BuDalajLama je napisao:
To sa udarom groma mi nekako i ne pije vode. Prije svega, na visini krstarenja (obično oko 11 do 12 hiljada metara) su elektrostatička pražnjenja iliti gromovi vrlo rijetki, ako ne i nepostojeći.
Dalje, Airbus-ovi modeli su zbog tone elektronike u njima izuzetno dobro zaštićeni od udara groma - po pravilu, avion će biti sposoban da izvrši prinudno spuštanje (ili čak da nastavi redovan let) nakon udara groma.
Evo nekoliko slika šta munja može učiniti avionu (model na slici je takođe Airbus)

Međutim, to nije ni blizu dovoljno da izazove recimo, eksplozivnu dekompresiju kabine, koja bi uzrokovala gotovo trenutno uništenje aviona. Ono što je moguće je da Instrument-tabla malo zatreperi, ali ne i da se izgubi totalna kontrola nad avionom. Ovaj model ima 3 primarna računara leta, i 2 sekundarna, koji se automatski uključuju u slučaju da primarni ne rade. Da bi avion normalno letio, potreban je samo jedan računar leta.
Čak i bez računara, dokle god ima struje u avionu, i servo motori rade, avion je upravljiv (naravno, ne savršeno, ali za iskusne pilote - izvodljivo).
Nadam se samo da će pronaći crnu kutiju, i razjasniti šta je uzrok nesreće.
Udar groma je bio prvi mogući razlog za pad aviona, ali su kasnije stručnjaci iz avio-nautike objasnili da udar groma sam po sebi ne može srušiti jedan moderni avion. Stručnjake posebno zbunjuje to da je avion pao tako brzo da ni piloti ni automatski sistemi u avionu nisu poslali poziv u pomoć.
Jedini signal koji je stigao iz aviona je da je došlo do kratkog spoja u električnim krugovima.
Strani mediji spekulišu da bi jedan od mogućih uzroka za pad aviona mogli biti avionski sistemi i senzori koji automatski upravljaju avionom. Britanski "Tajms" navodi da je erbas A330 opremljen senzorima koji, ako primijete da se avion kreće veoma sporo, šalju direktnu komandu upravljačkom sistemu da avion počne silazni let, a da piloti na taj manevar ne mogu uticati.
Tajms piše da je avio-komopanija "Kvantas" javila da se nekoliko puta na njihovim erbasima desilo da su senzori pogrešno registrovali da se avion kreće sporo i poslali avion u silazni let koji je zamalo doveo do pada. "Tajms" piše da bi takav razvoj događaja mogao objasniti tako brz pad aviona.
Ja mislim da bi uzrok mogli biti ti senzori.