banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Maj 2009, 22:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2008, 23:09
Znaci ovo je u potpunosti MOJ tutorial, i zabranjeno je copy/paste na neki drugi forum/site bez moje dozvole i mog potpisa.
Ovo je tutorial i za ADSL i za WADSL, za Elta Cable se razlikuje samo u par stvarcica, ali moze posluziti podjednako dobro i za kablovski!

Kako ubrzati i ustabiliti vas Internet!

1)Hardwarski dio
Prvije bilo kakvog rada, pozeljno je da modem( i ruter ako ga imate) stavite van nekim elektromagnetnih uredjaja, najbolje je staviti na pod.
Svakakvi elektromagnetni uredjai mogu djelovati na modem ili ruter
Ako imate modem i ruter onda ih razdvojite, ni na koji nacin ih nemojte stavljati jednog na drugog.

1.A)Kablovi
Prije svega, prijateljski savjet je da pokusate uzeti tacne velicine kablova(sto lan, sto onoga od modema do uticnice) i da ih priblizite(tj uredjaje) i da nemate prevelike kablove.
Drugo, kupite nove kablove, nemojte stediti na cijeni.Lan kabl uzmite sto bolji, i sa sto boljom zastitom.Dok ovaj od modema do uticnice, moze bilo koji, posto bas i nemate veliki izbor ;).
Pripazite da nista ne stoji na kablovima, da se ne zapetljaju i slicno.To dovodi do zagusenja protoka.

1.B)LAN Kartica
Oko lan kartice nema se sta puno reci, moze posluziti integrisana, ali ako imate 10-20 KM viska, investirajte u novu LAN karticu, Ako imate i malo vise para(oko 40 KM) kupite ovako nesto http://www.pan-ex.net/vidi.php?artikl=9320 , dobice te dosta bolju kvalitetu)

2)Softwarski dio
Eh, sada dolazi malo tezi dio :), prvo od svega posvetimo se malo Windowsima :

2.A)Windows Tweaking
Prvo, sljedite upute :
START-Control Panel-Network Connections-Desni klik na vasu LAN karticu i Propetie-Ostanite u General Tabu, dole vidite : This connection uses the following items:
Sada tu sve odkvacite osim : File and Printer Sharing for Microsoft Networks(ako koristite prebacivanje podataka preko LANA, ako ne onda i to odkvacite) i Link-Layer-Topology-Discovery Responder i Internet Protocol(TCP/IP).
Sada kada ste to uradili dobili ste nesto brzi net.
Sada cemo ubrzati vas internet za 20%
Prvo, START-RUN-Pisite gpedit.msc!
Sada vam se otvorio novi prozor, i sada idite : Local Computer Policy–>Computer Configuration–>Administrative Templates–>
Network–>QOS Packet Scheduler–>Limit Reservable Bandwidth.
Sada dupli klik na Limit Reservable bandwith, idite Enabled i upisite 0.Sada to zatvorite.I imate net za oko 20 % brzi :).

Sada, da bi ubrzali torrent downloading, i poboljsali vecu da ne puca i malo poboljsali ping otidjite na ovaj link :
http://www.lvllord.de/?lang=en&url=downloads#4226patch
I skinite englesku verziju.
Otvorite to i kliknite na EvID4226Patch.exe, sada stisnite Y.Ako zelite mozete prvo C pa onda 50, i onda Y.Mada to je malena razlika.
Sada to zatvorite.
Sada cemo preci na malo vecu matematiku ^^.

2.B)TCP Tweaking
Ovdje imamo 2 tutoriala koja sam napravio,
znaci za 1 mbps, 1.5mbps i 2 mbps koja su najvise prisutna u BL.
Prvo skinite ovo : http://www.speedguide.net/files/TCPOptimizer.exe
Sada kada pokrenete taj program pratite i upisujte sljedece :

1MBPS TUTORIAL
General Settings tab:
Custom settings - check
Modify All Network Adapters - check
network adapter selection - your NIC
MTU - 1492
TTL - 64
TCP Receive Window - 31944
MTU Discovery - Yes
Black Hole Detect - No
Selective Acks - Yes
Max Duplicate ACKs - 2
TCP 1323 Options:
Windows Scaling - uncheck
Timestamps - uncheck

Advanced Settings tab:
Max Connections per Server - 10
Max Connections per 1.0 Server - 10
LocalPriority - 5
Host Priority - 6
DNSPriority - 7
NetbtPriority - 8
Lan Browsing speedup - optimized
QoS: NonBestEffortLimit - 0
ToS: DisableUserTOSSetting - 0
ToS: DefaultTOSValue - 80
MaxNegativeCacheTtl - 0
NetFailureCacheTime - 0
NegativeSOACache Time - 0
LAN Request Buffer Size - 32768

1.5 MBPS TUTORIAL
General Settings tab:
Custom settings - check
Modify All Network Adapters - check
network adapter selection - your NIC
MTU - 1492
TTL - 64
Windows Scaling - uncheck
TCP Receive Window - 63888
MTU Discovery - Yes
Black Hole Detect - No
Selective Acks - Yes
Max Duplicate ACKs - 2
TCP 1323 Options:
Timestamps - uncheck

Advanced Settings tab:
Max Connections per Server - 10
Max Connections per 1.0 Server - 10
LocalPriority - 5
Host Priority - 6
DNSPriority - 7
NetbtPriority - 8
Lan Browsing speedup - optimized
QoS: NonBestEffortLimit - 0
ToS: DisableUserTOSSetting - 0
ToS: DefaultTOSValue - 80
MaxNegativeCacheTtl - 0
NetFailureCacheTime - 0
NegativeSOACache Time - 0
LAN Request Buffer Size - 32768

2MBPS TUTORIAL
Za njega samo treba tu gore na tu trako staviti na 2000 o naci rwin postavke i staviti 63888 .

2.C)Rwin postavke
RWIN vam moze pomoci u stavbilnosti i propusnost interneta.
Da bi ga lakse mjenjali, uzmite Cablenut (http://www.softpedia.com/get/Tweak/Netw ... eNut.shtml).I skinite ga.
Kada pokrenete taj program, malo se upoznajte sa njim i nadjite informacije o RWINu(Windows Scaling
Check Windows Scaling when RWIN > XXXX)
Evo vam i postavke za njih :
511104 -- za ~8 do ~30 Mbps
255552 -- 2 to 14 Mbps
127776 -- 1 to 5 Mbps
63888 -- radi do ~2 Mbps.

3)Modem Tuning
O modemu vam ne zelim govoriti mnogo, par stvari nije ni dozvoljeno pa cemo se drzati samo osnove :).
Kada udjete u modem (192.168.1.1 je ip adresa) upisite podatke za pristup najcesce vam pise koji je default user i pass, a teolovci to ne mjenjaju.
Malo razgledajte to i nadjite opcije za podesavanje konekcije, stavite u bridge ili routing mode, bidge je se modem ne spaja odma sa netom, a routing da da.Ako odbaerete routing onda u postavkama za MTU stavite 1492 .
I to je to sto se tice modema!

4)Korisni Software
Jedini program koji sam ja koristio i da je ispao koristan je cFos Speed(mozete ga naci crackanog na warezima), mozete odabrati dali da vam daje vecu brzinu ili bolji ping, ovo je pretezno za igrace.
A za download koristite INTERNET DOWNLOAD MANAGER.Meni daje na 2mbps teol 240 kBps sa rapidshare.Sto je odlicno.I svima jako pomaze.Instalirajte i uzivajte.
I to je to :), drugih programa nema.
SVI PROGRAMI KOJE VIDITE, TIPA DA VAM DAJE 300% VISU BRZINU, ZAOBICITE U VELIKOM LUKU!

Ako ima kakvih gramatickih gresaka, molim vas oprostite mi, nemam vremena sada to ispravljati :)
Kasnije ce biti jedan manji tutorial posvecen pingovima i latencijama, koji ce biti namjenjen online igracima :).
Do tada,
LP

Poslednji put menjao smOOti dana 26 Maj 2009, 14:17, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 22:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Jbt, ovo meni špansko selo. :oops:
Samo znam da mi je kabal od utičnice do kompjutera izvijugan i isprovlačen i da ima u njemu oko 8 m.
Eh kuda moji postovi putuju, čak i ispod praga od vrata. 8)

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 23:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Hmmm... obični UTP Cat5 radi svoj posao bez problema i na većim distancama... ako imaš 1 mbps internet, koliko pomaže gigabitna mrežna kartica? Ako sam modem / ruter diže konekciju, kako će podešavanje samog windowsa da utiče na brzinu neta? Ako se ne varam, samo će se ubrzati komunikacija s modemom / ruterom (koja je ionako tipično 100 mbps)... a ako se opet osvrnemo na 1 mbps... Što se tiče EvID4226, ovo stvarno pije vode, ali samo kod situacija s velikim brojem konekcija, tipa torrent... I ako se može podesiti neka opcija na ruteru da net radi brže, koja to? I uostalom, ako mi provajder daje 1 mbps, da li ću s ovim podešavanjima da dobijem više? Sumnjam...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 23:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Krivo sam mozda dao naslov teme, ne nemislim da ces ovim tutorialom dobiti iznad tog 1mbps, vec da se priblizi maximalno toj cifri.Sto se tice windows tweakinga, a gledaj pomaze, dokazano, windows ti ne urpavlja samo konekcijom izmedju tebe i lan kartice/modema vec i sva ta propusnost prvo prodje kroz te iste windowse :), i on ih obradjuje...Mislim stvarno dugo za pricati.Ako zelis...probaj.Isporbao sam ovo na teol 1.5 mbps = rezultat sa 1290 kbps na 1420 kbps, i na 2 mbps sa 1600 na 1750, a na IDM 1900 kbps.
I na wadsl 1 mbps, sam uspio ustabiliti konekciju.
BTW. nece ti pomoci 1gbps kartica, ali postoje odredjene nadogradnje na ovoj koju sam stavio, i daje jaci protok.
BTW 2 :P, sto se tice komandi, to su one da ukljucjes sam sebi i iskljucujes interleaving/fast p.I ima jos par, koje rade da se ubrza internet na onim providerima koji softwarski ogranicavaju nekome brzinu(na podruziju ex-yu to ima samo optima u hrv), ali teol ima hardwarsku, i to je razlog manjih brzina ovdje iz kojeg razloga ovao nesto i pisem.
uzivaj

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 23:39 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Imam D-Link DGE-530T (vjerovatno ova s linka) i ona ima podršku za VLAN-ove i QoS... kako ona može da mi ubrza internet? Ako mi je konekcija na ruteru, šta imam za podesiti pa da ubrzam net? Kada je konekcija na samom računaru, moguće je s nekim podešavanjima učiniti net malo živahnijim, ali 20 %... I nije to nešto duga priča, ali je malo misleading...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 00:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

To za 20% je sto MSQS uzima da bi kao dao protoka za neke ostale aplikacije(citaj glupost) i kada se to otkloni imas potpun bandwidth na windowsima :).
A sto se tice lan kartice, neznam kako bi ti to na najlaksi nacin objasnio...recimo da imas 100 malih cestica koje prolaze sa jedne molekuje na drugu, ali druga molekula ce ih primiti onoliko koliko njen ulaz moze da ih primi(haha).Da skratim, lose lan kartice gube pakete, i od 100 paketa prodje recmo 90.Kod ovih skupljih modela toga nema.Long story :).

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 00:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

OK, 20 %... ali kako windows zna da ja imam 1 mbps da bi od njega rezervisao za "nešto" 200 kbps? Da li to znači da ako imam svježe instaliran windows i 1 mbps internet da ću ustvari imati 800 kbps? Mislim da su ovdje neki pojmovi malo pogrešno shvaćeni... A i još nisam vidio mrežnu karticu koja gubi pakete...
Correction of some incorrect claims about Windows XP QoS support
There have been claims in various published technical articles and newsgroup postings that Windows XP always reserves 20 percent of the available bandwidth for QoS. These claims are incorrect. The information in the "Clarification about QoS in end computers that are Running Windows XP" section correctly describes the behavior of Windows XP systems.

Ova D-Linkova mrežna karta može da "popravi brzinu" u mreži u kojoj je odrađena prioretizacija saobraćaja (QoS), a pošto veza kompjuter - ruter / modem nije tog tipa... a ako je internet veza brzine manje od 100 mbps, stvarno ne vidim kako gigabitna (niti kartica sa "određenim nadogradnjama") može da popravi situaciju.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 00:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne, windows samo od koliko god bila tvoja brzina u tom trenutku, npr. 500 kbps on ce ti oduzeti 20% isto ako imas i 20 mbps.
A sto se tice kartice, ja ti govorim iz licnog iskustva, kartica moze i da iziskuje vecu latenciju, pucanja veze i slicno.
A takodjer, u neke malo bolje rutere mozes staviti QOS, i onda ti pomazu ovakve kartice...Moj ruter to moze ( Dlink dl528).
Ja se dugo vremena "druzim" sa internetom,vezama i komunikacijama, sve sto sam napisao je iz mog licnog iskustva :).
Takodjer, ako se zelis malo vise upoznati sa svime ovime, posjeti www.speedguide.net i na forumu imas mnogo korisnih topica.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 02:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Ma nije to bas kao sto ti zamisljas...

Citiraj:
1)Hardwarski dio

Citiraj:
1.A)Kablovi

Sta bi rekao na ovo?
Slika
:P

Citiraj:
1.B)LAN Kartica

Bas nista se nece dobiti na ovim manjim brzinama. Tek na brzinama od par stotina Mb dolazi do izrazaja npr. ako kartica radi checksum offload ili se povezuje na PCI-x interfejs... ono prvo radi svaka skoro, ovo drugo treba samo za ozbiljnije servere... ni u ludilu to nema nikakvog uticaja kod brzina od nekoliko desetina Mb... Ono sto jedino moze da ima, a nisi naveo je stanje TCP/IP stack-a na racunaru (moguca reinstalacaija na win2000, odnosno reset na winxp), odnosno drajvera mrezne kartice koji se "kace" na njega i koji mogu biti nepotpuni ili imati bug.

Citiraj:
Sada tu sve odkvacite osim : File and Printer Sharing for Microsoft Networks(ako koristite prebacivanje podataka preko LANA, ako ne onda i to odkvacite) i Link-Layer-Topology-Discovery Responder i Internet Protocol(TCP/IP).

Ne uzrokuju overhead ni 0.01% na recimo 1 Mb konekciji. A mozda nekome i treba da djeli stampac u lokalnoj mrezi. K'o sveta vodica, ne steti, a ni ne pomaze nesto...

Citiraj:
ada vam se otvorio novi prozor, i sada idite : Local Computer Policy–>Computer Configuration–>Administrative Templates–>
Network–>QOS Packet Scheduler–>Limit Reservable Bandwidth.
Sada dupli klik na Limit Reservable bandwith, idite Enabled i upisite 0.Sada to zatvorite.I imate net za oko 20 % brzi

Ovo je totalno netacno. Kao prvo da bi QoS radio, mrezna kartica i sa jedne i druge strane treba da ga podrzava. Ako je to slucaj, potrebna je aplikacija koja ce znati da iskoristi windows API, i zahtijeva da joj se da prioritet na tih 20% u odnosu na manje kriticne aplikacije. To je korisna stvar, ako se radi o nekoj mission critical ili realtime aplikaciji, ali ovdje se radi o microsoft verziji qos-a, integrisanoj direktno u operativni sistem. To se jednostavno ne koristi, nego se qos obavlja na ruterima. Tako da je uvijek 100% bandwith-a raspolozivo. Iskljucivanje ne donosi nista, mada prakticno se i ne gubi nista...

Elem da skratim... RWIN jako malo smanjuje overhead (djelici procenta su u pitanju), moze jedino stabilnost nesto malo da popravi ako je link los, pa se onda RWIN smanji (recieve window). Ali time veza usporava, a ne ubrzava.

MTU vrijednost ima smisla mijenjati samo ukoliko dolazi do fagmentacije paketa na nekom od rutera povajdera (tj, ima MTU manji od vaseg), ali to je velika greska provajdera i to ne bi smjelo da se desi. Povecavanjem MTU vrijednost vi mozete da izazovete tu fragmentaciju paketa, pa ste sami krivi ako vam se latencije iliti ping povecaju. Potencijalni dobitak u brzini je opet mali djelic procenta.

Ko uspije nesto vise, slobodno neka patentira i obogati se... :D

I jos jedna mala napomena: ovo se odnosi Windows XP (koji od 1.7.2009. vise ni zvanicno nece biti podrzan) i starije operativne sisteme. Noviji, dakle Vista i Windows 7, imaju TCP auto-tuning, pa sve sami podesavaju optimalno, zavisno od konekcije. Vecina ovih promjena nije moguca, a jos manje je preporucljiva.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 09:15 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

smOOti je napisao:
Ne, windows samo od koliko god bila tvoja brzina u tom trenutku, npr. 500 kbps on ce ti oduzeti 20% isto ako imas i 20 mbps.

Da li si pročitao quote koji sam postovao?

smOOti je napisao:
A takodjer, u neke malo bolje rutere mozes staviti QOS, i onda ti pomazu ovakve kartice...Moj ruter to moze ( Dlink dl528).

QoS koji ima tvoj ruter nema nikakve veze sa 802.1p.

smOOti je napisao:
Ja se dugo vremena "druzim" sa internetom,vezama i komunikacijama, sve sto sam napisao je iz mog licnog iskustva .Takodjer, ako se zelis malo vise upoznati sa svime ovime, posjeti http://www.speedguide.net i na forumu imas mnogo korisnih topica.

Ja se ne "družim" s internetom, vezama i komunikacijama, to mi je posao i dobro znam zašto sam sve ovo prethodno napisao.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 11:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne razumijem u cemu je vas problem, stavio sam ovo da ljudi koji se manje razumiju, mogu ubrzati sebi net, a ne da im na 1mbps stoji 800 kbps.Oni koji misle da je ovo glupost...imate gore u desnom uglu mali crveni X, pa izvolite.
Ovo sve sto sam naveo je 100% tacno, i isprobano na 10tak racunara i razlicitih veza.
Drugo, onima kojima je namjenjeno ovako nesto, nije potrebna Vista i Win7 i cisto sumnjam da je znaju instalirati ;).

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 12:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nemam problema, i ne mislim da je ovo glupost... znam da jeste :D I ako nisi uočio šta sam postovao, evo još jednom: Windows XP Quality of Service (QoS) enhancement and behavior.

Ako hoćeš da skontaš kako radi QoS, pročitaj sledeće: IEEE 802.1p. I to nema veze sa ovim gore QoS-om od WinXP-a.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2009, 17:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2008, 18:01
Pihh samo kad se sjetim u vrijeme dialup-a kad su kruzili ovakvi tutoriali : "Kako izvići maximum iz dialup konekcije" :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2009, 20:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Nemam problema, i ne mislim da je ovo glupost... znam da jeste :D I ako nisi uočio šta sam postovao, evo još jednom: Windows XP Quality of Service (QoS) enhancement and behavior.

Ako hoćeš da skontaš kako radi QoS, pročitaj sledeće: IEEE 802.1p. I to nema veze sa ovim gore QoS-om od WinXP-a.

Uz svo duzno postovanje, briga me za tvoje misljenje :).Na 10tine racunara i internet veza testirano i pomoglo je.
A ti, ako je ovo tebi jadno...izvoli ne gledati ovu temu.Ima ljudi kojima ce ovo pomoc.Uostalom ko da bi ja gubio svoje vrijeme uzalud ;).

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2009, 23:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dokazi:
Na mom laptopu, svjeze instalirani windowsi xp bez tuninga :
Slika
Nakon tuninga :
Slika
A, nakon onih malo drugacijih tuninga :)
Se dobije ovako nesto :
Slika
I, da napisem koja je inace otprikile maximalna brzina teol adsla
Slika
Eto :)

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2009, 23:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ako ćemo speedtest uzimati kao mjerilo brzine... da si dao grafikone sa IxChariota ili iperfa, reko bih to je to, ali speedtest... :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2009, 23:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Mislim da je za obicne korisnike dovoljan speed test :)

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2009, 23:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Kad vec petljas, daj makar obrisi onda one datume koje stoje pokraj rezultata speedtest-a.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2009, 23:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Sama brzina se ograničava na CPE-u ili BRAS-u (u slučaju PPPoE konekcije), gdje se definiše CIR i burst; CIR predstavlja brzinu na koju si ograničen, burst je mogućnost da se kratkotrajno poveća brzina iznad brzine definisane CIR-om. Ovaj burst je zaslužan za inflaciju cifri na speedtestu. End of story :D

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 00:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

To stoji, ali sta onda kazes na download sa rapidshare-a :) i torrenta :? :).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]