WMagic1469 je napisao:
Pozdrav,
Jučer je objavljen konkurs za upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu. Želim se upisati na ovaj fakultet, samo još nisam siguran koji smjer i kako to sve ide.
Vidio sam na njihovoj web stranici (link:
http://www.efsa.unsa.ba/ef/index.php?op ... Itemid=392) da se nudi i Studij učenja na daljinu, Distance learning ili kako ga oni već zovu... Uglavnom je koncipiran da se većinom studira putem interneta i ne mora se uvijek dolaziti i biti fizički prisutan na fakultetu.
Čuo sam da je i dosta lakše poloditi ispite na ovaj način, a ima se i više vremena pošto se sve mode od kuće raditi.
Zanimaju me utisci sadašnjih i bivših studenata o tom fakultetu.
Da li je težak?
Kako ide poslije za zaposlenje? (Da li je teško za posao)
Najteži ispiti?
Ako neko ima neki materijal za ispite u elektronskom obliku
i ako je voljan pomoci molio bih da mi posalje na mail
wmagic1469@gmail.comUnaprijed se zahvaljujem svima i svaki dobronamjeran odgovor je dobrodošao!
Ev', ja sam na DL-u, ali s druge strane kao tehnicka podrska...
Generalno moje misljenje je da je DL na EFSA vjerojatno jedan od najkvalitetnijih departmenta na Univerzitetu u Sarajevu iz razloga sto se konstantno usavrsava. Pocetkom 2005. kada je osnovan nije se toliko razlikovao od regularnog studija, medjutim sada se vec mogu primjetiti neki kvaliteti DL-a. Npr.
- ucila: prije su studenti mogli koristiti samo PowerPoint prezentacije za ucenje; medjutim sada vec postoje i neki filmici, flash prezentacije, itd. itd. i najvjerovatnije ce se u buducnosti ici i sa razvojem nekih simulacija za ucenje
- community: studenti DL-a funkcioniraju kao mnogo kvalitetnija zajednica nego na regularnom studiju; dakle fizicki kontakt je sada online kontakt tako da je komunikacija izmedju studenata ubrzana (citaj razmjena materijala za ucenje, razmjena informacija, itd.)
- podrska: s obzirom da je DL relativno skup studij u odnosu na regularni, DL studentima se posvecuje mnogo veca paznja nego regularnim studentima tj. studentska sluzba, profesori, asistenti, tehnicki support team itd. imaju obvezu da u kratkom roku odgovore na svaki upit studenta, postoje online konsultacije sa profesorima i asistentima itd.
- komunikacija: odnos izmedju nastavnika i studenata je mnogo jednostavniji po studente, jer je mnogo jednostavnije fomulisati pitanje i ostaviti na forumu, nego sto je to slucaj kada student mora direktno fizicki komunicirati s nastavnikom
- ispiti: predmeti su jednosemestralni i polazu se kao i na regularnom studiju, obicno iz dvije parcijale i to nosi obicno 80% ocjene, dok su specificnost DL-a kvizovi i zadace koje nose 20% ocjene (prolaz je na 60%)
S druge strane, moje misljenje je da su nedostaci:
- studij je za klasu tezi od regularnog studija u smislu da student mora konstantno pratiti nastavu, tj. spremati 5-6 predmeta po semestru u isto vrijeme; ako je student disciplinovan - studij je laksi, ako je kampanjac - studiranje po DL modelu moze postati nocna mora
- nastavnici na DL su nastavnici sa regularnog studija, tako da im nekada tesko ide prilagodjavanje na DL model na kome moraju nuditi visi stupanj podrske studentima; obicno im se to "ne radi" tj. "popuste" u toj podrsci, tako da studenti moraju pisati peticiju upravi faxa da ih malkice "pritisne", nakon cega podrska ponovno postane kakva i treba da bude
- i pored toga sto je studij vecinski online, ipak postoje neke stvari koje se rade fizicki - tj. studij je kombinacija 70% online i 30% fizicki (in-class predavanja, polaganje ispita, papirologija, i sl.)
Studij jeste kvalitetniji od regularnog, ali je i skuplji. Tj. vezano za placanje, za studenta koji nije iz Sarajeva, generalno postoje dvije opcije:
- regularni studij, jeftiniji, ali student mora odvojiti dio novca za smjestaj i hranu
- DL studij, skuplji, ali student ne mora boraviti u Sarajevu vec moze studirati od kuce
Eto, nadam se da sam bar malo "priblizio" DL.

Pozdrica.