banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 11:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2009, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
BSE je napisao:
SÄFFLE je napisao:
Cuj,naplatiti za prelazak preko ceste? Je li to bio autoput,cesta s oznakom zabrane prelaska pjesacima?
Ovo za sljemove,kacige, ne bih ni komentarisao....al da mi je vidjeti one moje lokalne trblonje na paciklu,i jos sa kacigom,pa da umrem :lol:

u svakoj iole normalnoj drzavi kaznjivo je prelaziti ulicu izvan pjesackog prelaza i za to se udaraju kazne
sto se tice nosenja kaciga za to postoji zakon i sasvim je normalno da se i za to naplacuju kazne
druga je stvar sto je ni ja jos nisam kupio :D

Ovo za prelazak ulice naprosto nije tacno.´Zivim u "normalnoj" drzavi,i nikad nisam cuo da su nekog oderali kao pjesaka,za bilo kakav prekrsaj u saobracaju(mozda u Njemackoj).Iako su po naseljenim mjestima,gradovima ,uredno postavljeni pjesacki prelazi,semafori,"lezeci policajci",a pjesaci imaju prvenstvo na pjesackom bez semafora,odgovornost je uvijek na vozacu ,i po meni ispravno.
Kaciga,naravno,postoji zakon,ali cak ni u Kopenhagenu,gdje vrvi od biciklista u saobracaju i policije takodje,ne vidjeh(iako sam tamo cesto),da se sprovode kontrole,ili kaznjavaju po cesti,iako oko 15% odraslih biciklista ne nosi kacigu.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 10:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
to sto ti nisi cuo ne znaci da to ne postoji, raspitaj se malo o saobracajnim propisima

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
to sto ti nisi cuo ne znaci da to ne postoji, raspitaj se malo o saobracajnim propisima

Evo sad i kopao po zakoniku,ne postoji. Postoje samo ukazi,manje vise,savjeti,kako treba,koja prava i sl o ponasanju pjesaka u saobracaju,ali paragraf o kaznjavanju pjesaka i sl. ne postoji. Ima li gdje zakonik,odredbe ,paragrafi o kaznjavanju pjesaka u Rs-BiH? Bas me zanimaju neke stvari,i nevezano za ovo,moze li se naci na netu?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 11:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
SÄFFLE je napisao:
Evo sad i kopao po zakoniku,ne postoji. Postoje samo ukazi,manje vise,savjeti,kako treba,koja prava i sl o ponasanju pjesaka u saobracaju,ali paragraf o kaznjavanju pjesaka i sl. ne postoji. Ima li gdje zakonik,odredbe ,paragrafi o kaznjavanju pjesaka u Rs-BiH? Bas me zanimaju neke stvari,i nevezano za ovo,moze li se naci na netu?

[url]
http://www.mup.vladars.net/zakoni/bih/Z ... %20BiH.pdf[/url]

Clan 238.
(1) Novcanom kaznom od 40,00 KM kaznice se za prekršaj:
...
26) pješak koji se nepotrebno zadržava na kolovozu ili se
krece po kolovozu na nacin kojim se ometa ili sprecava saobracaj
vozila (clan 105);
27) pješak koji se na putu koji ima trotoar ili drugu površinu
odredenu za kretanje pješaka krece kolovozom (clan 106. stav
(1));
28) pješak koji preko kolovoza i biciklisticke staze ili trake
prelazi na nacin protivan odredbama clana 108;
29) pješak koji na obilježenom pješackom prelazu postupi
protivno odredbama clana 109. st; (2) i (3);
30) pješak koji prilikom prelaženja preko kolovoza na
mjestu na kojem nije obilježen pješacki prelaz ometa saobracaj
vozila (clan 110);

19. Kretanje pješaka
Clan 105.

(1) Pješak ne smije, u pravilu, da se krece i zadržava na
kolovozu.
(2) Ako se pješak krece kolovozom, on mora da se krece što
bliže ivici kolovoza, i to veoma pažljivo i na nacin kojim ne
ometa ili ne sprecava saobracaj vozila.
Clan 106.
(1) Na putu koji ima trotoar ili drugu površinu odredenu za
kretanje pješaka, odnosno površinu pored kolovoza pogodnu za
kretanje pješaka, pješak je dužan da se krece po tim površinama.
(2) Na putu na kojem ne postoji trotoar ili druga površina
odredena za kretanje pješaka, odnosno pogodna za kretanje
pješaka, a koju pješaci ne mogu da koriste iz bilo kog razloga,
pješaci mogu da se krecu kolovozom.
(3) Na kolovozu puta zabranjeno je igranje, vožnja djecijim
biciklom, romobilom, koturaljkama i slicno, kao i sankanje,
skijanje i drugo, osim ako je to posebno dozvoljeno.
Clan 107.
(1) Kad se pješaci krecu kolovozom na javnom putu van
naselja, dužni su da se krecu uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru
kretanja, tako da se krecu jedan iza drugog.
(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovog clana, pješak može
da se krece uz desnu ivicu kolovoza samo kad je takvo kretanje
za njega bezbjednije (nepregledna krivina, provalija, usjek,
zasjek, odron i sl.).
(3) Pješak koji gura rucna kolica, bicikl, laki motocikl ili
motocikl, lica koja se krecu pomocu pokretnih stolica za
nemocna lica, kao i organizovana kolona pješaka, moraju da se
krecu uz desnu ivicu kolovoza u smjeru kretanja.
Clan 108.
(1) Pješak je dužan da prelazi preko kolovoza i biciklisticke
staze pažljivo i najkracim putem, nakon što se prije stupanja na
kolovoz uvjeri da to može da ucini na bezbjedan nacin.
(2) Na putu koji ima obilježene pješacke prelaze ili posebno
izgradene prelaze, odnosno prolaze za pješake, pri prelaženju
puta pješak je dužan da se krece tim prelazima, odnosno
prolazima, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 m.
Clan 109.
(1) Na obilježenom pješackom prelazu na kojem je
saobracaj pješaka regulisan svjetlosnim saobracajnim znacima za
pješake pješak je dužan da postupa prema tim znakovima.
(2) Na obilježenom pješackom prelazu na kojem saobracaj
pješaka nije regulisan posebnim svjetlosnim saobracajnim
znacima za pješake, ali je saobracaj vozila regulisan svjetlosnim
saobracajnim znacima za vozila ili znacima koje daju ovlašcena
lica, pješaci mogu da prelaze preko kolovoza samo dok im je
datim znakom dozvoljen prelaz preko kolovoza.
(3) Na obilježenom pješackom prelazu na kojem saobracaj
nije regulisan svjetlosnim saobracajnim znakovima ni znacima
koje daje ovlašceno lice, prije stupanja na pješacki prelaz, pješak
je dužan da obrati pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se
približavaju.
Clan 110.
Pješak koji namjerava da prede kolovoz na mjestu na kojem
ne postoji obilježen pješacki prelaz ne smije da stupi na kolovoz
ako time ometa saobracaj vozila.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 14:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala!

Zaista se vidi da je neko stvarno radio ,za razliku od mnogih,dobro placenih koji su na drzavnim jaslama.

40 km je zaista previse za gorenavedene "prekrsaje",jer je fazon sto su ipak ostavljene mogucnosti nasim visokomoralnim drotovima da ih tumace proizvoljno. Kao sto procitah skoro,(rasprava u parlamentu)kopajuci za kaznama u "normalnoj" zemlji; "Ucesnik u saobracaju,vozac motornog vozila za gresku placa odredjenom svotom novca,uslovnom ili zatvorskom kaznom,dok pjesak,kao nezasticeni ucesnik u saobracaju,za sopstvenu gresku placa direktno,gubljenjem zivota ili zdravlja.Tako gledajuci stvar,misljenje je da saobracaj treba maksimalno prilagoditi nezasticenim ucesnicima,djelovati edukativno ...."

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
(2) Na putu koji ima obilježene pješacke prelaze ili posebno
izgradene prelaze, odnosno prolaze za pješake, pri prelaženju
puta pješak je dužan da se krece tim prelazima, odnosno
prolazima, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 m.

Elem, oslobodilac sa brda strkes back!
Dakle, od jedne do druge pasarele na tranzitu ima i po 700 metara, dakle, 100 m od pasarele i u trk 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 15:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
SÄFFLE je napisao:
Hvala!

Zaista se vidi da je neko stvarno radio ,za razliku od mnogih,dobro placenih koji su na drzavnim jaslama.

40 km je zaista previse za gorenavedene "prekrsaje",jer je fazon sto su ipak ostavljene mogucnosti nasim visokomoralnim drotovima da ih tumace proizvoljno. Kao sto procitah skoro,(rasprava u parlamentu)kopajuci za kaznama u "normalnoj" zemlji; "Ucesnik u saobracaju,vozac motornog vozila za gresku placa odredjenom svotom novca,uslovnom ili zatvorskom kaznom,dok pjesak,kao nezasticeni ucesnik u saobracaju,za sopstvenu gresku placa direktno,gubljenjem zivota ili zdravlja.Tako gledajuci stvar,misljenje je da saobracaj treba maksimalno prilagoditi nezasticenim ucesnicima,djelovati edukativno ...."

Zato sam rekao da se radi kao u policijskoj drzavi. Umjesto da se zakon priblizi najslabijim i najnezasticenijim oni najslabije i najnezasticenije deru gdje stignu i prilagodjavaju se samo svom dzepu koji je bez dna.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 15:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
vim je napisao:
Zato sam rekao da se radi kao u policijskoj drzavi. Umjesto da se zakon priblizi najslabijim i najnezasticenijim oni najslabije i najnezasticenije deru gdje stignu i prilagodjavaju se samo svom dzepu koji je bez dna.

Pa,zakon i štiti najslabije.................pješake.Kada te rebne po džepu,ti ćeš razmisliti hoćeš li pretrčati cestu drugi put mimo prelaza.Time tebe štiti da ne podletiš pod moj auto i time sjebeš život i meni i sebi.............Druga stvar je što drotovi taj zakon provode selektivno.Ali ko ih može zbog toga kriviti kada danas svaka šuša ima neko oružije...........penzioneri su najbezazleniji........ :D

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zanimljiv komentar i rekao bih glup, da te ne znam po ostalim postovima koji su uglavnom pametni, ali ovako necu reci. :wink:
Zasto? Pa onda bi ja mogao reci hocu bogatasa da zastitim od droge pa mu ukradem pare, ili hocu da ga zastitim da mu ne bude sta u luksuznom autu pa mu ukradem luksuzno auto, jer bi on vozio brzo a ja bi sporo, pa ga na taj nacin stitim.
Ili stitim djecu od prehlade i otmem im sladoled :lol:
Eto koliko je glupo ono sto si napisao u prethodnom postu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Kazna je jedan vid prevencije.........bolje spriječiti,nego liječiti kaže narod.Mene puklo po džepu sa 50 KM,pa da vidiš kako sada stajem kada vidim pješaka na prelazu.Je li i ovo glupo.............?

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Btw,ja nisam rekao da ti se oduzme sredstvo kojim si počinio prekršaj,nego da te kazne zbog prekršaja.........

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
vim je napisao:
Zanimljiv komentar i rekao bih glup, da te ne znam po ostalim postovima koji su uglavnom pametni, ali ovako necu reci. :wink:
Zasto? Pa onda bi ja mogao reci hocu bogatasa da zastitim od droge pa mu ukradem pare, ili hocu da ga zastitim da mu ne bude sta u luksuznom autu pa mu ukradem luksuzno auto, jer bi on vozio brzo a ja bi sporo, pa ga na taj nacin stitim.
Ili stitim djecu od prehlade i otmem im sladoled :lol:
Eto koliko je glupo ono sto si napisao u prethodnom postu.

Ne postoji zakon o lizanju sladoleda, a kradjom lukzusnog auta i para ti krsis zakon , dok za prelazak preko ulice ocigledno postoji zakon, samo se slabo provodi. Toliko o tvom bukvalnom svatanju zokinog posta. 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da smo se razumjeli, ali smisao je isti. Jer statistike pokazuju da je kod nas veci broj nesreca nego u zemljam gdje se to ne primjenjuje. Zasto? Zato sto drzava samo udara po narodu, a ne ulaze nista u poboljsanje strukture, signalizacije, sirine cesta i ostalih stvari. Znaci, udri po onome po kome mozes, a to je u ovom slucaju slabiji.
Neko moze jurcati audijem ili mercedesom 200 na sat, ali ce prije zaustaviti i kazniti siromaha koji ide 100 na sat sa nekim losijim autom jer guzonjama ne smiju nista. To je po mom misljenju izivljavanje nad slabijim i kukavicluk sto je odlika svih postkomunistickih, komunistickih i diktatorskih zemalja.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Koliko god mi SNSD i trenutna gradska vlas išla na qrac jedno im se mora priznati.........da su sredili i poboljšali saobraćajnu signalizaciju i da se vidljivo ulaže u bezbjednost saobraćaja.
vim je napisao:
Mislim da smo se razumjeli, ali smisao je isti. Jer statistike pokazuju da je kod nas veci broj nesreca nego u zemljam gdje se to ne primjenjuje. Zasto? Zato sto drzava samo udara po narodu, a ne ulaze nista u poboljsanje strukture, signalizacije, sirine cesta i ostalih stvari. Znaci, udri po onome po kome mozes, a to je u ovom slucaju slabiji.

Ne znam za te statistike ali i ako su tačne to nije do postojanja takvih zakona nego do saobraćajne kulture i mentaliteta.Niko nama nije kriv što smo mi stoka,vozači i pješaci skupa.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zna se kako se postupa sa stokom...zato nam je valjao totalitarni rezim.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Naravno,svi autokrati su bili obožavani na ovim područjima..........

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :angry4: :angry4: :angry4: danas prolazim pored univerziteta prema venecija mostu a oni zaustavili nekog cikicu bez kacige na bAciklu i upisuju ga na haubi od pola, a on jbt. izgleda kao da nije vidio 40 maraka dvije godine ili je za njih u kanalu cjeli dan. a tatina djeca pice na neregistriranim motorima i skuterima bez kacige cjeli dan, makar stotinu sam ih vidjeo.
i sad ona glupa od svakog ko je prosao pored pravnog faxa "pravo nije zato sto je pravedno, nego zato sto se postuje"
fuj sto mrzim nepravdu :evil:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ja sam juce vidio kako zapisuju dvojicu tatinih djecacica na skutercicu ispred hotela Bosna, naravno nisu imali kacige... 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Koliko god mi SNSD i trenutna gradska vlas išla na qrac jedno im se mora priznati.........da su sredili i poboljšali saobraćajnu signalizaciju i da se vidljivo ulaže u bezbjednost saobraćaja.

Ne kazem da mozda nije ulozeno od Karinog vremena. Ali posto traze evropske standarde od naroda onda treba da daju evropske standarde narodu koje evropske drzave daju. A standardi su daleko od evropskih. Dobro, ako nemaju para pa ne mogu ispuniti nema veze. Ali zasto onda traze od naroda da ispuni atom, ako oni nisu ispunili kilometar.

Citiraj:
Ne znam za te statistike ali i ako su tačne to nije do postojanja takvih zakona nego do saobraćajne kulture i mentaliteta.Niko nama nije kriv što smo mi stoka,vozači i pješaci skupa.

Statistike govore prema broju stanovnika da ima znatno vise nezgoda.
Sto se tice mentaliteta to si potpuno u pravu. Ali kao sto sam rekao i za to je vlast kriva jer umjesto lijepog ponasanja promovise odmazdu i kaznjavanje. I onda se svi natjecu ko ce koga zajebati, umjesto ko ce kome uciniti ustupak.
Primjer: Umjesto da vozac stane pjesaku na prelazu on ubrza nebi li prije prosao. Ili umjesto da te neko propusti kad vozis, on ulaze sve napore da bi se ubacio. Ili milicija trazi da se po suncanom danu drze upaljena svjetla iako je u vecini evropskih zemalja to ukinuto jer nema efekta. Ali zato su vozaci dovoljno savjesni kad je kisa da upale sami svjetla bez kaznjavanja.

Isto da se vratim na temu kacige i bicikla.
U zapadnim zemljama oko 80-90 posto ljudi nosi kacigu iako ih niko ne kaznjava, dok kod nas 95 posto ne nosi iako ih kaznjavaju. Sta to znaci. Znaci da se nista ne postize silom. Kao prvo vlast je trebala da obezbijedi standard kao u evropi pa onda da trazi. Ovako, ljudi nemaju para ni biciklo da kupe a za kacigu pogotovo. Dalje, nosenje kacige ima osnova ako se kreces medju autima i slazem se da bude obavezna nositi. Ali ako neko vozi po trotoaru, on se gotovo ne razlikuje od pjesaka i u tom slucaju ne treba.
Kod nas je problem sto se sve radi na silu i kaznjavanjem i odmazdom i onda su ljudi stekli takav mentalitet da su sebicni i da nikom ne cine ustupke i da sve rade samo zato sto ce ih kazniti a smisao zasto to rade gube. Recimo pola ljudi veze pojas zato sto se boji milicije. Ali to nije nacin. Ljude treba edukovati, pokazati im snimke sta se desava kad se udari autom a pojas nije vezan. To je pravi nacin. A ne samo daj pare, daj pare, sto se ustvari ne radi zbog naroda nego zbog sopstvenog dzepa vlasti kao sto sam rekao.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 16:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zanima me da li su postavili lezece u ulici u Boriku gdje je ona zena pregazila dedu i unuku...prije mjesec-dva?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]