korisnik je napisao:
Love is in the air je napisao:
Makedonija u istom socijalnom položaju kao mi ili gorem?! To je jedna stvar, druga stvar je što je ovdje stvarno skupo plaćati internet linkove-odnosi se na provajdere. Ne zna se ko više uzima braća preko Drine ili ovi iz lijepe naše. Da imamo direktanu vezu sa Slovenijom ili sa nekim na drugu stranu to bi bila potpuno druga priča. Tako da ona priča da je lakše puštati kabal u zemlju nego u more i neke druge slične priče potpuno padaju u vodu... Samo budite malo realni. Jedna stvar je činjenica - proporcionano tome kako se obaraju cijene provajderima tako isti u nekom doglednom vremenu obaraju cijene korisnicima, da li dobrovoljno ili pod uticajem tržišta ishod je isti.
Pozz svima.
Sta mislis na koji nacin se spaja Crna Gora, Kosovo, Makedonija....? Pa preko Srbije, Hrvatske...
Niko ne obara cijene ako ga konkurencija na to ne natjera, a ocigledno u RS provajderi i nisu bas neka konkurencija jedni drugima.
Korisnik,
ja ne pokušavam da branim bilo koga ovdje, samo pokušavam da ti dočaram malo realniju sliku o svemu tome. Link koji je mangia postavio dovoljno ti govori o tome. A to da li su provajderi konkurencija jedni drugima - vjeruj da jesu. Ali ima neka granica rentabilnosti do koje se može ići, ali dalje spuštanje cijena nema nikakvu ekonomsku opravdanost, sve dok nadprovajderii ( kao što je telekom ) ne obore svoje cijene na dole. Tako se obaraju cijene i ostalim provajderima. Interesuje me samo jedna stvar - da li si ti stvarno ubijeđen da, recimo elta, plaća istu cijenu mb/s koliko plaća i neki recimo slovenski telekom ili srbijanski provajderi, itd... Vjeruj mi što se barem ove teme tiče BiH je u gotovo najgorem geografskom položaju za ovaj vid trgovine. Ali kako je tebi, tako je i meni u interesu da brzine rastu a cijene ostaju iste, tako da se iskreno nadam da će padati i dalje, odnosno gotovo sam siguran da će slijedeće godine najkasnije 1mb/s biti 20 km, ako ne i manje.