banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 07:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2003, 00:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Mar 2003, 23:05
RAZLIKA IZMEDJU PRAVOSLAVLJA I ADVENTIZMA

Sami adventisti na svojim bogosluzenjima veoma retko govore o suboti, zivotu duse posle smrti i svim onim pojmovima na koje pravoslavni ovde stavljaju teziste, jednostavno zbog toga sto postoje mnogo vazniji pojmovi za covekovo spasenje, kao sto su pravilna predstava o Bozjem karakteru, udeo cobekove volje u duhovnoj borbi i prihvatanju spasenja, i sl.

Kada bi pravoslavni sinod odlucio da pravoslavni vernici zamene svetkovanje nedelje sa subotom, i kada bi se ta zamena u praksi sprovela, to ni malo ne bi popravilo duhovno stanje pravoslavnih vernika zato sto bi oni nastavili da subotu drze isto onako formalno i prazno, kao sto su do tada svetkovali nedelju. Oni bi to takodje uradili, ne iz ljubavi prema Bogu, vec iz obzira prema tome sta im govori covek - ili skup ljudi u samom sinodu pravoslavne crkve.

Dakle, nista se radikalno ne bi promenilo jer time ne bi bila zahvacena sustina problema. Zato sada hocu da u tom kontekstu objasnim koje su to kljucne razlike izmedju
pravoslavnog verovanja i adventistickog a koje predstavljaju pravoslavnim vernicima veliku iskusenje da potpuno izgube spasenje, dok su u adventizmu ta iskusenja uklonjena i jako dobro teoretski raskrinkana da bi se tako coveku pruzila zastita od njih, u skladu sa njegovom slobodnom voljom.

Kako je pravoslavna doktrina nedefinisana po tim najvaznijim pitanjima i veoma se razlikuje se od vernika do vernika, od teologa do teologa; od crkvenog oca do crkvenog oca), ja cu kritikovati samo cetiri opsta i kljucna iskusenja pravoslavnog verovanja:

1) Insistiranje na ljudskim obicajima umesto na Bozjim zapovestima je prva razlika izmedju pravoslavlja i adventizma.

Ljudski obicaji nikada ne mogu coveka da osvedoce o potrebu za reformom srca i karaktera, jer se ne bave pobudama. Oni za razliku od Bozjih zapovesti nikada nece ukoriti sebicnost, oholost, telesnost, gnevljivost, niti i jednu gresnu pobudu. Zato su oni tako i omiljeni jer duhovno i moralno ne obavezuju. Oni cak imaju i negativnu ulogu, jer umiruju covekovu necistu savest pa mu pomazu da gresi slobodnije nego da je ateista.

"Tada pristupise k Isusu knjizevnici i fariseji od Jerusalima govoreci: Zasto ucenici tvoji prestupaju obicaje starih? ...

A on odgovarajuci rece im: Zasto i vi prestupate zapovest Boziju za obicaje svoje? ..." (Matej 15,1-3)

Posledica zanemarivanja autoriteta Bozje reci i Bozjeg zakona je da sirenje pravoslavlja nikada ne dovodi do duhovne reformacije pravoslavnih naroda, za razliku od, na primer. naroda koji su imali iskustvo srednjevekovne reformacije, koji su doziveli globalne promene karaktera (Holandjani, Svedjani, Svajcarci, ...).

2) Druga zabluda pravoslavlja je obezvredjivanje zasluga Hristove zrtve usmeravanjem paznje uma na sopstvena dela i sopstvene zasluge. Svaki covek zbog greha ima problem krivice. Krivica rezultuje potrebom coveka da sa nekom svojom pravdom izlazi pred svoju savest, pred druge ljude i pred Boga, da bi se pokazao pravednim. Ali, Bog uopste ne trazi pravdu od coveka, vec mu je pruza kao dar svoje milosti (na osnovu zasluga zrtve Isusa hrista).

"Jer ste vi miloscu spaseni, po veri. I to ne dolazi od vas; Dar je to Bozji, i ne po delima da se niko ne bi pohvalio;" (Efescima 2,8-9)

Samim dobrim delima covek ne moze da zasluzi spasenje, vec su dobra dela samo posledica vec prihvacenog spasenja.

"Jer se delima zakona ni jedno telo nece opravdati pred Njim." (Rimljanima 3,20)

Medjutim, pravoslavlje podmece coveku dobra dela u funkciji samospasenja, od religioznih obreda koji imaju gotovo magijsku funkciju, do perverznosti kao sto su zakopavanje u zemlju, stajanje na stubu, jedenje budjavog hleba, itd.

Isus je rekao da ne zna desnica nasa sta radi levica, a nase nade je usmerio k Njemu, ka poznanju Njegovog karaktera.

Jedan prijatelj mi se obratio za pomoc recima: "Pomozi mi molim te! Pitaj tvoje prijatelje iz Pokreta za ljudska prava da li mogu da mi pomognu za hranu! Ja sam se uvek borio za ljudska prava! ... Ja sam uvek bio dobar covek!" Posle desetak minuta slusanja njegovih "zasluga za opste dobro", rekao sam mu: "Uzalud pricas! Moji prijatelji ti nece pomoci zato sto si ti bio dobar!" Prijatelj me je zbunjeno pogledao, a onda sam nastavio: "Moji prijatelji ce ti pomoci zato sto su oni dobri a ne zato sto si ti dobar! ... Zasto se nisi zainteresovao za karakter mojih prijagelja - da me pitas da li su dostojni poverenja da ce ti pomoci, da li su oni dobri? - nego si odmah poceo da pricas o sebi i svojim preporukama?"

Tako i na duhovnom planu, Bog nas spasava zato sto je On dobar a ne sto smo mi dobri. A kada dozvolimo da nas On spase, tada i mi postajemo dobri. Medjutim, u pravoslavlju je potreba za samoopravdanjem glavni pokretac religioznih aktivnosti. Zato su pravoslavni vernici jako osetljivi na kritiku, jer njihova religija ima za cilj da im izgradi osecanje samopravednosti, umesto upravo da ih oslobodi od jarma samopravednog tereta koje nose na sebi. Zato stalno i pricaju o sebi, kao moj prijatelj, umesto da se zanimaju za karakter Isusa, i da u Njemu utemelje svoje spasenje i da zatim Njega propovedaju kao svoju radost i pesmu.

3) Treci problem pravoslavlja sledi iz ova dva navedena problema a to je odsustvo licnog susreta sa Bogom.

Ljudski obicaji i opravdanje delima spustaju pogled sa Hrista, i tako covek nema povode da upozna Boga. Posrednistvo svestenika, svetaca i ikona uklanja razumno otkrivenje Bozjeg karaktera, pa tako covek opet nije ukoren za svoje grehe i naveden da se za njih pokaje.

Bez poznanja Boga kroz Bozji zakon i Sveto pismo covek ne moze da ima pravilnu predstavu o Bozjem karakteru, sto znaci da kada se moli, pitanje je kome se on moli.

Pravilna predstava o Bogu bi ga ukorila za sebicne i samopravedne motive molitve.

Poznanje Boga bi ga ucinilo svesnim njegovih stvarnih duhovnih potreba i on bi vapio Bogu za oprostenje krivice i oslobodjenje od greha.

Poznanje Bozjeg karaktera bi ga dovelo do pokajanja za njegove grehe i predstavljalo bi osnov njegove vere u Boga.

4) Cetvrti problem pravoslavlja je samopravedna motivacija. Pravoslavni vernik je na svoju religioznu revnost najcesce pokrenut ponosom, zato sto vidi neku vrednost u svojim dobrim delima, a ne zato sto ima ljubav prema bliznjem i prema Bogu. To se vidi kada on objasnjava zasto je religiozan. On govori o svojim precima a ne o Bogu, i tako otkriva radi koga je religiozan.

Kako je on religiozan radi ljudi a ne radi Boga, njemu Biblija ne predstavlja Bozji autoritet prema kome ce on da ravna svoje postupke. On ce o njoj da razmislja najcesce samo da bi pred njom opravdao svoje gresenje, a ne zato da bi se sreo sa Bogom i pred njim razapeo svoje grehe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2003, 05:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
1. Pocinak Hriscanskih dusa nije neki dan bilo da je rec o petku, suboti, nedelji, ponedeljku, itd... NEGO JE HRISTOS. Prema tome, farisejsko svetkovanje bilo kog dana stvar je proslosti jevrejske i Starog Zaveta. Svetkovanje nekog dana nije uslov spasenja, nego vera u Hrista Boga Spasitelja.

2. Hvala na "promenjenim" karakterima Holandjana, Svedjana, Svajcaraca... ali ta promena ih je toliko OHLADILA da se ne kaze uzalud HLADAN kao ti vec navedeni. MI, Pravoslavni Srbi vise volimo juznjacki vruci mentalitet.

3. Kako subotari obezvredise Hristovu zrtvu ? Jeres "nebeske svetinje" je dirktno nazivanje Hrista LAZOVOM kada je rekao na krstu "svrsi se". Naime, po toj jeresi, On nas jos uvek nije iskupio, nego to tek treba da obavi !

4. Licni susret sa Hristom je svaka Bozanstvena Liturgija na kojoj se putem Svete Tajne Evharistije zajednicari (svi prisutni) sjedinjuju sa Hristom nakon dva sata molitve za razliku od dva sata price u ucionici subotarskoj.

5. Biti Pravoslavni vernik znaci pre svega biti u svojoj prirodi saborni, bas kao sto je saborna i Bozja Crkva. A to znaci, ici na zajednicku molitvu nedeljom na Bozanstvenim Liturgijama. Bozje Otkrovenje koje je Hristos predao Apostolima, a ovi dalje prvim ocima rane Crkve je pre svega bilo u oralnoj formi. To znaci da bas kao sto su i Apostoli primili veru i oci rane Crkve, tako i danas bilo ko moze da primi veru usmenim putem, da poveruje u Hrista a da nikada u svom zivotu nije niti otvorio Bibliju. Jer, vera u Boga se ne meri niti brojem nabubanih citata, niti brojem procitanih knjiga, niti bilo kojom drugom ovozemaljskom merom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2003, 10:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Ovo sto si napisao Glasnice o tome kako se pravoslavni mole su najobicnije gluposti i necu trositi vrijeme komentarisuci ih. Svako ko zeli moze naci mnogo pravoslavnih tekstova i knjiga o molitvi i uvjeriti se da pricas gluposti. Cuj, pravoslavni ocekuju spasenje zbog zasluga a ne zbog Bozije milosti. :lol: Pa ti nemas blage veze s vezom o pravoslavlju a napisao si ovoliki tekst predstavljajuci se kao nekakav ekspert.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2003, 13:17 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
ti nikad neces trositi vrijem kad ne znas kako da odgovoris, a najlakse je rece da ti se neko gadi. e pa i meni vase pravoslavne metode se gade, jer su nacionalisticke. vjerovanje i dogma vam je paganska.

sto se tice onog teksta oko elene vajt, dobices odgovor..

ko prica sa mrtvima, ma ajde pogledaj po svojoj crkvi i pravoslavnim bjelim magovima koji skidaju crnu magiju. vi ne pricate sa mrtvima, samo volite nosati njihovi sliku i klanjati se njima, i traziti da oni posreduju izmedju Boga i vas. koja glupost, mislite da su zivi u raju, a zna se da su mrtvi, da spavaju.Isus rece "Lazare izadji" nije umro on spava. nije rekao duso Lazareva sidji sa neba.

bas mi se gadite u posljednje vrijeme :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2003, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prava razlika Bozje Pravoslavne Crkve i subotarske sekte je u gomili jeresi koje subotari propovedaju. Evo samo od nekih:

- Jeres nebeske svetinje.
- Jeres istražnog suda.
- Jeres da Hristova žrtva nije dovoaljna za naše iskupljenje.
- Jeres da je satana nosilac ljudskih greha.
- Jeres da Bog ne voli decu.
- Jeres da je zmija prevarila Adama a ne Evu.
- Jeres da jedenje svinjetine uzrokuje lepru.
- Jeres hilijazma.
- Jeres da je Hrist u svojoj suštini grešan.
- Jeres da je poštivanje subote uslov spasenja.
- Jeres uspavanih duša.
- Jeres o negiranju pakla.
- Jeres višestrukog krštavanja
- Jeres odbacivanja Svetog Predanja
- Jeres uvođenja predanja gurua Vajtove
- Jeres odbacivanja Svetih Tajni
- Jeres korištenja slatkog soka umesto vina na Evharistiji
- Jeres ne verovanja u pretvaranje hleba i vina u telo i krv Hristovu
- Jeres odbacivanja časnog krsta
- Jeres negiranja monaštva kao najbliže forme Hristovog ideala o ne-materijalnom življenju
- Jeres da je Sin "slabijih" moći od Oca
- Jeres da će Hrist da nas napusti i neće biti naš medijator pred Ocem
- Jeres da štimovanje klavira vodi u ludilo
- Jeres da se meso i dalje deli na "čisto" i "nečisto"
- Jeres da je piti alkohol čak i u umerenim količinama greh
- Jeres da su knjige gurua Vajtove po autoritetu ravne Bibliji
- ... ima još... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2003, 19:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Ako te bas zanima sainte, sa Glasnikom sam prije dvije godine vodio vrlo intenzivnu diskusiju vise od mjesec dana na Serbiancafeu. Tada sam ulagao veliki trud da mu odgovaram i nije pomoglo, tako da sam se manuo corava posla. Nekim ljudima je pisanje po forumima izgleda profesija. Ja nemam vremena za to da se tome intenzivno posvetim. Nekada se ovde iznesu teze na koje je veoma lako odgovoriti pa to tada i uradim. Ali ako neko iznese stavove koji bi trazili da prekopavam knjige da bih odgovorio jer je potrebno odgovoriti malo preciznije, tada mi se to ne da raditi osim ako sam siguran da ce to neko zaista sa paznjom i dobrom namjerom procitati. Na anketi koju sam postavio prije nekog vremena je bilo ljudi koji su izjavili da citaju ove tekstove. Ako ih odgovor na Glasnikove teze toliko zanima da zele da cuju Maran Atin ili moj precizan odgovor, mogu bar napisati da bi zeljeli vidjeti odgovor, a ne da ja potrosim dva sata svog vremena nizasta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2003, 18:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
joj simsone isto je tako i sa mnom, pricao ja prije sa maran atom pa vidim da ne vrijedi gubiti vrijeme, jer i ja kad zelim da objasnim on nece das slusa. :lol:

vidis da gore napisao pola gluposti.jeres ova, jeres ona. pa nemate pojma da kod vas ima 1000000000 jeresi.

kako sa vama covjek da prica o svetinji kad ne priznate S.Z, pa onda Otrivenje. tako da nema potrebe vam objasnjavati tu temu. niti bilo koje druge, pr. pakao, kad grcki ne znate. pre mi maran ata pise, sta ce njemu grcki, a ja se pitam da li onda razgovaram sa skolovanom osobom ili sa nekim tipom koji trci do duhovnicara i trazi odgovor, a pola duhovnicara Bibliju nije ni otvorilo. odem ti ja jednom kod popa u doboj, i kaze da nema Bibliju. sta ja imam vise pricati sa njim. kad je on naucio da samo poji ko kanarinac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2003, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da li su Apostoli imali knjige Novog Zaveta ili su usmeno primili veru ?
Da li su prvi oci Crkve imali knjige Novog Zaveta ili su usmeno primili veru od Apostola ?

Da li se covek spasava citajuci Bibliju, ili se spasava verom u Hrista Boga ?
Da li covek moze da poveruje samo i iskljucivo citajuci Bibliju, ili moze i slusanjem kao i Apostoli ?

Da li se vera meri brojem napamet nabubanih stihova Biblije ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2003, 11:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 22:19
Osvrt na post od: 19.03.2003 00:06

U datom topic-u ima dobrih zapazanja ali ima i besmislica i ponavljanja ogranicenih ljudskih kalkulacija.

Autor tematskog priloga kaze i navodi:

[color=blue]Insistiranje na ljudskim obicajima umesto na Bozjim zapovestima je prva razlika izmedju pravoslavlja i adventizma.
"Jer ste vi miloscu spaseni, po veri. I to ne dolazi od vas; Dar je to Bozji, i ne po delima da se niko ne bi pohvalio;" (Efescima 2,8-9)
"Jer se delima zakona ni jedno telo nece opravdati pred Njim." (Rimljanima 3,20)
Treci problem pravoslavlja sledi iz ova dva navedena problema a to je odsustvo licnog susreta sa Bogom.

Koliko u pravoslavlju ima insistiranja na ljudskim obicajima toliko u adventizmu ima LJUDSKIH TUMACENJA Zakona i Reci! Nenadahnutih tumacenja prozetih laznom i praznom sentimentalnoscu! Pravoslavna teologija dakako ima puno propusta, ali je i puno, puno jaca i ozbiljnija i realistickija od adventisticke teologije i njenog biblijskog idolopoklonizma, kojim se krsi Prva i Druga zapovest.

Delima iskrivljenog i ritualizovanog Mojsijevog Zakona jasno je da se niko nece opravdati. Covek se opravdava i postaje pravednik kada cini istinski Boziji zakon, Dekalog i Besedu na Gori. On zivi od zive, delotvorne vere, od vernosti Zakonu. Delima Zakona covekova svest se prosiruje, na taj nacin on postaje mudar (videti kraj Besede) i blazen u Duhu.

Hrist nas je spasio Vetrom, svojom Vernoscu Zakonu, svojim zivotom, svojom recju, svojom zrtvom. Njegova Blagodat, Obilje Duha koje je izlio, nas je spasila u tom smislu sto nam je OMOGUCILA da se spasemo po Njemu. Dakle On nam je dao 'talante' (novac), a nase je da RADIMO, DELUJEMO sa njima, i da unovcimo blagodatni dar. Ko ne DELUJE sa Hristovim 'novcem' on ne moze biti spasen, odnosno ono sto mu je Hrist doneo i omogucion on ne aktuelizuje.

Varaju se protestanti i adventisti ako misle da ce se spasiti samo verujuci u Hrista ili samo verujuci da nas je On Spasio. Ako je samo vera dovoljna sto se onda adventisti krstavaju, sto daju desetak, sto sire svoje Evandjelje,...? Ili je stvar u tome sto hoce postici da i drugi veruju kako oni 'veruju' i kako 'vide' Istinu?! I sve sto cine ne cine iz ljubavi za Istinu, vec iz ljubavi za svoj kult, svoju idolatriju, svoje sadukejske poglede na zivot.

Covek mora Dobrotu nositi u sebi, mora biti obucen u dobra dela, da bi od Sve-Dobroga bio privucen.

A o licnom susretu sa Bogom ne mogu govoriti ni koji ne priznaju duhovno telo, dusu. Jer Bog nam je najblizi u Dusi, i u dusi se Njegovo Carstvo prevashodno moze naci.

Mi nemamo nikakvu zaslugu u tome sto je Hrist doneo i izlio Duha Blagodati, ali taj Duh moramo delima Zakona razgoreti. On nam je dat, bez nase zasluge, DA BI RADILI SA NJIM I PO NJEMU!

Iako sledeci prilog direktno nije vezan za inicijalnu temu, iz vise razloga dao bih sebi pravo da ga instaliram ovde jer razoblicava temeljne zablude Jelene Vajt. Prilog ne kaze da Jelena nije imala i dobrih strana, vec da je za 'proroka' imala isuvise propusta i zabluda!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kako je 'proricala' Jelena Vajt vodeci adventisticki ucitelj?!

Uz Mary Baker-Eddy, ekscentricnu osnivacicu sekte 'Hriscanska nauka' (Christian Science), Ellen Gould White (Jelena Vajt, rodjena Harmon, 1827.-1915.) pokazala se kao najeksponiraniji pseudoharizmatik u zenskom svetu Novog kontinenta, Amerike, tokom XIX. i na pocetku XX. stoleca. Jelena Vajt, koja je se bez skromnosti izdavala za Bozijeg proroka, jedan je od inspiratora, lidera i apologeta neoprotestanskog adventnog pokreta koji je se tokom vremena izdelio na brojne sekte sa rogobatnim nazivima.

Videvsi da ne moze sa svojim sumnjivim vidjenjima da ima prodju u metodistickoj crkvi (kojoj je pripadala citava njena porodica), da se autoritativno nametne i afirmise kao ucitelj i lider (Dzon Vesli je to vec bio), Jelena prilazi ustalasanoj i rastrkanoj adventistickoj struji (lat.: adventus = 'dolazak'). Zahvaljujuci svojoj megalomanskoj spisateljskoj preduzimljivosti (poduprtoj muzevljevim publicisticim obrtom) i navodnim vizionarskim darom, brzo postaje 'svetionik' (bez Svetlosti) toga tumarajuceg i u lazne proracune zaglibljenog americkog neoprotestanskog pokreta. Autor je mnogih popularno-pripovedackim stilom pisanih dela kojima manjka strucna upucenost, dela u kojima se nekriticki velicaju pojedine istorijsko-religijske pojave (poput antisemite i ostrascenika Martina Lutera) i podstice verska netrpeljivost prema rimokatolickoj veroispovesti, dela u kojima se plagiraju njoj pogodujuci segmenti iz patristickih spisa. Onako kao sto covek koji puno prica na taj nacin skriva svoju unutarnju nesigurnost i neupucenost, tako je i Jelena, kao skriboman, iza gomile duhovnog praznih i pateticno obojenih spisa i jadikovki, skrivala svoju duhovnu nedoslednost i neupucenost u Istinu, unutarnji dozivljaj Zivog Boga.

Ono sto nije ostvarila na planu porodicno-poslovne afirmacije, sto je na obrazovno-zdravstvenom planu izgubila (napustanje skole sa 12 godina zbog slabog zdravlja), brojne porodicne tragedije, pokusava da kompenzuje kroz spisateljsku preduzimljivost i podizanje jednog novog kulta, novog zavedenog stada. Svoj povredjeni ego gladan ugleda i ostvarenja koja bi je uzdigla iznad gorke svakidasnjice, pokriva plastom prividne hriscanske smernosti i skrusenosti.

Sudbinska prekretnica u njenom zivotu na tlu americke drzave Mejn, desila je se kada je imala 9 godina. O tome ona sama podrobno pise na pocetku opisa svoga zivota: "Dok sam sa svojom sestrom bliznakinjom i jednom skolskom drugaricom prelazila preko jednog trga u Portlandu, neka devojcica od oko 13 godina, naljutila se zbog neke sitnice i uputila za nama, preteci da ce da nas tuce. Nasi roditelji su nas naucili da se nikad ne svadjamo ni sa kim, vec da odmah pozurimo kuci ako nam preti opasnost da bi nas neko mogao uvrediti i povrediti. Mi smo tako i postupile, iduci sto smo brze mogle, ali je devojcica isto tako brzo isla za nama, noseci u ruci kamen. Okrenula sam se da vidim koliko se daleko nalazimo od nje, i u tom trenutku ONA JE BACILA KAMEN KOJI ME JE POVREDIO I JA SAM ONESVESCENA PALA NA ZEMLJU."

Mlada Jelena je tri sedmice provela lezeci u nesvesti. Kada je se probudila zaprepastila je se videvsi u ogledalu svoje unakazeno lice i slomljenu nosnu kost. Izgubila je mnogo krvi. U spisu 'Duhovni darovi' ona naznacuje: "Dve godine nisam mogla disati na nos." - Svaki poremecaj u disajnom procesu tezak je atak na zdravo funkcionisanje mozdanih celija, odnosno pospesuje njihovo odumiranje. Nedostatak kiseonika u njima, kao pri davljenju, povlaci erupciju podsvesnih, akumuliranih misaonih taloga, time i fantazija. Takva osoba moze poceti da sanja na javi, pogotovo ako izgubi zdrav nocni san, kao sto je bio slucaj kod Jelene, o cemu ona sama svedoci. Od jednih, metodistickih i katolickih slika o paklu Jelena bezi u drugi svet slika i fantazija, ... Od opisane povrede glave pocinju teci Jelenine nocne 'utvare', odnosno 'bogonadahnuti' sni (v.: 'Autobiografija', 3. pogl.).

I kod Katarine Sijenske (XIV. stolece), pseudoharizmatika koji je strasno podsticao pogromaske pohode, posle cetvorosatne klinicke smrti pocinju teci 'ekstaticka vidjenja', koji predstavlja samo u religijski kontekst zavijen podsvesni kosmar. Jogiji i fakiri, koji dugim zadrzavanjem daha mogu poremetiti ravnotezu kiselina i baza u telu, te izazvati grceve i ukocenost nerava i tela, takodje poznaju tehnike budjenja duhovno-reproduktivnih energija poznatih kao kundalini snage, te prisilno otvaranje stitova prema neociscenim podsvesnim akumulacijama i prema informacijama iz visih ravni koje se slikovito oblikuju za trodimenzionalni svet predstava.

Ono sto covek u svoju podsvest i svoju dusu pohrani, to ce i iz podsvesti, kontrolisano ili nekontrolisano (npr. u soku, groznici,...) izbijati, odasiljati sebe, modulirati se,... Ono sto je Jelena smatrala da su slike i snovi od Boga dati, bile su samo njene sanjarije (neurozis anesteta) nad kojima ona nije imala kontrolu. Jos je 1847. god. jedan pronicljivi adventisticki propovednik pisao Jakovu Vajtu: "Ja ne mogu prihvatiti vizije sestre Vajt kao da poticu od bozanskog nadahnuca kako mislite ti i ona za njih. /.../ Ja mislim da su ono sto ona i ti smatrate vizijama od Boga SAMO SANJARIJE U KOJIMA NJENA MASTA BEZ KONTROLE OZIVLJAVA STVARI KOJE JE NAJVISE ZANIMAJU. No, ne mislim da su njene VIZIJE nesto sto bi Satana nadanjivala."

Da bi neki covek bio podignut za proroka, njegova dusa u Nebu mora biti izabrana i predodredjena. Prorok mora i na zemlji proci duhovno usavrsavanje, osposobiti se da izvrsi taj sveti zadatak. Da li bi Bog jednu traumatizonanu devojku u pubertetu podigao za 'proroka'? Pa i najveceg proroka, Isusa od Nazareta, pozvao je u prorocku sluzbu tek u srednjem zivotnom dobu, nakon pomazanja i krstenja Duhom. Jelena Vajt svakako nije bila duhovno jaca i duhovno pripremljenija od Hrista Bozijeg!

U toku svojih 'vizija' Jelena je bila u transu: nije bila svesna spoljasnjeg okruzenja. Istinski Boziji prorok, a Isus Nazorej je najbolji primer za to, nikada ne pada u trans i zanos u kome nezna za sebe i svoje stanje. Kada kroz proroka Bog govori ili mu otkriva Nebeske slike, ovaj je svestan i materijalnog i duhovnog okruzenja, ne mesajuci niti percepciono iskljucujuci te dve vibracione ravni.

Tokom 'zanosa' i obuzetosti nekom silom, njene telesne oci su bile otvorene i uprte na neki udaljeni predmet.To najbolje pokazuje njenu koncetracionu slabost, prenatrpanu podsvest i sanjarski karakter. Istinski Bozji instrument tokom otkroviteljskog prenosa, da bi lakse primio unutarnje svetlosne impulse koji se oblikuju u jezik mesa i u trodimenzionalne slike, zatvara svoje oci i OTVARA svoje duhovne oci (- onaj ko ne priznaje dusu ovo naravno ne moze razumeti!), te ostvaruje najdublju koncetraciju na svoju nutrinu. Covek-prorok koji je posveceni hram Duha, ne pada u trans, ne napusta svoj dusevno-telesni hram, a ako ga napusta, to pokazuje da ga je obuzela neka druga, onostrana, manipulativna sila.

Najbolji pokazatelj Jelenine lazne harizme je to sto u toku obuzetosti nije uopste disala, sto nije imala zdrav respiracioni tok, cime su strane snage mogle da manipulisu hipnoticki sa njenim mozdanim celijama i pohranjenim programima. Duh Sveti, Duh prorostva, Boziji je DAH, i kada On obuzme i ispuni coveka-proroka, ovaj upravo tada ima i postize najdublje i najharmonicnije disanje. Proroka ili vidioca, metaforicno receno, moze dah da 'ostavi' tek POSLE vidjenja/prenosa ('Daniel', 10:17), zbog zapanjenosti onim sto mu je prezentovano, ali u toku samog vidjenja ili same objave fizicki dah nikada ne napusta takvog coveka, jer to bi znacilo da ga je i Boziji Dah, Boziji Duh napustio. Svi bi trebalo da znamo:kada nas zahvati disharmonija, masivne zelje ili strah, tada nam se i disanje zaustavlja, postaje plitko i tesko. Jasno je: svako udaljavanje od Boga reflektuje se i na organskom, telesno-fizioloskom planu, ponajprije na disajni tok. Ko u odsustvu harmonicno disanja dobija 'slike', bez obzira kako one bile obojene, trebao bi da zna da je to sve produkt ego previranja i neke strane manipulacije (najcesce duhovno-reproduktivnim energijama, odraz nekontrolisanog budjenja kundalini energije koja izbija iz korena kicme kroz kicmenu mozdinu u neociscene mozdane stanice, donoseci, odnosno budeci i privlaceci raznorazne glasove i slike).

Natprirodnu snagu koju je u toku transa Jelena Vajt pokazivala, takodje je pokazatelj nervne zgrcenosti (a gde je nervni grc tu Duh Harmonije ne tece) i nekontrolisanog budjenja kundalini energije.

U pubertetu, na prekretnici psihofizickog razvoja, mlada Jelena potpada pod sugestionu famu propovednika-farmera Viljema Milera, koji je medju dokonu i senzacionalisticku ustreptalu masu u drzavi Mejn stvarao eshatolosko-apokalipticku paniku, gromopucatelno najavljivao da ce Hrist doci na zemlju 1843. god. (kasnije i 1844.) Potpuno odusevljena Milerovim oratorskim busanjem, zahvacena adventnom psihozom, Jelena je pocela ponavljati i sebi i drugima da ovog farmera vode 'andjeli". (Pravo pitanje bi bilo: ciji, Boziji ili Satanini andjeli?) Posle razocarenja koje je rani adventisticki pokret doziveo, jer njegovi vernici nisu bili uzeti u nebo, u svojoj gorkoj ojadjenosti, Jelena dobija svoju prvu 'eksluzivnu viziju', i grcevito se stavlja u odbrani Milerovih lazi i zavaravanja, time i u sluzbi Oca Lazi.

Iznoseci svoju prvu 'viziju', koju je dobila u sedamnaestoj godini zivota, 'viziju' koja je trebala da donese 'utehu' ojadjenim Milerovim sledbenicima, Jelena opisuje toboznje uzlazenje adventista u Nebeski Jerusalim, pa saopstava i sledece: "Do nas zatim dopire Boziji glas koji zvuci kao hujanje mnogih voda i objavljuje dan i cas Isusovog Dolaska." ('Rani spisi', I deo, 15. str.) Jeleni izgleda, kao ni Mileru, nista ne znaci to sto Hrist kaze da covek ne moze znati dan i cas Njegovog Slavnog Dolaska (vec samo moze uociti znake poslednjeg vremena), jer taj Dolazak zavisi i od tempa kako se ljudi budu budili za zakonit zivot. A ako covek ne moze znati cas Dolaska, kako ga Hrist onda moze coveku objaviti? - Zatim mlada Jelena iznosi i ovo: "Svi skupa na oblaku uznosimo se SEDAM DANA do Staklenog mora, gde Isus donosi krune i vlastitom desnicom ih stavlja na glavu svakog od nas." (ib.,I, 17. str.) - Bozije Nebo je duhovno Nebo, a u njemu nema vremena ni dana, pa su price o nekakvih 'sedam dana putovanja' obicne sadukejske, somnambulno-materijalisticke halucinacije. U Nebesko Carstvo fizicko telo nikad ne moze uci. Ulazi samo duhovno telo (jer Duh privlaci duh), a fizicko telo se u toku uzimanja i vaznesenja preobrazava i dematerijalizuje, rastace (kao secer ili pahuljica u vodi): tako su u Nebesku Otadzbinu usli i vratili se Mojsije, Ilija, apostol Jovan, Marija Magdalena, blagoslovena Devica Marija i blagosloveni Josip.

Pod uticajem nekim komparacija iznetih u 'Barnabinoj poslanici', i pod preokupacijom vaznosti zavrsnog sedmicnog dana, Jelena Hristov Dolazak (koji ona naziva i 'drugi') odredjuje za vreme nakon sto istekne 6.000 godina od stvaranja sveta: "Velika borba izmedju Hrista i Satane, koja traje vec skoro 6.000 godina, uskoro ce biti zavrsena" - pise samouvereno ona u 'Velikoj borbi' (pogl. 32) - A u 'Ranim radovima', koji najvise razotkrivaju njenu laznu harizmu, iznosi i ovo: "Sud ce se izvrsiti tek na zavrsetku sedme hiljade godina." (52. str.) - Zar se takvim eksplicitnim formulacijama ne odredjuje dan Hristovog Slavnog Dolaska? Da li je Zemlja stara samo 6.000 godina ili puno, puno vise? Da li Hristov Dolazak zavisi od toga kada je svet stvoren, li od toga kako se siri Evandjelje Ljubavi i kako se upotpunjava broj pravednika koji ce s Hristom vladati u Zemaljskom Carstvu Mira?! (Da li su znaci Hristovog Dolaska dogadjaji iz 19. stoleca ili ce oni tek nastupiti i tek nastupaju?) Sud koji ona pominje odvija se pred Hristov Slavni Dolazak, pre nastupa Hiljadugodisnjeg Carstva Mira na Novoj Zemlji (Otk. 5:10) Ne razumevajuci simbolizam patmoske Apokalipse Jelena uvodi i nekakav 'Treci Hristov Dolazak' posle zlatne Hiljadugodisnjice!

Vajtova Vecno Carstvo vidi na Orionu, u sazvezdju Orion. U jednom 'vidjenju' iz 1848. god. ona kaze i sledece: "Tamni, gusti oblaci gomilaju se udarajuci jedan o drugi. Nebo - vazdusni omotac iznad zemlje - izmace se kao knjiga kad se savije; tamo kroz taj otvoreni prostor mozemo da vidimo ORION, odatkle dolazi Boziji glas. Kroz taj otvor SICI CE I SVETI GRAD. Videla sam da se zemaljske sile vec pokrecu ..." (ib.. I, 41. str.) Bozije Carstvo se ne nalazi ni na zvezdi Orion niti u pravcu Oriona, vec u nama, nasoj dusi, slici Neba, i u cistim, etericnim, svetlotvarnim Nebesima. Kada se za pravednike kaze da su uzdignuti u Nebo, to ponajprije znaci da su vibraciju svoje duse uzdigli do Nebeske Finoce, da su nasli Carstvo Istine u sebi.

U svojim 'vizijama/ Jelena dotice i astronomiju, koja je tada bila tek u povoju. Da bi zadobila pomorskog kapetana Josipa Bejtsa (koji je se amaterski bavio astronomijom) na konferenciji adventista u Topshamu 1846. god. ona ga zavarava toboznjim vidjenjem planeta Suncevog sistema: Ona opisuje Jupiter navodeci da vidi 4 satelita (a danas su poznata cetiri puta vise njih!) Saturn vidi sa 7 satelita, a danasnja astronomija poznaje 10 njegovih vecih satelita. Po ovim prezentovanim podacima mozemo videti koji duh je Jelenu vodio i koliko je ona bila 'ozbiljan' videlac.

Saturn, kome drevna astronomija posvecuje subotu (do cijeg kulta adventisti slepo drze omalovazavajuci Gospodnji dan) je nenastanjena planeta, u plinovitom stanju. Medjutim Jelena, kao i Emanuel Svedenborg nekada, na njemu vidi ljude: "Stanovnici su visoki, velicanstveni ljudi, toliko drukciji od stanovnika nase Zemlje" - prenosi Jelenine reci gospodja Trajsdel (koja je bila svedok Jelenine 'vizionarske' zadubljenosti) u svome pismu-svedocanstvu od 27. januara 1891. god.

U Jelenino vreme astronomija je poznavala samo sedam Saturnovih satelita. Da je od Boga doslo dato vidjenje, Duh Istine bih joj rekao stvarno stanje na tom planu, i time bi se ona ovedocila kao Boziji prorok pred buducim generacijama, kojima su mnoge informacije zahvaljujuci napretku nauke puno dostupnije nego sto je to bio slucaj sa ziteljima u XIX. stolecu. - U 'Ranim radovima' Jelena prenosi: "... Bila sam preneta na jednu planetu koja ima SEDAM PRATILACA slicnih Mesecu. Tamo sam videla dobrog, hiljhadama godina starog Enoha koji je preobrazen uzet u nebo." (I, 40 str ) Planetu Suncevog sistema na kojoj je vazneti patrijarh Enoh 'dosao u posetu', Jelena eksplicitno ne imenuje, ali je potpuno jasno da misli na Saturn, jer u to vreme nije se ni pretpostavljalo da druge zvezde i sazvezdja mogu imati planete. Posto na Saturnu nema nikakvih ljudi, to je jasno da Enoh, koji je se vazneo u duhovno Carstvo, nikakvim materijalnim ziteljima, ljudima na Saturnu nije mogao doci u posetu! materijalne zitelje (Saturn, kao i vecinu drugih planeta razlicite vibracije naseljavaju duse.)

Da bi sa svojim istomisljenicima nasla izgovor za formiranje nove verske grupacije, Jelena pocinje sa pricom kako je celo hriscanstvo u zabludi sto slavi nedelju, dan Sunca Pravednosti, kako je navodno istinski Gospodnji dan subota, dan Saturna. (Konsultovati: http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=5116 ) Za nju je Hristov dan 'zig Zveri', no ni iz jednog naziva za nedelju ne nalazi broj Zveri - 666. Po njenim kvazitumacenjima Zakona veci greh je ne svetkovati subotu nego ubiti drugog coveka.

Aurora Aurea - aurora_a@ptt.yu[/color]

http://duhovna-izgradnja.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 12:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2003, 12:23
Razlike postoje ali nažalost i adventisti su zadržale neke lažne dogme otpalog kršćanstvo a jedna od njih je vjerovanje u tzv. sv. Trojstvo.

i vjeruju u još dosta lažnih proročanstava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
jurislav je napisao:
Razlike postoje ali nažalost i adventisti su zadržale neke lažne dogme otpalog kršćanstvo

Da nazalost. Jedna od tih stvari je da se previse naglaska stavlja na subotu dok se ostale stvari zanemaruju, iako gledajuci u poredjenju sa ostalim hriscanskim crkvama najpriblizniji su bibliji i istini (iako ne 100% kao sto vecina njih kaze, jer nema ni jedna crkva da je 100%) i izvornom hriscanstvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 14:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Па ето направи ти ту 100%-тну цркву, по угледу на старе дане. 8)

Ја сам става да су клинци који сљедјују за Фаруком из средње Босне сви 100% као "изворни" хришћани (вјероватно они у катакомбама, мада ако је то у питању, па таквих имаш у Русији). :D

Citiraj:
iako gledajuci u poredjenju sa ostalim hriscanskim crkvama najpriblizniji su bibliji i istini

Нисам знао да је Господ скаларизован, али `ајде де више са вама ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 17:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Ej Solunac, pozdrav! Kazi mi, jel' se kaze 100%-ntnu, 100%-tnu ili 100%-nu...? Nesto mi to zapalo za oko...:)

Nego, pozdrav i svim sektasima i onima koji to nisu.

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 19:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Еј, мојне ме збуњиват`, како да ти кажем, можда си мислио да ти напишем, или шта год ти је запало за око (да неће бити само брвно брате, шала мала што каже недељко бајић баја или би то едо маајка :D ). 8)

Поздрав :D ! (Еј, немој опет збуњивати рају са поздравима, ма потуће се сада људи око поздрава - нешто слично као што се дешавало Мухаммеду, и да, заборавио си атеисте). :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Интересантан је овај феномен
да се у задњих мјесец дана појављује пар никова
који из нафталина ваде теме на које је задњи пут одговарано 2003. године,
а да су притом све те теме врло сличне садржине.

Удахнути дубоко, попити сокић са цуром или другарима, отићи у природу....и одморити са провокацијама...
Или треба онима са мање маште цртати да се провокације могу усмјерити у истом смјеру али другом правцу?

Вјера која своју проповјед заснива искључиво на критици друге вјере
је благо речено - патетична...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 09:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nije u pitanju provokacija nego pokazivanje da skoro sve religije imaju nesto dobro ali ih kvari ljudski faktor.
Da su provokacije govorilo bi se samo o jednoj religiji, ovdje se spominje puno religija i naglasavaju se njihove dobre stvari i nedostaci kako bismo zajedno dosli do zakljucka sta treba svako od nas da promijeni.
Jer ako bi svi branili "svoje" onda ostaje kako je bilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 10:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Izgleda da si u pravu...:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 10:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Citiraj:
Вјера која своју проповјед заснива искључиво на критици друге вјере
је благо речено - патетична...

Apsolutno tacno brate!!
Ne sudite da vam se ne sudi kakvim sudom sudite takvim ce vam se sudom suditi!!
Licimjeri prvo izvadite balvan iz svoga oka,pa onda trun iz oka svog brata!!
Priznajem da sam i sam ranije grijesio oko osude nekih teoloskih misljenja. Svoje misljenje sad zadrzavam za sebe jer se svadjom ili optuzivanjem ne moze i nece postici nista. U jedno sam siguran da je Isus umro jednako za sve jer nas voli isto tako jednako. Ubjedjen sam da Mu nasa svadja nanosi bol jer je rekao da se volimo medju sobom da nas po ljubavi svjet prepozna da smo NJegovi. Kad dodje vrijeme Bog ce izvesti svoj narod iz lazi ( koju smo sebi sami smislili ). Jedini neoprostivi grijeh je hula na Duha Svetog svakom ponjegovom vlastitom izboru ali ko od Boga i samo od Boga trazi istinu on ce je i dobiti!!!!

sintorr [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 10:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
jevrejska vjera, jevrejski obicaji - subota je sveti dan, sedmi dan kad je Bog napravio pauzu, nakon 6 dana rada
uostalom i Isus je preskocio subotu i vaskrsao na nedjelju iz istog razloga
toliko o vasem poznavanju jevrejske vjere

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 09:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

i vaskrsao bas u prvi dan nedelje? Po Pismu, zar ne?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 210 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]