banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Avg 2025, 20:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Maj 2009, 22:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
DELLBOY je napisao:
A mislim da su ti se izvinuli iz IT-a zbog tog njegovog propusta :wink:

Zbog toga nisam ranije to ni spominjao, a sad kad ih nema mogu slobodno.

Evo da i ja nesto napisem o svom vidjenju rada IT-a. Pri ovome necu koristiti informacije koje sam dobio od ljudi unutar IT-a, i njima jako bliskim, nego licno vidjenje.

Dakle da se IT ljulja znalo se vec negdje u oktobru prosle godine i naveliko se pricalo medju ljudima upucenim u informaticka zbivanja u gradu. Tada su poceli otvarati racune u svim mogucim bankama da eskiviraju blokadu racuna u svojoj glavnoj banci, zbog dospijeca mjenica uzrokovanim neplacanja dugovanja dobavljacima.

Isto se sada prica o jos jednoj firmi u gradu, ali da sad ne baksuziram, mozda su samo tracevi ponukani sudbinom IT-a. Neki dan sam bio kod njih u radnji, opste rasulo, ne zna se ko pije a ko placa.

Glavni problem je po mom misljenju bio orijentacija uglavnom samo krajnjim pojedinacnim kupcima i to putem brzih kredita. Ne znam da li su ovdje ili negdje dobili neki veliki tender za isporuku stranim ili domacim firmama, sto bi garantovalo siguran priljev sredstava nezavisno od uslova na trzistu.

da citiram @DELLBOY-a
--------
I pored cijena kakve su imali, oni su radili bolje nego mnoge druge firme i firmice.
I da nisu imali 20 nego 61 poslovnicu širom BiH.
Ko se još odvažio na takvo nešto???
------------------------

Otvaranje poslovnica po citavoj BiH, tj kojekakvim vukojebinama i pripizdinama samo da bi se tamo pojavila tabla sa logom IT-a, ajde neka neko proba na brzinu ili uz kafu, kako hoce, nabrojati 61 mjesto u BiH, gdje bi mogla biti kakva prodavnica racunarske opreme i jos da posluje rentabilno?!

Rezultat te odvaznosti je tu, bankrot i propast, te 400 ljudi tj porodica bez posla. Nije to odvaznost nego najveca glupost i nesposobnost rukovodstva, zasljepljenog svojom narcisoidnoscu, sujetom, nesposobnoscu, losom procjenom itd...

Kakva samo savrsena organizacija treba da se vodi 61 poslovnica, zajednicki lager robe, snabdjevanje poslovnicama, preljevanje robe iz jedne poslovnice u drugu,milion problema.

Trebali su da odu u obilazak KimTec-a koji snabdjeva u veleprodaji skoro sve maloprodaje u BiH pa neka malo pogledaju njihovu organizaciju. Ljudi su isli skoro 6 mjeseci na obuku kada su otvarali novu poslovnu zgradu i mjenjali nacin poslovanja. Umjesto da nesto nauce od njih oni su im ostali dizni, kako se prica 1,7 mil. KM

Jako mi je zao svih zaposlenih i njihovih porodica, pogotovo je tesko ako je to bio jedini izvor prihoda predpostavljam opterecenih i kerditima, posto su mislili da rade u dobroj firmi. Svima zelim da sto prije nadju posao u struci i prebrode nastalu krizu i psihicki i materijalno. Iskreno mi je zao. Evo i neki dan citam po anketi sajta posao.ba jedna od njapozeljnijih firmi za posao je upravo propali IT.

najvise su ih upropastili brzi krediti, odlicno su shvatili mentalitet kupaca, tj. nije im bitno koliko kosta, bitna je mjesecna rata 15, 30, 40KM na dvije-tri godine, donesem licni i kreditnu karticu i nosi robu. Kod vecine je to palilo i zato su jedno vrijeme radili dosta dobro. Cijene su bile mnogo vece nego drugdje bas zbog visokih kamata i velikog bankovnog rizika za takve kredite.

Filozofija za brze kredite bez ziranata je podrazumjevala da je firma u ovom slucaju IT zirant svom kupcu. Previdjeli su medjutim drugi dio mentaliteta kupaca, platice prvih 5-6 rate i onda prestati placati kredit. Po ustaljenom obicaju banka ne ganja onog ko je digao kredit nego ziranta i trazi kompletan iznos nazad.

Ako se uzme u obzir koliko su robe prodavali na taj nacin, krizu koja je nastala i nemilosrdnost banaka sasvim je jasno sto je do ovoga moralo doci. Jos jedom ovo su samo moje predpostavke. Znam nekoliko firmi koje su propale bas na ovaj nacin, kupci nisu placali, banke oderale zirana, tj firmu.

Iako su imali dosta vece cijene od ostalih, daleko vece da na kazem prenaduvane (odbijale kupce koji bi sve platili u kesu, a time ulazak i svjezeg kapitala u firmu), pokazalo se da su one bile ipak premale da pokriju bankovni rizik prema datim kreditima krajnjim kupcima.

Bas bi volio vidjeti strukturu njihovih kupaca i odkle su. Tesko da su kupce nalazili medju dobro obavjestenim, predpostavljam da su to (cast izuzetcima) ljudi sa manje znanja i van grada, jer su im imaju manje informacija od onih sto zuje po firmama po gradu i porede cijene i gledju kolike su kamate na kredite.

Veliki broj poslovnica, kao sto sam vec rekao, se takodje pokazao kao jako losa strateska odluka rukovodece strukture. Problem kod velikih (jako velikih) firmi je sto su dosta inertne, dok oni shvate sta se desava na trzistu, dok analiziraju i pocnu djelovati vec je gotovo.

Ovo sve ide uz predpostavku da je bankrot izazvan situacijom na trzistu i da je vlasnik firme stvarno u problemima.

Nisam uzeo u obzir ono sto je vec neko napisao na forumu o istoriji firmi koje je osnivao sadasnji vlasnik. Ako se uskoro otvori nova firma na njegovu zenu, brata, komsiju, znaci da je to svjesno uradio i zavio u crno 400 porodica. U to necu da vjerujem.

Zivi bili pa vidjeli!

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2009, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Par puta mi starci donosili kući njihove flajere....

Kao pazi sine računar 20KM/mjesečno, bez žiranata i papirologije... Onda sam im pokazao trik sa digitronom i operaciju množenja mjesečne rate i broja mjeseci...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2009, 21:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Još ću saznati da je imoja firma zatvorena priej godinu dana :lol: :lol: :lol:

Sto se tvoje firme tice, tj firme u kojoj radis da budem precizniji

Dell padom profita platio ceh recesije
Datum: 29.05.2009 22:24
Autor: AP

SIJETL - Američki proizvođač kompjutera "Dell" objavio je juče da mu je profit u prvom kvartalu ove godine opao za 63 odsto zbog recesije širom svijeta.

Zarada "Della" je u prvom kvartalu okončanom 1. maja opala na 290 miliona, dok je u istom periodu 2008. godine bila 784 miliona dolara. Istovremeno prodaja je opala za 23 odsto na 12,3 milijarde dolara.
..........
..........

http://www.nezavisne.com/ekonomija/revi ... esije.html

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2009, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
:-?

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Poslednji put menjao DELLBOY dana 10 Jun 2009, 19:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2009, 22:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Znači i ja ode u stečaj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ti ne mozes otici u stecaj,
moze firma u kojoj radis,
sa velikim posljedicama za vlasnika i direktora firme,
a to mozes "samo" ostati bez posla,
pu, pu, pu, daleko bilo

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 19:42 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 08 Jun 2009, 19:30
LJUDI JA SAM RADIO U IT-U, I TO U BANJALUCI... SAMO STO VAM MOGU RECI DA JE TO TESKA PREVARA, NIT' DOBIJAS KVALITET ZA TO STO PLACAS, NIT' JE CIJENA NORMALNA! PREVISE SU SKUPI... A VIDIO SAM NEKE KOMENTARE O PLATAMA! SAD CU VAM RECI KO JE KOLIKU PLATU IMAO OD SEFA POSLOVNICE PA DO OSTALIH! SEF POSLOVNICE JE IMAO OKO 1200KM, SERVISER JE IMAO 550KM, RADNICI U MALOPRODAJI SU IMALI 600KM, A KOMERCIJALA JE IMALA PLATU NA PROCENAT, I POUZDANO ZNAM DA U ZADNJIH GODINU I PAR MJESECII NI JEDAN KOMERCIJALISTA NIJE DOBIO PLATU VECU OD 700KM! TE BAJKE O VELIKIM PLATAMA SU PRICE ZA MALU DJECU... TAJ ISTI RADNIK KOJI TI JE TO REKAO JE IMAO ZADATAK DA HVALI FIRMU KAKO IMAJU POSLA I KAKO IM JE VELIKA PLATA DA SE NEBI PRIMJETILO KAKO PROPADAJU! ZADNJIH 4 MJESECA NISU UOPSTE DOBILI PLATE A PRICALI SU KAKO IM JE ODLICNO NA POSLU! TO ISTO VAZI ZA IT LAP TOP CENTAR KOD MARCELA, KAD PITAS KAKO RADI, ODGOVARAJU SA "NIKAD BOLJE, IMA POSLA KAO U PRICI" A 4 DANA KASNIJE LAP TOP CENTAR SE ZATVARA! NEKIH LJUDI MI JE ZAO TU STO SU OSTALI BEZ POSLA, A NEKIH SUPAKA MI NIJE UOPSTE ZAO I NASLADJUJEM SE TIME JER SU SUPCI! IT= VELIKA PREVARA I OBMANA NARODA! DRAGO MI JE DA IH VISE NEMA...

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 19:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 08 Jun 2009, 19:30
filozof sa vrbasa je napisao:
Mene čudi da ranije nisu otišli do đavola. :lol:

SAMO NEK SU OTISLI... BILI SU GOVNA PRAVA!

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Poslednji put menjao DELLBOY dana 10 Jun 2009, 19:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
it- prevara je napisao:
LJUDI JA SAM RADIO U IT-U, I TO U BANJALUCI... SAMO STO VAM MOGU RECI DA JE TO TESKA PREVARA, NIT' DOBIJAS KVALITET ZA TO STO PLACAS, NIT' JE CIJENA NORMALNA! PREVISE SU SKUPI... A VIDIO SAM NEKE KOMENTARE O PLATAMA! SAD CU VAM RECI KO JE KOLIKU PLATU IMAO OD SEFA POSLOVNICE PA DO OSTALIH! SEF POSLOVNICE JE IMAO OKO 1200KM, SERVISER JE IMAO 550KM, RADNICI U MALOPRODAJI SU IMALI 600KM, A KOMERCIJALA JE IMALA PLATU NA PROCENAT, I POUZDANO ZNAM DA U ZADNJIH GODINU I PAR MJESECII NI JEDAN KOMERCIJALISTA NIJE DOBIO PLATU VECU OD 700KM! TE BAJKE O VELIKIM PLATAMA SU PRICE ZA MALU DJECU... TAJ ISTI RADNIK KOJI TI JE TO REKAO JE IMAO ZADATAK DA HVALI FIRMU KAKO IMAJU POSLA I KAKO IM JE VELIKA PLATA DA SE NEBI PRIMJETILO KAKO PROPADAJU! ZADNJIH 4 MJESECA NISU UOPSTE DOBILI PLATE A PRICALI SU KAKO IM JE ODLICNO NA POSLU! TO ISTO VAZI ZA IT LAP TOP CENTAR KOD MARCELA, KAD PITAS KAKO RADI, ODGOVARAJU SA "NIKAD BOLJE, IMA POSLA KAO U PRICI" A 4 DANA KASNIJE LAP TOP CENTAR SE ZATVARA! NEKIH LJUDI MI JE ZAO TU STO SU OSTALI BEZ POSLA, A NEKIH SUPAKA MI NIJE UOPSTE ZAO I NASLADJUJEM SE TIME JER SU SUPCI! IT= VELIKA PREVARA I OBMANA NARODA! DRAGO MI JE DA IH VISE NEMA...

Oh my Lord... :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 23:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Broj Jedan je napisao:

Ovo nije mjesto za EPP "tvoje firme, tj firme u kojoj ti radis, sto je ogromna razlika, koju ti pokusavam indirekto staviti do znanja vec u nekoliko poruka, ali izgleda moram ovako direktno.

Ako ces tacno ti si samo osoba koja se nasla u situaciji da napravis ponudu za 18 necega, sto je kupac prihvatio, a sve ostalo je mnogo, mnogo vise...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 00:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
lakisat je napisao:
IT Computers, kompanija koja je već nekoliko godina bila vodeća u prodaji informatičke opreme u BiH, kod nadležnog suda je podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

S obzirom da je u dosadašnjem poslovanju stvorena moćna materijalna baza, sa stabilnim bilansom stanja, dobrim bonitetom i ugledom kod kupaca, dobavljača i banaka, firma je zauzela lidersku poziciju na tržištu. Utvrđena je i planska orijentacija, te se od protekle godine ušlo u fazu umjerenog i kontrolisanog rasta, a što bi učvrstilo i lidersku poziciju.

Međutim, u 2009.g. su sistemski okviri za poslovanje kompanije postali izuzetno nepovoljni. Stoga je sačinjen i „Program mjera i akcija na poboljšanju poslovanja-sanacioni program“, kako bi se utvrdile unutrašnje rezerve u poslovanju, te mjerama interne ekonomije te rezerve aktivirale.

Nakon izvršene stabilizacije poslovanja, počela je intenzivno da djeluje recesija na poslovanje kompanije, sa svim svojim negativnim posljedicama. Povećanje nezaposlenosti i pad kupovne moći stanovništva, kriza u bankarskom sistemu, smanjen obim potrošačkih kredita doveli su do pada obima prodaje i do 90%.

Sve preduzete mjere na smanjenju troškova i prilagođavanje smanjenom plasmanu proizvoda na tržištu nisu imale efekta. Zbog toga se ušlo u u zonu poslovanja sa negativnim rezultatima, što je dovelo do poslovanja pod nemogućim uslovima i pritiscima, a sve u jednom poslovnom ambijentu, koji nije na adekvatan način podstican od strane vlasti u BiH i u kojem je postojala ravnodušnost prema problemima privrednika.

Iz navedenih razloga, poslovodstvo firme se odlučilo na pokretanje stečajnog postupka.

cuj cvjetale ruze, stabilan bilans stanja, liderska pozicija a propali odjednom za par mjeseci :lol: ..moralo je tu ooodavno da shkripi..

dakle,slazem se sa brojem jedan

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 15:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Broj Jedan je napisao:
DELLBOY je napisao:

Ovo nije mjesto za EPP "tvoje firme, tj firme u kojoj ti radis, sto je ogromna razlika, koju ti pokusavam indirekto staviti do znanja vec u nekoliko poruka, ali izgleda moram ovako direktno.

Ako ces tacno ti si samo osoba koja se nasla u situaciji da napravis ponudu za 18 necega, sto je kupac prihvatio, a sve ostalo je mnogo, mnogo vise...

Broj jedan, ima ona stara naša koja bi mogla važiti za pojedine hvalisavce na ovoj temi. Znaš na koga mislim :wink:
Ide ovako: "Čega se pametan stidi,..." (znaš i sam nastavak).

Eh sad, u ovo doba krize evo infa kojeg nađoh na web-u jedne male zagrebačke firme (nisam napisao kako se zove jer neću da ih reklamiram :wink: ).
2008. su prodali 13.880 komada prijenosnika :D (to im je osnovni "biznis", a prodaju i desktop računala i servere), a ove godine predviđaju da će prodati još više 8)
A oni se ne hvale po forumima :D

Poslednji put menjao muT@_6€kpuJ@ dana 10 Jun 2009, 14:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 19:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
samo mala ispravka - nije laptopova, vec laptopa

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
BSE je napisao:

Jesi li siguran? Ja sam ubijedjen da je pravilno "laptopovi".

Kao i "kompjuterovi", "racunarovi", "monitorovi"...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2009, 21:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
BSE je napisao:

Timotic je napisao:

:lol:
Griješite.
S obzirom da je to firma iz ".hr" onda su to "prijenosnici" :lol:

Znam koje je to "poduzeće" :D
BTW znam ih još iz vremena kada su poslovali u jednoj maloj kancelariji :wink:
Prodali oko 14.000 komada prošle god. Impresivno! 8)
Da je to naša firma i da imaju toliku prodaju mislim da bi imali par bilborda po gradu sa tom cifrom :D

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 09:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Timotic je napisao:
BSE je napisao:

Kao i "kompjuterovi", "racunarovi", "monitorovi"...

:lol: :lol: :lol: i stand corrected

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 09:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao DELLBOY dana 10 Jun 2009, 19:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 14:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:

Timotic je napisao:

BL4ever je napisao:
S obzirom da je to firma iz ".hr" onda su to "prijenosnici" :lol:

Prihvaćeno rješenje je prijenosnici :D
Ipak moramo uporabljivati pravorijek jer je to poduzeće za prodaju prijenosnika :wink:
sa zaista impresivnim rezultatima!

Odoh sada "zamenjati" (kako bi rekao info_elta2) :D

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 15:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BL4ever je napisao:
Znam koje je to "poduzeće" :D
BTW znam ih još iz vremena kada su poslovali u jednoj maloj kancelariji :wink:

Koliko sam vidio auta sa BiH i SCG tablicama na parkingu pored one zgrade u kojoj su nekad bili...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 15:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Šta si ti napravio u svom životu???

Nisam majstor da napravim bure, al' sam majstor da osvajam cure :D
Sorry, morao sam. :wink: Nego, jel' tako ide ona pjesma?

Svojim poslovnim rezultatima se ne želim hvaliti po forumima :wink:
Zašto da to radim? Nije mi jasno. Šta dobijam time?
Uostalom, ljudi na forumima imaju dozu anonimnosti i uvijek može neko lupiti da ima brilijantne rezultate, a da u stvarnom životu možda i ne radi :)

I za kraj.
DELLBOY je napisao:
Broj jedan je rekao da bih i ja (tj. moja firma) mogla pod stečaj.

DELLBOY, ja nikome ne želim da ode pod stečaj!
Da citiram Broja jedan: "pu, pu, pu, daleko bilo!"
Ali, danas, kada mnogi kukaju na recesiju (a recesijom pojedinci pravdaju svaki neuspjeh), neke firme imaju i te kako impresivne rezultate!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]