (2) - Krava

9. A te{ko onima koji svojim rukama pi{u Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" – da bi za to korist neznatnu izvukli. I te{ko njima zbog onoga {to ruke njihove pi{u i te{ko njima {to na taj na~in zara|uju!

Dragi citatelji foruma:

andjela Gabrijela je Bog poslao ljudima da posvjedoci da je nas spasitelj,Isus Krist rodjen da bi nas oslobodio od ropstva grijeha.On je obznanio Isusovu ulogu kao kralja u bozijem kraljevstvu.S tim se zavrsava nase spasenje,svi koji vjeruju u Isusa i slijede njegova ucenja bice spaseni:

(Matej 28:18-20) 18 A Isus im je pristupio i rekao: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. 19 Zato idite i načinite učenike od ljudi iz svih naroda, krsteći ih u ime Oca i Sina i svetog duha, 20 učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka ovoga poretka.”

(Ivan 14:6) 6 Isus mu je odgovorio: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene.

(Galaćanima 1:8-9) 8 Ali čak i kad bismo vam mi ili kad bi vam anđeo s neba objavio drugačiju dobru vijest od one koju smo vam već objavili, neka bude proklet! 9 Što smo već rekli, to i sada ponavljam: Tko vam god objavi drugačiju dobru vijest od one koju ste već prihvatili, neka bude proklet!

(Otkrivenje 22:18-19) 18 “Svjedočim svakome tko čuje riječi proročanstva ovoga svitka: Ako tko ovome što doda, Bog će njemu dodati nevolje koje su zapisane u ovome svitku. 19 I ako tko oduzme što od riječi koje su u svitku ovoga proročanstva, Bog će mu oduzeti udio u onome što je opisano u ovome svitku: neće smjeti jesti od drveća života niti ući u sveti grad.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa gleee, nije tu Dzibril/ Gabriel nista kriv :) , isti je to lik i kod kršćana i muslimana, znači misli se na isto biće koje je prenosilo objavu od Allaha ali problem je što kur'an i biblija do neke raskrsnice idu zajedno i onda se putevi razilaze.

Muslimani vjeruju - da nema drugog boga osim Allaha, koji je stvoritelj savrseni, kome pripada sva vlast na nebu i zemlji, nista mu ravno nije i nista drugo bozanstveno nije. Svako pripisivanje bozanstvenosti nekom mimo Stvoritelja smatra se najvecim grijehom.

Kršćani pak vjeruju da je Isus sin božiji, koji je sjedi sa desne strane Allaha, ali je utjelovljen Allah u stvari. Ok, da ti ne pisem znas vec svoju vjeru .

E to je to, ili je Kur'an izmišljen ili je Biblija doživila drastične promjene. Svako neka izabere svoj put kojim želi ići

POSLANI

Tako mi onih koji se jedan za drugim šalju*
pa kao vihor hite,
i onih koji objavljuju
pa razdvajaju,
i Objavu dostavljaju,
opravdanje ili opomenu -
sigurno će biti ono čime vam se prijeti!
Kada zvijezde sjaj izgube
i kada se nebo otvori
i kada se planine u prah zdrobe
i kada se poslanici u određeno vrijeme skupe...
"Do kojeg dana je to odloženo?" -
"Do Dana sudnjeg!"
A znaš li ti šta je Dan sudnji? -
Teško toga dana poricateljima!
Zar Mi nismo drevne narode uništili
i poslije njih i one koji su za njima dolazili?!
Isto tako ćemo sa svim grješnicima postupati!
Zar vas od neznatne tekućine ne stvaramo,
koju na pouzdano mjesto stavljamo
do roka određenoga?!
Takva je Naša moć; a kako smo Mi samo moćni!
Zar Mi nismo učinili Zemlju sabiralištem
živih i mrtvih
i na njoj nepomične visoke planine postavili, i zar vam Mi ne dajemo da slatku vodu pijete?
Teško toga dana poricateljima
Idite prema onome što ste neistinom smatrali,
idite prema dimu u tri plama razdvojenom,
koji hlada neće davati i koji od plamena neće zaklanjati.
On će kao kule bacati iskre
kao da su kamile riđe.
Ovo je dan u kome oni neće ni prozboriti
i pravdanje im neće dozvoljeno biti.
Ovo je Dan sudnji, i vas i narode drevne ćemo sakupiti,
pa ako se lukavstvom kakvim budete znali poslužiti, dovijte se protiv Mene!
Oni koji su se Allaha bojali biće među izvorima, u gustim baščama
i među voćem koje budu željeli.
Jedite i pijte, prijatno neka vam je! - za ono što ste radili"
Tako ćemo Mi one koji čine dobra djela nagraditi.
"Jedite i naslađujte se, ali zakratko! - vi ste, zaista, grješnici!"
Teško toga dana poricateljima! -
jer kad im se govorilo: "Budite prema Allahu ponizni!" - oni to nisu htjeli biti,
Pa u koji će govor, ako ne u Kur’an, vjerovati?!

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2009, 15:20 
Početnik
Početnik

(5. Mojsijeva 4:39-40) 39 Zato danas spoznaj i sjeti se u srcu svojemu da je Jehova pravi Bog gore na nebu i dolje na zemlji. Nema drugoga. 40 Drži uredbe njegove i zapovijedi njegove koje ti danas dajem, da dobro bude tebi i sinovima tvojim poslije tebe, i da produžiš dane svoje na zemlji koju ti daje Jehova, Bog tvoj.”

Al-Baqara (2) - Krava

163. A va{ Bog – jedan je Bog! nema boga osima Njega, Milostivog, Samilosnog

84. Reci: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono {to se objavljuje nama i u ono {to je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono {to je dato Musau i Isau i vjerovjesnicima – od Gospodara njihova; mi nikakvu razliku me|u njima ne pravimo, i mi se samo Njemu iskreno klanjamo."

I Biblija i Kuran tvrde da postoji samo jedan Bog.Kuran jasno daje do znanja da treba vjerovati Bibliji.
Ako je to jedan te isti Bog,zasto su mu potrebne dvije knjige i dvije religije koje ga sluze na razlicite nacine?
Tacno je da mnogo puteva vodi do Rima,ali Biblija tvrdi da postoji samo jedan put koji vodi do pravog Boga:

(Ivan 14:6) 6 Isus mu je odgovorio: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene.

84. Reci: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono {to se objavljuje nama i u ono {to je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono {to je dato Musau i Isau i vjerovjesnicima – od Gospodara njihova;[/

Dakle, nas Bog je jedan ,koji se nikad ne mijenja:njegova rijec ,njegova poruka i njegov plan spasenja covjecanstva je ostao isti kao i na pocetku.
Njegov sin ce ponovo doci,ali ne vise da bi otkupio covjecanstvo od grijeha, jer je svojom zrtvom to vec ucinio,vec:

(Filipljanima 2:10-11) 10 [b]da se u Isusovo ime prigne svako koljeno onih koji su na nebu i onih koji su na zemlji i onih koji su pod zemljom 11 i da svaki jezik javno prizna Isusa Krista za Gospodina na slavu Boga, Oca.

An-Nisa (4) - @ene

159. I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, ne}e u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on }e protiv njih svjedo~iti.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2009, 15:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gle kolega...

Mi vjerujemo u ono što je objavljeno poslanicima prije muhammeda savs. Alli šta je to objavljeno ? Trojstvo i sinoboštvo nije tako da, moram ti ponoviti opet Kur'anskih ajeta:

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Rijec Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zastitnik. (4, 171)

Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko moze sprijeciti Allaha da, ako hoce, unisti Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome sto je izmedju njih; On stvara sto hoce, i Allah sve moze. (5, 17)

Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesih, sin Merjemin!’ A Mesih je govorio: "O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vasem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah cemo ulazak u dzennet zabraniti i boraviste njegovo ce dzehennem biti; a nevjernicima nece niko pomoci. (5, 72)

Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmecu. (5, 75)

Zar to nije toliko jasno i ocito, hranu jedu oni sa potrebama a Allah nema potreba kao covjek.

Jedan od temelja islama je vjerovanje u sve božije poslanike i vjerovanje u knjige koje je Allah poslao kao vodilju ljudima.

Obrati pažnju na zadnji ajet kji si citirao :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 10:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Ahmede, sve dok ti na trojstvo gledas ljudskom logikom uvijek ce ti biti tesko ili nemoguce da ga shvatis. Kao prvo koncept trojstva je vec poznat u Starome Zavjetu, znaci nije izmisljotina neke nove hriscanske sekte. A kao drugo obrati paznju kako se kroz cijeli Novi Zavjet o Bogu govori kao Ocu. Znaci ljudima se ne neki nacin malo pojednostavljuje priroda Boga da bi ga jos bolje i jos potpunije mogli shvatiti time sto se na alegorican nacin koriste pojmovi bliski ljudskom razumijevanju, pojmovi koji opisuju medjuljudske odnose izmedju oca i sina. Upravo se u dolasku "sina" vidi sva briga i ljepota Bozjeg karaktera - evo kako bi pitanje moglo da glasi: kako na najbolji moguci nacin pokazati ljudima nepojmljivi i neshvatljivi karakter samoga Boga? Jedino "utjelovljenjem" Boga i svakodnevnim zivotom i izgradnjom veza medju njegovim stvorenjima. Znas kako nekad ljudi kazu 'ne znas ti sta ja osjecam, nisi ti u mojoj kozi'. Upravo zato je Bog odlucio da obuce ljudsku kozu, bude medju ljudima i prakticno pokaze i ispolji pravi bozanski karakter. Meni stvarno nije jasno kako islamski teolozi nisu u stanju da shvate da se ovde ne radi o jedinome Bogu koji ima sina na isti nacin kao sto je tvoj babo imao tebe za sina i da trojstvo moze da postoji samo onda ako sam ja, covjek ogranicenog uma, sposoban da to potpuno razumijem. Postoje mnoge druge stvari vezane uz postojanje Boga koje prevazilaze ljudski razum (npr. pitanje kako je Bog mogao postojati 'od uvijek') a koje vjernik prihvata samo vjerom, a ne matematickom logikom.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 15:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gdje u starom zavjetu ima doktrina trojstva ?

Ako ima zašto je židovi hiljadama godina nisu prihvatili ?

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 16:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:

Židovi nikada nisu prihvatili Hrišćanstvo, niti priznali Isusa za Mesiju, "Isusa Hrista, Sina Božijeg, jedinorodnog, od Oca rođenog prije svih vijekova..." i "Duha Svetoga, Gospoda Životvornog, koji od Oca ishodi..."

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 16:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
O cemu vi???

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 17:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
114_AhmeD je napisao:

Ja mislim da se ovde prvenstveno radi o nacinu na koji su ondasnji Jevreji shvatali Boga YHWH, o njegovom karakteru i njegovoj funkciji. Naravno da Isus u Starom Zavjetu nije spomenut imenom koje mi danas koristimo (Isus), nego je poznat pod raznim imenima od kojih je mozda najpoznatije 'Spasenje' (sto na jevrejskom prevedeno znaci Yeshua). Npr. 1 Mojsijeva 49:18, Avakum 3:13, Isaija 12:2-3 itd. Stalno se kroz te knjige Staroga Zavjeta proteze misao o Bogu koji treba da donese spasenje i izbavljenje svom narodu (procitaj npr. cijelu 61 i 61 glavu proroka Isaije koje govore o Mesiji koji treba da dodje i izbavi narod i na osnovu cega ce se taj mesija moci prepoznati).

Sveti duh se spominje takodje, npr. kada Isus kaze da je 'duh Gospodnji na njemu' (Luka 4:18) on direktno citira proroka Isaiju 61:1 (Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glasove krotkima, itd.)

Dalje, u 48 glavi Isaije od 12 stiha imas rijeci koje govori sam Bog Yeshua. Npr. u 16 stihu kaze "od početka nisam govorio tajno; otkako to bi, bejah onde; a sada Gospod Gospod posla me i Duh Njegov".

Prema tome koncept trojstva nije u Jevrejstvu nepoznata stvar zato sto se vec u Starom Zavjetu Bog javljao na nekoliko razlicitih nacina (kao andjeo, kao duh) i posjeduje nekoliko razlicitih imena (vojskovodja, Zebaot, andjeo Gospodnji, itd.)

Jedina razlika koja nastaje dolaskom Isusa jeste da jedno od tih Bozjih 'karaktera' uzima formu ljudskoga bica. Ne samo da su sva prorcanstva, koja su trebala da se ispune, isla u prilog tome nego je to izgleda bio i najbolji i najefikasniji nacin da se Bog 'otkrije' ljudima i da doslovno, prakticno pokaze da kada je rijec o spasenju i izbavljenju onda je Bog oduvijek mislio na spasenje od grijeha i od posljedica grijeha.

Znaci nije to bila nikakva totalno nova 'doktrina' za ondasnje Jevreje niti nesto sasvim nepoznato zato sto je mnogo Jevreja PRIHVATILO Isusa, vjerujuci da je on Bog i da to njihovo vjerovanje u Isusa ne stoji u nikakvoj suprotnosti sa onim sta je vec mnogo vijekova ranije bilo objavljenjo i objasnjeno u Starom Zavjetu.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Poslednji put menjao Avinoam1 dana 21 Jun 2009, 17:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]