Dzontra Volta je napisao:
A kompletna ova priča me i na South park podsjeća kad Ned veli "mi ubijamo jelene jer da ih ne ubijamo oni bi se namnožili i pojeli svu hranu i onda bi svi jeleni umrli od gladi" odnosno u našem kontekstu... "mi te namlatimo i polomimo ti ruke jer polomljenih ruku se ne možeš drogirati, pogani narkomanu"
Бесмислено карикирање! Кулерски звучи наћи паралелу са Саут Парком, али ово једноставно не стоји... Употреба силе није како би се неко осакатио и тако онемогућио да се дрогира! Никоме се у Центру не говори да је погани наркоман већ да је човјек коме се нуди нада.
Dzontra Volta je napisao:
A to što nekim (ne svim) roditeljima ne smeta jer to znači da je to ispravno
Још једном... није битно шта ја или било ко сматра да ли је исправно некога тући током одвикавања од дроге или не. Моје мишљење је ту небитно, битна је та породица и тај наркоман.
На ово ми нико није одговорио:
Citiraj:
Шта радити? Ево ви реците! Шта радити кад сте све друго пробали? Рећи ћете: "треба држава ово, требамо ми оно, треба едуковати омладину, треба кампање"... бла,бла,бла... тај се дечко дрогира сад, сад упропаштава себе и своју породицу, краде, хапсе га, туку га, умире полако и вуче породицу за собом! Шта сад урадити? Не теоретисати како би то требало уредити...
Нико не зна. Ни овдје на форуму ни мимо њега. Неко осуђује батине као дио терапије, неко не осуђује, али нико не нуди алтернативу.
Замислите да (не дај Боже) имате неко тешко обољење (рецимо рак). Одете у болницу, специјалисти вам одреде љечење (рецимо хемотерапију) и ништа вам то не помогне, ви умирете. И онда вам неко понуди да вас претуче, поломи вам ноге и руке као дио неке терапије која ће вас излијечити (наравно да батине не помажу код рака, али замислите). Ви би то одбили?
Тешки овисници о дрогама су људи који су болесни (болест зависности) и они умиру. Најчешће у неколико година. Нисам чуо да је неко на хероину дочекао старост. Упропаштавају животе своје дјеце, родитеља, породице.
И ја сам на прву лопту помислио како је то бесмислено. Ем поп води Центар у Црној Реци ем користе батине као дио терапије. Помислио сам: "Каква глупост!" Али оно што ми је промјенило мишљење су родитељи. Буквално родитељи половине наркомана из тог центра су одмах наредног дана стали иза рада тог Центра и рекли да то има учинка. Има учинка, то је битно. И тај наркоман који је претучен на снимку и његов родитељ су знали за могућност добијања батина у Центру. Том се родитељу то не свиђа? Није проблем, одмах сина за руку па фино у неку клинику и удри по метадону!