banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 13:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Maj 2009, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
UVOD

Stari zavjet govori da je Bog jedan jedini. Da nema suprugu niti dijete. Živ je i besmrtan. U stanju je da radi sve šta hoće, ništa mu slično nije po biću i svojstvima. Ova stvar je tako jasna i za nju postoji toliko dokaza koje je suvišno navoditi. Sve je stvoreno u paru osim Stvoritelja, par izaziva ovisnost i manjkavost, te nista ne moze biti u paru i slicno Stvoriteljem.

#1)

Obožavati nekog mimo Boga je strogo zabranjeno, zabrana se nalazi na mnogo mjesta u Tori. Evo, navest ću par:

Neimaj drugih bogova uz mene!
Ne pravi sebi lika rezana, niti kakve slike od onoga, što je gore na nebu ili dolje na zemlji ili u vodi pod zemljom! Ne padaj ničice pred njima i ne klanjaj se njima, jer ja Gospod, Bog tvoj, jesam Bog ljubomoran, koji kazni zlodjela otaca na djeci, do trećeg i četvrtog koljena, onih koji me mrze,
( Izlazak 20:3)

Ne činite sebi uza me bogova srebrnih i ne pravite sebi bogova zlatnih! ( Izlazak 20:23)

Jer nikojem drugome Bogu ne smiješ se klanjati. Jer Gospod, čije je ime Ljubomoran, jest Bog ljubomoran. ( Izlazak 34:14)

Ne smiješ praviti sebi lika Božjeg livena. ( Izlazak 34:17)

Isto pogledajte ponovljeni zakon ( 13:1-11; 17:2-7)

#2)

U Tori se navode odlomci koji nedvosmisleno kazuju da je Uzvišeni Bog čist od svake manjkavosti i da mu ništa nije slično. U Ponovljenom zakonu ( 4:12,15) stoji:

Gospod vam tada progovori isred ognja. Glas riječi ste čuli, ali lika ne mogoste vidjeti. Samo ste glas čuli. ....

Pazite dakle dobro na se, za život vam je! Onda, kad vam je Gospod na Horebu govorio isred ognja, ne vidjeste nikakva lika.

I novi zavjet potvrđuje da je na ovom svijetu nemoguće Boga vidjeti:
Boga niko nikada nije vidio ( Ivan 1:18)

Čak u prvoj Pavlovoj poslanici Timoteju ( 6:16) stoji:
... kojeg niko od ljudi nije vidio i ne može vidjeti

Boga nikad niko nije gledao... ( I Ivan 4:12)

Predhodnim riječima je dokazano da uzvišeni Bog nema ništa slično, da Ga je na ovom svijetu nemoguće vidjeti i da onaj ko u sebi ima ljudsku dimenziju nikako ne moze biti Bog, pa kada bi se i u "božijem" govoru ili govoru vjerovjesnika ili apostola za njega upotrijebio izraz " bog" ili "gospod". Jer međusobno oprečne riječi se ne mogu uzimati kao razumski dokazi a istovremeno ostavljati predhodno navedene koje su u potpunom suglasju sa razumskim dokazima. Na mnogim mjestima se u knjigama 2 zavjeta rječju bog oslovljavaju kraj Mojsije, sudije Izraelaca, dobri ljudi, mnogobrojni pojedinci pa čak i prokleti đavo. To je zato što ova riječ, ako se koristi u bilo kojem značenju mimo pravog, u svakoj novoj upotrebi poprima i novo značenje. I kako se na samom početku ne bi pojavila zbrka treba napomenuti da sam kontekst jasno ukazuje na to značenje. Zato razumnom ne priliči da oslovljavanje nekih ljudi ovom riječju smatra dokazom da je on, zaista Bog ili sin Boziji a da zanemari sve navedene tradicionalne dokaze

#3)

S vjerom u trojstvo nije došao ni jedan vjerovjesnik i trojstvo nije objavljeno ni u jednoj nebeskoj knjizi, a da ono nije pomenuto u Tori ne treba pojašnjavati, jer u njemu ni danas, ni na jednom mjestu, ne postoji jasan tekst niti aludiranje na to.

Jevrejski učenjaci, od vremena MOjsija a.s do danas, ne priznaju trojstvo i nisu zadovoljni da se ono pripiše njihovim knjigama. Da je trojstvo istina, Mojsije a.s i ostali jevrejski vjerovjesnici, i njihov posljednji poslanik Isus mobali bi ga podrobno objasniti jer im je bilo naređeno da pojasne i mnogo ne-bitnije propise u vjeri i zakonu. Pobornici i sljedbenici trojstva vjeruju da će njihovo vjerovanje biti ključ uspjeha i spasa i da niko neće biti spašen bez njega, bio on Božiji vjerovjesnik ili ne. Kako je onda moguće da su svi vjerovjesnici otišli s ovog svijeta a da tu vjeru nisu dostavili detaljno i objasnili !?
Veoma je čudno da je Isus, posljednji vjerovjesnik iz naroda Izraela i jedan od stubova trojstva kod kršćana podignut na nebesa a da svojim sljedbenicima nije objasnio to vjerovanje ?

Kako to da nije rekao: bog je troje, otac sin sveti dug, sin-drugi bog, vezom koja je van dometa vaših umova. Ili zašto nije na bilo koji drugi način objasnio to vjerovanje ?

Činjenica je da sljedbenici trojstva nemaju niti jedan dokaz za svoje vjerovanje. Oni samo donose komentare koji su daleko od jasnih govora, koji ne trebaju nikakva pojašnjenja.-

Vrh

Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

OPRGAVANJE RAZUMSKIM DOKAZIMA:

Kršćani vjeruju da su i trojstvo i vjerovanje u jednog Boga istima. Međutim, ako postoji istinsko trojstvo postoji i istinsko mnoštvo. A ako se utvrdi stvarno trojstvo i mnoštvo, istovremeno isčezava monoteizam i nemoguće ju je utvrditi. U suprotnom bi trebalo spojiti 2 sušte suprotnosti ? To je nemoguće jer to podrazumjeva mnoštvo nužno postojećih bitaka što je također apsurd. Tako onaj ko vjeruje u trojstvo istinski ne vjeruje u jednog jedinog Boga. Istinska jednoća ne posjeduje pravu trećinu i ona nije skup jedinki. A troje ima svoj stvarni treći dio i ono je skup 3 jedinke, iz čega se razumje da je jedno dio troga. I ako se ovo dvoje sjedini na jednom mjestu to zahtijeva da dio postane cijelinom a cjelina djeliom i da cjelina bude trećinom same sebe, što su u stvari 3 cjeline jednog, a i taj jedan bi u tom slučaju bio 3 puta veći od samog sebe. Sve to razum ne prihvata.

Istinsko trojstvo je na temelju toga isključujuće u pitanju Božijeg uzvišenog bića. I ako se u knjigama kršćana nađe govor koji svojom vanjštinom ukazuje na trojstvo, on se mora prokomentarisati tako da se slaže sa razumom i tradicionalnim dokazima, jer razum i tradicionalni dokazi ukazuju na apsurdnost trojstva bića Boga.

Vrh

Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

NEGIRANJE TROJSTVA DIREKTNIM RIJEČIMA ISUSA A.S

U Evanđelju po Ivanu ( 17:3) se navodi Isusov razgovor sa Bogom:

A ovo je vječni život, spoznati tebe, jedino pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.

Eto tako je Isus objasnio da se vječni život zadobije vjerom u božije jedinstvo i poslanstvo njegovog vjerovjesnika Isusa. On nije rekao: " vječni život se zadobija vjerom u trojstvo ili vjerom u sina Božijeg. Pošto se ovdje radi o razgovoru Isusa i Boga, izlišan je svaki strah od jevreja. Da je vjera u trojstvo i bogolikost Isusa put spasenja on bi ga objasnio. Međutim, puk ka spasenju i vječnom životu je u vjeri u stvarnu Božiju jednoću i poslaničku misiju Isusa. Suprotno ubjeđenje je vječita propast i jasna zabluda.

Drugi citat:

U evanđelju po Marku ( 12:28-34) se kaže:

28 Jedan od književnika bio je slušao prepirku njihovu i opazio, kako im je odgovorio zgodno. I on pristupi i zapita ga: "Koja je prva od svih zapovijedi?"
29 Isus odgovori: "Prva glasi: "Čuj, Izraele, Gospodin, Bog naš, jest jedini Gospodin.
30 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom pameti svojom i svom snagom svojom! Ovo je prva zapovijed.
31 Druga glasi: "Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe! Važnije zapovijedi od ovih nema."
32 Tada mu reče književnik: "Dobro, učitelju, posve si pravo rekao: "Samo je jedan Bog, i osim njega nema drugoga
33 Njega ljubiti svim srcem, svom dušom, svom pameti kao samoga sebe: "To je vrednije od svih žrtava paljenica i zaklanica."
34 Kad vidje Isus, kako pametno odgovori, reče mu: "Nijesi daleko od kraljevstva Božjega." Otada ne usudi se više nitko da ga što zapita

Isti teksrt se nalazi i u evanđelju po Mateju ( 22:34-40), ali se zadovoljavamo navođenjem sljedećih Isusovih riječi:

40 O tim dvjema zapovjedima ovisi sav zakon i proroci

Predhodni citati potvrđuju da je prva i najvažnija oporuka, u Tewratu i knjigama ostalih vjerovjesnika, zapovjest koja vodi kka spasenju sadržana u vjeri da je Bog jedan i da mimo njega nema drugog Boga. Da je trojstvo i bogolika vjera istina bila bi objasnjena i u Tori ostalim vjerovjesnicima. Međutim Isus nikad to nije rekao a Tora je puna monoteizma.
Pogledajte Ponovljeni zakon ( 4:35,39 i 6:4-5); Izaija ( 45:5-6 i 46:9)

Treći citat:

U evanđelju po Marku (13:32) se kaže:

Što se tiče onog dana i časa, o tome niko ništa ne zna, ni anđeli, ni sin već jedino otac.

Ova izjava pobija potpuno učenje o trojstvu i bogolikosti Isusa zato što Isus ograničava znanje o Sudnjem danu samo na Allaha. On se dakle u neznanju izjednačava sa ostalim stvorenjima. Da je is Isus Bog znao bi kada će se desiti sudnji dan ali je on demantovao svoje znanje.

Četvrti citat:

Evanđelje po Mateju ( 27:46 i 50) se kaže:

Oko devete ure povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lama sabaktani?" to jest: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?"

U Lukinom evanđelju stoji (23:46):

Tada Isus viknu jakim glavom: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj !

Ove riječi, koje je po njihovom ubjeđenju izustio Isus u posljednjim momentima svog zivota demantuju njegovu bozansku prirodu jer da je on bio Bog ne bi trazio pomoc od drugog Boga. Istinski Bog je čist od manjkavosti, kao što su bespomoćnost, posustalost, zamor, vapljenje, traženje pomoći malaksalost i smrt. On je živ i preuzvišen. U poslanici Izaija (40:28) se kaže

Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj: On se ne umara, ne sustaje

Isto pogledajte: Izaija 44:6 ; jeremija 10:10; Habakuk 1:12 itd

Jedan jedini Bog je savrsen i nema mana i ljudski osobina.

MOlim vas da pogledate malo bolje Habakuk 1:12 koji je u starim izdanjima knjige glasio ovako:

Bože moj, Sveče moj ? TI koji ne umireš

U njemu se pominje arapska riječ "La-temutu" sa značenjem " ti nećeš umrijeti" kojom se negira smrz Uzvišenog Boga. Međutim, u novijim izdanjima je toj riječi izbrisana jedna tačka hebrejskog što je potpuno izmjenilo njeno značenje. Tako je umjesto slova T postalo slovo N pa će biti " la nemutu" što znači " mi nećemo umrijeti. Ovo su promijenili jer su uvjerenja da će isus biti ubijen.

Peti citat:

Ivan ( 20-17)

Reče joj Isus: "Nemoj me se dodirnuti, jer još nijesam uzašao k Ocu svojemu. Nego idi k braći mojoj i kaži im: "Uzlazim k Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svojemu i Bogu vašemu."

Ovom izjavom se Isus poistovjetio sa ostalim ljudima u tome da je Bog i njegov i njihov, kako na njega ne bi slagali i regli da je on Bog i sin Božiji. I kao što su njihovi učenici Božiji robovi a ne istinski Božiji sinovi, jer se ovdje ne radi o prenesenom značenju riječi, tako je i Isus božiji rob a ne božiji sin u doslovnom značenju riječi. Tako i njihovo sinovstvo ne znači božanstvo.
Po ovom vjerovanju njihovom ovo je bilo neposredno pred uzdignuće.

Isus govori:

Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte ( Qur'an: Ali Imran 3:51)

.. klanjajte se Allahu, i mom i vašem Gospodaru ( Qur'an: El Maide 72 i 117)

A Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte ( Qur'an: Meryem 36)

Allah je i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte ( Qur'an Ez-Zuhruf 64)

Trojstvo i bogolikost je nespojivo sa ovim riječima.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2009, 11:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Šesti citat:

Odlomaka u kojima Isus izjavljuje da je on samo čovjek učitelj poslanik i vjerovjesnik kome se objavljuje je u Evanđeljima tako mnogo da ih je teško i pobrojati. Za one koji žele se više obratiti evo:

Evanđelje po Mateju: 10:40; 11:19; 13:57 15:24 17:12,22 19:16 21:11,46 23:8,10 26:18

Evanđelje po Marku 9:37,38 10:35

Luka: 4:43 5:5 7:16,39,40 8:24,45 9:33,38,56 10:16 12:13 13:33,34 17:13 23:47 24:19

Ivan: 1:38 4:19,31,34 5:23,24,36,37 6:14,25 7:15,16,17,18,52 8:16,18,26,28,29,40,42 9:11,15,17 11:42 12:44,49,50 13:13,14 14:24 17,:3,8,18,25 20:16,21

Zadovoljit ću se citiranjem 2:

Vi zovete mene Učiteljem i Gospodinom, i pravo velite, jer jesam

36Tada dođe Isus s njima u zaselak, koji se zove Getsemani. On reče učenicima svojim: "Sjedite tu, dok ja idem tamo i pomolim se."
37 Samo Petra i oba sina Zebedejeva uze sobom. Tada se počne žalostiti i plašiti.
38 On im reče: "Žalosna je duša moja do smrti; ostanite ovdje bdijte s menom!"
39 I otide malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se: "Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš."
40 Tada dođe k učenicima svojim i nađe ih gdje spavaju. Reče Petru: "Zar nijeste mogli jednu uru probdjeti s menom?
41 Bdijte i molite se, da ne padnete u napast; jer je duh voljan, ali je tijelo slabo."
42 Udalji se po drugi put i pomoli se: "Oče moj, ako me ne može ova čaša mimoići, a da ga je pijem, neka bude volja tvoja!"
43 I dođe opet natrag i nađe ih opet gdje spavaju; jer su im bile oči otežale.
44 On ih ostavi, otide opet i pomoli se po treći put onim istim riječima.
45 Tada se vrati natrag k učenicima svojim i reče im: "Jednako spavate i počivate? Evo se približi čas, i Sin čovječji predat će se u rake grješnicima.
46 Ustanite, hajdemo! Evo, približuje se izdajnik moj."

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2009, 13:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Preporučio bih svakome koga zanima pitanje Trojastva da pročita ovaj tekst i da ne nasjeda na lažnu propagandu koja želi osporiti prekrasnu sliku jednoga Boga opisanog u Bibliji. Pogotovo preporučujem bratu Ahmedu da ga pročita i da se oslobodi zablude koju iznosi osporavajući jednoga Boga!

http://www.cps.org.rs/trojstvo.zip

Živjeli...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2009, 14:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ne kontas ti koja je Hristova sluzba bila, pa samim tim ne kontas ni njegovu bozansku prirodu, ni ljudsku.kad vec pricas o hriscanstvu trebao bi da znas da hriscani ne osporavaju njegovu ljudsku prirodu.i ne citaj izvucene stihove, ne prepisuj iz neke knjige..vec procitaj N.Z pa skontaj kontekst.

al eto, ti uzivas da svrljas. :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2009, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mastermind je napisao:
Preporučio bih svakome koga zanima pitanje Trojastva da pročita ovaj tekst i da ne nasjeda na lažnu propagandu koja želi osporiti prekrasnu sliku jednoga Boga opisanog u Bibliji. Pogotovo preporučujem bratu Ahmedu da ga pročita i da se oslobodi zablude koju iznosi osporavajući jednoga Boga!

http://www.cps.org.rs/trojstvo.zip

Živjeli...

:confused2: :confused2:

Nije propaganda lažna, razumom obdareni čovječe. Ne budi slijep :)

A probao sam otvoriti tu knjigu, nemam worda instaliranog trenutno :D , vicu kasnije..

A ne osporavam ja jednog Boga,, nema 100 Bogova nego 1 kao sto pise u Tori, imas gore navedene..

Bog je jedan
On je utočište svakom
nije rodio niti je rođen
i niko mu ravan niti sličan nijeee :wink:

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 02 Maj 2009, 14:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2009, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nema smisla, nekome nije suđeno da zna niti da pojmi.
Ne može se objašnjavati daltonisti ljepota duge niti mu objašnjavati nijasne boje.

Mislim da i djeca u osnovnoj školi poimaju da je Bog daleko iznad čovjeka, da ga ne treba poistovjećivati sa ograničenim percepcijama ljudi.

Po tom ograničenom poimanju Bog ima jedno lice, može biti prisutan samo na jednom mjestu, ima jednu ispostas... dječija razmišljanja, identična ateizmu, a ne monoteizmu.

Nema tih riječi koje bi me mogle uvjeriti u neku degradirajuću "istinu" ma kako divno bile napisane.
Trud uzalud.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]