banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 19:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Maj 2009, 09:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
BSE je napisao:
bez uvrede, ali lupetas
to sto ce se radno vrijeme produziti ne znaci da ce se otvoriti nova radna mjesta, vec ce to pasti po ledjima onih koji vec rade, a kome to treba?

Ne lupetam. Nije na drzavi da odredjuje kad ce nesto da radi vec trziste to moze samo da uradi. Znaci vlasnik prodavnice moze sam najbolje da procjeni koliko sati dnevno i kad se najvise isplati raditi, i na osnovu toga odrediti radno vrijeme. On ce skoro sigurno imati vise profita nego ako mu drzava odredjuje kad da radi, sto znaci da ima vise novca da investira u sirenje posla/zaposljavanje vise radnika/snizavanje cijena itd. Istovremeno kupci imaju mnogo vise izbora, to jest ja mogu otic do prodavnice u 4 ujutru i kupit pivo/toalet papir/pastetu itd. a takodje zato sto prodavnica ima manje troskova imam veci izbor/manje cijene. Takodje tih par ekstra sati nece zaposleni u prodavnici volontirat.... nego ce ili bit placeni ili ako im se ne svidja radno vrijeme ustupit mjesto nekome od ovih ostali 30ak% nezaposlenih koji ce biti sretni da rade.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 11:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
izvini koliko ti godina imas?
drzava je uredjeno drustvo u kojem imas odredjene povlastice, ali postoje neka pravila koja se moraju postovati
imas ti prodavnice koje rade 24/7, zovu se dragstori i one placaju dodatni porez za rad u "neradno" vrijeme, jer ostale prodavnice nisu konkurente
isto tako imas ugostiteljske objekte koji rade cijelu noc, zovu se klubovi, isto placaju dodatni porez, ali imaju i zabranu da rade ujutro i preko veceg dijela dana
sistem koji ti zagovaras imas jos u robovlasnickoj Africi, tako da mozes da se preselis tamo i uzivas u tim "blagodetima"
ostale drzave su, srecom, prekinule sa takvim radom

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 12:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
izvini koliko ti godina imas?

Studiram...
BSE je napisao:
imas ti prodavnice koje rade 24/7, zovu se dragstori i one placaju dodatni porez za rad u "neradno" vrijeme, jer ostale prodavnice nisu konkurente

Naravno kako bolje stimulisati ekonomiju nego porezima

BSE je napisao:
isto tako imas ugostiteljske objekte koji rade cijelu noc, zovu se klubovi,

Ne rade cijelu noc
BSE je napisao:
isto placaju dodatni porez, ali imaju i zabranu da rade ujutro i preko veceg dijela dana

A valjda bi vlasnik i musterije trebale odredjivat da li hoce da izlaze ujutru ili u podne ili u ponoc a ne drzava da namece radno vrijeme.

BSE je napisao:
sistem koji ti zagovaras imas jos u robovlasnickoj Africi,
ostale drzave su, srecom, prekinule sa takvim radom

Sistem koji ja zagovaram imas djelomicno u npr. Hong Kongu(BDP PPP 42.000$ po stanovniku) ili Singapuru (50.000$). Doduse tacno je da oni imaju problema sa ekonomskom nejednakoscu, ali to se rjesava na druge nacine a ne putem ogranicavanja slobode ekonomije.

BSE je napisao:
tako da mozes da se preselis tamo i uzivas u tim "blagodetima"

vec jesam :D

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 12:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Studiram...

figures :roll:
znaci velika vecina drzava na svijetu grijesi i trebala bi da poslusa tvoj anarhisticki stav? :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
Time trek je napisao:
Studiram...

znaci velika vecina drzava na svijetu grijesi i trebala bi da poslusa tvoj anarhisticki stav? :)

Kakva veze ima anarhizam sa bilo cim..... Sad si ti poceo da lupetas.
Drzava ima ogromnu ulogu da naprimjer pruzi sigurnost, zdravstvenu i socijalnu zastitu, infrastrukturu, makroekonomsku stabilnost, itd.

Uloga drzave nije da odredjuje kad i koliko neko moze da radi, sta i po kolikoj cijeni da proda ili da kupi, sta da cita ili koga da zeni.
Kroz istoriju se pokazalo da drzava ne moze efikasno da regulise trzista, i da je regulacija kontraproduktivna. Sta ima drzava da odredjuje meni kad da drzim klub otvorenim. Ako ja mislim da cu najveci profit imat od 5 ujutru do podneva jedino sto bi trebali da urade je da mi pozele srecu(i da se brinu da ne smetam stanovnistvu, i placam poreze itd.)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Time trek je napisao:
Uloga drzave nije da odredjuje kad i koliko neko moze da radi, sta i po kolikoj cijeni da proda

Znaci sjednu pekari i dogovore se da je vekna hljeba 10KM i drzava mrtva ladna kaze neka trazili ste placajte. :roll:

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
BSE je napisao:
Time trek je napisao:
Studiram...

Uloga drzave nije da odredjuje kad i koliko neko moze da radi, sta i po kolikoj cijeni da proda ili da kupi, sta da cita ili koga da zeni.

bez ovoga bi nastalo trzisno divljanje cijena
a za citanje i zenjenje ti je totalno promasen primjer
i opet ti postavljam pitanje : znaci li to da vecina drzava na svijetu grijesi i trebaju da poslusaju tebe?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vuk_samotnjak je napisao:
Time trek je napisao:
Uloga drzave nije da odredjuje kad i koliko neko moze da radi, sta i po kolikoj cijeni da proda

Znaci sjednu pekari i dogovore se da je vekna hljeba 10KM i drzava mrtva ladna kaze neka trazili ste placajte. :roll:

pokusavam mu objasniti, ali ne ide :)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vuk_samotnjak je napisao:

Nemaju se sta pekari dogovarati. Karteli su sa razlogom ilegalni. Ako bi pekari prodavali hljeb po 10KM nista ne sprecava nekog drugog da otvori pekaru i prodaje hljeb po 5KM.

BSE je napisao:
i opet ti postavljam pitanje : znaci li to da vecina drzava na svijetu grijesi i trebaju da poslusaju tebe?

Vecina uspjesnih drzava u svijetu(pogotovo one koje su napredovale u zadnje vrijeme a nisu uspjesne zbog istorijskih razloga) ne fixiraju cijene i ne uplicu se previse u rad firmi. Pogledaj pod:Irska, Danska, azijski tigrovi, itd. tako da vecina drzava ne grijesi barem sto se toga tice.

BSE je napisao:
bez ovoga bi nastalo trzisno divljanje cijena

To se zove konkurencija i dobro je za potrosace.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ti stvarno imas problema sa poimanjem svijeta koji te okruzuje
iako me tvoji komentari zabavljaju, bilo bi dobro da prestanes

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
ti stvarno imas problema sa poimanjem svijeta koji te okruzuje
iako me tvoji komentari zabavljaju, bilo bi dobro da prestanes

Nemam ja problema sa poimanjem svijeta :D nego ti sa razumjevanjem osnova ekonomije i liberalnog kapitalizma.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Time trek je napisao:
BSE je napisao:
Time trek je napisao:
Studiram...

Drzava ima ogromnu ulogu da naprimjer pruzi sigurnost, zdravstvenu i socijalnu zastitu, infrastrukturu, makroekonomsku stabilnost, itd.

Kroz istoriju se pokazalo da drzava ne moze efikasno da regulise trzista, i da je regulacija kontraproduktivna. Sta ima drzava da odredjuje meni kad da drzim klub otvorenim. Ako ja mislim da cu najveci profit imat od 5 ujutru do podneva jedino sto bi trebali da urade je da mi pozele srecu(i da se brinu da ne smetam stanovnistvu, i placam poreze itd.)

Isto tako se pokazalo da trziste nije efikasno. To upravo dozivljavamo, ne treba ici u daleku istoriju. Neoliberalizam je propao, laissez-faire je opet podbacio, vracamo se na veliku depresiju. I opet ce isplivati kejns i intervencionizam. Da pola drzava nisu pokupovale svoje banke i usvojile stimulacione pakete, t.j. da trziste pustimo da radi po svome, nezaposlenost bi premasila i veliku depresiju a to bi dovelo do....opste bjede. Znaci koliko god trziste bilo savrsen regulator, on uvijek moze i da podbaci.

Ukratko,

Liberalni kapitalizam je propao :) -Upravo ova kriza je zivi dokaz ;)

naravno u nerazvijenim zemljama, liberalni kapitalizam je jos uvijek dobrodosao, to bi bili mi....Ali postoje razlozi, propisi zasto zakonom prodavnice/kafici ne mogu raditi 24/7 i nema veze sa liberalnim kapitalizmom.
Na faxu sam, cujemo se na MSN kasnije.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:
Upravo ova kriza je zivi dokaz ;)

Zadnji post od mene za danas:nisu pekari i vlasnici klubova izazvali krizu :)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
a da klub radi do 5 ujutru, recimo nedelja. Sutra bi radnik dosao na posao mrtav umoran, njegova produktivnost se zbog toga smanji na lupam 50%, to ide na stetu druge firme, uzmes da iz kluba u 5 izadje 100 radnika, pola ih prespava, pola dodje mrtvo umorno, ne mogu raditi nista, 100 firmi gube novac radi jednog kluba :)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 14:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

hvala ti o ekonomski mesijo, spasioce drustvenog poretka, ikono monetarne politike i portparolu robovlasnistva, prosvjetlio si nas, cekali smo te k`o ozeblo sunce
sve si nam rek`o, samo jos fali da navuces bijelu kukuljicu, zapalis krst i pocnes da vices "white power" da dobijemo krajnju potvrdu da si to ti
tvoji stavovi neodoljivo podsjecaju na stavove vlasnika plantaza pamuka
krajnje je paradoksalno da govoris kako drzava treba da pruzi sigurnost, a svojim stavovima tu sigurnost oduzimas radnicima i potrosacima
po tebi sigurnost treba da uziva samo savremena vlastela ? kreiranje elitistickog drustva ?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 14:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Koji kraljevi...

A tema je?

Citiraj:
Ugostiteljski objekti, rafting, radno vrijeme
:evil3:

Ako tako nastavite, završićete polemiku poslije prvenstva u raftingu...
(a tada će se vratiti sve na staro...)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 14:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
BL4ever je napisao:
Koji kraljevi...

A tema je?

Citiraj:
Ugostiteljski objekti, rafting, radno vrijeme
:evil3:

Ako tako nastavite, završićete polemiku poslije prvenstva u raftingu...
(a tada će se vratiti sve na staro...)

da rade, ne bi se toliko raspravljali...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]