banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 16:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2009, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
http://www.thevenusproject.com

O ovome sam gledao u drugom dijelu filma zeitgeist i radi se o drustvu buducnosti gdje nece postojati gluposti koje danas poznajemo kao: patriotizam, nacionalizam, domoljublje, ratovi, isprave pa cak ni novac jer nece biti siromasnih.
Zvuci pomalo utopijski slicno komunizmu, ali za razliku od komunizma nece biti nikakve represije, policije, kaznjavanja ili prisile. Jednom rijecju savrseno drustvo gdje nece biti nacija i naroda jer ce ljudi biti jedna nacija i narod "zemljani". Tehnologija ce biti toliko savrsena da ljudi nece nista morati da rade pa nece biti ni novca. Jer ce svega biti dovoljno. Kao sto je danas dovoljno vode na zemlji i niko je ne prodaje tako ce biti dovoljno i drugih stvari pa kao i voda nece se prodavati i bice besplatni. Naravno, bice potrebno prilicno vrijeme dok se civilizacija razvije do tog stepena ako ne unisti do tad samu sebe. Pogledajte par klipova iz filma:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=keK8OhWhJBU[/youtube]

Iako sada zvuci kao nemoguce, prije dvije hiljade godina i danasnje tehnologije kao avion, mobilni, auto, tv, internet su bile nemoguce, a sada su realnost. Slicno bi moglo da bude i sa venus projectom ako se ulozi dovoljno volje.
Pretpostavlja se da su sadasnje napredne civilizacije u svemiru na ovom nivou.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2009, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Koliko je ostvarljivo, ne ulazim u to. Ali misljenja sam da to ne bi bio ideal kako se cini, vec svako bi bio 'bar kodovan', za svaki prestup bi te jednostavno mogli iskljuciti iz sistema gasnjem cipa i sl...
Je l' ima kakav opsirniji dokumentara o ovome, sem u Zeitgeistu, pola sam ga prespavao, pa se i ne sjecam :(

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Dok god ljudi razmišljaju ovako kako danas razmišljaju, tako nešto je neostvarivo. Nažalost, treba nam nešto što će nas dobro opametiti pa da promjenimo kontove u glavama.

Npr. ima onih koji žele da prodaju priču kako je Venus Project i sl. zapravo model za Novi svjetski poredak, pokušaj da se "na finjaka" uvale NWO ideali i slične gluposti; po pravilu, oni koji zagovaraju ovakve priče su vjerski fundamentalisti orjentisani na teorije zavjere (nema gore kombinacije, ako mene pitate :lol: ) - a znamo svi dobro koliko treba slušati takve (i ovaj filmić gore govori o tom).

(Usput, @Vim postavio si link za dio filma koji se odnosi na emergentnost, a ne na Venus Project u užem smislu)

Kako god, neki ruski sociolog (zaboravih mu ime) je davno rekao kako će tehničke nauke da se razvijaju mnogo, mnogo brže od društvenih. Tako se i desilo i taj debalans doveo je čovječanstvo tu gdje je danas. A poruka koju pokušava da pošalje autor Venus projekta je da imamo sredstva i mogućnosti da živimo u tehnološkoj utopiji :) i da nam treba samo dobra volja da prihvatimo tu mogućnost. Pitanje je da li imamo tu dobru volju?

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
vim je napisao:
radi se o drustvu buducnosti gdje nece postojati gluposti koje danas poznajemo kao: patriotizam, nacionalizam, domoljublje, ratovi,

A to ce drustvo postojati kada ljudi pocnu da se ponasaju u skladu sa sljedecim citatom:
Zemlja je moja drzava, a humani moja familiija Halila Dzubrana
znaci, ....... ne vjerujem da cemo to docekati... iako mislim da bi u nekim drzavama prije mogli doci do tog stanja nego vecina ostalih.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Warrior of the Light je napisao:
Npr. ima onih koji žele da prodaju priču kako je Venus Project i sl. zapravo model za Novi svjetski poredak, pokušaj da se "na finjaka" uvale NWO ideali i slične gluposti; po pravilu, oni koji zagovaraju ovakve priče su vjerski fundamentalisti orjentisani na teorije zavjere (nema gore kombinacije, ako mene pitate :lol: ) - a znamo svi dobro koliko treba slušati takve (i ovaj filmić gore govori o tom).

Mogu ti reći da mi je to palo na pamet, video klip mi liči na zaobilazan način govora o novom svjetskom poretku.
Nije li malo utopijski misliti da svijet može tek tako postati "dobar", da će svjetski lideri tek tako prepustiti vlast nekome drugome, da jake države čija je privreda na izdisaju (kao SAD) neće pokušavati na bilo koji način spasiti sebe, neće izazivati ratove, grabiti tuđu sirovinu i sl. zarad nečije utopijske ideje?
Sjetimo se samo da je davno mogla auto industrija da pređe na sasvim drugi način goriva, ali to nikada nisu dozvolili naftni magnati.

Sve je to divno, krasno, zaista predivna ideja, kada bi kompletno čovječanstvo zaboravilo na ratove, zaboravilo da mrzi svog prvog komšiju i okrenulo se prema boljem sutra, punom izobilja, mira i razumjevanja.
Ali, čovječiji strah od vlastite smrti i saznanje o njegovoj "kratkovremenosti" izaziva otpor i podstiče samoljublje.
U čovjeku je po "defaultu" da je takav kakav jeste.

Religija. Religija nudi mnogo dublje stanje svijesti nego što običan pojedinac može da spozna.
Kada bi se ljudi vladali po nekim osnovnim pravilima bilo koje religije bilo bi mnogo mirnije i svijet bi bio oplemenjeniji, ali ljudi su i to uspjeli da izvrnu naopako, da od svake religije naprave stratište.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da. Postavio sam dio filma koji je najpriblizniji temi, ali dvostrukim klikom na video odete na youtube i nadjete dio filma koji vas zanima. Da bih ucinio lakse evo link za film od pocetka: http://www.youtube.com/watch?v=tRho1X4IsFw
Nakon ovoga samo klikneta na dio koji zelite gledati u "related videos".
Sto se tice toga da je utopija, definitivno jeste danas, jer danas je tako nesto nemoguce. Ali kao sto rekoh zar prije 2000 godina recimo u vrijeme Hrista i Rimljana kad se vozilo kocijama, konjima i kamilama i trebalo godine da se dodje iz jednog grada u grad dok se danas avionom stize na nekoliko sati bilo gdje u svijetu. Ili trebalo je mjesecima da dodje vijest iz jednog dijela drzave u drugi i cesto se rat zavrsi dok na drugoj strani Rimskog carstva saznaju da je poceo, a danas svaki covjek moze komunicirati mobilnim sa svakim covjekom u svakom dijelu svijeta. I da ste rekli nekome u to vrijeme rekao bi da to nece nikad biti nemoguce. Osnovni problem je energija koje ima dovoljno kako smo vidjeli iz videa jer zemlja svake sekunde dobija mnogo vise nego sto bi bile i najvece potrebe.
Naravno, nemoguce je ocekivati da ce se to desiti za naseg zivota. Trebace da prodje stotine, mozda i hiljade godina dok se to ostvari, naravno ako u medjuvremenu ne dodje do unistenja.
Neko je rekao nece dozvoliti mocnici. Pa nece sada. Ali kada zemlja postane nemoguca za zivot, kada se kolicina ugljen dioksida poveca, kada nestane nafte i uglja morace se razmisljati na drugi nacin. Alternativa je da se razmislja na sadasnji nacin sto neminovno vodi u katastrofu. Znaci svijet nece imati puno izbora.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
mislim da je _zoka komentirao o Utopiji, ne zanm koji je post bio.
uklapa se u ovu pricu.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 21:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ovo gore kao "Zvjezdane staze",samo na zemlji.......Baš :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 21:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
Talija je napisao:
...
Sve je to divno, krasno, zaista predivna ideja, kada bi kompletno čovječanstvo zaboravilo na ratove, zaboravilo da mrzi svog prvog komšiju i okrenulo se prema boljem sutra, punom izobilja, mira i razumjevanja.
Ali, čovječiji strah od vlastite smrti i saznanje o njegovoj "kratkovremenosti" izaziva otpor i podstiče samoljublje.
U čovjeku je po "defaultu" da je takav kakav jeste.
...

slazem se, tehnologija ce napredovati u nedogled, zemlja se mijenjati, planine rusiti, mora nestajati, al ljudska priroda tesko

..a sta ce biti za par hiljada godina mozemo samo laprdati ovako po forumima, sa filozofskog aspekta :D

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
E pa moraće se i ljudska priroda promjeniti bogme, ako ljudi planiraju da i dalje žive na ovoj planeti.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 01:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja se ipak nadam dobrom starom atomskom ratu i vječitoj zimi.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8dZ_BGOymk0[/youtube]
Srbija do Tokija! :D

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 11:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
Warrior of the Light je napisao:
E pa moraće se i ljudska priroda promjeniti bogme, ako ljudi planiraju da i dalje žive na ovoj planeti.

apsolutno, samo ne znam jesmo li sposobni?

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 12:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Nismo svi.Only the best is good enough.

Prirodna selekcija...uvijek bila. ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 20:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2009, 16:40
..a sta ce biti za par hiljada godina mozemo samo laprdati ovako po forumima, sa filozofskog aspekta :D[/quote]

negdje sam procitao da ce za 2 miliona godina biti smak svijeta pa se prestravih... dvije noci nisam oka sklopio...

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 20:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Empty-headed je napisao:
negdje sam procitao da ce za 2 miliona godina biti smak svijeta pa se prestravih... dvije noci nisam oka sklopio...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ludače! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па не, ако се већ данас не буде размишљало о будућности постоји могућност да се људи униште, јер још 50 година ако се овако настави више се неће моћи назад. Зато треба размишљати сад да би наши потомци живјели. Иначе већ за 50 година ниво угљен диоксида ће повећати температуру, нестаће нафте, број људи ће се повећати, а шта ће јести, како ће живјети то треба размишљати данас, а не бити себичан и гледати само да је мени док сам ја, а послије ме брига. Пих.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
E moj ti vim, pa ja teško mogu da obezbedim sebi za sada a kamoli da obezbedim ljudima za sto godina :D

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa to je razlog vise za venus project.

Ali i danas obicni ljudi mogu uciniti nesto. Recimo ja kad god je lijepo vrijeme umjesto autom idem biciklom na posao.

I od ovako malog koraka dobijate sljedece koristi:

1. Smanjujete ugljen dioksid u atmosferi
2. Stedite na gorivu
3. Pluca vam se izrace, srce vam bolje radi, holesterol i secer se smanjuju, cirkulacija se povecava
4. Pomazete ljudima u buducnosti
5. Masonima i vlastima (u rs Dodiku) dajete manje 17% od onog sto ustedite na gorivu
6. Smanjujete guzvu
I jos puno toga.

A to je samo jedan korak. Isto se moze primijeniti i na susenje kose fenom, susenje odjece, kosenje trave ispred kuce, sadjenje biljaka i jos puno korisnih stvari.\

Lako je reci ne mogu, ali treba razmisljati o alternativama, a na ovom jednostavnom primjeru voznje biciklom mjesto autom kad to prilike dozvoljavaju vidimo da u stvari cinimo ne samo bolje buducim pokoljenjima nego prvenstveno sebi.
A to je samo jedan primjer, ima ih na hiljade kako mozemo nesto uciniti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2009, 17:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2009, 16:40
vim je napisao:
Па не, ако се већ данас не буде размишљало о будућности постоји могућност да се људи униште, јер још 50 година ако се овако настави више се неће моћи назад. Зато треба размишљати сад да би наши потомци живјели. Иначе већ за 50 година ниво угљен диоксида ће повећати температуру, нестаће нафте, број људи ће се повећати, а шта ће јести, како ће живјети то треба размишљати данас, а не бити себичан и гледати само да је мени док сам ја, а послије ме брига. Пих.

a ti bezrezervno vjerujes u price o globalnom otopljavanju i efektu staklene baste??? tj. da je ponasanje ljudi uzrokovalo klimatske promjene...

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2009, 17:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Empty-headed je napisao:
a ti bezrezervno vjerujes u price o globalnom otopljavanju i efektu staklene baste??? tj. da je ponasanje ljudi uzrokovalo klimatske promjene...

Ne bezrezervno, ali oko 80%, jer naucno je to najlogicnije iako postoje i druge teorije.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]