banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 21:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 22:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Dobro je Bole da i to priznajes. Dakle, Bosna po Boletu postoji od 1992.godine. Aferim ratnice . Pozdrav ahbabu od Zaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 22:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Bosna pa jos Hercegovina ma smesno......

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2006, 15:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Sep 2006, 23:30
evo i mog priloga ovoj temi koji nosi naslov,
historija-istorija-povjest bosanske zajednice , drzave bosne , bosne i hercegovine napisane prvi put bosanskohercegovackom rukom !

Povjest-historija-istorija Bosne , BiH !

Na balkanski Poluotok polovinom III stoljeca-vijeka stigla su neka gotska plemena germanskog naroda po imenu "Bosni" i tu na prostoru koji se prostirao izmedju predivnih rijecnih tokova , Une , Save i Drine te mora i planinskih visova Velebita zajedno sa starosjediocima tog podrucja , plemenima ilirskog naroda koju su tu teritoriju naseljavali sa svojim rijetkim nastambama , formirali odnosno konstituiorali Zajednicu koju su nazvali Bosna a pripadnike te Zajednice Bosnier-e odnosno Bosniake .
U VI stoljecu-vijeku na Balkan dolaze plemena etnickog naroda juznih slovena i na granicama bosanske Zajednice formiraju-konstituiraju vise svojih Zajednica , Srbiju,Crnu Goru , Hrvatsku . Neka plemena tog etnickog juznoslavenskog naroda prelaze Unu , Savu i Drinu te se prikljucuju bosanskoj ilirsko-germanskoj Zajednici a krajem VI stoljeca-vijeka bosanskoj Zajednici se prikljucuju i neka plemena drugih etnickih naroda ( jevrejskog,romanskog,latinskog,romskog) pa ona postaje u pravom smislu rijeci uistinu Multietnicka .
--------------------------------------------
da nastavim ,
------------------------------------------------
bosanska Zajednica konstituise se u Drzavu kad je to poslo za rukom i drugim europskim drzavama i u to vrijeme njen multietnicki narod ( iliri , germani,juzni slaveni,jevreji,romi ... ) prakticirao je razlicite religije ali je najbrojnija bila Crkva bosanska koja se odupirala katolickom zapadu i ortodoksnom istoku da je uzmu pod svoju "zastitu" . Samostalnost Crkve bosanske je bila garant i samostalnosti bosanske Zajednice odnosno Bosanske drzave a pripadnici Crkve bosanske su se obracali i molili dragom bogu na nacin koji nscim nije bio sputan pa se i danas smatra da je Crkva bosanska prakticirala religiju na jos neprevazicen tolerantan nacin.
1463.godine kraljevinu Bosnu okupiraju osmanlije i u nju dovode clanove plemena Akyunlu te im daju velike posjede i tutule a sa titulama i vlast a u kratkom vremenskom periodu njima se pridruzuju i srbi kao i hrvati iz pogranicnih podrucja sa Bosnom koji pored islama prihvataju i turski identitet ( poturice ) .
Da bi u carigradu dobili sto bolji tretman poturceni srbi i hrvati pocinju da po Bosni grade velike i prelijepe Dzamije koje "pune" sto milom sto silom pripadnicima Crkve bosanske te ih tako islamiziraju . Bosance koji su se protivili takvom nacinu islamizacije etiketiraju sa pogrdnim nazivom "Balije" sto je svakom, tom etiketiranom "Baliji" donosilo dodatne neugodnosti i probleme sa vlascu .
U to vrijeme , vrijeme kad je i osmanlijskim vazalima u Bosni kao i drzavama Srbiji i Hrvatskoj odgovaralo svako zatiranje autohtonosti i autenticnosto bosanske drzave i njenog bosanskog multietnickog i multivjerskog naroda "protura" se naziv "Bosnjak" kojeg prihvataju Poturice ( srbi i hrvati) i etnicki kurdi clanoci plemena Akoyglu koje su osmanlije dovele u Bosnu i tako ih se rijesile na jedan kulturan nacin jer su oni bjezeci ispred Dzingis Kanaa dosli u Tursku iz Kurdistana odnosno iz Turkmenistana .
U jednom relativno kratkom vremenskom periodu kad je Bosna bila pod osmanlijskom okupacijom sa lica zemlje nestaje Crkve bosanske i njenih vjerskih objekata a pripadnicima bosanskog naroda pravoslavne i katolicke religije "udara" se "pecat" pripadnosti pravoslavnoj srbije i katolickoj hrvatskoj a islamiziranim Bosancima odnosno Bosnierima odnosno Bosniacima "udara" se "bosnjacki" identitet koji kako tada tako ni danas nema osnove za postojanjem .
Pripadnicima bosanskog naroda drugih religija takodje se oduzima pripadnost bosanskom narodu i svi se oni u daljoj buducnosti etiketiraju svojom etnickom pripadnoscu ( romi , jevreji ) .
Vjerovalo se da je tako drzava Bosna za sva vremena otrguta od svog naroda ali ...
odlaskom osmanlija pokazuje se da je srce i dusa drzave Bosne i njenog bosanskog naroda sacuvana pa su to morali da prihvate i bosansko novi okupator koji se zvao austro-ugarska...
medjutim,
kad je Bosnu morala da napusti austro-ugarska ona se ponovo nije docepala Slobode jer ju je okupirala kraljevina S-H-S ( srba , hrvata i slovenaca ) te u tom periodu za Bosnu dolaze super teska vremena i rasclanivanje njenog multietnickog naroda se nastavlja po vjerskim i etnickim savovima ...
Sto silom sto iz situacije koja je nametnuta u Bosni skoro pa da nestaje Bosanaca katolicke i pravoslavne religije a Bosancima koji su se oduprli austro-ugarskoj "bosnjakizaciji" islamske religije dodjeljuje se muslimanski identitet .
Drugi svijetski odnosi i kraljevinu Jugoslaviju ali ... Sloboda za drzavu Bosnu i Hercegovinu nije dosla ... jer je pod svoje preuzima komunisticka Jugoslavija pa joj na AVNOJ-e --evskom zasjedanju dodjeljuju nevjerovatu definici8ju da je republika Bosna i Hercegovina
- i srpska
- i hrvatska
- i muslimanska
odnosno da Republika Bosna i Hercegovina nije
- ni srpska
- ni hrvatska
- ni muslimanska
i tako po slovu te definicije komunisticku Jugoslaviju je tvorilo 6 Republika ali 5 naroda tih Republika .
I pod tom okupaciom Bosanci prezivljavaju vrlo teske trenutke a negiranje Bosanaca i bosanskog naroda ide vec u kontinuitetu pa se Bosancima islamske religije - muslimanima velikodusno dodjeljuje nacija pod nazivom Musliman sto je izvan svih svijetskih normi civiliziranog svijeta jer ne rastu nacije po drvecu pa da ih neko nekom moze poklanjati i odobravati .?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2006, 13:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Rekoh ja ljudi...parodija!!! :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 00:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2006, 04:36
SHEJTAN je napisao:
Ako je to sve tako kako ovaj silni moderator pise,a ostala sabraca potvrdjuju,zasto se Bosna,nikad pa ni tad (razdoblje o kojem pises) nije zvala Srbija ,vec bas Bosna?

Pa zato sto nikad i nije bila Srbija..
Zasto se nikad nije zvala Hrvatska?
Pa zato sto i nije nikad bila Hrvatsko..
Pardon!
Bila je okupirana od strane fasističke NDH 4 godine ali se opet zvala Bosna....
Bosna moze samo da se zove Bosna ili Jugoslavija.....

- Ne, ali ja ipak dolazim odande....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 08:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...u sastav jedne drzave ulazi vise geografskih oblasti...kad to skontate onda ce vam sve postati jasnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 21:15 
Pripravnik
Pripravnik

WERONICKA je napisao:
SHEJTAN je napisao:
Ako je to sve tako kako ovaj silni moderator pise,a ostala sabraca potvrdjuju,zasto se Bosna,nikad pa ni tad (razdoblje o kojem pises) nije zvala Srbija ,vec bas Bosna?

Pardon!

-----------------
" Bosna moze samo da se zove Bosna ili Jugoslavija.....[/ "
:notworthy: :wave:
otkud to , jugoslavija ,
zasto , kako ? :pottytrain5:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2006, 01:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

skljoco-hh je napisao:
WERONICKA je napisao:
SHEJTAN je napisao:

Pardon!

-----------------
otkud to , jugoslavija ,

To isto kad bi ja tebe pitala otkud to Bosna?
Znam ja da je Bosna starija od Jugoslavije, ali zna da je od Jugoslavije starija i Srbija i Hrvatska i Slovenija, Crna Gora i Makedonija..
Ali zna i da je svim ovim starijim državama od Jzgoslavije bilo najbolje i najsigurnije u sastavu te Jugoslavije..
I molim ovakva glupa pitanja ne postavljati kad znas unaprijed odgovor...
Ja nisam rekla ni jednom riječi da Bosna netreba da bude isto sto i Srbija ili Hrvatska..Dapače... Nadam se da se razumijemo....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2006, 03:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

života je napisao:
Koliko znam srednjevjekovna Bosna je bila nezavisna država.

Ineteresuje me da li je Bosna (BiH) ikada (osim u navedenom periodu) bila potpuno samostalna prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i ako jeste kad je i od koga izgubila tu nezavisnost?
Hvala!

Bosna je prvi put izgubila nezavisnost dolaskom Osmanlija 1463 godine i od tada nikada nije bila potpuno nezavisna država.. Nakon raspada Osmanlijskog carstva aneksirana je od strane Austro-Ugarske, pa onda ulazi u sastav SHS kraljevine Jugoslavije potom u sastav SFRJ, a sad je formalno pravno nezavisna država od 1992 godine...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2006, 18:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2006, 14:43
:lol: Ali zna i da je svim ovim starijim državama od Jzgoslavije bilo najbolje i najsigurnije u sastavu te Jugoslavije..

Samo da mi je znati od čega sam to bio najsigurniji u sastavu jugoslavije...možda od Hrvata ili Srba...Slovenaca???Brrrr...Biti će od Amera i Rusa,šta su oni za jednu jugoslaviju jebote...jugoslavija=sila,moć,snaga... :lol: :lol: :lol: :lol:
Kako volim slušati bajke ovih jugonostalgičara,jebote ko palestinci ste,narod bez države....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2006, 23:02 
Pripravnik
Pripravnik

WERONICKA je napisao:
skljoco-hh je napisao:
WERONICKA je napisao:
SHEJTAN je napisao:

Pardon!

-----------------
otkud to , jugoslavija ,

To isto kad bi ja tebe pitala otkud to Bosna?
Znam ja da je Bosna starija od Jugoslavije, ali zna da je od Jugoslavije starija i Srbija i Hrvatska i Slovenija, Crna Gora i Makedonija..
Ali zna i da je svim ovim starijim državama od Jzgoslavije bilo najbolje i najsigurnije u sastavu te Jugoslavije..
I molim ovakva glupa pitanja ne postavljati kad znas unaprijed odgovor...
Ja nisam rekla ni jednom riječi da Bosna netreba da bude isto sto i Srbija ili Hrvatska..Dapače... Nadam se da se razumijemo....

-----------------------------------
u ovom slucaju problem je konkretno u nazivu - jugoslavija-
jer ako se zna da taj naziv - jugo slaveni , odnosno juzni slaveni - odredjuje "drzavu" jednog etnickog naroda onda je za drzavu BiH koja je multietnicka ta "konotacija" ILI jugoslavija Nemoguca !

sta se tice bih i njenog bitisanja u sastavu kraljevine jugoslavije te komunisticke jugoslavije mogu samo ovo da kazem,
okupator je okupator pa bio on u uniformi
- osmanlija
- austro-ugarske
- kraljevine s-h-s
- ndh ili
- sfrj

---------------
e upravo danas , sto je van svih svijetskih standarda ,
srbi , hrvati i "bosnjaci" svoju konstitutivnost nametnutu drzavi BiH izvlace iz tih okupatorskih tekovina,
- osmanlija
- kraljevine s-h-s
- ndh i
- sfrj
-----------------
bilo bi smisno da nije zalosno .
:mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2006, 23:10 
Pripravnik
Pripravnik

nit hoci nit se znam svadjati k'o mala dica ili lajave zene ,
ja sam postavio svoj komuntar u kojem je objelodavljena prvi put prava historija-istorija-povijest drzave bosne odnosno bosne i hercegovine .
ako ko ima nekih protuargumenata nek ih ovdi iznese a ja sam spreman da svoj clanak branim sa historijskim dokazima i neoborivim argumentima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2006, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
:lol: :lol: :lol:
To skljoco legendo nasa...samo udri.Naj si bolji.... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2006, 15:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2006, 16:11
Prvo nastala bosna , posle nje nastale su amebe

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2006, 18:51 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 15:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Mar 2003, 10:03
:lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 16:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 14:36
Tvrtko Kotromanic se krunisao za kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih strana na grobu Svetog Save u manastiru Mileseva. Da bi istakao jednorodnost dinastije Nemanjica i Kotromanica, Tvrtko stavlja ispred svog krstenog imena i ime Stefan, sto znaci "vjencani" (onaj koji je krunisan). U ovoj povelji Tvrtkovo ime Stefan se istice veoma cesto (pogledati recimo posljednju rijec u prvom redu), kao sto se u povelji cesto istice srpska zemlja ili Srblje kao jedina etnicka odrednica. Na primer u petom redu Tvrtko jasno istice porijeklo "roditelja mojih gospode srpske". Isto tako, na dnu povelje, na desnoj strani, je ogromnim slovima istaknuto, na prvom mjestu - kralj Srba.
Svoj jezik bosanski vladari nazivaju srpskim[/size]

Bosanski ban Stjepan Kotromanic (1322-1353) izdaje 1333. darovnu povelju Dubrovniku i kaze: "i zato stavljam ja gospodin ban Stefan svoju zlatnu pecat, da je vjerovano svaki da zna i vidi istinu. A zato su cetiri povelje jednake, dvije latinski, a dvije srpski, a sve su pecacene zlatnim pecatima".
[/quote]

samo da ispravim nekoliko postavki:

povelja Kulin Bana I kralja Bosne
Slika
PRIJEVOD.

Povelja Bosanskoga Bana Kulina je napisana 29.avgusta 1189. godine na starobosanskom jeziku i Bosanskim pismom Bosancicom.Ovaj dokument je ne samo najstariji ,dosad pronadjeni, Bosanski drzavni dokument,nego je Povelja Bosanskoga Bana Kulina i najstariji drzavni dokument,od svih juznoslovenskih drzava!!

Ban Kulin,u glavnom dijelu te Povelje,kaze:

....Ja,Ban Bosanski Kulin,obecavam Tebi kneze Krvasu i svim gradjanima Dubrovcanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka.

I pravicu drzati sa Vama i pravo povjerenje,dokle budem ziv.

Svi Dubrovcani koji hode kuda ja vladam,trgujuci,gdje god se zele kretati,gdje god koji hoce,s` pravim povjerenjem i pravim srcem,bez ikakve zlobe,a sta mi ko da svojom voljom kao poklon.

Nece im biti od mojih casnika sile,i dokle u mene budu,davati cu im pomoc kao i sebi,koliko se moze,bez ikakve zle primisli.Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evandjelje.

--------------------------------------------------------------------------------

Prijepis glavnog dijela teksta Povelje Bosanskoga Bana Kulina na originalnom starobosanskom jeziku sa Bosancice na Latinicu,glasi:

....Ja,Ban Bosanski Kulin prisezaju Tebi,kneze Krvasu i vsim gradjam Dubrovcam,pravi prijatelj biti Vam,od sele i do vijeka,i prav goj drzati s vami i pravu vjeru do kole sam ziv.

Vsi Dubrovcane kire hode po moemu vladaniju,trgujuce,gdje si kto hoce kretati,gdje si kto mine,pravov vjerov i pravim srcem drzati je,bez vsake zledi,razvje sto mi kto da po svojov voljov poklon,i da im ne bude od mojih castnikov sile,i do kole u mene budu,dati im svijet i pomoc kakore i sebi,kolikore moze,bez vsega zloga primisla.Tako mi Bog pomagaj i sije Sveto Evandjela
dokaz postoji :

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
И ево нама још једног просветитеља... Пре него што завршиш као и твоји славни претходници (тузлак, босанац и сл.) мој савет би био: Пали кући, играј козарачко!
Само немој више овде да смараш и покрећеш тему која је овде прежвакана 1343476765844 пута од када сам ја на форуму и 4373734243434466 пута пре мог пристуства.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 16:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 14:36
zasto bi me banovali i iskljucili sa foruma jesam li nekog uvrijedio mozda?ja sam samo rekoa ono sto je istina i istina bosanske historije u koju cvrsto vjerujem... toliko

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
BHF je napisao:
zasto bi me banovali i iskljucili sa foruma jesam li nekog uvrijedio mozda?ja sam samo rekoa ono sto je istina i istina bosanske historije u koju cvrsto vjerujem... toliko

Зато што свима овде за твоју хисторију и твоје виђење хисторије пуца она ствар. Из тога произилази следеће:
1. Промашио си форум (можда да покушаш на наком форуму Сарајево, Тузла, Зеница и сл.).
2. Твоја виђења историје ће убрзо да пређу у опасна смарања затим у вређања а онда ћеш свима опасно да се попнеш на ону ствар па ће на крају админ бити приморан да тему закључа а тебе одстрани.
3. Веруј у ово што сам написао јер смо слични ствар имали већ неких мали милион пута.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]