[Enterprise] je napisao:
nisu bas besmislene i zatupljivanje, jer kao takve ne bi ni postojale.
Ali ipak mislim da tehnicki fakulteti razvijaju mozak na malo drugaciji nacin od ostalih.
Jer (ruku na srce) nemas ti sta da razumijes na pravu, ekonomiji,...
Sjedi, uci, i Bog te veselio...
Kod teh. ide ovako nekako: Sjedi, vjezbaj, Bog te veselio
al opet suvise su razliciti da bi se i mogli porediti.
O bože... Hoćeš da kažeš da ljudi ne razmišljaju ako ne studiraju faksove na kojima su glavni predmeti matematika i fizika? Samo vježbanjem razvijaš mozak?
Šta je sa čitanjem knjiga? Iz njih ne dobijaš nikakvo znanje? Šta je sa kreativnošću? A onaj ko je završio pravo može biti dobar ili loš u svojoj struci. Onaj koji uči jer voli, a ne samo za ispit će biti 5 puta bolji od onog koji je samo bubačio. Trebaš biti stručnjak u svom poslu, nije bitno koji je to posao.
Inače, imam sreće što me niko nije savjetovao pri upisu faksa ili sam se ja jednostavno ogradila. Očito je da kod nas imaš 5 zanimanja koja su za vrtit paru, pa ljudi samo to studiraju i samo to cijene.
Ne može se reći ni za jedan fakultet da je zatupljivanje jer svaki ispit koji položiš u životu (makar ti se učinio i najgluplji i najbespotrebniji), nije višak već samo plus.
Slažem se s tvojom zadnjom rečenicom - previše se razlikuje da bi se poredilo.
_zoka je napisao:
Po meni tehnički fakulteti jesu teži,,ja ih više cijenim ali da bi bio dobar pravnik ne moraš znati propise napamet,bitno je da ih razumiješ,da znaš "čitati" zakone.........Tako da prilikom studiranja na pravu veću ulogu ima bubanje ali ne znači da si sa tim bubanjem "završio" pravo.......
NE mislim da su teži. Onaj ko to voli, njemu je lako. A taj kome se sviđa tehnički faks ne bi nikad studirao umjetnosti i sl.
Ja ne cijenim ništa ni više ni manje, srećom imam raznovrsnih zanimanja u bližoj porodici i svima dobro ide.